Collageen: Een Natuurlijke Oplossing Voor Gewrichtspijn?

Veel mensen hebben pijn, en een groot percentage van deze pijn komt door zwakte en verslechtering van de gewrichten. Volgens de National Health Interview Survey, uitgevoerd door de Centers for Disease Control (CDC) in 2006, had 30% van alle volwassenen de afgelopen 30 dagen een vorm van gewrichtsproblemen [1]. Kniepijn, of artrose, was de boosdoener voor 18% van de respondenten, gevolgd door schouderpijn (9%) en heuppijn (7%).

Als jij of een geliefde in deze categorie valt, moet je weten dat er veel dingen zijn die je kunt doen om de pijn en het ongemak in gewrichten te verlichten – zonder toevlucht te hoeven nemen tot pijnstillers (die alleen het probleem maskeren). Een grote stap in de goede richting is het verhogen van jouw collageengehalte, aangezien collageen de gewrichten op alle niveaus kan smeren en versterken.

Collageen

Studies tonen aan: collageensuppletie helpt gewrichtspijn bij atleten

Collageen: Een Natuurlijke Oplossing Voor Gewrichtspijn? knie manAls je graag ´s ochtends hardloopt is dit belangrijke informatie. Wist je dat de aandoening die ‘Lopersknie’ wordt genoemd, ook bekend als patellofemoraal pijnsyndroom, één op de vier lichamelijk actieve mensen treft? En als het niet wordt gecontroleerd, kan patellofemoraal pijnsyndroom leiden tot patellofemorale osteoartritis en ondraaglijke pijn.

Dit betekent natuurlijk niet dat je nu moet stoppen met sporten! De wetenschap is ontdekken wat de oorzaak is van lopersknie [2] en wat je eraan kunt doen.

Aanbevolen strategieën zijn onder meer:

  • Veranderingen in houding
  • Gewicht verliezen
  • Gerichte rekoefeningen doen
  • Een ontstekingsremmend dieet volgen

Plus, zoals eerder vermeld, het verhogen van het collageenniveau in het lichaam.

Het verband tussen collageenniveaus en verlichting van kniepijn bij atleten wordt geverifieerd door de wetenschap, en is gewoon logisch. De meeste atleten werken hard aan hun lichaam. Tot 90% van al onze pezen, kraakbeenderen en ligamenten zijn gemaakt van collageen, vooral type II, dat vaak ‘kraakbeencollageen’ wordt genoemd.

Tegelijkertijd, al in de jaren zeventig, vonden studies een verband tussen veroudering en lagere collageenproductie, evenals grotere defecten in de manier waarop collageenmoleculen in het lichaam werken (een proces dat bekend staat als “crosslinking [3]). Collageentekorten komen naarmate we ouder worden het eerst voor in de huid [4], maar het tast ook gewrichten, kraakbeen, botten en zelfs inwendige organen aan.

Als je een lichamelijk actief persoon bent ouder dan 30 jaar, heb je meer reden om op jouw collageenspiegels te letten. Maar zelfs als je nog steeds deel uitmaakt van het ‘onder de 30’-publiek, kan het negeren van die kniepijn na het hardlopen op de lange termijn leiden tot kraakbeenbreuk en invaliditeit.
Er zijn aanwijzingen dat het verhogen van eigen collageenspiegels kan helpen.

Eén van de meest geciteerde studies tot nu toe is van onderzoekers van Penn State University in 2008. In deze klinische studie werden 147 relatief gezonde mannelijke en vrouwelijke atleten zonder tekenen van gewrichtsaandoeningen, maar die af en toe gewrichtspijn ervoeren, in twee groepen verdeeld.

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

De eerste groep kreeg 24 weken lang een collageenhydrolysaat-supplement. De andere kreeg een placebo. Collageenhydrolysaat is een soort supplement waarbij collageenmoleculen worden afgebroken tot peptiden (kleine groepen aminozuren) voor een betere vertering en opname.

Collageen: Een Natuurlijke Oplossing Voor Gewrichtspijn? sportersDe resultaten van de studie gaven aan dat de personen die het collageensupplement gebruikten, minder pijn en ontsteking hadden en een grotere mobiliteit in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Volgens de onderzoekers: “De resultaten van deze studie hebben implicaties voor het gebruik van collageenhydrolysaat om de gezondheid van de gewrichten te ondersteunen en mogelijk het risico op verslechtering van de gewrichten in een risicogroep te verminderen.”

Regelmatig bottenbouillon drinken is een andere strategie om lopersknie te kalmeren. Door een bouillon te maken van biologische, grasgevoerde runder- of kippenbotten, zorg je ervoor dat je veel collageen binnenkrijgt in jouw eetpatroon (in de vorm van gelatine, dat is waar collageen in verandert als het wordt gekookt), evenals vele andere voedingsstoffen. Dit omvat glucosamine, chondroïtine, hyaluronzuur en essentiële mineralen die allemaal in synergie werken met collageen voor de vitaliteit en gezondheid van het hele lichaam.

Kan collageen helpen bij artrose?

Naar schatting hebben 2,5 miljoen Nederlanders/Belgen artrose (OA) [5]; dat is ongeveer negen procent van de bevolking! Artrose wordt gedefinieerd als “ontsteking van de gewrichten” en wordt beschouwd als een degeneratieve ziekte die de afbraak van kraakbeen tussen de gewrichten veroorzaakt.

Artrose kan elk gewricht in het lichaam aantasten, maar de meest voorkomende is artrose van de knie. Als je aan enige vorm van artrose lijdt, dan weet je hoe pijnlijk dit kan zijn!

In de meest ernstige gevallen is een gewrichtsvervangende operatie de beste optie voor artrose. Dit kan echter worden voorkomen als er vroegtijdig actie wordt ondernomen. Nogmaals, het eten van een ontstekingsremmend eetpatroon kan volgens de Arthritis Foundation [6] helpen. Dat geldt ook voor rekken, afvallen om de gewrichten minder te belasten en stress verminderen [7].

Volgens de laatste onderzoeken kan gerichte collageensuppletie ook helpen om de zwelling, pijn en stijfheid die gepaard gaan met artrose te verminderen. Een grootschalige meta-analyse, gesponsord door de Universiteit van Sydney in Australië, concludeerde dat suppletie met collageen succesvoller was dan alle andere supplementen die ze bestudeerden bij het verminderen van pijn bij artrosepatiënten [8].

Collageen: Een Natuurlijke Oplossing Voor Gewrichtspijn?Een andere studie gepubliceerd in Nutrition Journal 2016 [9] ontdekte dat degenen die een specifiek collageen Type II supplement slikten na 180 dagen significant betere verlichting van pijn, stijfheid en functie ervoeren dan de placebogroep en een iets hoger comfortniveau dan degenen die slikte een chondroïtinesupplement.

Deze onderzoeken zijn slechts de laatste in een lange lijst van onderzoeken die natuurlijke stoffen suggereren om te helpen bij de pijn en het ongemak die met deze aandoening gepaard gaan. Een onderzoek dat meer dan 25 jaar geleden werd uitgevoerd door Case Western Reserve University School of Medicine suggereerde dat nutraceuticals zoals glucosamine, chondroïtinesulfaat en collageenhydrolysaat dezelfde werkzaamheid bij pijn kunnen hebben als die van NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers) – minus de schadelijke kant effecten natuurlijk [10].

Hoe zit het met collageen en reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) wordt veroorzaakt door een overactivering van het immuunsysteem, waarbij ontsteking optreedt in gewrichtskraakbeen. Conventionele medische wijsheid stelt dat er een groot verschil is tussen artrose en reumatoïde artritis. Recent onderzoek suggereert echter dat RA en OA veel meer gemeen hebben dan aanvankelijk werd gedacht.

Het belangrijkste dat beide aandoeningen hebben (en dit wordt gedeeld met de meeste chronische ziekten die er in het algemeen zijn) is ontsteking [11]. Bij RA en OA treden beide ontstekingen op in de gewrichten en dit leidt tot de afbraak van kraakbeen. Collageen wordt keer op keer gevonden om ontstekingen te helpen verminderen bij zowel RA- als OA-aandoeningen.

In feite ontdekten onderzoekers van het Nebraska Medical Center in 2000 dat gewone oude kippensoep ontstekingen verminderde. Hoe? Iets in de soep leek afbreuk te doen aan bepaalde pro-inflammatoire immuunsysteemcellen op plaatsen met bestaande ontstekingen.

In eerste instantie dachten de onderzoekers dat dit werd veroorzaakt door de groenten in de soep, wat een redelijke aanname was. Het bleek echter dat het zelf aminozuurrijke kippenbouillon was die zo’n ontstekingsremmend effect had [12].

Verder onderzoek heeft de mogelijkheid toegevoegd dat collageensuppletie gunstig kan zijn voor mensen met zowel artrose als reuma. Een dubbelblinde klinische studie uit 2009 met 500 personen werd gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Research and Therapy [13]. Het ontdekte dat een niet-gedenatureerd collageen Type II-product de stijfheid van de deelnemers (vooral ’s ochtends), pijn, gevoelige gewrichten en zwelling verbeterde.

Hoe collageen te gebruiken om pijnproblemen aan te pakken

Aangezien veel volwassenen een of andere vorm van artritis heeft [14] en nog meer aan niet-gediagnosticeerde gewrichtspijn lijden zoals lopersknie, is het een noodzaak om met oplossingen te komen. Zelfs de National Institutes of Health (NIH) erkennen dat conventionele manieren om pijn aan te pakken niet werken. In een persbericht uit 2015 [15] waarin hun laatste pijnbevindingen werden aangekondigd, merkte de NIH op:

Collageen: Een Natuurlijke Oplossing Voor Gewrichtspijn? massage rug man“Pijn is een van de belangrijkste redenen waarom Amerikanen aanvullende gezondheidsbenaderingen kiezen, zoals yoga, massage en meditatie, die kunnen helpen bij het beheersen van pijn en andere symptomen die niet consequent worden aangepakt door geneesmiddelen op recept en andere conventionele behandelingen.”

Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kunt ondernemen om de productie van collageen te verhogen, ongeacht leeftijd. Zoals altijd is het van vitaal belang dat je jouw vertrouwde arts raadpleegt voordat je met een suppletieprogramma begint. Dat gezegd hebbende, in studie na studie is hoogwaardige collageensuppletie effectief gebleken bij het helpen verminderen van zowel ontstekingen als pijnniveaus bij mensen die lijden aan gewrichtspijn.

Wat er ook gebeurt, onthoud dat je niet hoeft te leven met pijn veroorzaakt door RA en OA. Er zijn natuurlijke oplossingen die kunnen werken.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

>