Astaxanthine Beter Dan Vitamine-C?

Je hebt misschien gehoord van beta-caroteen, lycopeen, zeaxanthine en luteïne, maar heb je gehoord van astaxanthine? Als een van de meest krachtige carotenoïden en antioxidanten die in de natuur worden aangetroffen, heeft astaxanthine voordelen voor vele aspecten van gezondheid, van vermindering rimpels tot het upgraden van jouw beweegroutine.

Dit krachtige pigment geeft bepaalde soorten zeevruchten een roodoranje tint en heeft aangetoond een gezond gezichtsvermogen te ondersteunen, de gezondheid van hersenen en het hart te bevorderen en zelfs de mannelijke vruchtbaarheid te verhogen.

Het beste van alles is dat het eenvoudig in jouw eetpatroon kan worden opgenomen en gemakkelijk kan worden gevonden in een breed scala aan voedzame voedselbronnen.

Dus laten we meer over astaxanthine onderzoeken en leren hoe je de meeste voordelen kunt krijgen van Astaxanthin in jouw eetpatroon.

Wat is Astaxanthine?

Astaxanthine is een type carotenoïde, een natuurlijk pigment dat voorkomt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

In het bijzonder geeft dit gunstige pigment zijn levendige roodoranje kleur aan voedingsmiddelen zoals krill, algen, zalm en kreeft.

Het kan ook in supplementvorm worden gevonden en is ook goedgekeurd voor gebruik als voedselkleuring in dier- en visvoer. (1)

Vaak wordt het de “koning van carotenoïden” genoemd, onderzoek toont aan dat astaxanthin een van de meest krachtige antioxidanten in de natuur is.

Het is zelfs bewezen dat het vermogen om vrije radicalen te bestrijden 6000 maal hoger is dan vitamine C, 550 keer hoger dan vitamine E en 40 keer hoger dan beta-caroteen. (2)

In het lichaam kunnen de antioxiderende eigenschappen helpen tegen bepaalde soorten chronische ziekten te beschermen, huidveroudering om te keren en ontstekingen te verlichten.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

Hoewel studies bij mensen beperkt zijn, suggereert huidig ​​onderzoek dat astaxanthine de hersen- en hartgezondheid, uithoudingsvermogen en energieniveaus en zelfs de vruchtbaarheid ten goede komt.

Astaxanthine: voordelen en toepassingen

 • Verbetert de gezondheid van de hersenen
 • Beschermt je hart
 • Houdt de huid stralend
 • Verlicht ontsteking
 • Verbetert bewegen
 • Verhoogt de mannelijke vruchtbaarheid
 • Ondersteunt een gezond gezichtsvermogen

1. Verbetert de gezondheid van de hersenen

Naarmate je ouder wordt, blijft het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson toenemen. Deze aandoeningen, die worden gekenmerkt door het toenemende verlies van neuronen in de hersenen, kunnen leiden tot symptomen zoals geheugenverlies, verwardheid, trillen, onrust en angst.

Een groot deel van opkomend onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine de gezondheid van de hersenen ten goede komt door de cognitieve functie te behouden.

In een dierstudie uit 2016 bijvoorbeeld, verhoogde suppletie met astaxanthine de vorming van nieuwe hersencellen en verbeterde ruimtelijk geheugen bij muizen. (3)

Een recent overzicht gepubliceerd in GeroScience merkte ook op dat de neuroprotectieve eigenschappen van astaxanthine te wijten kunnen zijn aan het vermogen om oxidatieve stress en ontsteking te verminderen. (4)

Kokosolie, avocado’s, walnoten en bieten zijn slechts enkele voorbeelden van andere “hersenproducten” die de aandacht en het geheugen vergroten.

2. Beschermt je hart

Als de belangrijkste doodsoorzaak, is wereldwijd hartziekte een groot probleem. (5) Hoewel er veel potentiële oorzaken van hartziekten zijn, wordt aangenomen dat oxidatieve stress en ontsteking vaker voorkomen dan niet.

Volgens een recensie uit 2009 uit Australië, zijn er minstens acht klinische studies geweest die de effecten van astaxanthine meten, die hebben aangetoond dat astaxanthinesuppletie markers van zowel ontsteking als oxidatieve stress kan verlagen. (6)

Een andere recensie gepubliceerd in het tijdschrift Marine Drugs suggereerde dat astaxanthine bescherming kon bieden tegen atherosclerose, de opeenhoping van vet en cholesterol in de bloedvaten. (7)

Natuurlijk, een gezond dieet met astaxanthine is slechts een stukje van de puzzel.

Het minimaliseren van je stressniveaus, voldoende lichaamsbeweging en het minderen van ultrabewerkt voedsel zijn ook belangrijke factoren om je hart in topconditie te houden.

3. Houdt de huid stralend

Astaxanthine stimuleert naast de hersenen en de gezondheid van het hart ook de gezondheid van de huid.

Onderzoek heeft aangetoond dat het de algehele aanblik van de huid kan verbeteren en mogelijk ook bepaalde huidaandoeningen kan behandelen.

Een onderzoek uit 2009 toonde aan dat het combineren van orale suppletie en topische toediening van astaxanthine rimpels, ouderdomsvlekken, huidtextuur en vochtgehalte van de huid verbeterde. (8)

Evenzo bleek uit een in PLoS One gepubliceerde dierstudie dat astaxanthine de symptomen van atopische dermatitis bij muizen aanzienlijk kon verbeteren. (9)

voordelen Astaxanthine

4. Verlicht ontsteking

Ontsteking is een belangrijk onderdeel van de immuunrespons van het lichaam.

Chronische ontsteking daarentegen kan bijdragen aan aandoeningen zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen. (10)

Veel studies hebben aangetoond dat astaxanthine markers van ontsteking in het lichaam kan verminderen. (11)

Dit kan verstrekkende voordelen hebben en zelfs het risico op bepaalde soorten chronische ziekten verminderen.

Een recensie uit China meldde zelfs dat astaxanthine kankereffecten kan hebben en kan helpen de proliferatie en verspreiding van kankercellen te voorkomen. (12)

Er is echter verder onderzoek bij de mens nodig om te begrijpen hoe astaxanthine de ontsteking en ziekte bij de mens kan beïnvloeden.

Andere voedingsmiddelen met een hoge antioxidant die kunnen helpen ontstekingen te verlichten en ziektes te bestrijden, zijn kurkuma, gember, donkere chocolade en bosbessen.

5. Verbetert bewegen

Of je nu je trainingsroutine wilt verbeteren of je energieniveau een boost wilt geven, een extra dosis astaxanthin kan je misschien helpen.

Studies tonen aan dat het meerdere gunstige effecten kan hebben als het gaat om het verhogen van de trainingsprestaties en het voorkomen van blessures.

Een dierstudie gepubliceerd in het tijdschrift Biological & Pharmaceutical Bulletin bijvoorbeeld, vond dat suppletie met astaxanthine het zwemuithoudingsvermogen bij muizen verbeterde. (13)

Uit een in 2011 gepubliceerde studie in het International Journal of Sports Medicine bleek ook dat astaxanthine de prestaties van de wielrenstijden bij 21 concurrerende wielrenners verbeterde. (14)

Ondertussen liet een andere dierstudie in Japan zien dat astaxanthine zelfs in staat was om door training veroorzaakte spierschade bij muizen te voorkomen. (15)

6. Verhoogt de mannelijke vruchtbaarheid

Geschat wordt dat onvruchtbaarheid ongeveer 15 procent van de paren wereldwijd treft, met mannelijke onvruchtbaarheid die tot 50 procent van de gevallen bijdraagt. (16)

Hormonale onevenwichtigheden, problemen met ejaculatie en varicocèle, of de zwelling van de aders in het scrotum, zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid.

Veelbelovend onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine de mannelijke vruchtbaarheid ten goede komt en de kwaliteit van het sperma kan helpen verbeteren.

Een kleine studie uitgevoerd aan het Universitair Ziekenhuis Gent vond eigenlijk dat astaxanthine de beweging van zaadcellen verbeterde en het vermogen van sperma om eieren te bevruchten, verbeterde.

Bovendien bereikten mannen die werden behandeld met astaxanthine hogere zwangerschapspercentages in vergelijking met een placebogroep. (17)

Een paar extra natuurlijke remedies voor mannelijke onvruchtbaarheid omvatten het minimaliseren van blootstelling aan pesticiden, stress verminderen en stoppen met roken.

7. Ondersteunt een gezond gezichtsvermogen

Oogproblemen zoals maculaire degeneratie en cataract zijn veelvoorkomende problemen in verband met veroudering.

Deze aandoeningen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken, variërend van wazig zicht tot volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Gelukkig hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat astaxanthine de gezondheid van de ogen kan verbeteren en het 20/20 gezichtsvermogen kan helpen behouden.

Een dierstudie uit 2008 toonde aan dat astaxanthine de cellen van het netvlies beschermde tegen oxidatieve schade. (18)

Een andere studie, bestaande uit 48 volwassenen die klaagden over oogbelasting, vond dat een supplement met verschillende voedingsstoffen, waaronder astaxanthine, de symptomen van oogvermoeidheid verminderde. (19)

Naast astaxanthine omvatten andere belangrijke oogvitaminen luteïne, zink, vitamine A en zeaxanthine.

Astaxanthine-voedsel en -bronnen

Om de absorptie en de gezondheidsvoordelen van astaxanthine te maximaliseren, is het het beste om jouw dagelijkse dosis te krijgen door hele voedselbronnen in jouw eetpatroon op te nemen.

Ze zijn vooral te vinden in zeevruchten en er zijn verschillende manieren om deze gunstige antioxidant in overvloed te krijgen.

Enkele van de beste bronnen van astaxanthine zijn:

 • Wild-gevangen Sockeye-zalm
 • Krill
 • Zeewier
 • Rode forel
 • Kreeft
 • Krab
 • Garnaal
 • Rivierkreeft
 • Zalm Roe
 • Rode zeebrasem

Eet je geen vis? Geen probleem! Astaxanthine is ook verkrijgbaar in een natuurlijke supplementvorm, zoals de Organico Superba™ Krill Olie.

Het wordt zorgvuldig gewonnen uit astaxanthine-rijke algen en omgezet in handige capsulevorm om je te snel en gemakkelijk aan een geconcentreerde dosis te helpen.

Als je toch vis eet, raad ik je natuurlijk de wild gevangen zalm aan en beveel geen garnalen en andere vissen aan die je nooit zou moeten eten, omdat het grootste deel gekweekt en / of besmet is.

Astaxanthine bijwerkingen

Hoewel ze over het algemeen veilig zijn wanneer ze worden geconsumeerd in hele voedselbronnen, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen die worden geassocieerd met suppletie.

Merk op dat deze symptomen het meest waarschijnlijk optreden bij een hoge dosis astaxanthine, in plaats van een of twee porties astaxanthinerijke voedingsmiddelen in jouw eetpatroon op te nemen.

Enkele van de meest gemelde astaxanthine bijwerkingen zijn:

 • Verhoogde huidpigmentatie
 • Veranderde hormoonspiegels
 • Haargroei
 • Verlaagde calciumbloedspiegels
 • Verlaagde bloeddruk
 • Veranderingen in libido

wat is Astaxanthine

Astaxanthine dosering voor optimale voordelen

Op dit punt kun je je afvragen: “Hoeveel astaxanthine moet ik nemen?”

Als je het uit hele voedselbronnen haalt, zou je moeten proberen een paar porties astaxanthine-rijk voedsel per week in je eetpatroon op te nemen.

Deze voedingsmiddelen zijn vooral gunstig omdat de meeste, naast astaxanthine, een reeks belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren.

In feite raad ik aan om ten minste twee porties vette vis, zoals astaxanthine-rijke zalm, per week te eten om een ​​betere gezondheid van het hart te ondersteunen. (20)

Als supplement is het gedurende 12 weken dagelijks onderzocht en veilig gebleken in doses tot 40 milligram per dag. (21) De aanbevolen dosering is echter vier tot acht milligram, één tot drie keer per dag bij jouw maaltijden.

Aanvankelijk is het het beste om te beginnen met een lage dosis en werk je omhoog om je tolerantie te beoordelen.

Geschiedenis

Ondanks het feit dat astaxanthine in verband werd gebracht met een lange lijst met gezondheidsvoordelen, bevond het zich meer dan een decennium geleden in het centrum van controversie.

Astaxanthine is het pigment dat zeevruchten zoals kreeft, garnalen en krab die karakteristieke rode tint geeft.

Het is ook verantwoordelijk voor het leveren van die perfecte roze kleur die je misschien opmerkt bij het uitkiezen van een verse plak zalm. Wilde zalm haalt deze carotenoïde op natuurlijke wijze uit hun dieet van garnalen en kleine vissen.

Gekweekte zalm aan de andere kant ontbreekt in deze belangrijke carotenoïde omdat ze een dieet volgen dat voornamelijk bestaat uit vismeel en olie, waardoor ze een grijsachtige tint krijgen.

Om de aantrekkelijke roze kleur in wilde zalm na te bootsen, begonnen voedselproducenten met het toevoegen van synthetische astaxanthine aan het voer van gekweekte zalm. Het enige probleem? Ze hebben het niet onthuld.

Dankzij een rechtszaak in 2003 moeten kruideniers nu de consument informeren wanneer kleur kunstmatig aan zalm is toegevoegd.

Echter, de synthetische astaxanthine is misschien niet zo steriel voor jouw gezondheid.

Om echt te profiteren van de gezondheidsvoordelen van astaxanthine, kies je voor wild gevangen zalm en vermijd je zalm die gekweekt of kunstmatig gekleurd is.

Niet alleen is wilde zalm van nature natuurlijker in deze belangrijke carotenoïde, maar het is ook aangetoond dat het veiliger is voor consumptie en minder vervuilende stoffen bevat. (23, 24)

Voorzorgsmaatregelen

De hoeveelheid astaxanthine in complete voedselbronnen is over het algemeen veilig en kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen.

In supplementvorm wordt het echter in verband gebracht met enkele milde ongunstige symptomen zoals hierboven vermeld.

Als je toch negatieve bijwerkingen ervaart, overweeg dan om de dosering te verlagen of het gebruik stop te zetten.

Omdat onderzoek beperkt is tot de veiligheid van astaxanthine-supplementen bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, is het het beste om aan de veilige kant te blijven en zich aan voedselbronnen te houden om jouw dagelijkse dosis te krijgen.

Laatste gedachten over de voordelen van astaxanthine

 • Astaxanthine is een type carotenoïde dat van nature voorkomt in wild gevangen zalm, rode forel, krill, algen, kreeften, krabben en garnalen.
 • Hoewel studies bij mensen beperkt zijn, zijn er tal van astaxanthine-voordelen en bijwerkingen te overwegen. Onderzoek toont aan dat astaxanthine mogelijk de gezondheid van de hersenen, de huid en het hart kan verbeteren, een beter gezichtsvermogen kan ondersteunen, de mannelijke vruchtbaarheid kan verhogen, het uithoudingsvermogen kan vergroten en ontstekingen kan verminderen.
 • Potentiële bijwerkingen die kunnen optreden bij suppletie zijn onder andere hormoonveranderingen, verhoogde huidpigmentatie, haargroei en veranderde niveaus van calcium.
 • Het toevoegen van astaxanthine aan jouw eetpatroon of het opnemen van een supplement kan een krachtige manier zijn om verschillende aspecten van gezondheid te verbeteren dankzij de axtaxanthine voordelen die deze antioxidant biedt.

Lees hier verder om de 13 voordelen van krill-olie, naast medicijnen, te ontdekken

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/
 2. https://www21.corecommerce.com/~bioage/files/astaxanthin%20800%20times%20stronger%20than%20CoQ10.pdf
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26643409
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352583/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408160/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19656058
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771988/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22428137
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811408/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20205737
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26184238
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17015959
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21984399
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12626126
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4424520/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16110353
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18812030
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997915/
 20. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/HealthyDietGoals/Fish-and-Omega-3-Fatty-Acids_UCM_303248_Article.jsp#.WlTru1Q-dZI
 21. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1063/astaxanthin

>