Kan collageen helpen bij het versterken van het botweefsel?

Botgezondheid is essentieel voor onze algehele lichamelijke gezondheid. Van oudsher zoeken mensen naar manieren om de botten sterk en gezond te houden, vooral naarmate ze ouder worden. Eén ingrediënt dat steeds meer aandacht krijgt als potentieel heilzaam voor botten is collageen.

Maar kan collageen echt helpen bij het versterken van het botweefsel? Laten we dat uitzoeken!

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en is een belangrijk onderdeel van de huid, pezen, ligamenten en natuurlijk onze botten¹. Collageenvezels vormen een matrix die helpt om minerale zouten vast te houden, waardoor onze botten hun stevigheid en vorm krijgen.

Hoe is de relatie tussen collageen en botgezondheid vastgesteld?

Naarmate we ouder worden, vermindert de natuurlijke productie van collageen in ons lichaam. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder een verminderde huidelasticiteit en gewrichtspijn².

Diverse studies hebben aangetoond dat collageen een cruciale rol speelt bij het behoud van botdichtheid. In feite is bijna 90% van het organische deel van onze botten opgebouwd uit collageen. Hieruit kunnen we afleiden dat collageen essentieel is voor een gezonde botstructuur³.

Kunnen collageensupplementen de botdichtheid verbeteren?

collageen supplement vrouw sport

Gezien de belangrijke rol die collageen speelt in de botstructuur, is het logisch te veronderstellen dat het aanvullen van collageen gunstig kan zijn voor onze botten. En inderdaad, recente onderzoeken suggereren dat het innemen van collageensupplementen kan bijdragen aan een betere botdichtheid.

In een studie waarin postmenopauzale vrouwen dagelijks collageensupplementen namen, werd een aanzienlijke verbetering in de botmineraaldichtheid waargenomen vergeleken met een controlegroep die geen supplementen nam. Hoewel er nog meer uitgebreide studies nodig zijn, zijn de voorlopige resultaten veelbelovend.

Welke vorm van collageensupplement is het beste?

Er zijn verschillende vormen van collageensupplementen beschikbaar, waaronder poeders, capsules en drankjes. De effectiviteit kan variëren afhankelijk van de bron van het collageen en de verwerkingsmethode. Gehydrolyseerd collageen, ook bekend als collageenpeptiden, is één van de meest populaire vormen omdat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.

Velen zweren bij de positieve effecten van gehydrolyseerd collageen op hun huid, haar, nagels en gewrichten. En nu, met toenemend bewijs van de voordelen voor de botgezondheid, is het wellicht de moeite waard voor degenen die zich zorgen maken over hun botdichtheid om dit supplement eens te overwegen.

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Hoe integreer je collageensupplementen in je dagelijkse routine?

Het toevoegen van collageensupplementen aan je dagelijkse routine kan eenvoudiger zijn dan je denkt. Voor de meesten is het nemen van een supplement een kwestie van consistentie en het vinden van de juiste pasvorm voor hun levensstijl.

  1. In je ochtendkoffie of -thee: Een populaire manier om collageenpoeder te consumeren is door het toe te voegen aan je ochtenddrankje. Gehydrolyseerd collageen lost meestal gemakkelijk op in warme vloeistoffen, waardoor het een naadloze toevoeging is aan je ochtendroutine.
  2. Smoothies en shakes: Voor degenen die de dag beginnen met een voedzame shake of smoothie, kan collageenpoeder een uitstekende aanvulling zijn. Het voegt niet alleen potentieel gezondheidsvoordeel toe maar ook een extra eiwitboost.
  3. Bij de maaltijd: Er zijn ook collageencapsules beschikbaar voor degenen die de voorkeur geven aan een pillenvorm. Deze kunnen eenvoudig worden ingenomen met een glas water tijdens je dagelijkse maaltijden.

Welke andere voedingsstoffen ondersteunen de botgezondheid?

Hoewel collageen een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de botdichtheid, zijn er ook andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de botten. Calcium en vitamine D staan bekend als de voorhoede voor botgezondheid. Ze werken synergistisch; calcium bouwt en behoudt botmassa, terwijl vitamine D helpt bij de absorptie van calcium in het lichaam.

Magnesium, fosfor en vitamine K zijn ook van cruciaal belang voor de botgezondheid. Ze spelen een rol bij het botmetabolisme en helpen de botintegriteit te behouden.

Zijn er natuurlijke bronnen van collageen?

Ja, er zijn natuurlijke bronnen van collageen. Bouillon getrokken van botten, ook wel bekend als botbouillon, is een rijke bron van natuurlijk collageen. Het langzaam koken van botten (vaak samen met groenten en kruiden voor smaak) kan de collageenvezels afbreken, wat resulteert in een voedzame bouillon die gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen.

Vis zoals zalm en makreel bevatten ook collageen, vooral in hun huid. Het consumeren van deze vissoorten kan bijdragen aan je dagelijkse collageeninname.

Hoe werken collageen en lichaamsbeweging samen?

Lichaamsbeweging, vooral gewichtdragende oefeningen zoals wandelen, joggen en krachttraining, kan helpen de botdichtheid te verhogen. Wanneer je collageensupplementen combineert met regelmatige lichaamsbeweging, kan dit het effect op je botten versterken. De stimulatie van botvorming door lichaamsbeweging, samen met de ondersteuning van collageen, kan helpen om botten sterk en gezond te houden naarmate je ouder wordt.

Het grotere plaatje

Het is duidelijk dat collageen een belangrijk onderdeel is van onze botstructuur. Door aandacht te besteden aan de gezondheid van onze botten en het overwegen van supplementen zoals collageen, kunnen we stappen ondernemen om onze botten sterk en gezond te houden gedurende ons leven. Met zoveel opties en bronnen beschikbaar, is het nu gemakkelijker dan ooit om collageen in je dagelijkse routine op te nemen

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Bronnen:

1: Maynes, R. (Ed.). (2012). Structure and function of collagen types. Elsevier.
https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=bH_9CLDLtkQC&oi=fnd&pg=PP1&dq=Collagen&ots=Rp992l9qq2&sig=EHlijJ6BEBtt7vJmuo3M1f_Quug&redir_esc=y#v=onepage&q=Collagen&f=false

2: Lupu M, Gradisteanu Pircalabioru G, Chifiriuc M, Albulescu R, Tanase C. Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review). Exp Ther Med. 2019 Dec 17;20(1):5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32508986/

3: Tzaphlidou M. (2008). Bone architecture: collagen structure and calcium/phosphorus maps. Journal of biological physics, 34(1-2), 39–49. https://doi.org/10.1007/s10867-008-9115-y

4: König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018 Jan 16;10(1):97. doi: 10.3390/nu10010097. PMID: 29337906; PMCID: PMC5793325. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/

5: Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., & Arjmandi, B. H. (2015). A calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in postmenopausal women with osteopenia: a randomized controlled trial. Journal of medicinal food18(3), 324–331. https://doi.org/10.1089/jmf.2014.0100

6: Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., & Genovese, L. (2015). An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 8(1). https://benthamopen.com/ABSTRACT/TONUTRAJ-8-29

7: Tang, B. M., Eslick, G. D., Nowson, C., Smith, C., & Bensoussan, A. (2007). Use of calcium or calcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: a meta-analysis. The lancet, 370(9588), 657-666. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607613427/fulltext

8: Palacios, C. (2006). The role of nutrients in bone health, from A to Z. Critical reviews in food science and nutrition, 46(8), 621-628. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390500466174

Deel desgewenst dit artikel

>