Helpt green juice bij gewichtsverlies?

Er wordt veel gesproken over green juices (groene sappen) en hun voordelen voor de gezondheid. Een van de meest gestelde vragen over deze sappen is of ze kunnen helpen bij gewichtsverlies. In deze blog duiken we in de wereld van green juices om deze vraag te beantwoorden.

Voordat we de effecten van green juices op gewichtsverlies bespreken, is het belangrijk om eerst te definiëren wat ze zijn. Green juices zijn sappen die voornamelijk zijn gemaakt van groene groenten zoals spinazie, boerenkool, selderij, komkommer, en vele anderen. Ze kunnen ook fruit, kruiden en andere ingrediënten bevatten om smaak en voedingswaarde toe te voegen.

Hoe kunnen green juices helpen bij gewichtsverlies?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen denken dat green juices kunnen bijdragen aan gewichtsverlies:

  1. Laag in calorieën: De meeste groene groenten zijn laag in calorieën, wat betekent dat je een groot volume kunt consumeren zonder veel calorieën binnen te krijgen. Hierdoor kan een glas green juice een voedzame en toch caloriearme aanvulling zijn op je dieet.
  2. Rijk aan vezels: Groene groenten bevatten veel vezels. Vezels kunnen helpen het hongergevoel te verminderen en de spijsvertering te reguleren, wat gunstig kan zijn voor gewichtsverlies¹.
  3. Nutriëntendichtheid: Groenten zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Het consumeren van nutriëntrijke voeding kan het lichaam voorzien van de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft, wat kan leiden tot minder behoefte aan overeten of snacken op ongezond voedsel².

Zijn er wetenschappelijke studies die dit ondersteunen?

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van groente- en fruitsappen op gewichtsverlies. Enkele studies suggereren dat het vervangen van een maaltijd met een groentesap kan leiden tot gewichtsverlies op korte termijn³. Het is echter belangrijk op te merken dat duurzaam gewichtsverlies vaak een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en levensstijlveranderingen vereist.

Een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition toonde aan dat deelnemers die een laagcalorisch dieet met groentesappen volgden, een significant gewichtsverlies ervoeren in vergelijking met degenen die dat niet deden. Maar, zoals bij veel onderzoeken, zijn er beperkingen en is het belangrijk om de resultaten in context te zien.

Zijn er potentiële nadelen van het consumeren van green juices voor gewichtsverlies?

Ja, er zijn enkele potentiële nadelen:

  1. Verlies van vezels: Het proces van het maken van sap kan soms de vezels verwijderen die aanwezig zijn in hele groenten en fruit. Vezels zijn essentieel voor de spijsvertering en kunnen helpen bij verzadiging.
  2. Calorie-inname kan oplopen: Als er te veel fruit of zoetstoffen worden toegevoegd, kan het caloriegehalte van de juice snel oplopen, wat contraproductief kan zijn voor gewichtsverlies.
  3. Kosten: Het regelmatig maken of kopen van green juices kan duur zijn, vooral als je biologische producten gebruikt.

Hoe kun je het beste green juices in je dieet integreren?

groente green juice sap

Voorpagina tijdschrift van Alpha Detox met een snelstartgids van 5-daagse Detox

Ontvang 22 Verrukkelijke en Makkelijke Juice Recepten voor Meer Energie, Focus en Optimale Stofwisseling!

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven...

  1. Als aanvulling, niet als vervanging: Beschouw green juices als een aanvulling op je dieet, niet als een volledige maaltijdvervanger. Hierdoor krijg je de voedingsstoffen binnen zonder te vertrouwen op sappen als je enige bron van calorieën.
  2. Let op de ingrediënten: Zorg ervoor dat de juice voornamelijk uit groenten bestaat en beperk de hoeveelheid fruit om de suikerinname te minimaliseren.
  3. Doe het zelf: Als je thuis je eigen juices maakt, heb je volledige controle over de ingrediënten en kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en evenwichtige sap krijgt.

Wat zeggen voedingsexperts?

Voedingsexperts zijn over het algemeen voorstander van een gebalanceerd dieet. Hoewel velen de gezondheidsvoordelen van groene groenten erkennen, waarschuwen ze ook voor een te grote afhankelijkheid van green juices voor gewichtsverlies.

De hele groente vs. juice-debat

Wanneer we groenten juicen, missen we een essentieel onderdeel: vezels. Zoals eerder vermeld, helpt vezel om ons vol te voelen, ondersteunt het een gezonde spijsvertering en reguleert het de bloedsuikerspiegel. Door te kiezen voor de hele groente in plaats van alleen het sap, krijg je alle voedingsstoffen én de voordelen van vezels.

Mogelijke suikerinname

Als je niet voorzichtig bent met de ingrediënten, kunnen green juices een verrassend hoge hoeveelheid suiker bevatten, vooral als ze veel fruit bevatten. Te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename, ondanks de gezondheidsvoordelen van de groenten in de juice.

De rol van green juices in een gebalanceerd dieet

Green juices kunnen een rol spelen in een gezond, gebalanceerd dieet als ze verstandig worden gebruikt. Ze kunnen een handige manier zijn om je dagelijkse inname van groenten te verhogen, vooral als je moeite hebt om voldoende verse groenten te consumeren.

Het is echter cruciaal om te onthouden dat diversiteit in je dieet belangrijk is. Relying too heavily on green juices can lead to nutritional imbalances. Ze mogen nooit worden beschouwd als een vervanging voor een gevarieerd dieet van hele voedingsmiddelen.

Slowjuicen voor een optimale gezondheid

Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kan je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldoende te beschermen. De meeste mensen komen er echter niet toe om 2 tot 3kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een halfuur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is niets zo gezond als slow juicen. Het bezorgt je dagelijks alles waar je lichaam ‘gek’ op is en… het is één van de beste preventieve dingen die je voor je gezondheid kan doen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt. Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed!

Helaas komt er bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren, zodat ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Bronnen:

1: Voedingscentrum. (n.d.). Richtlijnen Schijf van Vijf. https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Schijf%20van%20Vijf/Richtlijnen%20Schijf%20van%20Vijf.pdf

2: Nutri-Score. (2021, February 12). FOD Volksgezondheid. https://www.health.belgium.be/nl/de-nutri-score-0

3: Henning, S. M., Yang, J., Shao, P., Lee, R. P., Huang, J., Ly, A., … & Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific reports7(1), 2167. https://www.nature.com/articles/s41598-017-02200-6

Deel desgewenst dit artikel

>