Kan Kurkuma Helpen Bij Het Verlagen Van Het Cholesterolgehalte?

We leven in een tijd waarin gezondheid en welzijn centraal staan. Steeds vaker horen we over de voordelen van natuurlijke producten en hun potentiële impact op onze algehele gezondheid. Eén natuurlijk ingrediënt dat veel aandacht krijgt, is kurkuma.

De vraag die velen zich stellen is: kan kurkuma helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte?

Wat is kurkuma en waar komt het vandaan?

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, is een inheemse plant uit Zuid-Azië. Het wordt vaak gebruikt als kruid in de keuken en is het belangrijkste ingrediënt in curry. De krachtige gele kleur en de kenmerkende smaak van kurkuma zijn te danken aan curcumine, de actieve stof. Al duizenden jaren wordt kurkuma in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt voor zijn vermeende gezondheidsvoordelen, waaronder de potentiële impact op het cholesterolgehalte.

Hoe werkt kurkuma op het cholesterolgehalte?

Curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma, heeft anti-oxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen. Het kan ook bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte door de productie van LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) te verminderen en de productie van HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol) te verhogen. Bovendien kan curcumine de lever helpen om meer cholesterol uit te scheiden, wat kan bijdragen aan een lagere totale cholesterolconcentratie in het bloed¹.

Wat zegt het onderzoek over kurkuma en cholesterol?

Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de effecten van kurkuma op het cholesterolgehalte. In een review van verschillende onderzoeken uit 2020 werd geconcludeerd dat supplementatie met curcumine kan helpen bij het verlagen van het totale cholesterol en LDL-cholesterol¹. Andere studies hebben echter gemengde resultaten laten zien. Er is dus nog meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken over de effecten van kurkuma op het cholesterolgehalte.

Kunnen kurkuma supplementen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte?

Gezien de veelbelovende resultaten van sommige studies, kan het nemen van kurkuma supplementen een nuttige aanvulling zijn op jouw gezondheidsregime, vooral als je problemen hebt met jouw cholesterolgehalte. Supplementen bieden een geconcentreerde dosis curcumine, waardoor ze mogelijk effectiever zijn dan het consumeren van kurkuma in voedsel.

Wat zijn andere voordelen van kurkuma?

Naast de mogelijke effecten op het cholesterolgehalte, zijn er ook andere potentiële voordelen van kurkuma. Er wordt onderzoek gedaan naar de effecten van kurkuma op aandoeningen zoals kanker, artritis, maagdarmstoornissen en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Hoewel er nog veel onduidelijk is, zijn de voorlopige resultaten bemoedigend.

Hoe kan ik kurkuma aan mijn dieet toevoegen?

Er zijn verschillende manieren om kurkuma aan jouw dieet toe te voegen. Je kunt het natuurlijk gebruiken als kruid in jouw keuken, vooral in gerechten als curry’s en soepen. Daarnaast kun je kurkuma-thee drinken of een ‘golden milk‘ bereiden, een traditioneel Indiaas drankje met kurkuma, melk en honing.

Supplementen bieden een andere manier om de voordelen van kurkuma te benutten. Deze zijn vaak gecombineerd met zwarte peper, omdat het actieve ingrediënt in zwarte peper, piperine, de opname van curcumine kan verhogen.

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Kurkuma en andere levensstijlaanpassingen voor het verlagen van cholesterol

Hoewel kurkuma veelbelovend is voor het verlagen van het cholesterolgehalte, is het belangrijk om te onthouden dat het geen vervanging is voor andere, bewezen methoden van cholesterolmanagement. Een gezond dieet, rijk aan fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten, is essentieel. Het verminderen van verzadigd vet, transvet en cholesterol uit jouw dieet kan ook helpen bij het verlagen van jouw cholesterolgehalte.

Fysieke activiteit is een andere belangrijke factor bij het beheer van cholesterol. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen, evenals het verbeteren van jouw algehele cardiovasculaire gezondheid².

Ten slotte is het beheersen van jouw gewicht en het vermijden van tabaksproducten ook essentieel voor een gezond cholesterolgehalte.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Bronnen:

  1. Yuan, F., Dong, H., Gong, J., Wang, D., Hu, M., Huang, W., … & Lu, F. (2019). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials on the effects of turmeric and curcuminoids on blood lipids in adults with metabolic diseases. Advances in Nutrition10(5), 791-802. https://advances.nutrition.org/
  2. hMann, S., Beedie, C., & Jimenez, A. (2014). Differential effects of aerobic exercise, resistance training and combined exercise modalities on cholesterol and the lipid profile: review, synthesis and recommendations. Sports medicine (Auckland, N.Z.)44(2), 211–221. https://doi.org/10.1007/s40279-013-0110-5

Deel desgewenst dit artikel

>