12 Kurkuma Voordelen: Superieur Aan Medicijnen?

Kurkuma biedt talloze voordelen voor de gezondheid – maar dat wisten we al. Onderzoek toont nu ook aan dat kurkuma met medicatie wedijvert om de eerste plek als het aankomt op het effectief behandelen van bepaalde aandoeningen. Lees in dit artikel hoe de steel aan de vork zit.

Kurkuma – wat is het?

Kurkuma (Curcuma longa), het belangrijkste kruid in de Indiase curryschotel, is misschien wel het krachtigste kruid op de planeet om te vechten tegen en mogelijk de ziekte om te keren. Het heeft zoveel helende eigenschappen dat er momenteel meer dan 10.000 gepubliceerde door vakgenoten beoordeelde artikelen zijn die de voordelen van kurkuma aantonen, met name een van zijn beroemde genezende stoffen, curcumine.

Dit zet kurkuma bovenaan de lijst als een van de meest genoemde medicinale kruiden in de hele wetenschap. De volgende meest populaire bestudeerde kruiden zijn knoflook, kaneel, ginseng, gember en mariadistel.

Kurkuma is afkomstig van de Curcuma longa plant, die groeit in India en andere Zuidoost-Aziatische landen. De gedroogde wortel van de Curcuma longa plant wordt vermalen tot het kenmerkende gele kurkuma poeder. Er zijn verschillende chemische verbindingen gevonden in kurkuma, bekend als curcuminoïden. De werkzame stof in kurkuma is curcumine.

Van de meer dan 10.000 studies die verwijzen naar curcumine, is de meest interessante bevinding dat wanneer kurkuma wordt vergeleken met conventionele medicijnen, de voordelen gelijk zijn aan die van veel farmaceutische medicijnen. In feite hebben een aantal studies zelfs gemeld dat het gebruik van curcumine gunstiger is dan bepaalde geneesmiddelen op recept.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Bij het onderzoeken gaan de voordelen van kurkuma verder dan die van deze 12 soorten aandoeningen en behandelingen:

 • Ontstekingsremmende medicijnen
 • Antidepressiva (Prozac)
 • Chemotherapie
 • Anticoagulantia (aspirine)
 • Pijnstillers
 • Diabetes (Metformine)
 • Artritis medicijnen
 • Ontstekings darmziekten
 • Cholesterol (Lipitor)
 • Steroïden
 • Huidverzorging
 • Zwaarlijvigheid

Laten we nu dieper ingaan op het onderzoek naar de voordelen van kurkuma bij het omkeren van specifieke ziekten.

12 voordelen van kurkuma ten opzichte van medicijnen

Hoewel de lijst veel langer is, hebben we 12 aandoeningen en hun behandelingen geselecteerd waarbij geneesmiddelen verbleken in vergelijking met kurkuma-extracten, bij het mogelijk omkeren van de ziekte. Houd tijdens het lezen van dit rapport in gedachten dat een van de meest krachtige voordelen die curcumine heeft ten opzichte van de traditionele medische benadering, het ontbreken van bijwerkingen is.

1. Anticoagulantia / Antiplatelets

Medische interventie omvat over het algemeen de volgende medicijnen om de bloedstolling te vertragen en te voorkomen:

 • Aspirine
 • Clopidogrel (Plavix)
 • Diclofenac
 • Enoxaparin (Lovenox)
 • Ibuprofen (Advil, Motrin, anderen)
 • Naproxen
 • Warfarin (Coumadin) en anderen.

Helaas is deze aanpak voor mensen met aandoeningen die door deze geneesmiddelen worden behandeld (dat wil zeggen diepe veneuze trombose en longembolie) niet altijd de meest verstandige beslissing. Overdosering met Ibuprofen is een veel voorkomend probleem. Naast de vaak voorkomende bijwerkingen zoals overmatig bloeden en bloeding, zijn de risico’s die gepaard gaan met anticoagulantia overvloedig aanwezig en omvatten alles van rugpijn tot hoofdpijn tot moeilijk ademhalen.

Kurkuma daarentegen heeft relatief weinig bijwerkingen, tenzij deze in extreem grote hoeveelheden worden ingenomen.

Bovendien, sinds verschillende baanbrekende studies in het midden van de jaren 1980, is de curcumine in kurkuma door onderzoekers gesuggereerd als een betere optie voor mensen met vasculaire trombose.

2. Antidepressiva

Hoewel er weinig studies zijn uitgevoerd op mensen, hebben tientallen onderzoeken aangetoond dat kurkuma vooral effectief is bij het corrigeren van depressiesymptomen bij proefdieren.

Om dit probleem aan te pakken publiceerde het tijdschrift Phytotherapy Research de resultaten van een verbazingwekkende, innovatieve studie van het afgelopen jaar. In de studie werden 60 vrijwilligers gediagnosticeerd met depressieve stoornis (MDD), zoals manische depressieburnout-vermoeid (bipolaire stoornis), en de groep gesplitst om te bepalen hoe patiënten behandeld met curcumine het deden tegen fluoxetine (Prozac) en een combinatie van beide.

Niet alleen werd ontdekt dat alle patiënten curcumine goed verdroegen, maar zij ontdekten dat curcumine even effectief was als Prozac bij het beheersen van depressie.

Volgens de auteurs: “Deze studie geeft als eerste klinisch bewijs dat curcumine kan worden gebruikt als een effectieve en veilige therapie voor de behandeling van patiënten met een milde depressie.”

3. Ontstekingsremmende middelen

Misschien wel het meest krachtige aspect van curcumine is het vermogen om ontstekingen onder controle te houden.

Het tijdschrift Oncogene publiceerde de resultaten van een onderzoek dat verschillende ontstekingsremmende stoffen evalueerde en vond dat aspirine en ibuprofen het minst effectief zijn, terwijl curcumine tot de meest effectieve ontstekingsremmende stoffen ter wereld behoort.

Dit nieuws had na de studie elk huishouden in de wereld moeten bereiken omdat ontstekingen mensen in gevaar brengen bij bijna elk ziekteproces dat de mens kent.

Ziekten zoals kanker, colitis ulcerosa, artritis, hoog cholesterol en chronische pijn kunnen het gevolg zijn van een ontsteking.

De ontstekingsremmende effecten van curcumine zijn ook bestudeerd als een mogelijke behandeling bij de ziekte van Alzheimer. Op dit moment is het bewijs van de effecten van kurkuma op Alzheimerpatiënten niet doorslaggevend; het is niet zeker dat kurkuma de ziekte kan voorkomen of behandelen. Misschien kan verder onderzoek echter resulteren in de ontwikkeling van toekomstige behandelingen.

Zoals je hieronder in verschillende andere artikelen over chronische ziekten zult zien, moet je dit in je achterhoofd houden: de belangrijkste reden voor de omkering van de ziekte is het vermogen van kurkuma om de ontsteking op afstand te houden.

4. Behandelingen van de huidconditie

De ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen van kurkuma zijn effectief gebleken bij het behandelen van huidaandoeningen. Kurkuma voordelen voor de huid zijn onder meer het versnellen van wondgenezing; kalmeert de poriën om acne en acne littekens te verminderen; en het beheersen van het opvlammen van psoriasis. Probeer mijn gezichtsmasker met kurkuma bij een gloeiende huid.

Kurkuma kan de huid bevuilen en dit kan een allergische reactie veroorzaken. Voer een patch test uit door een kleine hoeveelheid op je onderarm aan te brengen. Wacht vervolgens 24-48 uur om eventuele reacties te controleren voordat je kurkuma op je gezicht aanbrengt.

5. Artritis 

Omdat curcumine bekend staat om zijn krachtige ontstekingsremmende en pijn verminderende eigenschappen, werd een onderzoek uitgevoerd onder 45 patiënten met reumatoïde artritis om de voordelen van curcumine in kurkuma te vergelijken met het geneesmiddel Diclofenac-natrium, waardoor mensen het risico lopen een lekkende darm en hartziekte te ontwikkelen.

De studie verdeelde deze vrijwilligers in drie groepen: alleen curcumine behandeling, alleen Diclofenac natrium en een combinatie van de twee. De resultaten van de proef waren opzienbarend:

De curcumine-groep vertoonde het hoogste percentage verbetering in de totale scores van [scores op ziekteactiviteit] en deze scores waren significant beter dan die in de natrium diclofenac groep. Wat nog belangrijker is, curcumine behandeling bleek veilig te zijn en had geen betrekking op eventuele bijwerkingen. Onze studie biedt het eerste bewijs voor de veiligheid en superioriteit van curcumine behandeling bij patiënten met actieve RA, en benadrukt de noodzaak van toekomstige grootschalige onderzoeken om deze bevindingen te valideren bij patiënten met RA en andere artritische aandoeningen.

Uitgegeven door Phytotherapy Research in 2012, hebben de resultaten van deze studie meer menselijk onderzoek aangemoedigd om de verbazingwekkende effecten te evalueren die curcumine-rijke planten zoals kurkuma hebben op mensen die lijden aan verschillende soorten artritis.

6. Kankerbehandeling

Van alle verschillende onderwerpen die wetenschappers hebben aangepakt met betrekking tot curcumine en het omkeren van ziekten, is kanker (van verschillende typen) een van de meest grondig onderzochte onderwerpen. In de woorden van wereldwijde autoriteiten zoals Cancer Research UK:

Een aantal laboratoriumonderzoeken naar kankercellen hebben aangetoond dat curcumine anti kanker effecten heeft. Het lijkt kankercellen te kunnen doden en niet meer te kunnen laten groeien. Het heeft de beste effecten op borstkanker, darmkanker, maagkanker en huidkanker cellen.

Een onderzoek van juli 2017 door onderzoekers van Baylor Scott & White Research Institute vond dat curcumine zelfs in staat zou zijn om de chemo weerstand te doorbreken in de pancreas ductaal adenocarcinoom (PDAC), een agressieve vorm van alvleesklierkanker. Artsen wordendiabetes prik vinger vaak geconfronteerd met de uitdaging van patiënten die aanvankelijk reageren op chemo therapeutische geneesmiddelen en die later resistent worden.

Curcumine lijkt de kankercellen van deze patiënten opnieuw te sensibiliseren voor de geneesmiddelen, hoewel de exacte mechanismen van curcumine’s chemo sensibilisatie dubbelzinnig blijven. Studie auteur, Ajay Goel, PhD, directeur van gastro-intestinaal onderzoek en translationele genomica en oncologie bij Baylor Scott & White Research Institute verklaarde:

Op voedsel gebaseerde botanische producten hebben het potentieel om een ​​gezondere gen expressie bij patiënten te herstellen, maar zonder de toxiciteit van bepaalde geneesmiddelen.

Conclusie: Kurkuma werkt ongelooflijk goed om op natuurlijke wijze kanker te behandelen en is vooral effectief bij de behandeling van borstkanker, darmkanker en huidkanker. Het kan ook helpen bij resistentie tegen chemotherapie bij patiënten met PDAC.

7. Diabetes 

Voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het omkeren van de insulineresistentie, is er aantoonbaar geen betere natuurlijke behandeling dan het toevoegen van kurkuma aan je dieet.

In 2009 publiceerden Biochemistry en Biophysical Research Communications een studie van Auburn University waarin werd onderzocht hoe suppletie met kurkuma kan helpen bij het omkeren van diabetes.

De studie ontdekte dat curcumine in kurkuma letterlijk 400 keer krachtiger is dan Metformine (een veelvoorkomend diabetes geneesmiddel) bij het activeren van AMPK, wat de insulinegevoeligheid verbetert, wat kan bijdragen aan het omkeren van Type 2 Diabetes.

Naast het corrigeren van de oorzaken van diabetes, heeft curcumine ook bewezen dat het veel van de problemen in verband met insulineresistentie en hyperglycemie helpt terugdraaien.

Neem bijvoorbeeld diabetische neuropathie en retinopathie. Een van de meest voorkomende complicaties van diabetes zijn beschadigde bloedvaten, die blindheid veroorzaken.

Een studie wees uit dat suppletie met curcumine deze vreselijke complicatie van diabetes kan vertragen vanwege de ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen.

8. Obesitas

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Biofactors toonde aan dat curcumine gewichtsverlies kan helpen bevorderen. De onderzoekers ontdekten dat de ontstekingsremmende eigenschappen in curcumine effectief waren in het onderdrukken van de ontstekingsprocessen van obesitas, en daarmee de obesitas en de “nadelige gezondheidseffecten ervan” helpen verminderen.

9. Gastro-intestinale behandelingen

Vaak worden mensen met spijsvertering en maagklachten intolerant voor medische interventies omdat de maagflora al aangetast is en medicijnen de slijmvlies wand letterlijk kunnen verscheuren.

Een diepgaande analyse van alle onderzoeken naar het vermogen van curcumine om ontstoken darmaandoeningen te behandelen (IBS, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) wees uit dat veel patiënten konden stoppen met het gebruik van corticosteroïden omdat hun toestand zo drastisch verbeterde door curcumine te nemen!

Voor veel patiënten met IBD (inflammatory bowel disease) verminderen corticosteroïden hun pijnsymptomen, maar beschadigen ze de darmwand in de loop der tijd, waardoor de conditie erger wordt.

Echter, aanvulling met curcumine had deze bijwerkingen niet en zorgde, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen, voor het genezen van de darmen en voor de ondersteuning van de groei van goede bacteriën (probiotica).

10. Cholesterolregulatoren

Een van de redenen waarom hartziekte zo’n probleem is in de V.S. is dat mensen in een alarmerend tempo pre-diabetes (hoge bloedsuikerspiegel) ontwikkelen.

Diabetes en niet-diabetici lijden op hun beurt aan een veel voorkomende complicatie die oxidatieve stress wordt genoemd en die de binnenkant van de bloedvaten beschadigt. Vanwege deze schade aan de slagaders begint cholesterol zich op te hopen om de beschadigde gebieden op te lossen, wat leidt tot hoge niveaus van LDL-cholesterol.

Van oudsher zijn statine geneesmiddelen (zoals Lipitor) algemeen bekend dat ze de nieren en lever beschadigen en een aantal dodelijke bijwerkingen veroorzaken. Ze brengen wel het cholesterol naar beneden, maar ze gaan nooit in op de werkelijke oorzaak, namelijk oxidatieve stress die wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels en ontstekingen.

Gelukkig worden artsen zich steeds meer bewust van de gevaarlijke bijwerkingen van statine geneesmiddelen en schrijven natuurlijke alternatieven zoals curcumine en visolie voor.

Een studie uitgevoerd door Drugs in R & D vond dat curcumine gelijk was aan, of effectiever dan, diabetes medicijnen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontsteking bij de behandeling van hoog cholesterol.

Studies als deze leiden farmaceutische bedrijven er toe om een ​​synthetische vorm van curcumine te ontwerpen die helaas niet zo goed zal werken als het echte werk.

11. Pijnstillers

Een van de meer algemeen aanvaarde eigenschappen van curcumine in wetenschappelijke gemeenschappen is het vermogen om pijn te beheersen.

Het afgelopen jaar publiceerde het European Journal of Pharmacology een onderzoek waaruit bleek dat curcumine het opioïde systeem van nature activeert bij diabetische ratten. Typisch gemanipuleerd door medicijnen, dient dit natuurlijke proces als de inherente pijnstillende reactie van het lichaam.

Niet beperkt tot diabetische pijn voorwaarden, een interessante studie ook eind vorig jaar gepubliceerd geeft ons een aanwijzing over het brede scala van pijn voorwaarden die kunnen worden behandeld door curcumin.kurkuma gemalen wortel

Neem bijvoorbeeld ernstige brandwonden. Brandwondenslachtoffers worden meestal behandeld met gevaarlijke opioïden en niet-steroïde ontstekingsremmers. Vanwege de ontstekingsremmende voordelen suggereert het Amerikaanse legerinstituut voor chirurgisch onderzoek echter dat curcumine moet worden gebruikt om brandwonden te behandelen in plaats van deze conventionele medicijnen.

De trend moet op dit moment duidelijk worden. Therapeutisch gebruik van kurkuma en andere curcumine-rijke planten verdringen conventionele medische behandelingen en bewijzen dat het een legitieme natuurlijke pijnstiller is.

12. Steroïden

Ten slotte zullen we bekijken hoe kurkuma de vele aandoeningen die normaal worden behandeld door corticosteroïden ten goede komen, zoals:

 • Psoriasis
 • Lupus
 • Reumatoïde artritis
 • Sclerodermie
 • Chronische pijn

In een doorbraakonderzoek uit 1999 werd geconcludeerd dat curcumine het vermogen heeft om chronische ontsteking van het oog te genezen. Doorgaans werd deze aandoening alleen met steroïden behandeld, maar tegenwoordig is het gebruikelijk dat artsen in de praktijk functionele geneeskunde gebruiken om curcumine voor te schrijven.

Wat echter niet overdreven kan worden is dat hoewel het statistisch “vergelijkbaar” is met steroïden bij het beheersen en omkeren van chronische ziekten, “het ontbreken van bijwerkingen met curcumine het grootste voordeel is vergeleken met corticosteroïden”, zoals de auteurs in de bovenstaande studie stellen van KG Medical College.

Om je een idee te geven van de hoeveelheid leed dat curcumine verlicht, is het volgende een voorbeeld van steroïde bijwerkingen die zijn opgesomd door de National Health Services (NHS) in het Verenigd Koninkrijk:

 • Acne
 • Astma
 • Kanker
 • Staar
 • Vertraagde wondgenezing
 • Beginnende diabetes
 • Groene staar
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Verhoogde eetlust (vaak leidend tot een hoger gewicht)
 • Indigestie
 • Slapeloosheid
 • Nier- en schildklierproblemen
 • Stemmingsstoornissen (waaronder agressie, prikkelbaarheid en snelle stemmingswisselingen die een bipolaire stoornis nabootsen)
 • Spierzwakte
 • Misselijkheid
 • Risico op infectie
 • Belemmerde groei bij kinderen
 • Tachycardie (snelle hartslag)
 • Verdunnende huid (wat leidt tot gemakkelijke blauwe plekken)

Uiteindelijk, wanneer je rekening houdt met de grote hoeveelheid dodelijke complicaties waar deze medicijnen je lichaam mee in gevaar brengen, is het gemakkelijk in te zien hoe het innemen van therapeutisch curcumine superieur is aan de meeste medicijnen.

Bijwerkingen van kurkuma

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma? Sommige mensen hebben allergische reacties op kurkuma gemeld, vooral na blootstelling op de huid. Meestal wordt dit ervaren als een milde, jeukende uitslag. Bovendien is waargenomen dat hoge doses kurkuma het volgende kunnen veroorzaken:

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Verhoogde kans op bloedingen
 • Verhoogde lever functietests
 • Hyperactieve galblaascontracties
 • Hypotensie (verlaagde bloeddruk)
 • Samentrekkingen van de baarmoeder bij zwangere vrouwen
 • Verzwaarde menstruatie

Mensen die bepaalde medicijnen nemen, moeten ook voorzichtig zijn wanneer ze kurkuma in hun eten gebruiken of er iets aan toevoegen. Kurkuma kan interfereren met anti-stollingsmiddelen zoals aspirine, clopidogrel en warfarine. Het kan ook van invloed zijn op medicijnen zoals niet-steroïde, ontstekingsremmende medicijnen. Zoals bij elk kruid of supplement, gebruik zoals aangegeven.

Als je in de positie bent waar je op voorgeschreven medicijnen moet leven, moet je niet de noodzaak onderdrukken om voldoende hoeveelheden verse, biologische kurkuma in je dieet op te nemen, omdat dit zal helpen de nadelige effecten van het geneesmiddel te verminderen.

Een studie die werd gepubliceerd in het Journal of Pharmacy and Pharmacology beschrijft hoe het combineren van curcumine en prednisolon (een steroïde) de bijwerkingen van deze gevaarlijke medicatie effectief vermindert.

Kurkuma recepten

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je kurkuma kunt gebruiken. Een van mijn favoriete recepten om de voordelen van kurkuma in je dieet op te nemen, is kurkuma-thee “vloeibaar goud”.

Ook is het nuttigen van kurkuma-eieren voor het ontbijt en kerry wortelsoep een uitstekende manier om meer kurkuma in je dieet te krijgen.

Verbazingwekkend was dat bij het aanvullen met curcumine anti-arthritische activiteit er een duidelijke vermindering in steroïde toxiciteit werd waargenomen.

Aan het einde van de dag spreekt het onderzoek voor zichzelf en we kunnen niet één reden bedenken waarom IEDEREEN niet elke dag een soort kurkuma zou moeten nemen.

Of het nu als een supplement of een kruid is om je voedsel te aromatiseren, je zult zeker tevreden zijn met de voordelen van kurkuma voor je lichaam!

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

>