Collageen als supplement: feiten en fabels

Collageen heeft de afgelopen jaren flink wat aandacht gekregen als hét schoonheidssupplement bij uitstek. Tegelijkertijd zwerven er ook veel mythen en misvattingen rond over dit eiwit.

In deze blog zullen we de feiten en fabels rondom collageen als supplement onder de loep nemen, zodat je geïnformeerd bent en een goed besluit kunt nemen over het gebruik ervan.

Wat is collageen precies?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol bij de structuur en stevigheid van onze huid, haren, nagels, gewrichten en pezen. (1) Het lichaam produceert van nature collageen, maar naarmate we ouder worden, neemt deze productie af. Dit kan leiden tot tekenen van veroudering zoals rimpels en minder elastische huid.

Waarom zou je collageen als supplement nemen?

Het idee achter collageen supplementen is simpel: door extra collageen te consumeren, kun je de afname van het natuurlijke collageenniveau in je lichaam compenseren. Er zijn beweringen over verbeteringen in huidtextuur, haar sterkte en gewrichtsgezondheid na het gebruik van deze supplementen.

Feit of fabel

Collageen supplementen verbeteren de huid?

Feit. Er zijn verschillende studies die beweren dat collageen supplementen de huidelasticiteit kunnen verbeteren en de vorming van diepe rimpels kunnen verminderen. (2) Dit is te danken aan het feit dat inname van collageen de huid kan stimuleren om meer van dit eiwit aan te maken.

Kun je collageen uit voeding halen?

Feit. Collageen komt van nature voor in dierlijke producten, vooral in bindweefsel. Bouillon getrokken van botten is een traditionele bron van collageen. Het is onduidelijk hoeveel van dit collageen daadwerkelijk door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt. Hier ligt de kracht van een collageen supplement: het biedt een geconcentreerde bron die specifiek is ontworpen voor opname door het lichaam.

Werken alle collageen supplementen hetzelfde?

Fabel. Er zijn verschillende types collageen, en niet alle hebben dezelfde effecten. (3) Type I en III zijn het meest geassocieerd met huidgezondheid, terwijl type II vooral gerelateerd is aan gewrichts- en kraakbeen gezondheid. Het is belangrijk om een supplement te kiezen dat past bij je specifieke behoeften.

Is het nemen van een collageen supplement veilig?

Feit. Over het algemeen wordt collageen als veilig beschouwd. Maar, zoals met alle supplementen, is het belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en eventuele allergieën of contra-indicaties in overweging te nemen.

Heeft collageen bijwerkingen?

Feit. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar sommige mensen bevestigen een vol gevoel in de maag, diarree of huiduitslag. Over het algemeen worden collageen supplementen goed verdragen.

Kan iedereen profiteren van een collageen supplement?

Feit én fabel. Hoewel veel mensen positieve effecten ervaren na het gebruik van collageen supplementen, reageert niet iedereen hetzelfde. Genetica, dieet, levensstijl en andere factoren kunnen allemaal van invloed zijn op hoe effectief een supplement is.

De reis van collageen door het spijsverteringsstelsel

gebruik natuurlijke kracht van collageen

Veel mensen vragen zich af hoe collageen supplementen, meestal ingenomen in de vorm van poeders of pillen, daadwerkelijk door het lichaam worden verwerkt en hun weg vinden naar de huid, haren en nagels.

Wordt collageen intact geabsorbeerd door het lichaam?

Fabel. Wanneer je collageen gebruikt, wordt het in het spijsverteringsstelsel afgebroken tot aminozuren, net als elk ander eiwit dat je eet. Deze aminozuren worden vervolgens door het lichaam opgenomen en gebruikt waar ze nodig zijn. Het lichaam herkent niet specifiek dat deze aminozuren afkomstig zijn van collageen en zal ze gebruiken om elk type eiwit dat het nodig heeft te produceren, waaronder collageen.

Kun je de collageenproductie stimuleren zonder supplementen?

Feit. De collageenproductie kan ook op andere manieren worden gestimuleerd. Vitamine C is een essentiële cofactor voor collageensynthese. (4) Zink, koper en silicium zijn ook belangrijke mineralen die de productie van collageen ondersteunen. Bovendien kunnen bepaalde aminozuren zoals lysine en proline, die rijk zijn in bepaalde voedingsmiddelen, ook bijdragen aan de productie van collageen.

Hydrolysaat collageen versus gelatine: is er een verschil?

Feit. Er is zeker een verschil tussen deze twee. Collageen hydrolysaat is een vorm van collageen die is verwerkt om het wateroplosbaar te maken en gemakkelijker te verteren. Gelatine daarentegen, stolt wanneer het afkoelt en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals puddingen. Beide kunnen voordelen hebben, maar collageen hydrolysaat is over het algemeen gemakkelijker te mengen in drankjes en shakes.

Kun je te veel collageen binnenkrijgen?

Feit. Zoals met elk supplement, is het mogelijk om te veel te nemen. Hoewel het te veel innemen van collageen zelden ernstige problemen veroorzaakt, kan het leiden tot spijsverteringsklachten. Het is het beste om de aanbevolen dosering te volgen en met een arts te overleggen.

Verbetert collageen de gezondheid van haar en nagels?

Feit. Er zijn aanwijzingen dat collageen de gezondheid van haar en nagels kan verbeteren. Sommige studies hebben aangetoond dat vrouwen die collageen supplementen namen, een toename zagen in de sterkte van hun nagels en een vermindering van broosheid.

Kunnen vegetariërs en veganisten collageen supplementen nemen?

Fabel. Traditionele collageen supplementen zijn afkomstig van dierlijke bronnen, zoals runderen, varkens of vissen. (5) Dit betekent dat ze niet geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Er zijn echter plantaardige supplementen op de markt die beweren vergelijkbare voordelen te bieden door de aminozuren te leveren die nodig zijn voor de collageenproductie, hoewel ze zelf geen collageen bevatten.

In het licht van de vele feiten en fabels rondom collageen is het duidelijk dat het een complex onderwerp is. Wat echter consistent blijkt, is dat collageen een cruciale rol speelt in vele aspecten van onze gezondheid en welzijn.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

 

Referenties:

(1) Saladin KS, Sullivan SJ, Gan CA. Human anatomy. Fifth edition. New York, NY: MHE; 2017. 737(2) Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.
(3) Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20–6.
(4) Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.
(5) Barati M, Jabbari M, Navekar R, Farahmand F, Zeinalian R, Salehi-Sahlabadi A, Abbaszadeh N, Mokari-Yamchi A, Davoodi SH. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. J Cosmet Dermatol. 2020 Nov;19(11):2820-2829. doi: 10.1111/jocd.13435. Epub 2020 May 21. PMID: 32436266.

>