Is Kurkuma Veilig om Dagelijks te Gebruiken?

Het gebruik van kurkuma, ook bekend als geelwortel, gaat duizenden jaren terug in de geschiedenis van de mensheid. Deze specerij, die de curry zijn kenmerkende gele kleur geeft, wordt in de Ayurvedische geneeskunde al lang gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. Maar is het veilig om kurkuma dagelijks te gebruiken?

We duiken in dit onderwerp om je een uitgebreid antwoord te geven.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is uit de wortel van de Curcuma longa plant. In kurkuma zit het stofje curcumine.

Dit is het actieve ingrediënt waardoor kurkuma zijn kleur krijgt, maar ook de medicinale eigenschappen.

Dit bestanddeel staat bekend om zijn antioxidatieve effecten (1).

Wat zegt het onderzoek over dagelijks gebruik van kurkuma?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van kurkuma en curcumine.

Waarbij er ondersteuning wordt gevonden dat curcumine een positief effect kan hebben op de gezondheid. Uit onderzoek is onder andere gebleken dat curcumine een ontstekingsremmend effect heeft (2).

Daarnaast ondersteunt het de hartgezondheid (3). Ook zien we belovende uitslagen bij onderzoeken naar kurkuma en de behandeling van darmziekten zoals Crohn. (4)

De meeste onderzoeken zijn veelbelovend. Toch is meer onderzoek nodig.

Veel onderzoeken zijn gedaan in gecontroleerde omgevingen of op dieren. Daarom is verdiepend onderzoek zeker nog nodig om meer conclusies te kunnen trekken.

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Is dagelijks gebruik van kurkuma veilig?

In het algemeen wordt kurkuma als veilig beschouwd, wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die in voedsel worden aangetroffen.

Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), zijn er geen grote veiligheidsproblemen geassocieerd met het gebruik van kurkuma.

Hoewel sommige mensen bijwerkingen kunnen ervaren zoals misselijkheid, diarree, of huidirritatie.

Er zijn enkele zorgen over het dagelijks gebruik van hoge doses kurkuma supplementen.

Bij inname van grote hoeveelheden kan kurkuma een negatieve invloed hebben op de lever, maagklachten veroorzaken of interacties aangaan met bepaalde medicijnen.

Raadpleeg daarom altijd jouw behandelend arts wanneer je gaat beginnen met dit supplement.

Hoe kun je kurkuma in je dagelijks dieet integreren?

Kurkuma is ongelooflijk veelzijdig, en er zijn talloze manieren om het in je dieet op te nemen.

Hier zijn een paar suggesties:

  1. In de keuken: Kurkuma geeft een warme, aardse smaak aan gerechten. Je kunt het gebruiken in curry’s, soepen, rijstgerechten en marinades. Het is ook heerlijk in thee of warme melk.
  2. Gouden melk: Dit is een traditioneel Indiaas drankje dat kurkuma, melk (of een plantaardig alternatief), zwarte peper, en andere specerijen zoals kaneel en gember bevat. Het is een heerlijke en gezonde manier om kurkuma in je dagelijkse routine op te nemen.Is kurkuma veilig om dagelijks te gebruiken
  3. Smoothies: Voeg een theelepel kurkuma toe aan je ochtendsmoothie voor een ontstekingsremmende boost.

Overwegingen bij dagelijks gebruik van kurkuma

Hoewel kurkuma over het algemeen veilig is voor dagelijks gebruik, zijn er een paar overwegingen die je in gedachten moet houden:

  1. Interactie met medicijnen: Kurkuma kan de werking van sommige medicijnen verstoren, waaronder bloedverdunners, pijnstillers en maagzuurremmers. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om je arts of apotheker te raadplegen voordat je grote hoeveelheden kurkuma aan je dieet toevoegt.
  2. Zwangerschap en borstvoeding: Hoewel het veilig is om kurkuma in voedselhoeveelheden te consumeren tijdens de zwangerschap en borstvoeding, is het gebruik van medicinale hoeveelheden mogelijk niet veilig. Overleg met je arts als je zwanger bent of borstvoeding geeft en van plan bent om kurkuma in medicinale hoeveelheden te nemen.
  3. Galblaasproblemen: Kurkuma kan de galblaas doen samentrekken, wat problemen kan veroorzaken voor mensen met galstenen of galblaasziekte. Als je een van deze aandoeningen hebt, is het belangrijk om met je arts te praten voordat je kurkuma aan je dieet toevoegt.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen: 

  1. Vecchi Brumatti L, Marcuzzi A, Tricarico PM, Zanin V, Girardelli M, Bianco AM. Curcumin and inflammatory bowel disease: potential and limits of innovative treatments. Molecules. 2014 Dec 16;19(12):21127-53. doi: 10.3390/molecules191221127. PMID: 25521115; PMCID: PMC6271352.
  2. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821
  3. Gorabi AM, Hajighasemi S, Kiaie N, Rosano GMC, Sathyapalan T, Al-Rasadi K, Sahebkar A. Anti-fibrotic effects of curcumin and some of its analogues in the heart. Heart Fail Rev. 2020 Sep;25(5):731-743. doi: 10.1007/s10741-019-09854-6. PMID: 31512150.
  4. Salh B, Assi K, Templeman V, Parhar K, Owen D, Gómez-Muñoz A, Jacobson K. Curcumin attenuates DNB-induced murine colitis. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2003 Jul;285(1):G235-43. doi: 10.1152/ajpgi.00449.2002. Epub 2003 Mar 13. PMID: 12637253.

>