Vitamine C en Collageen: Wat Is Het Verband?

Je hebt misschien al gehoord over enkele van de fantastische gezondheidsvoordelen van collageen – vooral voor de gezondheid van gewrichten en huid. Wist je echter dat bepaalde micronutriënten het natuurlijke vermogen van jouw eigen lichaam om collageen te produceren en effectief te gebruiken, kunnen versterken? Dit is echt waar en één van de krachtigste is “gewoon” vitamine C.

Lees verder om erachter te komen waarom collageen en vitamine C ideale partners zijn als het gaat om het verbeteren van jouw gezondheid – en schoonheid – hoe oud je ook bent!

Vitamine C en collageen: hoe het werkt

Collageen is een vitale stof gemaakt van aminozuren (voornamelijk glycine en proline en soms andere zoals lysine) en is verantwoordelijk voor het grootste deel van alle eiwitten in het lichaam. Zijn taak is de vorming van bindweefsel in het lichaam: kraakbeen in gewrichten, inwendig weefsel in organen, vezelachtige stoffen in botten, huidweefsel en nog veel meer.

collageen menselijk lichaamVitamine C is een noodzakelijke stof voor de productie van collageen in het lichaam. Zonder dit kan het lichaam het eenvoudigweg niet produceren. Het is nodig voor de opslag en synthese van collageen (d.w.z. hoe het lichaam stoffen opneemt en samenwerkt met andere stoffen voor vitale functies).

Collageen vormt de vezels die het lichaam “bijeenhouden”. Evenzo is vitamine C verantwoordelijk voor het “bijeenhouden” van cellen tijdens de aanmaak van collageen [1]. Het is de katalysator voor een proces dat hydroxylering wordt genoemd (toevoeging van waterstof en zuurstof) binnen de aminozuren proline en lysine.

Hieruit wordt een voorlopermolecuul gemaakt dat procollageen wordt genoemd in de cel. Al deze microscopische stappen zijn nodig om collageen uiteindelijk buiten de cel aan te maken en vervolgens de weefsels te vormen die ons allemaal bij elkaar houden en die we met het blote oog kunnen zien [2].

Niet alleen een ‘ijdelheid-vitamine’

Vitamine C wordt beschouwd als een ‘ijdelheid’ vitamine voor wat het kan doen voor huid, haar en nagels. We zullen dit in de volgende sectie onderzoeken. Zoals je zult zien, werken vitamine C en collageen ook samen voor de gezondheid van vele andere functies in jouw lichaam.

Vitamine C speelt een sleutelrol bij de gezondheid van de huid, voornamelijk omdat het zowel de dermis (midden) als de epidermis (bovenste) niveaus van de huid verzadigt. Het wordt via de bloedbaan naar de huid getransporteerd. Transporteiwitten die specifiek op vitamine C zijn afgestemd, komen voor in alle huidlagen, maar vooral in de epidermis.

De grote hoeveelheden vitamine C die in de eerste twee huidlagen voorkomen, maken het tot een lichtbeschermende stof. Dit betekent dat het het vermogen heeft om het lichaam te beschermen tegen te veel UV-licht van de zon. Het is ook een antioxidant, dus het vermindert ook de schade veroorzaakt door vrije radicalen. In het begin van de jaren tachtig was de pionier op het gebied van natuurlijke gezondheid Linus Pauling de eerste die de beschermende effecten van vitamine C tegen carcinoom bij muizen bestudeerde [3].

En natuurlijk is vitamine C essentieel voor de productie van collageen en wordt het ook in de huid gesynthetiseerd. Elke dag de juiste hoeveelheid vitamine C in jouw eetpatroon kan collageen helpen zijn werk te doen door de huid gehydrateerd te houden en de elasticiteit te behouden.

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Een Franse studie die in 1998 in het International Journal of Cosmetic Science werd gepubliceerd, toonde aan dat een “exogene vitamine C-voorziening zo zou kunnen bijdragen aan het behoud van een optimale collageendichtheid in de dermis en lokaal het collageennetwerk zou kunnen versterken” [4]. ” [Opmerking: “Exogeen” verwijst naar iets van buiten het lichaam.]

Vitamine C en darmgenezing

Vitamine C speelt ook een cruciale rol bij het vormen van collageennetwerken in het lichaam die gezonde weefsels vormen in interne collageen darmsysteemorganen, waaronder de darmen. Geloof het of niet, collageen helpt bij verschillende functies in jouw spijsverteringskanaal:

 • Het helpt maagzuur in evenwicht te brengen door het hoge glycine-gehalte.
 • Het helpt het spijsverteringskanaal gehydrateerd te houden door middel van een proces dat collageenglycatie wordt genoemd [5].
 • Aangenomen wordt dat het helpt bij het herstel van de maag en darmen, aangezien collageen type I en type III de “grondstoffen” zijn voor vrijwel alle bindweefsels in het maagdarmkanaal. Onderzoek heeft ook een verband gelegd tussen hogere niveaus van collageen en het helpen van het prikkelbare darm syndroom. (IBS), maagzweren en genezing van het Leaky Gut Syndrome. Een studie uitgevoerd door het Universitair Ziekenhuis Heraklion in Griekenland wees uit dat patiënten met lagere collageenspiegels in het serum een ​​hogere incidentie van IBS hadden dan degenen met een hoger niveau in het normale bereik [6]. Hoewel er nog geen grote onderzoeken zijn gedaan naar de directe verbinding tussen collageenspiegels en “lekkende darm”, zou het logisch zijn dat het verhogen van je collageenspiegels door het verhogen van vitamine C, het nemen van collageensupplementen of beide zou helpen om de darmen te ‘sluiten’. De “villi” in de darm (minuscule microscopisch kleine plooien in de darmwand) zijn immers gemaakt van collageen. Lekkende darm wordt al lang in verband gebracht met veel ziektetoestanden, vooral auto-immuunziekten [7].

Collageen- en vitamine C-supplementen

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het niet in het lichaam wordt opgeslagen. Dit betekent dat als je een optimale gezondheid wilt, je jouw lichaam elke dag voldoende moet voeden met het voedsel dat je consumeert. Dit geldt vooral als je ook een tekort aan collageen hebt.

Sommige voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn onder meer: ​​collageen voeding

 • Citrus, inclusief grapefruit, sinaasappels, citroenen en limoenen,
 • Aardbeien,
 • Papaja
 • Broccoli
 • Boerenkool
 • Tomaten
 • Paprika’s, zoals jalapenos, serranos en paprika’s
 • Rozenbottels
 • Acerola-kersen

Net als bij een collageentekort, kan suppletie zeer nuttig zijn als iemand lijdt aan een chronisch tekort aan vitamine C of als iemand ouder is. En zelfs mensen die een echt eetpatroon met hele voedingsmiddelen consumeren, kunnen nog steeds een tekort aan veel vitamines en mineralen krijgen.

Volgens een studie van 43 tuingewassen, uitgevoerd door de Universiteit van Texas in Austin, is het nutriëntengehalte over de hele linie in de afgelopen vijf decennia aanzienlijk afgenomen [8]. Milieuvervuiling, bodemuitputtende landbouwpraktijken, slechte leefgewoonten zoals roken en veel stress leiden allemaal tot chronische tekorten aan veel essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C.

Gelukkig bevatten sommige hoogwaardige collageenproducten vitamine C in hun formules vanwege de intieme relatie tussen de twee stoffen. Dit is het geval met de Turbo Collageen van Organico Labs, één van de zuiverste, best onderzochte collageenproducten die momenteel op de markt zijn.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

>