Kurkuma en Hersengezondheid: Hoe Ondersteunt Het Gouden Specerij Ons Brein?

Als er een specerij is die de afgelopen jaren veel aandacht heeft getrokken in de gezondheid- en wellnesswereld, dan is het kurkuma wel. Deze felgele specerij wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

Maar wat weten we eigenlijk over de impact van kurkuma op de hersengezondheid? Laten we eens kijken.

Wat is kurkuma?

Voordat we dieper ingaan op de rol van kurkuma bij het ondersteunen van de hersengezondheid, is het belangrijk om te begrijpen wat kurkuma precies is. Kurkuma is een specerij en behoort tot de gemberfamilie. Je kent kurkuma waarschijnlijk van curry en andere Aziatische gerechten. In kurkuma zit curcumine en dit is het actieve bestanddeel wat allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Hoe werkt kurkuma in het brein?

Hoe kan kurkuma de hersengezondheid ondersteunen

Curcumine is het actieve component van kurkuma. Daarvan wordt verondersteld neuroprotectieve effecten te hebben. Maar hoe werkt het precies? Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop curcumine kan bijdragen aan de gezondheid van de hersenen:

Antioxidanteigenschappen

Curcumine is een krachtige antioxidant die vrije radicalen in het lichaam kan neutraliseren. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die schade aan cellen veroorzaken, inclusief hersencellen. Door vrije radicalen te neutraliseren, kan curcumine helpen om de gezondheid van de hersenen te behouden. (1)

Ontstekingsremmende eigenschappen

Curcumine heeft ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontsteking is in verband gebracht met veel verschillende gezondheidsproblemen, inclusief degeneratieve hersenziekten zoals Alzheimer. Door ontstekingen te verminderen, kan curcumine potentieel helpen om deze aandoeningen te voorkomen of te vertragen. (2)

Stimulering van BDNF

Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) is een type groeihormoon dat functioneert in de hersenen. Het is betrokken bij het creëren van nieuwe verbindingen tussen neuronen. Dit proces wordt neuroplasticiteit genoemd. (3) Curcumine kan helpen om de niveaus van BDNF in de hersenen te verhogen. Dit kan bijdragen aan verbeterde hersenfunctie en een lager risico op hersenziekten. (4)

Kan kurkuma ouderdomsgebonden cognitieve achteruitgang voorkomen?

Verschillende studies suggereren dat kurkuma kan helpen om ouderdomsgebonden cognitieve achteruitgang te voorkomen of te vertragen. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine, evenals het vermogen om BDNF-niveaus te verhogen.

Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat kurkuma kan helpen om de symptomen van Alzheimer te verminderen. Alzheimer wordt gekenmerkt door de opbouw van amyloïde plaques in de hersenen, en onderzoek suggereert dat curcumine kan helpen om de vorming van deze plaques te verminderen. (5)

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Hoe kun je Kurkuma toevoegen aan je dieet?

Er zijn talloze opties om kurkuma toe te voegen aan je dieet. Je kunt kiezen om het toe te voegen in gerechten, maar je kunt ook kiezen voor een kurkuma supplement. Kurkuma supplementen zijn een handige manier om de voordelen van kurkuma te krijgen zonder de specerij in je voedsel te hoeven gebruiken. Ze zijn ook een goede optie voor mensen die niet van de smaak van kurkuma houden.

Het is belangrijk op te merken dat curcumine niet gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Het wordt echter beter opgenomen als het wordt ingenomen met peperine, een stof die voorkomt in zwarte peper. Veel kurkuma supplementen bevatten daarom een combinatie van curcumine en peperine.

Wil je het graag toevoegen in gerechten? Lees hier meer kurkuma toevoegen aan je dieet.

Is Kurkuma Goed voor de Hersenen?

Op basis van het huidige onderzoek lijkt het erop dat kurkuma – en meer specifiek curcumine – een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van de hersenen. Door zijn antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, en het vermogen om BDNF-niveaus te verhogen, kan kurkuma mogelijk helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen of te vertragen.

Conclusie

Het is meer dan een lekker specerij. Kurkuma brengt ook gezondheidsvoordelen. Door dit toe te voegen aan je dieet door middel van een supplement ervaar je gemakkelijk alle voordelen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen: 

  1. Vecchi Brumatti L, Marcuzzi A, Tricarico PM, Zanin V, Girardelli M, Bianco AM. Curcumin and inflammatory bowel disease: potential and limits of innovative treatments. Molecules. 2014 Dec 16;19(12):21127-53. doi: 10.3390/molecules191221127. PMID: 25521115; PMCID: PMC6271352.
  2. Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry. 2018 Mar;26(3):266-277. doi: 10.1016/j.jagp.2017.10.010. Epub 2017 Oct 27. PMID: 29246725.
  3. Buchman AS, Yu L, Boyle PA, Schneider JA, De Jager PL, Bennett DA. Higher brain BDNF gene expression is associated with slower cognitive decline in older adults. Neurology. 2016 Feb 23;86(8):735-41. doi: 10.1212/WNL.0000000000002387. Epub 2016 Jan 27. PMID: 26819457; PMCID: PMC4763800.
  4. Hurley LL, Akinfiresoye L, Nwulia E, Kamiya A, Kulkarni AA, Tizabi Y. Antidepressant-like effects of curcumin in WKY rat model of depression is associated with an increase in hippocampal BDNF. Behav Brain Res. 2013 Feb 15;239:27-30. doi: 10.1016/j.bbr.2012.10.049. Epub 2012 Nov 8. PMID: 23142609; PMCID: PMC3525727.
  5. Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Am J Geriatr Psychiatry. 2018 Mar;26(3):266-277. doi: 10.1016/j.jagp.2017.10.010. Epub 2017 Oct 27. PMID: 29246725.

>