Kan Kurkuma je Humeur Verbeteren? Een Wetenschappelijke Kijk op dit Bijzondere Specerij

Kurkuma, ook wel bekend als het ‘gouden specerij’, wordt al eeuwenlang geprezen om zijn potentieel bevorderende gezondheidsvoordelen. Recente wetenschappelijke studies hebben nieuw licht geworpen op de mogelijkheid dat kurkuma kan helpen bij het verbeteren van de stemming.

In deze blog duiken we in dit fascinerende onderwerp, de wetenschappelijke bevindingen en de mogelijke implicaties voor het gebruik van kurkuma supplementen.

Wat is Kurkuma eigenlijk?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa-plant. Het is een essentieel ingrediënt in curry en staat bekend om zijn felgele kleur. Maar kurkuma is meer dan alleen een smaakmaker.

De specerij is rijk aan een chemische stof genaamd curcumine, waarvan men denkt dat het diverse gezondheidsvoordelen heeft.

Hoe werkt kurkuma op de hersenen?

Kurkuma kan invloed hebben op de hersenen.

Uit onderzoek is gebleken dat curcumine het niveau van “feel good” neurotransmitters, zoals serotine en dopamine in de hersenen kan verhogen.

Deze stoffen helpen bij het reguleren van de stemming. (1)

Kan Kurkuma daadwerkelijk de stemming verbeteren?

Er zijn al verschillende onderzoeken geweest naar de positieve impact van kurkuma op jouw stemming.

Uit onderzoek is onder andere gebleken dat curcumine effectief ingezet kan worden bij de behandeling van mensen met stemmingsklachten. (2)

Daarnaast toont onderzoek dat curcumine een antidepressie effect heeft. (3) Om alles te bevestigen is het belangrijk dat er studies blijvend worden uitgevoerd.

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Maar de eerste indicaties hiervan zijn zeer bemoedigend.

Wat zijn de voordelen van kurkuma supplementen?

Kurkuma kun je toevoegen aan je dieet. Toch zijn supplementen effectiever. Zeker als je voldoende curcumine binnen wilt krijgen. Kurkuma supplementen bieden een geconcentreerde dosis curcumine en kunnen gemakkelijker worden geabsorbeerd door het lichaam. Zeker wanneer ze worden gecombineerd met piperine (zwarte peper-extract), wat de biologische beschikbaarheid van curcumine aanzienlijk verhoogt.

Hoeveel kurkuma is nodig om je humeur te verbeteren?

Terwijl we het over kurkuma en de invloed ervan op de stemming hebben, is het cruciaal om te vermelden dat de dosering van belang is. De meeste studies die positieve resultaten tonen, gebruiken dagelijkse doseringen van 500 tot 1000 milligram curcumine.

Over het algemeen is het het beste om een arts of diëtist te raadplegen voordat je begint met het nemen van kurkuma supplementen, om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid krijgt voor jouw specifieke behoeften.

Hoe werkt kurkuma samen met andere stemmingsbevorderende voedingsstoffen?

Kurkuma is geen wondermiddel op zichzelf. Het kan synergistisch werken met andere voedingsstoffen en levensstijlfactoren om een gezond humeur te bevorderen.

Enkele van deze voedingsstoffen zijn omega-3-vetzuren, magnesium, vitamine D, B-vitamines, en probiotica, die allemaal zijn aangetoond dat ze de stemming verbeteren.

Evenzo kan regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressmanagement ook bijdragen aan een beter humeur.

Kan kurkuma helpen bij het verbeteren van de stemming

Is er een verschil in de effectiviteit van verse Kurkuma en kurkuma supplementen?

Hoewel verse kurkuma een gezonde toevoeging is aan je dieet, bieden kurkuma supplementen een hogere concentratie van de actieve stof curcumine.

De absorptie van curcumine uit voedsel kan laag zijn en daarom kunnen supplementen, vooral die met toegevoegde piperine, een meer effectieve optie zijn voor degenen die hun stemming willen verbeteren.

Wat is het effect van langdurig gebruik van Kurkuma op de stemming?

Er is meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten van het gebruik van kurkuma op de stemming volledig te begrijpen.

Tot nu toe wijzen de meeste studies op een positief effect. Het is altijd belangrijk om in gedachten te houden dat supplementen, waaronder kurkuma, niet bedoeld zijn om een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl te vervangen.

Bovendien kunnen ze niet dienen als vervanging voor medische behandeling bij ernstige psychische aandoeningen.

Laatste gedachten over kurkuma en humeur

Kurkuma is een intrigerende specerij met een lange geschiedenis van traditioneel gebruik en een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek om de mogelijke gezondheidsvoordelen te ondersteunen.

De potentieel stemmingsverbeterende eigenschappen van kurkuma, voornamelijk door zijn actieve bestanddeel curcumine, kunnen een waardevol hulpmiddel zijn in je welzijnsarsenaal.

De rol van kurkuma in stemming en mentale gezondheid is een boeiend onderwerp dat nog steeds wordt onderzocht.

Terwijl de wetenschap ons blijft informeren over de potentieel krachtige effecten van dit “gouden specerij”, biedt het ons nog een hulpmiddel in onze zoektocht naar welzijn en geluk.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet.

Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid.

Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen: 

  1. Abdel Aziz MT, Motawi T, Rezq A, Mostafa T, Fouad HH, Ahmed HH, Rashed L, Sabry D, Senbel A, Al-Malki A, El-Shafiey R. Effects of a water-soluble curcumin protein conjugate vs. pure curcumin in a diabetic model of erectile dysfunction. J Sex Med. 2012 Jul;9(7):1815-33. doi: 10.1111/j.1743-6109.2012.02741.x. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22548787.
  2. Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. doi: 10.1002/ptr.5025. Epub 2013 Jul 6. PMID: 23832433.
  3. Xu Y, Ku BS, Yao HY, Lin YH, Ma X, Zhang YH, Li XJ. The effects of curcumin on depressive-like behaviors in mice. Eur J Pharmacol. 2005 Jul 25;518(1):40-6. doi: 10.1016/j.ejphar.2005.06.002. PMID: 15987635.

>