13 Bewezen Voordelen Van Krill-Olie Naast Medicijnen

Volgens onderzoek aan de universiteit van Harvard is omega-3 vetzuurdeficiëntie officieel één van de top 10 doodsoorzaken en claimt het de levens van maximaal 96.000 mensen per jaar. Van de 12 voedings-, leefstijl- en metabole risicofactoren die in het onderzoek werden onderzocht, werd omega-3 vetzuurdeficiëntie gerangschikt als de zesde hoogste doodsoorzaak. (1)

Deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen, omdat voldoende omega-3-vetzuren in jouw eetpatroon deze nu gebruikelijke doodsoorzaak kan afweren en krill-olie heeft een gunstige invloed op de inname van omega-3 als een krachtige omega-3-bron.

De voordelen van krill-olie zijn onder meer het verlagen van het risico op hartaandoeningen en beroertes, terwijl ook de symptomen van depressie, hypertensie, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), gewrichtspijn, artritis en chronische huidaandoeningen zoals eczeem worden verminderd. (2)

De inname van krill-olie wordt ook in verband gebracht met het helpen van het lichaam bij gewichtsverlies, vruchtbaarheid, zwangerschap en meer energie.

Krill-olie wordt zelfs goedgekeurd om ongezonde hoge triglycerideniveaus te verlagen. (3)

De meeste voordelen van krill-olie komen voort uit het feit dat het een van de rijkste bronnen van omega-3 vetzuren in de natuur is.

Hoewel bepaalde krill-olieclaims niet kloppen, zal ik het bewezen wetenschappelijk bewijs dat de ware voordelen van krill-olie aantoont, bespreken.

Wat is krill-olie?

Krill-olie komt uit de weefsels van vette vis. De beste bronnen zijn koud water, vette vis.

Als het gaat om menselijke consumptie van krill-olie, kun je het zelf uit vis halen of uit een krill-oliesupplement.

Krill-olie is een geconcentreerde bron van omega-3-vetten of vetzuren.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

Om wetenschappelijker te praten, omega-3-vetzuren zijn langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren of PUFA’s.

Onze lichamen zijn in staat om de meeste vetten te maken die we nodig hebben, maar dat geldt niet voor omega-3-vetzuren.

Als het gaat om deze essentiële vetten, moeten we ze uit omega-3-voedingsmiddelen of -supplementen halen.

Krill-olie bevat twee zeer belangrijke omega-3 PUFA’s. Ik heb het over docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).

DHA en EPA worden ook wel de marine omega´s-3 genoemd omdat ze voornamelijk uit vis komen.

Enkele van de beste vissen om krill-olie uit je eten te verkrijgen zijn wildgevangen zalm, haring, witte vis, sardines en ansjovis.

Top 13 voordelen van krill-olie

Er zijn zoveel voordelen van krill-olie. Dit zijn slechts enkele van de beste wetenschappelijk bewezen voordelen van krill-olie waarvan ikje op de hoogte wil brengen.

1. ADHD

Veel leden van de doktoren geloven dat suboptimale niveaus van omega-3-vetzuren kunnen bijdragen aan symptomen van ADHD en gerelateerde ontwikkelingsproblemen, evenals vele andere psychische gezondheidsproblemen gedurende het hele leven. (4)

Een onderzoek uit 2012 had betrekking op kinderen van 6 tot 12 jaar met ADHD die gedurende meer dan zes maanden werden behandeld met methylfenidaat en standaardgedragstherapie.

De ouders van deze kinderen rapporteerden geen verbetering in gedrag en academisch leren met behulp van deze standaardbehandelingen.

De onderzoekers gaven willekeurig enkele van de kinderen een omega-3 en omega-6-zuursuppletie of een placebo.

Ze vonden “statistisch significante verbetering” voor de omegagroep in de volgende categorieën: rusteloosheid, agressiviteit, voltooiing van het werk en academische prestaties. (5)

Een andere studie vond dat het verhogen van de inname van omega-3, met name DHA, de leesvaardigheid en het gedrag van kinderen met ADHD kan verbeteren. (6)

Van krill-olie wordt aangenomen dat het werkt via de effecten op de hersenfunctie, wat logisch is als je bedenkt dat 60 procent van de hersenen uit vetten bestaat. (7)

2. De ziekte van Alzheimer

Sinds enkele jaren wordt de relatie tussen krill-olie en de ziekte van Alzheimer bestudeerd met consistente resultaten.

De essentiële vetzuren die van vitaal belang zijn voor de hersenfunctie die worden aangetroffen in krill-olie, kunnen niet alleen de cognitieve achteruitgang vertragen, maar kunnen ook hersenatrofie bij oudere volwassenen helpen voorkomen.

Een studie gepubliceerd in het FASEB Journal onderzocht de gezondheidseffecten van voedingssupplementen van vier tot 17 maanden met omega-3-vetzuren en antioxidanten.

De bevindingen bevestigen nogmaals het potentieel voor het gebruik van krill-olie als een wapen om het begin van cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer af te weren. (8)

Een andere studie uitgevoerd door onderzoekers van het Rhode Island Hospital onderzocht de relatie tussen krill-olie-suppletie en indicatoren van cognitieve achteruitgang.

De onderwerpen van het onderzoek waren oudere volwassenen: 229 cognitief normale individuen, 397 patiënten met milde cognitieve stoornissen en 193 patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Ze werden beoordeeld met neuropsychologische tests en beeldvorming door magnetische resonantie in de hersenen om de zes maanden tijdens het gebruik van krill-oliesupplementen.

Uit de studie bleek dat de volwassenen die krill-olie namen (die nog niet de ziekte van Alzheimer hadden ontwikkeld en geen genetische risicofactor hadden voor de ontwikkeling van Alzheimer bekend als APOE e4), significant minder cognitieve achteruitgang en krimp van de hersenen ervoeren dan volwassenen die geen krill-olie gebruikten. (9)

3. Angst

Het European Journal of Neuroscience publiceerde in 2013 een onderzoek waaruit bleek dat krill-olie alle angstachtige en depressieve gedragsveranderingen die bij ratten werden geïnduceerd, omkeerde.

Dit is een interessante studie omdat het het belang benadrukt van het aanvullen met krill-olie in “kritieke periodes van hersenontwikkeling.” (10)

Dit is juist waarom ik aanbeveel om krill-olie aan onze kinderen te geven om hen te helpen zodat ze niet later op latere leeftijd angst of depressie ontwikkelen.

4. Artritis

In 2014 werd een onderzoek van 18 maanden gepubliceerd, waarin werd geëvalueerd hoe bernagie-olie – rijk aan GLA – en krill-olie het tegen elkaar opnemen bij de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis.

Er werd ontdekt dat alle drie de groepen (één die krill-olie nam, één die bernagie-olie nam en één die een combinatie van de twee gebruikte) “significante verminderingen” vertoonden in ziekteactiviteit en geen enkele therapie presteerde beter dan de andere.

Voor alle drie waren “zinvolle klinische reacties” na negen maanden hetzelfde. (11)

Dit is geweldig nieuws voor zowel krill- als bernagie-olie als het gaat om artritispatiënten, maar het is van cruciaal belang om te benadrukken dat de resultaten hetzelfde waren, omdat TE veel supplementen nemen gewoonweg geldverspilling zou zijn.

Een andere studie toonde ook aan dat omega-3-krill-oliesupplementen net zo goed werkten als NSAID’s bij het verminderen van artritische pijn en een veiliger alternatief zijn voor NSAID’s. (12)

5. Kanker

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat krill-olie kan helpen bij het voorkomen en doden van verschillende vormen van kanker, waaronder colon, prostaat en borstkanker. (13 bis)

Onderzoek heeft niet alleen bewezen dat het conventionele middelen tegen kanker effectiever maakt, maar het is ook een effectieve op zichzelf staande therapie bij natuurlijke kankerbehandeling.

Intraveneuze krill-olie-lipidenemulsies zijn in het bijzonder rijk aan omega-3 poly-onverzadigde vetzuren, die ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten vertonen. (13b)

Een wetenschappelijke beoordeling gepubliceerd in 2013 keek naar omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en preventie van prostaatkanker. Onderzoekers concludeerden dat er veel bewijs is dat suggereert dat omega-3 antiproliferatieve effecten hebben – wat betekent dat ze de groei van kankercellen remmen – in kankercellijnen, diermodellen en mensen.

Bovendien dragen de “directe effecten op kankercellen” en indirecte ontstekingsremmende effecten op het immuunsysteem die de kanker bestrijden waarschijnlijk bij aan het vermogen van omega-3-vetzuren om de tumorgroei te remmen. (14)

Een groep uit India voerde een studie uit in Cancer Chemotherapy and Pharmacology op basis van het uitgangspunt dat “krill-olie rijk aan n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren de voorkeur heeft gegeven aan het chemosensibiliseren van tumorcellen voor geneesmiddelen tegen kanker.”

Uit de studie bleek dat het gebruik van 5 -Fluorouracil (5-FU) voor de behandeling van dikkedarmkanker samen met krill-olie de overlevingskans bij dieren behandeld met carcinogeen verhoogde.

Onderzoekers vonden ook dat de krill-olie hematologische depressie verbeterde, samen met gastro-intestinale, hepatische en renale toxiciteit veroorzaakt door de 5-FU. (15)

Een wetenschappelijke beoordeling in 2014 evalueerde studieresultaten over de inname van omega-3 in relatie tot de preventie en behandeling van borstkanker, de meest voorkomende kanker bij vrouwen.

De review wees uit dat EPA en DHA, evenals ALA, de ontwikkeling van borsttumoren op verschillende wijzen kunnen remmen.

Volgens deze beoordeling is er degelijk bewijs om het gebruik van omega-3 vetzuren te ondersteunen als “een voedingsinterventie bij de behandeling van borstkanker om conventionele therapieën te verbeteren, of mogelijk effectieve doses te verlagen.” (16)

Bovendien bleek uit een onderzoek uit 2016 dat: “Zeer hoge visconsumptie in de vroege volwassenheid tot midlife kan in verband worden gebracht met een verminderd risico op borstkanker.” (17)

Krill-olie lijkt ook nuttig te zijn voor een ander type kanker dat vrouwen ervaren: endometriumkanker.

Een recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition concludeert dat “lange-keten omega-3-inname geassocieerd wordt met verminderde endometriumkanker risico’s alleen bij vrouwen met een normaal gewicht.” (18a)

In het nummer van The Journal of Nutritional Biochemistry van 2017 werd gekeken naar de effecten van krill-oliesuppletie met betrekking tot prostaglandinen in normaal en tumor colonweefsel.

Bij labratten die darmkanker kregen, werd de impact van het colonvetzuurmilieu op de vorming van prostaglandinen en andere eicosanoïden onderzocht. (18b)

Gedurende 21 dagen werd een dieet met krill-olie of een standaard Westers eetpatroon gegeven en er werd aangetoond dat krill-oliën voor de preventie van darmkanker effectief waren.

“Dit kan zich uitstrekken tot andere preventieve middelen die functioneren door het verminderen van inflammatoire stress,” zeiden de auteurs.

6. Cardiovasculaire ziekte

Volgens het Cardiovasculaire Onderzoeksinstituut in Maastricht in Nederland, “Epidemiologische studies tonen aan dat het vervangen van vet door koolhydraten zelfs slechter kan zijn [dan het westerse vetrijke dieet] en dat verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren (FA) voordelige in plaats van schadelijke effecten hebben op CVD (cardiovasculaire ziekte) uitkomst.

Dit omvat krill-olie vetzuren met ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het voorkomen en terugdraaien van een overvloed aan hart- en vaatziekten. (19)

Studies hebben ook aangetoond dat omega-3-vetzuren uit krill-olie worden geassocieerd met verbeterde overlevingspercentages voor slachtoffers van hartaanvallen.

Een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Circulation ontdekte dat mensen die elk zes maanden na het optreden van een hartaanval een hoge dosis krill-olie innamen, het algemene functioneren van hun harten daadwerkelijk verbeterden en ook biomarkers van systemische ontsteking verminderden. (20)

7. Depressie

We hebben al gezien dat krill-olie kan helpen bij depressieve symptomen bij ratten, maar hoe zit het met mensen?

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutritional Neuroscience evalueerde de effecten van krill-olie-suppletie op de concentraties van prefrontale metabolieten bij adolescenten met depressieve stoornissen.

Onderzoekers ontdekten dat de symptomen van ernstige depressieve stoornissen met 40 procent afnamen, naast duidelijke verbeteringen in aminozuur en voedingswaarde in de hersenen, met name de dorsolaterale prefrontale cortex. (21)

8. Diabetes

Een studie gepubliceerd in Brain Research laat zien hoe vérstrekkend krill-olie kan zijn voor mensen met diabetes.

Onderzoek heeft aangetoond dat krill-olie kan helpen het risico te verminderen dat diabetici een cognitief tekort ontwikkelen, omdat het de hippocampuscellen beschermt tegen vernietiging.

De studie toonde ook aan dat krill-olie oxidatieve stress kan verminderen, wat een centrale rol speelt in de ontwikkeling van diabetescomplicaties, zowel microvasculair als cardiovasculair. (22)

Een andere recente studie toont aan dat de consumptie van vette vis het risico op oogdiabetescomplicaties kan verminderen.

De onderzoekers volgden de zeevruchtenconsumptie van ongeveer 3600 diabetische mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 55 en 80 gedurende bijna vijf jaar.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die regelmatig 500 milligram per dag omega-3 vetzuren consumeerden (gelijk aan twee porties vette vis per week) 48 procent minder kans hadden om diabetische retinopathie te ontwikkelen dan diegenen die minder verbruikten. (23)

Dit toont samen dat krill-olie voordelen heeft voor diabetici en dat krill-olie moeten worden opgenomen als onderdeel van een diabetisch eetpatroon.

9. Oogaandoeningen

Er is meer goed nieuws als het gaat om krill-olie en ooggezondheid en deze keer is het niet alleen voor diabetici. Het is aangetoond dat krill-olie leeftijdsgebonden oogaandoeningen omkeert.

In maart 2014 evalueerden Franse onderzoekers 290 patiënten met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en zij ontdekten dat de inname van olie- en visproducten op basis van olie significant lager was bij AMD-patiënten.

Vanwege de hoge EPA- en DHA-waarden in krill-olie, werd geconcludeerd dat dit soort voedingsinterventie vooral voordelen zou kunnen opleveren voor mensen met een hoog risico op neovasculaire leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. (24)

Een hogere inname van meervoudig onverzadigde vetten zoals die in vis en krill-olie worden ook in verband gebracht met verminderde niveaus van corticale cataract.

10. Immuunsysteemfunctie

Een dierstudie toonde aan dat wanneer het antioxidant astaxanthine wordt gecombineerd met krill-olie, het immuunsysteem het vermogen verhoogt.

De onderzoekers zijn van mening dat de resultaten van deze studie zeker ook van toepassing zijn op de menselijke gezondheid.

Ze concluderen dat het onderzoek de gezondheidsbevorderende effecten van de gebruikelijke visconsumptie versterkt. (25)

Zalm is een vis die van nature zowel krill-olie als astaxanthine bevat. Ik raad ook aan een krill-oliesupplement te kopen dat astaxanthine bevat.

11. Huid en haar

De gezondheidsvoordelen van krill-olie kunnen ongelooflijk zijn voor het grootste orgaan van het lichaam, de huid.

Deze bron van essentiële vetten verbetert de gezondheid en schoonheid van de menselijke huid op verschillende manieren.

Krill-olie profiteert en voedt de huid met vetten en draagt vetoplosbare vitamines bij die de huid helpen om een soepele, elastische textuur te behouden.

Er zijn ook aanwijzingen dat krill-olie rimpels voorkomt en het verouderingsproces tegengaat.

Het tekort aan EPA en DHA in voeding draagt bij aan huidaandoeningen, zoals roos, dunner wordend haar, eczeem en psoriasis, evenals ouderdomsvlekken en zonnevlekken.

Zonder de essentiële vetzuren verlaat te veel vocht de huid.

De waarheid is dat je interne gezondheid op je huid kan verschijnen en dat het inwendig innemen van krill-olie als supplement net zo goed of beter kan zijn dan het toepassen van conventionele vochtinbrengers.

In één onderzoek hadden personen die krill-olie namen gelijk aan 1,8 gram EPA na 12 weken een significante vermindering van eczeemsymptomen.

Onderzoekers geloven dat deze effecten mogelijk te wijten zijn aan het vermogen van krill-olie om leukotriene B4 te verminderen, een inflammatoire stof die een rol speelt bij eczeem. (26)

Volgens de National Psoriasis Foundation kan krill-olie helpen bij het voorkomen of vertragen van hartziekten, wat vooral goed is voor psoriasis en psoriatische artritispatiënten met een hoger risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. (27)

Als het gaat om het gebruik van krill-oliesupplementen ter verlichting van psoriasissymptomen, zijn studies gemengd met enige verbetering, maar andere hebben geen effect.

Als je aan psoriasis lijdt, kun je misschien een krill-oliesupplement proberen of anders raad ik je ten zeerste aan om regelmatig vis eet rijk aan omega-3 vetzuren.

Een van de grootste redenen waarom krill-olie leidt tot een gezondere huid is zeker het feit dat het de ontsteking kan verminderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat krill-oliesupplementen zelfs zon-geïnduceerde ontstekingen kunnen verminderen en verlichting kunnen bieden bij zonnebrand.

De respons op zonnebrand wordt duidelijk verminderd door krill-olie die rijk is aan omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. (28)

12. Vruchtbaarheid en zwangerschap

Recente studies hebben aangetoond dat de consumptie van krill-olie (of, specifieker, de omega-3 vetzuren in krill-olie) de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen kan verbeteren.

DHA, een bijproduct van omega-3-vetzuren, speelt een sleutelrol bij de mobiliteit van sperma en de gezondheid van sperma bij mannen.

Lage bloedspiegels van DHA worden in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid.

Dierstudies hebben aangetoond dat de DHA in vissen van vitaal belang is voor het veranderen van disfunctioneel rondkopig sperma in sterke zwemmers met kegelvormige hoofden vol met eiopenende eiwitten. (29)

Van krill-olie is ook aangetoond dat het de vruchtbaarheid bij vrouwen verhoogt door ontstekingen te verminderen, hormonen in balans te houden en hun menstruatiecyclus te reguleren.

Ook is krill-olie effectief gebleken bij het behandelen van aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom en endometriose, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Krill-olie is ook uiterst gunstig voor zwangere vrouwen en hun baby´s.

Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding zijn de omega-3-behoeften van een vrouw zelfs hoger dan normaal.

De meeste vrouwen hebben een tekort aan EPA en in het bijzonder DHA, bij het zwanger worden en het tekort wordt groter tijdens de zwangerschap, omdat de placenta de foetus voorziet van DHA uit het weefsel van de moeder.

Omega-3 DHA is een kritische bouwsteen van de foetale hersenen, ogen en het zenuwstelsel.

Als de baby eenmaal is geboren blijven omega´s-3 van vitaal belang voor een gezonde hersenontwikkeling en immuunfunctie. (30)

Omega-3-vetzuren lijken ook de kans op voortijdige geboorte te verkleinen. (31) De inname van EPA en DHA kan helpen bij het ondersteunen van gezonde bevallingsresultaten.

Dit omega-3-duo helpt ook de stemming en algehele welzijn van de moeder na de bevalling te normaliseren.

13. Gewichtsverlies

Australische onderzoekers publiceerden de resultaten van een onderzoek naar de effecten van krill-olie op gewichtsverlies in combinatie met eetpatroon en lichaamsbeweging in het nummer van American Journal of Clinical Nutrition van mei 2007.

De resultaten tonen aan dat een combinatie van krill-oliesupplementen en regelmatige lichaamsbeweging het lichaamsvet kan verminderen en tegelijkertijd de hart- en stofwisselingsgezondheid kan verbeteren.

De krill-olie-suppletiegroep had verlaagde triglyceriden, verhoogde HDL-cholesterol en verbeterde bloedstroom. Al met al lijkt het toevoegen van krill-olie aan een actueel beweegprogramma (en een algehele gezonde levensstijl) het lichaamsvet en het risico op hart- en vaatziekten te kunnen verlagen. (32)

Een ander klein onderzoek was dat alle vrijwilligers hetzelfde exacte controledieet gebruikten en krill-olie hadden vervangen voor zichtbare vetten (zoals boter en room).

De vrijwilligers verbruikten elke dag zes gram krill-olie gedurende drie weken.

Ze vonden dat de lichaamsvetmassa afnam met de inname van krill-olie.

De onderzoekers concluderen dat voedingskrill-olie lichaamsvet vermindert en het gebruik van vetzuren voor de productie van energie bij gezonde volwassenen stimuleert. (33a)

Als je je hebt afgevraagd: “Wat doet krill-olie?”

Hopelijk heb je nu een beter idee van de zeer uitgebreide reeks mogelijke voordelen voor krill-olie!

Extra Voordelen

IgA-nefropathie is een veelvoorkomende ziekte die nierfalen in de eindfase veroorzaakt en waarvoor niervervangingstherapie vereist is.

Een studie in het Journal of Clinical Medicine 2017 concludeerde “dat succesvolle toediening van EPA / aspirine-combinatietherapie voor de behandeling van IgA-nefropathie een veelbelovend alternatief kan zijn voor steroïdvervangingstherapie.” (33b)

Omega-3-tekort Bijwerkingen

Veel van de gezondheidsproblemen van Nederlanders en Vlamingen kunnen worden teruggevoerd tot een gebrek aan balans tussen omega-3 en omega-6-vetten.

Omega-6-vetten zijn niet per se slecht voor je, maar als ze in grote hoeveelheden consumeert zonder omega´s-3, veroorzaken ze ontstekingen, wat leidt tot een chronische ziekte.

Tegenwoordig heeft de gemiddelde mens een 20: 1-verhouding van omega-6 tot omega-3-vetten, wanneer een gezonde verhouding idealiter ongeveer 2: 1 is.

Anders gezegd, het typische Westerse eetpatroon bevat meestal 14 tot 25 keer meer omega-6-vetzuren dan omega-3-vetzuren. (35)

Dit toont aan hoe gebrekkig de meesten van ons zijn en waarom suppletie met krill-olie zo gunstig is.

De grootste oorzaak van omega-3-tekort is de overconsumptie van voedingsmiddelen rijk aan omega-6-vetzuren.

Omega-6 komt van dingen zoals gefrituurd voedsel, fastfood en voorverpakt voedsel dat groentenoliën bevat zoals sojaolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, katoenzaadolie en maïsolie.

Als je te veel omega-6 consumeert, kan dit het vermogen van jouw lichaam om gezonde omega-3-vetzuren te metaboliseren verminderen. (36)

Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een lagere verhouding van omega-6 / omega-3-vetzuren het risico op veel voorkomende chronische ziekten kan verminderen.

Het krijgen van voldoende omega-3, wat betekent dat er een goede balans is tussen omega-3 en omega-6, is in honderden onderzoeken aangetoond om mogelijk voordelen te bieden voor vele ontstekingsziekten, waaronder: (37a)

 • ADHD
 • Astma
 • Artritis
 • Auto-immuunziekten
 • Kanker
 • Depressie
 • Hartziekte

Het is ook belangrijk om te weten dat bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat visoliën met een eetpatroon rijk aan eicosapentaeenzuur het gehalte aan arachidonzuur (omega-6s) en zijn metabolieten in plasma en weefselfosfolipiden juist verlagen. (37b)

Desondanks zijn omega-6-vetzuren niet slecht voor je. Als je eetpatroon te veel omega-3-vetzuren bevat, zou je immuunsysteem niet zo goed werken.

Het gaat allemaal om het balans tussen deze twee essentiële vetzuren.

Merk op dat, hoewel bepaalde andere voedingsmiddelen zoals lijnzaad en grasgevoerd rundvlees omega-3-vetten bevatten, dit omega’s alfa-linoleenzuur (ALA) zijn en niet EPA / DHA zoals wat wordt aangetroffen in krill-olie.

Volgens medisch onderzoek zijn er veel meer gezondheidsvoordelen in krill-olie (EPA / DHA) dan vlasolie (ALA) voor de meeste mensen.

Krill-olie-supplementen nemen

Je beste manier om een goede balans te bereiken tussen omega-3 en omega-6 is door je krill-olie te halen uit wild gevangen vis zoals zalm.

Ik denk echter nog steeds dat het voor sommigen goed is om dit aan te vullen met een hoogwaardige omega-3 krill-olie.

Bovendien zijn koudwatervissen vaak verontreinigd met kwik en pesticideresidu’s, waardoor het zeer moeilijk is om op een veilige manier de aanbevolen niveau´s te bereiken.

Daarom kan het aanvullen van jouw eetpatroon met pure antioxidanten rijke krill-olie één van de beste manieren zijn om jouw omega 3 binnen te krijgen.

De vissoorten die het meest worden gebruikt in krill-oliesupplementen zijn zalm, kabeljauwlever, makreel, sardines, heilbot, koolvis en haring.

Momenteel is er geen vaste standaardaanbeveling voor hoeveel omega´s-3 we elke dag nodig hebben, maar de suggesties variëren van een krill-oliedosering van 500 tot 1.000 milligram per dag, afhankelijk van wie je het vraagt.

Hoe gemakkelijk is het om deze aanbevolen hoeveelheden te krijgen?

Om je een idee te geven, zijn er meer dan 500 milligram totale omega-3 vetzuren in een blikje tonijn en een klein portie wild gevangen zalm.

Bij het nemen van krill-olie is meer niet altijd beter. Vergeet niet dat je wilt dat het in een evenwichtige verhouding blijft met omega-6-vetten. Voor de meeste mensen adviseer ik dagelijks een dosis van 1000 milligram krill-olie als een goede hoeveelheid en de meest wetenschappelijk bestudeerde dosering.

Ik beveel ten zeerste aan om niet meer te nemen, tenzij dit wordt geadviseerd onder toezicht van een arts.

Ook zijn niet alle visoliën gelijk gemaakt.

De meeste visoliën zijn sterk verwerkt en kunnen gemakkelijk oxideren, omdat omega-3-vetten meervoudig onverzadigd zijn, een lage warmtedrempel hebben en gemakkelijk ranzig kunnen worden.

Om die reden wil je een krill-olie kopen in triglyceridenvorm die ook antioxidanten bevat om ze te bewaren zoals astaxanthine of essentiële oliën.

Om de gezondheid van je hart, hersenen, huid, haar, lichaam en nog veel meer te verbeteren, overweeg dan om krill-olie toe te voegen aan je dagelijkse voedingssupplement of dagelijks gevangen vis te consumeren.

Als je het lastig vindt om krill-olie capsules te nemen, zorg er dan voor dat je elke week ten minste twee porties vette vis krijgt om aan je omega-3 behoeften te voldoen en je lichaam van krill-olie voordelen te voorzien.

Dit is een aanbeveling die ook wordt aangemoedigd door de American Heart Association. (38)

Veroorzaakt krill-olie prostaatkanker ?!

In 2013 kwam er een studie waaruit bleek dat veel mensen zich zorgen maakten over krill-oliesupplementen en kanker.

De studie, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, toonde aan dat mannen die de grootste hoeveelheid krill-olie consumeren een 71 procent hoger risico hadden op hoogwaardige prostaatkanker en een toename van 43 procent in alle soorten prostaatkanker.

De studie werd uitgevoerd op 2227 mannen, waarvan 38 procent van de mannen al prostaatkanker had. (39)

Volgens onderzoeker Theodore Brasky van het Ohio State University Medical Center, “Deze krill-oliesupplementen waarin sommige mannen mega, mega doses krijgen … dat is naar onze mening waarschijnlijk een beetje gevaarlijk.” (40)

Wat is een “megadosis”? De American Heart Association overweegt dat tot drie gram krill-olie per dag ‘veilig’ is om in te nemen.

Het adviseert dat ‘patiënten die meer dan 3 gram omega-3-vetzuren uit capsules nemen, dit alleen onder de zorg van een arts moeten doen’. (41)

De meeste artsen zouden zeggen dat het dagelijks nemen van 2+ gram (of 2.000+ milligram) een megadosis is.

Dus denk ik dat je onmiddellijk moet stoppen met het nemen van je krill-olie vanwege deze studie?

Nee. Maar moet je eens kijken hoeveel krill-olie je neemt en welk merk je neemt? Ja absoluut.

De reden waarom krill-olie het risico van een man op prostaatkanker zou kunnen verhogen is ONBALANS.

Zoals ik al zei, zijn omega-6-vetzuren niet slecht voor je.

Als je eetpatroon te veel omega-3-vetzuren bevat, zou je immuunsysteem niet zo goed werken, omdat omega-3 en omega-6-vetzuren bedoeld zijn om te werken in een systeem van checks en balans.

Omega-3-vetzuren onderdrukken ontstekingen en omega-6-vetzuren bevorderen ontstekingen, die in feite het natuurlijke verdedigingssysteem van je lichaam ondersteunen, zoals het activeren van je witte bloedcellen.

Dus, als je te veel omega-3 vetten (EPA / DHA) binnenkrijgt, kun je je immuunsysteem verzwakken, wat kanker zou stimuleren in plaats van af te weren.

Daarom beschouw ik deze studie als een goed voorbeeld van waarom meer niet beter is als het gaat om supplementen en je moet voorzichtig zijn om het niet te overdrijven met krill-olie of elk ander supplement.

Krill-olie, bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Als je niet in staat bent om genoeg krill-olie-voordelen te krijgen door jouw eetpatroon kunnen krill-olie-supplementen een goede optie zijn.

Krill-olie-bijwerkingen kunnen zijn boeren, slechte adem, brandend maagzuur, misselijkheid, dunne ontlasting, huiduitslag en bloedneuzen, maar in mijn ervaring kan het nemen van een hoogwaardig krill-olie-supplement de kans op ongewenste bijwerkingen verkleinen.

Het is ook een goed idee om krill-olie te nemen bij de maaltijd om bijwerkingen te verminderen.

Voordat je krill-olie gaat gebruiken, dien je jouw arts te raadplegen als je momenteel medicijnen inneemt of als je je zorgen blijft maken over jouw gezondheid. Je moet ook je arts raadplegen voordat je krill-olie inneemt als je een allergie hebt voor vissen of schaaldieren.

Als je een bloedziekte hebt, snel blauwe plekken krijgt of bloedverdunnende medicijnen neemt, moet je krill-oliesupplementen extra voorzichtig gebruiken, omdat grote doses omega-3-vetzuren het risico van bloedingen kunnen verhogen.

Dit bloedingsrisico is ook van toepassing op mensen zonder voorgeschiedenis van bloedingsaandoeningen of huidig medicatiegebruik. Als je type 2-diabetes hebt, moet je krill-oliesupplementen alleen gebruiken onder toezicht van jouw arts.

Personen met diabetes type 2 kunnen stijgende bloedsuikerspiegels ervaren tijdens het gebruik van krill-oliesupplementen.

Mijn schatting is dat bijna 90 procent van de krill-olie op de markt vandaag kwik en pesticidenresiduen plus gehydrogeneerde oliën kan bevatten.

Natuurlijk is dit mijn mening op basis van mijn eigen onderzoek van het bezoeken van verschillende fabrieken, het interviewen van bedrijven en het bestuderen van het onderzoek en de opgesomde ingrediënten van typische krill-olie.

Ik zou wegblijven van ALLE visoliën die geen antioxidanten zoals astaxanthine bevatten, die helpen de olie te stabiliseren om ranzig te worden. Ik kijk altijd naar astaxanthine als onderdeel van een krill-olie-supplement van hoge kwaliteit.

Als je krill-oliesupplementen met kwik of andere schadelijke verontreinigingen wilt vermijden, moet je supplementen van een betrouwbare bron kopen die duidelijk testen op deze voor de gezondheid gevaarlijke verontreinigingen in haar producten.

Deze tests moeten idealiter door een derde partij worden uitgevoerd en een analysecertificaat moet de niveaus van zuiverheid van milieutoxines aangeven.

Laatste gedachten over de voordelen van krill-olie

 • Omega-3-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid, maar ons lichaam kan ze niet maken, dus we moeten ze uit de voeding halen. Als een eetpatroon niet voldoende is om aan onze behoeften te voldoen, dan is een krill-olie van hoge kwaliteit de beste optie.
 • Het beste krill-oliesupplement dat altijd wordt vervaardigd onder strikte normen met grondige tests voor gezondheidsgevaarlijke verontreinigingen zoals kwik.
 • Na de suppletie kunnen “visboeren” worden vermeden door krill-olie te consumeren met voedsel.
 • krill-olie kan worden gebruikt als preventie en behandeling van gezondheidsproblemen.
 • Wetenschappelijke studies blijven alle ongelooflijke voordelen van krill-olie steunen, variërend van eczeem en vruchtbaarheid tot hartziekten en vele soorten kanker.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2667673/
2) http://www.webmd.com/food-recipes/features/good-fat-bad-fat-facts-about-omega-3#1
3) https://www.astrazeneca-us.com/media/press-releases/2014/epanova-press-release-20140506.html#modal-historic-confirmation
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257637/
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22596014
6) http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(12)00002-0/abstract
7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257695/
8) http://www.fasebj.org/content/29/7/2681.full?sid=0b1e849e-0add-4ead-91fa-b42f9d7f2b9f
9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24954371
10) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.12406/abstract
11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24803948
12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16531187
13a) http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
13b) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4404291/
14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676993/
15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24916547
16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245586/
17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27765796
18a) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25739930
18b) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28486173
19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24773697
20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27482002
21) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915543
22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24924805
23) https://medlineplus.gov/news/fullstory_160495.html
24) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24557349
25) https://www.umms.org/ummc/about/alternative-medicine
26) https://app.asana.com/0/191017321484811/649137686794882
27) https://www.psoriasis.org/advance/fish-oil-does-it-really-help-psoriasis
28) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7561154
29) https://www.livescience.com/17878-dha-vital-sperm-health.html
30) http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/omega-3-fatty-acids-faqs/
31) https://www.umms.org/ummc/about/alternative-medicine
32) http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1267.abstract
33a) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15481762
33b) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532578/
34) http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/633/2
35) https://www.umms.org/ummc/about/alternative-medicine
36) https://www.webmd.com/diet/features/what-to-know-about-omega-3s-and-fish#4
37a) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
37b) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1138773/
38) http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp#.WAo07JMrJmA
39) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23843441
40) https://www.nbcnews.com/health/fish-oils-may-raise-prostate-cancer-risks-study-confirms-6C10597283
41) http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp#.WuhOn4jwbIV

>