Kan Green Juice Helpen bij het Verbeteren van de Spijsvertering?

Tegenwoordig zijn mensen steeds meer met hun gezondheid bezig en daarbij hoor je ook vaak de term ‘green juice’. Dit plantaardige sap is een mix van verschillende groenten zoals spinazie, boerenkool, komkommer en selderij, en beweert tal van gezondheidsvoordelen te bieden. Een van de meest bekende voordelen is het verbeteren van de spijsvertering (Ld, 2023b). Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Wat zit er eigenlijk in green juice?

Om te begrijpen hoe green juice de spijsvertering beïnvloedt, is het belangrijk om eerst te weten wat de ingrediënten zijn. Green juice wordt gemaakt door verschillende groenten en soms fruit te blenden of te juicen. Denk hierbij aan spinazie, boerenkool, komkommer en appels. Dit resulteert in een drankje dat rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamines (C, K en A), mineralen (ijzer, kalium), en antioxidanten wat vele gezondheidsvoordelen kan opleveren (Ld, 2023b).

Hoe werkt de spijsvertering?

3D weergave van maag-darmstelsel

De spijsvertering is een proces waarbij voedsel wordt afgebroken tot kleinere moleculen die door het lichaam worden opgenomen. Het begint in de mond en eindigt in de darmen, waar voedingsstoffen worden opgenomen in de bloedbaan. Een goede spijsvertering is belangrijk voor een optimale gezondheid en welzijn, want het zorgt onder andere voor een goed functionerend immuunsysteem en het geeft je extra energie. Problemen zoals een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree kunnen wijzen op een slecht functionerend spijsverteringsstelsel (Maag Lever Darm Stichting, 2023).

Kan green juice helpen bij verstopping?

Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde darmwerking en kunnen helpen bij het voorkomen of verlichten van verstopping, oftewel moeite hebben met de stoelgang. Vezels hebben de eigenschap om water op te nemen in darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren. Wanneer groenten worden gejuiced, blijft er nog steeds een grote hoeveelheid vezels in het sap aanwezig, wat een positief effect kan hebben op de stoelgang (Mohajeri et al., 2018).

Zijn er antioxidanten die invloed hebben op je darmen?

Antioxidanten, zoals vitamine C in green juice, kunnen een rol spelen in het bestrijden van ontstekingen in het maag-darmkanaal. Er zijn aanwijzingen dat chronische ontstekingen een oorzaak kunnen zijn bij spijsverteringsaandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Ook kunnen deze chronische ontstekingen zorgen voor darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zeggen sommige studies dat het consumeren van voedingsmiddelen met veel antioxidanten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en daardoor mogelijk de spijsvertering kan verbeteren (Schultz et al., 2019).

Wat zeggen wetenschappers over het drinken van green juice?

Ondanks dat veel gezondheidsblogs de voordelen van green juices voor de spijsvertering benadrukken, is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dr. Sarah Ballantyne, een medisch biowetenschapper en auteur, wijst erop dat groentesap inderdaad nuttige voedingsstoffen kan leveren die gunstig zijn voor de spijsvertering, maar het mag nooit gezien worden als een volledige vervanging van dagelijkse voeding. Het blijft altijd belangrijk om een evenwichtige voeding te behouden met veel verschillende voedingsstoffen (Ld, 2023b).

Voorpagina tijdschrift van Alpha Detox met een snelstartgids van 5-daagse Detox

Ontvang 22 Verrukkelijke en Makkelijke Juice Recepten voor Meer Energie, Focus en Optimale Stofwisseling!

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven...

Kan green juice een evenwichtige darmflora ondersteunen?

Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering, omdat het een belangrijke rol speelt in het verteren van voedsel. Probiotica, ook wel bekend als ‘goede’ bacteriën, spelen een cruciale rol bij het behouden van een gezonde darmflora. De goede bacteriën remmen de groei van schadelijke bacteriën en zorgen voor groei van de goede bacteriën. Hoewel green juice zelf geen bron is van probiotica, bevat het wel prebiotica, de voeding voor deze gunstige micro-organismen. In theorie kan dit bijdragen aan het behoud van een gezonde darmflora en daardoor een betere spijsvertering bevorderen (Robertson, 2023).

Zijn er risico’s verbonden aan het drinken van green juice?

Het is belangrijk om te weten dat green juice niet voor iedereen geschikt is. Mensen die lijden aan nierproblemen moeten voorzichtig zijn met het consumeren van grote hoeveelheden groene bladgroenten, omdat deze rijk zijn aan kalium. Ook kunnen mensen gevoelig zijn voor bepaalde soorten groenten en daardoor spijsverteringsproblemen ervaren in plaats van een verbetering. Dit wordt ook wel FODMAP genoemd. FODMAP, wat staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen, zijn koolhydraten die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm. Hierdoor belanden ze in de dikke darm, waar darmbacteriën deze FODMAP’s snel en in grote hoeveelheden afbreken in een proces dat fermentatie wordt genoemd. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP’s zijn onder andere bepaalde soorten fruit zoals appels, peren en kersen, evenals groenten zoals uien, knoflook en bloemkool. Tijdens dit fermentatieproces kan gas vrijkomen, wat resulteert in symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid (FODMAP-beperkt dieet, z.d.).

Kan green juice detoxen ondersteunen?

Een veelbesproken onderwerp is de rol van green juice in detoxprogramma’s. Hoewel veel mensen verschillende meningen hebben over het concept van ‘detoxen‘ door voeding, zeggen sommigen dat het drinken van green juice kan helpen bij het verwijderen van opgebouwde gifstoffen in het lichaam. Het is belangrijk om te begrijpen dat je lichaam al kan detoxen dankzij de lever en de nieren. Er is op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat green juice bijdraagt aan het detoxen (Ld, 2023b).

Hoeveel green juice mag je drinken?

Te veel green juice kan leiden tot een teveel aan bepaalde voedingsstoffen en kan hierdoor negatieve bijwerkingen hebben, zoals diarree of een opgeblazen gevoel. Het is aan te raden om te beginnen met kleinere hoeveelheden en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen. Ook is het belangrijk om te variëren met de soorten groenten die je gebruikt om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen (Ld, 2023b).

Green juice of hele groenten: wat is beter?

Het kan verleidelijk zijn om alleen green juices te drinken en de dagelijkse inname van hele groente te verminderen, maar het is belangrijk om te weten dat tijdens het juicen essentiële vezels en andere voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Denk hierbij aan vitamine C. Wij raden aan green juice te zien als een aanvulling op een gezond dieet, in plaats van een vervanging voor hele groenten. Hiermee voorkom je dat je essentiële voedingsstoffen en vezels mist in je dagelijkse voeding (Ballantyne, 2022).

Kan green juice helpen bij gewichtsverlies?

Terwijl green juice laag is in calorieën en een gezonde aanvulling kan zijn op een gewichtsverliesprogramma, is het belangrijk om te weten dat gewichtsverlies een complex proces is dat meer inhoudt dan simpelweg green juice drinken. Een dieet waarbij je minder calorieën eet en regelmatige lichaamsbeweging zijn net zo belangrijk om af te vallen. Het kan een nuttige en voedzame aanvulling zijn, maar neem nooit teveel (Ld, 2023b).

Slowjuicen voor een optimale gezondheid

Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kan je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldoende te beschermen. De meeste mensen komen er echter niet toe om 2 tot 3kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een halfuur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is niets zo gezond als slow juicen. Het bezorgt je dagelijks alles waar je lichaam ‘gek’ op is en… het is één van de beste preventieve dingen die je voor je gezondheid kan doen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt. Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed!

Helaas komt er bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren. Hierdoor hoef ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Ontdek wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen:

  1. Ld, A. H. R. (2023, 17 juli). Does green juice have benefits? All you need to know. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/green-juice-benefits
  2. Maag Lever Darm Stichting. (2023, 6 juli). Fan van je spijsvertering – Maag Lever Darm Stichting. https://www.mlds.nl/fan-van-je-spijsvertering/
  3. Ld, A. H. R. (2023, 17 juli). Does green juice have benefits? All you need to know. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/green-juice-benefits
  4. Schultz, H., Ying, G., Dunaief, J. L., & Dunaief, D. M. (2019). Rising plasma Beta-Carotene is associated with diminishing C-Reactive protein in patients consuming a dark green leafy Vegetable–Rich, low inflammatory foods everyday (LIFE) diet. American Journal of Lifestyle Medicine, 15(6), 634–643. https://doi.org/10.1177/1559827619894954
  5. Ballantyne, S., PhD. (2022, 17 oktober). What to eat on the autoimmune protocol. The Paleo Mom. https://www.thepaleomom.com/what-to-eat-on-the-autoimmune-protocol/
  6. Robertson, R., PhD. (2023, 3 april). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health
  7. FODMAP-beperkt dieet. (z.d.). https://www.martiniziekenhuis.nl/zorg/behandelingen-en-onderzoeken/fodmap-beperkt-dieet/

 

>