Wat is kurkuma en waar komt het vandaan?

Kurkuma, een specerij die al eeuwenlang wordt gekoesterd in vele culturen, het is veel meer dan een eenvoudig keukeningrediënt. Het is een medicinaal powerhouse, een kleurrijk culinair wonder en een fascinerend onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel duikt diep in de wereld van kurkuma, zijn herkomst, gebruik en de veelvoudige gezondheidsvoordelen.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een plant uit de gemberfamilie (Zingiberaceae) en is inheems in Zuid-Azië. De wortelstokken worden gedroogd en gemalen tot een geel poeder, dat wordt gebruikt als specerij. Kurkuma is het bekendst als het belangrijkste ingrediënt in curry, waar het zorgt voor de kenmerkende gouden kleur en warme, aardse smaak.

De oorsprong van Kurkuma

Kurkuma heeft een lange en rijke geschiedenis die meer dan 4000 jaar teruggaat. De oorsprong ervan wordt herleid tot het Indiase subcontinent, waar het al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische en Unani systemen van traditionele geneeskunde. In deze tradities werd kurkuma gebruikt om diverse gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals ademhalingsproblemen, spijsverteringskwalen en wondgenezing.

Gaandeweg verspreidde het gebruik van kurkuma zich naar andere delen van de wereld. Het werd een vast onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en werd uiteindelijk geïntroduceerd in Afrika en het Caribisch gebied. Tegenwoordig wordt kurkuma gekweekt in verschillende tropische en subtropische regio’s over de hele wereld, van India en China tot Indonesië en Centraal-Amerika.

Het gebruik van Kurkuma

De toepassingen van kurkuma zijn net zo divers als de regio’s waarin het wordt gekweekt. In de culinaire wereld is het een nietje in de Indiase, Perzische, Thaise en Maleisische keukens. Het geeft gerechten niet alleen een levendige kleur en een warme, licht bittere smaak, maar is ook een sleutelcomponent in verschillende kruidenmengsels zoals currypoeder en ras el hanout.

Buiten de keuken heeft kurkuma tal van andere toepassingen. In de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde wordt het gebruikt als ontstekingsremmend, pijnstillend, antiseptisch en antioxidant middel. Het wordt ook toegepast in cosmetica voor huidverzorging, als natuurlijke kleurstof in voeding en textiel, en zelfs in religieuze ceremonies in sommige culturen.

Gezondheidsvoordelen van Kurkuma

De gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn grotendeels te danken aan de aanwezigheid van curcumine, een actieve verbinding met krachtige biologische activiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine krachtige ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen heeft, die kunnen bijdragen aan de preventie en behandeling van verschillende ziekten.

Zo tonen studies aan dat kurkuma kan helpen bij het verminderen van de symptomen van chronische aandoeningen zoals reumatoïde artritis (1), inflammatoire darmziekte (2) en hartziekten (3). Het heeft ook potentieel in de preventie en behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer (4) en sommige vormen van kanker (5). Daarnaast is er onderzoek dat suggereert dat kurkuma een gunstige rol kan spelen bij het beheersen van stemmingsstoornissen zoals depressie (6).

Toch zijn er nog meer klinische studies nodig om het effect kurkuma beter te begrijpen. Zodat het effectief ingezet kan worden bij therapeutische doeleinden. Belangrijk om te weten dat curcumine slecht wordt opgenomen door het lichaam, maar dat de opname kan worden verbeterd door het gelijktijdig in te nemen met piperine (een stof die in zwarte peper wordt gevonden).

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Kurkuma in de keuken

Wat is kurkuma en waar komt het vandaan?

Kurkuma is een veelzijdig ingrediënt. Het wordt niet alleen gebruikt in curry’s en stoofschotels, maar ook in

 • Rijstgerechten,
 • Soepen,
 • Marinades,
 • Thee,
 • Smoothies.

Kurkuma heeft zowel smaak als kleur. Daarnaast is het rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Dit maakt het ook populair. Wist je dat in sommige culturen kurkuma wordt gebruikt in traditionele dranken? Een voorbeeld is Gouden melk. Dit drankje van melk, kurkuma, honing en specerijen wordt al jaren gebruikt om slaap te bevorderen. Ook zin om aan de slag te gaan met kurkuma? Kijk tussen de kurkuma recepten of lees eens hoe je kurkuma kunt drinken.

Kurkuma in cosmetica en huidverzorging

In de cosmetica-industrie heeft kurkuma een bijzondere plaats ingenomen. De antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen maken het een nuttig ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Het wordt toegevoegd aan gezichtsmaskers, crèmes en serums om de huid te helpen verjongen, de elasticiteit te verbeteren en de tekenen van veroudering te bestrijden (7). Kurkuma kan ook helpen bij het verminderen van acne en littekens, en kan de huid een gezonde gloed geven.

Kurkuma als natuurlijke kleurstof

Kurkuma wordt gebruikt als een natuurlijke kleurstof. De levendige gele kleur die het geeft, wordt gebruikt om textiel, voedselproducten en zelfs lichaamsverf te kleuren. In India wordt het bijvoorbeeld gebruikt in de holi-Phagwafestival als één van de kleuren die tijdens de vieringen.

Kurkuma in de traditionele geneeskunde

In de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde is kurkuma een belangrijk onderdeel. De krachtige ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen van kurkuma worden benut om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals indigestie, wonden, huidproblemen, artritis en meer. De effectiviteit van kurkuma bij deze ziektebeelden is erkend en is nu onderwerp van modern wetenschappelijk onderzoek.

Kurkuma en moderne wetenschap

In wetenschappelijk onderzoek is de traditionele toepassingen van kurkuma onder de loep genomen. Verschillende studies hebben aangetoond dat kurkuma kan bijdragen aan de preventie en behandeling van hartziekten(3), Alzheimer(4) en kanker(5). De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het nuttig voor het behandelen van aandoeningen zoals reumatoïde artritis(1) en inflammatoire darmziekte (2).

Veiligheid en bijwerkingen van Kurkuma

Hoewel kurkuma over het algemeen veilig is voor consumptie, zijn er enkele bijwerkingen en interacties om rekening mee te houden. In hoge doses kan kurkuma maagproblemen veroorzaken zoals maagklachten, misselijkheid en diarree. Het kan ook bloedverdunnende effecten hebben, dus mensen die al bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn. Zwangere en zogende vrouwen, mensen met galstenen of een galblaasobstructie, en mensen met een hormoongevoelige aandoening moeten voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma. Het is altijd het beste om een ​​gezondheidsprofessional te raadplegen voordat u begint met het nemen van kurkuma of een ander kruidensupplement.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Referenties

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

 1. Goulart MPartar DCunha L, et al AB0792 curcumin in Osteoarthritis treatment: the present state of evidence
 2. Coelho MR, Romi MD, Ferreira DMTP, Zaltman C, Soares-Mota M. The Use of Curcumin as a Complementary Therapy in Ulcerative Colitis: A Systematic Review of Randomized Controlled Clinical Trials. Nutrients. 2020 Jul 31;12(8):2296. doi: 10.3390/nu12082296. PMID: 32751776; PMCID: PMC7468803.
 3. Sahebkar A. Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis. Phytother Res. 2014 May;28(5):633-42. doi: 10.1002/ptr.5045. Epub 2013 Aug 7. PMID: 23922235.
 4. Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry. 2018 Mar;26(3):266-277. doi: 10.1016/j.jagp.2017.10.010. Epub 2017 Oct 27. PMID: 29246725.
 5. Tan BL, Norhaizan ME. Curcumin Combination Chemotherapy: The Implication and Efficacy in Cancer. Molecules. 2019 Jul 10;24(14):2527. doi: 10.3390/molecules24142527. PMID: 31295906; PMCID: PMC6680685.
 6. Lopresti AL. Potential Role of Curcumin for the Treatment of Major Depressive Disorder. CNS Drugs. 2022 Feb;36(2):123-141. doi: 10.1007/s40263-022-00901-9. Epub 2022 Feb 7. PMID: 35129813; PMCID: PMC8863697.
 7. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.

>