Hoe kan kurkuma worden toegevoegd aan maaltijden: Een uitgebreide gids

Kurkuma, een inheemse wortel uit Zuid-Azië, is een prachtige bron van antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is geen verrassing dat kurkuma, naast het gebruik in de traditionele geneeskunde, zijn weg heeft gevonden naar de keuken van velen.

Maar hoe kun je dit gele goud nu precies in je gerechten verwerken? En welke voordelen biedt kurkuma eigenlijk?

Wat is kurkuma en waarom zou je het moeten gebruiken?

Kurkuma is een wortelgewas dat nauw verwant is aan gember.

Het wordt vaak gebruikt in poedervorm en heeft een kenmerkende heldere, gele kleur.

Kurkuma bevat curcumine, een stof die bekend staat om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. (1)

Het gebruik van kurkuma in maaltijden kan vele voordelen hebben.

Een recent onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat curcumine het risico op hartziekten kan verlagen (2), depressiesymptomen kan verminderen (3) en kan bijdragen aan het bestrijden van leeftijdsgebonden chronische ziekten.

Hoe kun je kurkuma toevoegen aan je dagelijkse maaltijden?

Het toevoegen van kurkuma aan je maaltijden is eenvoudiger dan je zou denken.

Het heeft een milde, aardse smaak die goed past bij veel verschillende gerechten. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

1. Roerbakgerechten en curry’s

Een klassieke manier om kurkuma te gebruiken is in curry’s en roerbakgerechten.

De warme, aardse smaak van kurkuma vormt de perfecte aanvulling op de krachtige smaken in deze gerechten.

2. Smoothies

Als je niet zo van de smaak van kurkuma houdt, dan is een smoothie de perfecte oplossing.

Voeg gewoon een klein theelepeltje kurkumapoeder toe aan je favoriete smoothie. De andere smaken in de smoothie zullen de kurkuma overheersen, terwijl je toch van de voordelen kunt genieten.

3. Soepen en stoofschotels

Voeg een snufje kurkuma toe aan soepen en stoofschotels. Dit geeft niet alleen een mooie kleur aan het gerecht, maar draagt ook bij aan de algehele smaak.

Hoe kan kurkuma worden toegevoegd aan maaltijden

4. Thee

Kurkuma thee is een geweldige manier om deze gezonde specerij in je dieet op te nemen.

Voeg simpelweg een halve theelepel kurkuma toe aan kokend water, laat het een paar minuten trekken en voeg dan naar smaak honing toe. Probeer bijvoorbeeld ook eens romige kurkuma thee.

Wat is de beste manier om kurkuma te gebruiken voor de gezondheid?

Hoewel het toevoegen van kurkuma aan je maaltijden een uitstekende manier is om te profiteren van de gezondheidsvoordelen, wordt de curcumine in kurkuma niet goed geabsorbeerd door het lichaam.

Het is bewezen dat het combineren van kurkuma met zwarte peper (wat piperine bevat) de absorptie van curcumine tot 2000% kan verhogen.

Daarom is het aan te raden om, waar mogelijk, kurkuma en zwarte peper samen te gebruiken in je gerechten.

Kurkuma supplementen: een alternatief voor kurkuma in maaltijden

Je kunt kurkuma toevoegen aan gerechten als specerij, maar dit is niet altijd de meest effectieve manier om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Curcumine wordt namelijk moeizaam opgenomen in het lichaam.

Kurkuma supplementen zijn een alternatief voor diegenen die moeite hebben met het regelmatig consumeren van kurkuma in maaltijden.

Deze supplementen bevatten vaak zwarte peper extract (piperine) om de opname van curcumine te verbeteren.

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel kurkuma supplementen vele voordelen kunnen bieden, ze geen vervanging zijn voor een uitgebalanceerd dieet.

Het is altijd het beste om eerst met een gezondheidsdeskundige te praten voordat je begint met het innemen van nieuwe supplementen.

Kurkuma is niet alleen een smaakvolle toevoeging aan je maaltijden, maar het kan ook je gezondheid ten goede komen.

Of je nu kiest voor het toevoegen van kurkuma aan je gerechten of voor het nemen van een supplement, de voordelen zijn veelzijdig en significant.

Dus waarom niet vandaag nog beginnen met het toevoegen van deze prachtige specerij aan je dieet?

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet.

Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid.

Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen:

  1. Vecchi Brumatti L, Marcuzzi A, Tricarico PM, Zanin V, Girardelli M, Bianco AM. Curcumin and inflammatory bowel disease: potential and limits of innovative treatments. Molecules. 2014 Dec 16;19(12):21127-53. doi: 10.3390/molecules191221127. PMID: 25521115; PMCID: PMC6271352.
  2. Sahebkar A. Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis. Phytother Res. 2014 May;28(5):633-42. doi: 10.1002/ptr.5045. Epub 2013 Aug 7. PMID: 23922235.
  3. Lopresti AL. Potential Role of Curcumin for the Treatment of Major Depressive Disorder. CNS Drugs. 2022 Feb;36(2):123-141. doi: 10.1007/s40263-022-00901-9. Epub 2022 Feb 7. PMID: 35129813; PMCID: PMC8863697.
>