10 Geweldige Gezondheidseffecten Van Kurkuma

Kurkuma is misschien wel het krachtigste voedingssupplement ter wereld. In dit artikel zal ik laten zien waarom dat zo is en hoe dit jouw gezondheid kan ondersteunen.

Kurkuma komt van de Curcuma longa plant. Deze plant, een naaste verwant van de gemberplant, gedijt in het hete, regenachtige klimaat van zijn geboorteland zuidwest-India.

Duizenden jaren lang hebben de mensen in India de wortels van de Curcuma longa-plant gekookt, gedroogd en tot een prachtig gouden poeder vermalen.

We noemen dit kurkuma.

Kurkuma wordt al sinds de oudheid gebruikt in de traditionele Indiase en Ayurvedische geneeskunde. Bij gebruik als specerij geeft kurkuma Indiase kerrie zijn kenmerkende gele kleur en een smakelijk kruidige smaak.

Maar zelfs als je geen fan bent van curry, is de kans groot dat je onlangs kurkuma hebt gegeten en van een verrassende bron …

Leuk weetje: in 1904 begon de R.T. French Company met kurkuma toe te voegen in hun “romige salade mosterd”.

Yep! Telkens als je je burger, braadworst of gehaktbal een klodder gele mosterd geeft, geef je jezelf ook kurkuma!

’s Werelds gezondste voedsel?

Het geheim van de geweldige gezondheidseffecten van kurkuma is curcumine. Deze chemische verbinding, samen met andere nuttige verbindingen die bekend staan ​​als curcuminoïden, verschijnen van nature in kurkuma.
Er zijn duizenden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd waarin de manieren worden beschreven waarop kurkuma, en het belangrijkste bestanddeel ervan, curcumine, zowat elk aspect van jouw gezondheid kan ondersteunen.

Om zo maar enkele voorbeelden te geven, recent onderzoek heeft aangetoond dat curcumine:

 • de levensduur ondersteunt (1)
 • bijdraagt aan gezonde cholesterolniveau´s (2)
 • goed is voor het hart, bloedvaten en bloedsomloop (3)
 • het immuunsysteem ondersteunt (4)
 • goed is voor spijsvertering, lever, gezonde luchtwegen en zenuwsstelsel (5)

10 geweldige gezondheidseffecten van kurkuma

Toen ik de gezondheidsvoordelen van kurkuma onderzocht, was ik meer dan onder de indruk … ik was gewoon verbaasd!

Het beperken van deze lijst tot slechts 10 van de bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma was niet eenvoudig, maar hier zijn enkele van de manieren waarop kurkuma ten goede kan komen aan jouw gezondheid:

1. Natuurlijk verzachting van chronische ontsteking

kurkuma ontsteking spuit medicatie

Chronische ontsteking is de oorzaak van al onze moderne ziektes … vooral ‘ouderdomsziekten’ zoals kanker, diabetes, dementie, Alzheimer, metabool syndroom en hartziekten.

Hoewel sommige ontstekingen essentieel zijn voor onze goede gezondheid, lijdt onze gezondheid wanneer de ontsteking niet onder controle is (vaak als gevolg van milieu-toxines of het eten van te veel pro-inflammatoire voedingsmiddelen).

En dat is waar kurkuma kan ondersteunen. In meerdere studies is aangetoond dat curcumine sterk ontstekingsremmend is omdat het moleculen remt die een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van chronische ontstekingen. (6)

Nog beter: curcumine biedt gelijkaardige ondersteuning als veel ontstekingsremmende geneesmiddelen … ZONDER de potentieel gevaarlijke bijwerkingen. (7)

2. Ondersteunt pijnverzachting

pijn man
Reik je naar aspirine of ibuprofen om stijve, pijnlijke gewrichten te verlichten? Je kunt misschien beter een theelepel kurkuma doorslikken.

Uit nieuw gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Oncogene bleek dat aspirine en ibuprofen het minst krachtig zijn als het gaat om het verlichten van jouw pijntjes en kwalen, terwijl curcumine een van de krachtigste ontstekingsremmende middelen is die er zijn. (8)

Dit betekent dat kurkuma je kan ondersteunen om ’s ochtend zonder pijn uit bed te komen … en effectiever kan zijn in het beheren van je chronische pijn dan de risicovolle pijnstillers in je plaatselijke drogisterij.

3. Ondersteuning bij de ziekte van Alzheimer

alzheimer ouder koppel kurkuma
Naarmate we ouder worden, schiet ons risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen omhoog.

Alzheimer is de meest voorkomende neuro-degeneratieve ziekte en helaas bestaat er op dit moment geen effectieve behandeling voor. Dat is een reden dat preventie zo belangrijk is.

Wetenschappers en artsen zijn het erover eens dat een belangrijke bijdragende factor aan de ziekte van Alzheimer chronische ontsteking is. De bewezen ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het een slimme keuze.

Maar dat is niet het enige brein ondersteunende voordeel dat kurkuma te bieden heeft.

Een kenmerk van de ziekte van Alzheimer is een opeenhoping van eiwitklitten in de hersenen die bekend staan ​​als Amyloïde plaques. Studies tonen aan dat curcumine zeer effectief blijkt in het opruimen van deze plaques. (9)

4. Verras je vrienden met een zachtere, jongere huid

vrouw masker gezicht kurkuma
Curcumine ondersteunt jouw huid door vrije radicalen af ​​te schrikken en ontstekingen te verminderen door wat bekend staat als remming van nucleaire factor-KB. Het heeft ook krachtige antibacteriële eigenschappen, dus is het geweldig voor het opruimen van vlekken en acne. En dat is niet alles…

Curcumine kan ook de textuur van jouw huid ondersteunen en (misschien) rimpels verzachten dankzij het positieve effect op collageen. (10)

Gooi de te dure cosmetica weg en sla de pijnlijke plastische chirurgie over voor een jongere, gladdere huid. Een theelepel kurkuma is een veilig, kosten effectiever alternatief.

5. Ondersteunt kankerbescherming

kankercellen kurkuma

Kanker kan en zal mensen van alle leeftijden treffen, maar onze kans om deze gevreesde ziekte te ontwikkelen neemt toe naarmate we ouder worden.

Nieuwe studies hebben aangetoond dat kurkuma (met name de curcumine die wordt aangetroffen in kurkuma) een “eeuwenoude” ondersteuning kan zijn voor deze verwoestende “ouderdom” -ziekte, kanker.

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Letters toonde aan dat curcumine kan interfereren met metastasen (de groei van kankercellen) en kan bijdragen aan de afbouw van kankercellen in een verscheidenheid aan kankers, waaronder leukemie en lymfoom, eierstokkanker, borstkanker, longkanker, melanoom en gastro-intestinale kanker. (11)

6. Verlichting voor reumatoïde artritis

vrouw gewricht gewrichtspijn kurkuma
Hier is nog een ander geval van kurkuma dat een gezondere ondersteuning is in het verlichten van pijn dan voorgeschreven medicijnen:

In een onderzoek uit 2012 werden vijfenveertig patiënten gediagnosticeerd met reumatoïde artritis willekeurig in twee groepen geplaatst met de helft van de ontvangende kurkuma (als 500 mg curcumine) en de helft diclofenacnatrium (50 mg).

Aan het einde van de studie toonden patiënten in beide groepen een significante vermindering in de zwelling en gevoeligheid van reumatoïde artritis. Maar nu komt het:

Patiënten in de curcumine-groep “vertoonden het hoogste percentage verbetering […] en hun scores waren significant beter dan die in de diclofenac-natriumgroep.” (12)

Bovendien bleek curcumine behandeling veilig en resulteerde dit niet in negatieve effecten.

7. Bevordert spijsvertering

In Duitsland, schrijven artsen kurkuma voor spijsverteringsproblemen voor. De curcumine in kurkuma stimuleert de galblaas om gal te produceren, wat de spijsvertering kan bevorderen.

En een dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek (de gouden standaard van wetenschappelijke studies) wees uit dat kurkuma gas en een opgeblazen gevoel verminderde bij mensen met een slechte spijsvertering. (13)

8. Ondersteunt behandeling voor diabetes

diabetes hand prik kurkuma

Kurkuma wordt gebruikt om diabetes te ondersteunen in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde. In het westen vertoont kurkuma een spannend potentieel als een gezonde bijdrage voor diabetes.

Curcumine, de werkzame stof in kurkuma, zou een gunstige bijdrage kunnen bieden op de meeste belangrijke aspecten van diabetes, waaronder insulineresistentie, hyperglycemie, hyperlipidemie en eilandapotose en necrose.

Bovendien kan curcumine bijdragen om negatieve complicaties van diabetes te behandelen, waaronder diabetische neuropathie, retinopathie en met diabetes geassocieerde leveraandoeningen. (14)

9. Depressie

Als je ooit iemand hebt gekend die worstelde met een depressie, dan weet je wat een slopende ziekte het kan zijn.

Hier is GOED nieuws: de belangrijkste samenstelling in kurkuma, curcumine, is veelbelovend als een veilige, gezonde ondersteuning bij depressie.

In een gerandomiseerde gecontroleerde studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Government Medical College in Gujurat, India, waren 60 vrijwilligers met depressieve stoornis verdeeld in twee groepen.

Gedurende zes weken ontving één groep fluoxetine (Prozac) en de andere groep ontving 1.000 mg curcumine. Aan het einde van de proefperiode waren beide groepen significant minder depressief, met één belangrijk verschil:

De curcumine groep leed geen enkele suïcidale gedachte, psychotische stoornissen of andere negatieve symptomen die een bijwerking van Prozac en andere farmaceutische antidepressiva kunnen zijn. (15)

10. Draagt bij tot een langer, gezonder leven

vrouw strand langer leven kurkuma

Als je het vermogen van kurkuma beschouwt om ontstekingen te verzachten en pijn in de gewrichten te ondersteunen… dan is dit misschien de ware bron van jeugd van de natuur!

Laten we nu kijken naar hoe JIJ kunt beginnen te profiteren van alle gezondheidsvoordelen die kurkuma te bieden heeft.

Krachtiger dan moderne geneeskunde?

Zoals je hebt gezien, zijn de gezondheidseffecten van kurkuma echt geweldig!

Sterker nog, een groeiend aantal wetenschappelijk onderzoek suggereert dat kurkuma even ondersteunend kan zijn als de volgende geneesmiddelen:

 • Niet-steroïde ontstekingsremmers (Ibuprofen)
 • Anti-depressiva (Prozac)
 • OTC-pijnstillers (Bayer)
 • Artritis medicijnen (Diclofenac)
 • Diabetes medicijnen
 • Bloedverdunners (Tylenol)
 • chemotherapie

Betekent dit dat je je Tylenol weg moet gooien?

Niet precies.

Wat het wel betekent, is dat traditionele benaderingen, zoals kurkuma, voor veel mensen een zeer effectieve aanvulling kunnen zijn op modernere benaderingen van behandeling en preventie.

Maar onthoud: elke verandering die je overweegt moet met jouw arts besproken worden.

Wat is een effectieve dosering?

De volgende doseringen worden voor volwassenen aanbevolen:

 • Snijwortel: 1,5 tot 3 gram per dag
 • Gedroogde wortelpoeder: 1 tot 3 gram per dag
 • Gestandaardiseerd poeder (curcumine): 400 tot 600 mg, 3 keer per dag
 • Olie: ½ eetlepel 3 keer per dag

Heeft Kurkuma bijwerkingen?

Kurkuma wordt al sinds de oudheid gebruikt om ziekten te ondersteunen en de gezondheid te bevorderen. En hoewel het over het algemeen veilig is en door de meeste mensen goed wordt verdragen, zijn er bijwerkingen mogelijk.

Het nemen van grote doses kurkuma gedurende een lange tijd kan leiden tot maagklachten en, in extreme gevallen, zweren.

Omdat kurkuma een verdunnend effect op het bloed kan hebben, moet je ten minste 2 weken voor een operatie stoppen met het nemen van kurkuma. Vertel jouw arts of chirurg dat je kurkuma gebruikt hebt. Indien je Tamoxifen gebruikt, raadpleeg eerst je arts omdat kurkuma de bloedspiegel beïnvloedt. Ook bij galwegstoornissen wordt kurkuma afgeraden.

Kurkumagebruik

Je hebt zojuist tien van de manieren gezien waarop kurkuma jouw gezondheid ten goede kan komen. Als het gaat om een ​​multifunctioneel voedingssupplement is kurkuma moeilijk te verslaan!

Voor gezondheidsdoeleinden is het het gemakkelijkst om kurkuma als poeder of in capsule vorm te nemen. Ik raad de Organico Turbo Kurkuma aan.

En omdat kurkuma een specerij is, twijfel niet om het toe te voegen aan je favoriete gerechten: probeer het in soepen, stoofschotels, smoothies en, mijn favoriet, een heerlijke curry.

Je kunt ook mijn Golden Milk Recept proberen om de geweldige gezondheidsvoordelen van kurkuma te krijgen in een romige, zoete drank!

Golden Milk Recept

golden milk recept kurkuma

Porties: 2

Ingrediënten

½ theelepel kurkuma poeder
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel kokosolie
een snufje kaneel
1 kopje amandelmelk
1 kop water

Bereiding

Giet amandelmelk en water in een pan en breng aan de kook
Voeg kurkuma poeder, gemberpoeder, kokosolie en kaneel toe. Laat het twee minuten sudderen.
Roer en giet in twee koffiebekers. Enjoy!

Het liefst drink ik een lekker glas Golden Milk  ’s ochtends op een lege maag.

Het geeft je een goede boost energie gedurende de eerste helft van je dag (zonder de kriebels die van koffie kunnen komen), plus dat het  je geest zo helder maakt als de nieuwe zonsopgang en het laat je lichaam overstromen met krachtige antioxidanten!

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

 

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25173182
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25164566
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22481014
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
 5. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0031211
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988474
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569219
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857752/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/r
>