Wat zijn de bijwerkingen van collageen?

Het innemen van collageen is momenteel erg populair. Maar zijn er eigenlijk bijwerkingen bij het nemen van collageen? En welke bijwerkingen zijn dat dan precies? Lees er hier meer over.  

Mogelijke bijwerkingen van collageen

Collageen supplementen zijn over het algemeen veilig om te nemen en veroorzaken geen negatieve bijwerkingen ¹². Het is wel mogelijk dat bijwerkingen ontstaan door toegevoegde ingrediënten aan het supplement. Dit zijn ingrediënten zoals kruiden en hoge vitaminegehaltes die bedoeld zijn om de gezondheid van huid, nagels en haar te ondersteunen ². Mogelijke bijwerkingen worden hieronder toegelicht.

Spijsverteringsproblemen

Bij het gebruik van collageen kunnen spijsverteringsproblemen optreden, zoals diarree, constipatie, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en verminderde eetlust. Deze bijwerkingen worden vooral veroorzaakt door chemische toevoegingen in supplementen ³.

Nieren

Het gebruik van collageen kan leiden tot het ontstaan van nierstenen. Dit komt doordat het collageen-aminozuur hydroxyproline dat normaal gesproken via de nieren wordt afgevoerd als oxalaat, een stof is die nierstenen kan veroorzaken ³. Echter, veel studies zijn gedaan met geconcentreerde hoeveelheden van hydroxyproline en niet collageen in vlees en supplementen. Het is dus niet bekend of deze effecten ook van toepassing zijn op een normale dosering van collageen producten .

Ontvang 22 Heerlijke Juice Recepten

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven

  • 6 Verrukkelijke Juice Tips voor meer energie, focus en vetverbranding
  • 22 Heerlijke Juice recepten om af te slanken

Hart

Collageen kan zorgen voor hyperkaliëmie, wat betekent dat er te veel calcium in het lichaam zit. Dit komt niet zozeer door het collageen zelf. Vaak wordt calcium toegevoegd aan collageensupplementen. Een overdosis aan calcium kan ervoor zorgen dat een afwijkend hartritme ontstaat ³.

Lever

Als er te veel collageen type I in de lever aanwezig is, kan dit leiden tot leverfibrose. Dit betekent dat het leverweefsel beschadigd raakt en er littekenweefsel ontstaat. Als dit niet behandeld wordt, kan het uiteindelijk leiden tot leverkanker. Daarom wordt het afgeraden om collageen te gebruiken als je al last hebt van leverfibrose ³.

Huid

Bijwerkingen van collageensupplementen kunnen optreden op de huid, zoals huiduitslag, acne of ontsteking van de huid. Dit kan veroorzaakt worden door chemische toevoegingen en verontreinigde natuurlijke collageenbronnen ³.

Waar moet je op letten bij het innemen van collageen?

Bij het innemen van collageen is het belangrijk om te letten op de dosering. Uit onderzoek is gebleken dat een overdosis aan collageen zelf niet per se bijwerkingen geeft , maar er kunnen wel bijwerkingen ontstaan uit de toegevoegde ingrediënten. 

Kan je hoofdpijn krijgen van collageen? 

Ja, een van de mogelijke bijwerkingen kan hoofdpijn zijn . Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid aminozuren. Hoge concentraties aminozuren kan mogelijk hoofdpijn veroorzaken . Aangezien collageen rijk is aan aminozuren kan een overschot aan collageen hoofdpijn veroorzaken.

Wat doet te veel collageen? 

Een onderzoek gericht op overdosering van collageen blijkt dat er geen duidelijke bijwerkingen zijn . Dit betekent niet dat je niet voorzichtig moet zijn met het innemen van collageensupplementen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van collageensupplementen en deze alleen te gebruiken na overleg met een arts of diëtist. Als er bijwerkingen optreden, is het belangrijk om de inname van collageen te stoppen en contact op te nemen met een zorgverlener.

Bronnen: 

  1. David E. Trentham et al. ,Effects of Oral Administration of Type II Collagen on Rheumatoid Arthritis.Science261,1727-1730(1993).DOI:10.1126/science.8378772
  2. Perez-Sanchez, A. C., Burns, E. K., Perez, V. M., Tantry, E. K., Prabhu, S., & Katta, R. (2020). Safety Concerns of Skin, Hair and Nail Supplements in Retail Stores. Cureus, 12(7), e9477. https://doi.org/10.7759/cureus.9477
  3. What Are the Side Effects of Taking Collagen? (n.d.). MedicineNet. https://www.medicinenet.com/what_are_the_side_effects_of_taking_collagen/article.htm
  4. Bpharm, N. (2019). Collagen supplements. 11(4), 385–386. https://www.publish.csiro.au/hc/pdf/HC15947
  5. Can Collagen Cause Kidney Stones? (2021, April 8). Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/collagen-side-effects-on-kidney
  6. Alam, Z., Coombes, N., H. Waring, R., Williams, A. C., & Steventon, G. B. (1998). Plasma levels of neuroexcitatory amino acids in patients with migraine or tension headache. Journal of the Neurological Sciences, 156(1), 102–106. https://doi.org/10.1016/s0022-510x(98)00023-9
  7. Shiojima, Y., Takahashi, M., Takahashi, R., Moriyama, H., Maruyama, K., Bagchi, D., & Bagchi, M. (2022). Safety of Dietary Undenatured Type II Collagen: A Pilot Open-Label Overdose Clinical Investigation. Functional Foods in Health and Disease, 12(3), 103. https://doi.org/10.31989/ffhd.v12i3.897

Heb je zelf een fenomenaal lekker en gezond juice recept om te delen met de Alpha Detox leden? Deel je favoriete juice recepten met de Alpha Detox leden in de comments hieronder!

Geen juicer? Geen probleem! Organico Turbo Green juice is een vernuftig variatie van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 verschillende superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen , munt, moringa, groene thee en meer. Het is samengesteld voor drukke vrouwen en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!


OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende? En het beste is, dankzij Organico TURBO Green juice gaat dit sneller, makkelijker en is absoluut HEERLIJK!

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>