Collageen en voeding

Collageen kan vooral uit huiden en botten van dieren worden gehaald. Vroeger werd er een bouillon getrokken van botten en vissenkoppen, maar met het eetpatroon van tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Ook dierenhuiden worden tegenwoordig niet meer gegeten. Dit betekent dat wij met ons huidige eetpatroon niet meer voldoende collageen uit onze voeding halen. Naarmate wij ouder worden neemt de productie van ons natuurlijke collageen af.  Het is dus belangrijk om de collageenproductie extra te stimuleren. En dit kan! Door middel van collageen rijke voeding. Wil jij graag weten hoe? Lees dan snel verder.

Voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren

Naast voeding met collageen, helpt het ook om plantaardige voedingsmiddelen te nuttigen. De stoffen die hier in zitten stimuleren de natuurlijke aanmaak van collageen. Een mooi voorbeeld hiervan is vitamine C, dit is de bouwstof van collageen. Zink, koper, selenium en zwavel zijn ook belangrijke voedingsstoffen die daaraan mee helpen. (1) 

In welke voeding zit collageen?

We weten nu welke voedingsstoffen belangrijk zijn als bouwstof voor de aanmaak van collageen, maar met welke producten krijg je dit dan binnen? Zoals al eerder genoemd is het trekken van een bouillon van vis of botten een goede optie, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. (2)

Wanneer je gelatine toevoegt aan jouw eetpatroon, dan helpt dit ook zeker. Gelatine wordt voornamelijk verkregen uit botten, pezen, kraakbeen en de huid van verschillende dieren. (3) Fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C zijn ook goed om aan jouw eetpatroon toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan citrusvruchten, bosbessen en aardbeien. Tot slot bevatten producten als vlees, vis, noten en zaden ook belangrijke bouwstoffen om de aanmaak van collageen te stimuleren. (4)

Ontvang 22 Heerlijke Juice Recepten

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven

  • 6 Verrukkelijke Juice Tips voor meer energie, focus en vetverbranding
  • 22 Heerlijke Juice recepten om af te slanken

Nog een kleine kanttekening als het gaat om voeding en collageen, pas op met suikers! Voeding met veel suiker of geraffineerde koolhydraten tasten collageenvezels aan. Dit wordt ook wel glycatie genoemd. Hierbij zetten de suikers zich vast op het collageen in de huid. Hierdoor wordt het collageen verhardt en beschadigt het. Met als een logisch gevolg de afbraak van collageen en dus minder stevigheid in de huid. (5)

Collageen supplementen

Wanneer jij met jouw eetpatroon niet voldoende collageen binnen krijgt, kun je dit ook aanvullen met collageen supplementen. Collageen supplementen zijn er in vele vormen. Denk aan tabletten, drankjes en poeders, maar wat zou je moeten kiezen? Wat is het beste?

Zoals al eerder vermeld wordt collageen gewonnen uit natuurlijke bronnen. Zo ook uit vis. Viscollageen wordt omschreven als de meest zuivere vorm van collageen. De structuur van vis is namelijk is het meest vergelijkbaar met dat van de menselijke huid. Binnen viscollageen zijn er twee soorten te verkrijgen, namelijk gehydrolyseerd- en natief collageen. 

Gehydrolyseerd collageen

Bij het winnen van gehydrolyseerd collageen wordt gebruikgemaakt van hitte, chemicaliën of zuren om de huid van de vis te extraheren. Extraheren betekent dat je iets uit een groter geheel haalt. Door deze werkwijze wordt tijdens dit proces de structuur van het collageen in stukjes gebroken. Hierdoor kan het sneller in de bloedbaan terecht komen. Deze vorm van collageen zie je vaak in poeders en tabletten.

Natief collageen

Bij het winnen van natief collageen wordt er geen gebruikgemaakt van hitte, chemicaliën of zuren. De structuur van het collageen blijft hierbij dus intact. Dit is een krachtige vorm van collageen, waardoor je vaak maar 1 supplement per dag nodig hebt. 

Hoeveel collageen per dag heb je nodig?

Allereerst is consistentie heel belangrijk bij het gebruik van collageen. Een collageen tekort aanvullen moet consistent en elke dag gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen, heeft het ook geen nut om maar één keer naar de sportschool te gaan. Dit werkt bij collageen hetzelfde, een korte kuur heeft dus eigenlijk geen zin. Het is daarom van belang om goed na te denken over de manier waarop je dit wilt aanvullen. Kies je voor een collageenpoeder, dan moet dit wel aangenaam smaken om elke dag op te drinken. 

Van gehydrolyseerd collageen ligt de aanbevolen hoeveelheid per dag tussen de 6 en 10 gram. Van natief collageen ligt dit rond de 40 milligram per dag. Volg hierin altijd de gebruiksaanwijzing op en overschrijdt de dagelijkse hoeveelheid niet. Overdosering kan namelijk leiden tot bijwerkingen. (6)

Bronnen: 

  1. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.
  2. Arati M, Jabbari M, Navekar R, Farahmand F, Zeinalian R, Salehi-Sahlabadi A, et al. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. J Cosmet Dermatol. 2020 Nov;19(11):2820–9.Lupu M, Gradisteanu Pircalabioru G, Chifiriuc M, Albulescu R, Tanase C. Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review). Exp Ther Med. 2019 Dec 17;20(1):5.
  3. Lupu M, Gradisteanu Pircalabioru G, Chifiriuc M, Albulescu R, Tanase C. Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review). Exp Ther Med. 2019 Dec 17;20(1):5.
  4. Chiquet M, Birk DE, Bönnemann CG, Koch M. Collagen XII: Protecting bone and muscle integrity by organizing collagen fibrils. Int J Biochem Cell Biol. 2014 Aug;53:51-4. doi: 10.1016/j.biocel.2014.04.020. Epub 2014 May 4. PMID: 24801612; PMCID: PMC4119597.
  5. Cerami A, Vlassara H, Brownlee M. Glucose and aging. Sci Am. 1987 May;256(5):90-6. doi: 10.1038/scientificamerican0587-90. PMID: 3589642.
  6. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct 17;11(10):2494. doi: 10.3390/nu11102494. PMID: 31627309; PMCID: PMC6835901.

 

Heb je zelf een fenomenaal lekker en gezond juice recept om te delen met de Alpha Detox leden? Deel je favoriete juice recepten met de Alpha Detox leden in de comments hieronder!

Geen juicer? Geen probleem! Organico Turbo Green juice is een vernuftig variatie van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 verschillende superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen , munt, moringa, groene thee en meer. Het is samengesteld voor drukke vrouwen en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!


OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende? En het beste is, dankzij Organico TURBO Green juice gaat dit sneller, makkelijker en is absoluut HEERLIJK!

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>