10 Voedingsmiddelen Die Ontstekingen Bestrijden

We leven tegenwoordig langer dan ooit tevoren, de gemiddelde levensverwachting voor Nederland/België is 81 jaar. Als je dit leest, is de kans groot dat je meer tijd dan de vorige generaties door zal brengen met vrienden, familie. Maar het is niet allemaal goed nieuws.

Hoewel we mogelijk langer leven dan onze grootouders en overgrootouders, zijn we ook vaak zieker dan onze voorouders.

Een baby geboren vandaag de dag zal langer dan ooit leven – maar het heeft ook een 1-in-3 kans op het ontwikkelen van diabetes op zijn 34ste verjaardag als de huidige trends zich voortzetten.

Tegenwoordig heeft 50% van de volwassenen last van overgewicht of obesitas, een recordaantal.

Elke 66 seconden ontwikkelt iemand de ziekte van Alzheimer; tegen 2050 zal iemand om de 33 seconden de ziekte ontwikkelen.

En de lijst gaat maar door.

De kwaliteit van onze gezondheid houdt onze verlengde levensduur niet bij en dat kan leiden tot jarenlange ziekte, handicap en afhankelijkheid.

Gelukkig zijn er vandaag eenvoudige wijzigingen mogelijk, ongeacht leeftijd, om jouw gezondheid nu en voor de komende jaren te verbeteren.

Een van de belangrijkste veranderingen is de oorzaak van veel moderne ziekten: chronische ontsteking.

Chronische ontsteking

Het begin van alle ziektes

Veel ziekten die ons beroven van de gezondheid en de kwaliteit van het leven dat we verdienen – met inbegrip van type 2 diabetes, obesitas, de ziekte van Alzheimer en dementie, kanker en hart-en vaatziekten – worden gekoppeld aan een chronische ontsteking.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

dikke buik man arts

Ontsteking is de manier waarop het immuunsysteem jou beschermt tegen vreemde indringers – inclusief microben, pollen en milieutoxines.

Korte termijn (acute) ontsteking richten zich op bedreigingen – een binnendringende bacteriën, bijvoorbeeld – en is de eerste verdedigingslijn van ons lichaam tegen ziekte. Zonder acute ontsteking zouden we sterven.

Maar als de ontsteking 24/7 aanhoudt – wat we ‘chronische ontsteking’ noemen – heeft jouw gezondheid daaronder te lijden. Naast het verhogen van het risico op een groot aantal moderne kwalen, kan chronische ontsteking de volgende symptomen veroorzaken:

  • Stijve, pijnlijke gewrichten
  • Laag- tot geen-energie
  • Hersenmist of “senior momenten”
  • Snelle, oncontroleerbare gewichtstoename

Als één van deze symptomen je bekend voorkomt, heb ik goed nieuws:

Een van de krachtigste manieren om chronische ontstekingen te behandelen kan zo heel dichtbij worden gevonden, gewoon in je plaatselijke supermarkt.

De bestanddelen van voedingsmiddelen en dranken kunnen anti-inflammatoire effecten hebben.

Eet de juiste soorten voedsel en je kunt mogelijk jouw ziekterisico verminderen en de controle over jouw gezondheid terugkrijgen.

Verminder pro-inflammatoire voedingsmiddelen en je zult de vuren van chronische ontstekingen stoken.

Probeer deze voedingsmiddelen te beperken of, beter nog, te elimineren:

  • Verfijnde koolhydraten zoals wit brood, chips en gebak
  • Fastfoodmaaltijden – als het in een zak aan je wordt geserveerd, eet het dan niet op
  • Frisdrank en andere suikerhoudende drankjes
  • Bewerkt vlees zoals hotdogs en worsten

ongezond gezond eten drie hoofden

Deze ongezonde voeding kan bijdragen aan chronische ontstekingen en gewichtstoename, zelf een risicofactor voor ontstekingen.

Maar net zoals er voedingsmiddelen zijn die schadelijk zijn, is er voedsel dat geneest.

Hieronder vind je een keur aan heerlijke gerechten – helder en overzichtelijk ingedeeld in tien categorieën – die jou kunnen helpen op natuurlijke wijze ontstekingen te verminderen en chronische risico op ontstekingsgerelateerde ziekten te verlagen.

10 voedingsmiddelen om ontstekingen te bestrijden

1. Groenten

kist groenten

Hoeveel: eet zoveel mogelijk groenten; met 4-5 dagelijkse porties als een absoluut minimum (2 kopjes groene salade of ½ kop groenten; rauw, gekookt of sap).

Topkeuzes: rauwe groenten zoals wortelen, selderij, radijs, groene salades en licht gekookte samen met donkere bladgroenten (boerenkool, spinazie, snijbiet, paksoi) en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool, kool en spruitjes).

Waarom het helpt: verse, biologische groenten zijn een prachtige bron van flavonoïden en carotenoïden, antioxidant en anti voedingsstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen.

Eet zoveel rauwe groenten als je wilt (hoe meer hoe beter!) en eet zoveel mogelijk biologisch.

2. Fruit

fruit

Hoeveel: 2-3 porties per dag (een portie bedraagt ​​1 middelgrote stuk fruit, ½ kop gehakte vruchten, gedroogde vruchten ¼ kop).

Beste keuzes: tropisch fruit zoals ananas of mango is af en toe prima, maar hun hoge gehalte aan suiker moet in gedachten gehouden worden (vooral als je je zorgen maakt over jouw gewicht).

Appels, kersen, perziken, peren, rode druiven, roze grapefruits, sinaasappelen, nectarines, frambozen, bosbessen, bramen en aardbeien kunnen dagelijks worden gegeten.

Waarom het helpt: net als groenten is fruit geladen met antioxiderende en ontstekingsremmende flavonoïden en carotenoïden. Eet een breed scala aan kleuren en koop zo mogelijk biologisch fruit.

3. Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten

Hoeveel: 1 – 2 porties per dag (​​½ kopje gekookte bonen of peulvruchten).

Topkeuzes: zwarte, adzuki en anasazibonen en ook kikkererwten, erwten met zwarte ogen en linzen.

Eet ze gedrenkt en goed gekookt of gepureerd in hummus of bonen spreads.

Waarom het helpt: bonen zijn een geweldige bron van magnesium, kalium, foliumzuur en oplosbare vezels.

 

Het is een laag glykemisch voedsel, dus ze vullen je zonder je dik te maken.

4. Pasta (al dente)

pasta

Hoeveel: 1 – 2 porties per week (​​ongeveer ½ kop gekookte pasta).

Top Keuzes: biologische pasta, rijst, volkoren en boekweit noedels (Japanse soba of udon) en bonen draad noedels.

Waarom het helpt: pasta al dente gekookt (waar het enigszins stevig is voor de beet) heeft een lagere glykemische lading dan volledig gekookte pasta.

 

 

Lagere glykemische koolhydraten moeten het grootste deel van inname van koolhydraten uitmaken om pieken in de bloedsuikerspiegel te helpen voorkomen.

5. Hele & gebarsten granen

rijst

Hoeveel: 2 – 3 porties per dag (​​ongeveer ½ kopje gekookte granen).

Topkeuzes: goede keuzes zijn onder meer bruine rijst, basmati rijst, wilde rijst, gerst, quinoa en staal gesneden haver.

Waarom het helpt: het duurt langer voordat jouw lichaam hele granen verteren waardoor de bloedsuikerspiegel daalt die een ontsteking kan veroorzaken.

Opmerking: “hele korrels” verwijst naar korrels die intact zijn of in een paar grote stukken, NIET volkorenbrood of ander voedsel dat meel als een primair ingrediënt gebruikt.

6. Gezonde vetten

gezonde vetten avocad olijfolie

Hoeveel: streef naar 5-7 dagelijkse porties (​​1 theelepel olie, 2 walnoten, 1 eetlepel lijnzaad, 28gram avocado).

Topkeuzes: om te koken, extra vierge olijfolie en organische canola-olie zijn de beste keuzes.

Noten (vooral walnoten), avocado’s en vers gemalen hennep en lijnzaad zijn ook goede bronnen van gezonde vetten.

Omega-3 essentiële vetzuren, die behoren tot de meest krachtige anti-inflammatoire voedingsstoffen, te vinden in zalm kan, heilbot, makreel en andere vissen, evenals omega-3 verrijkte melk en eieren.

Waarom het helpt: gezonde vetten zijn diegene die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten of omega-3 essentiële vetzuren.

Deze voedingsstoffen hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en helpen ontstekingen te compenseren die voedingsstoffen in het lichaam veroorzaken.

7. Vis en zeevruchten

vis makreel

Hoeveel: eet vis (vooral vette vis) ten minste tweemaal per week.

Topkeuze: wild gevangen zalm uit Alaska, haring, heilbot, makreel en sardines.

Waarom het helpt: vis is de beste voedingsbron van EPA en DHA omega-3 vetzuren, die zijn krachtige anti-inflammatoire en essentieel voor de hersenen, joint, cellulair, en de algehele goede gezondheid.

Als je niet regelmatig vis eet, neem dan dagelijks een krill-oliesupplement dat zowel EPA- als DHA-omega-3-vetzuren bevat.

8. Botbouillon

Bottenbouillon

Hoeveel: 2 – 3 porties per week (​​1 kop bottenbouillon).

Topkeuzes: je kunt je eigen bouillon maken door botten in een soeppan te koken of het vooraf gemaakt in de supermarkt te kopen.

Hoe dan ook, zorg ervoor dat de botten of bouillon afkomstig zijn van vrije uitloop dieren (koeien zijn het populairst) die niet werden behandeld met groeihormonen of antibiotica.

Waarom het helpt: botbouillon bevat collageen alsook aminozuren proline en glycine, dat kan helpen schade aan uw darmwand te genezen veroorzaakt door een ontsteking.

Botbouillon is ook goed voor de gezondheid van de gewrichten, evenals voor de gezondheid van huid en haar.

 

9. Thee

thee drinken vrouwen bank

Hoeveel: drink 2 – 4 kopjes per dag.

Topkeuze: wit, groen, oolong thee

Waarom het helpt: thee is een prachtige bron van catechine, antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen.

Koop voor het beste resultaat een thee van hoge kwaliteit en investeer een paar minuten om de juiste manier te leren om een ​​goede kop thee te zetten.

10. Kruiden & specerijen

molen Kruiden & specerijen

Hoeveel: zoveel als je wilt!

Topkeuze: kurkuma, gember en knoflook (vers en gedroogd), basilicum, kaneel, rozemarijn en tijm.

Waarom het helpt: kruid je maaltijden en koelt chronische ontstekingen af met deze gezonde kruiden en specerijen.

Kurkuma is één van de beste ontstekingsremmers en de andere kruiden en specerijen op deze lijst hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

>