Chronische Ontsteking – Wat Is Het En Hoe Kun Je Het Stoppen

Wat hebben obesitas, kanker, hartaandoeningen, dementie, beroerte, diabetes, prikkelbare darmsyndroom (IBS), gewrichtspijn en veel van de meest gevreesde ziekten van middelbare en oudere leeftijd met elkaar gemeen?

Ze worden allemaal veroorzaakt door een chronische ontsteking.

En wanneer…

 • Je aan pijnlijke gewrichten lijdt
 • Je nooit genoeg energie lijkt te hebben
 • Je hersenmist of “senior momenten” ervaart
 • Je lichaam een magneet is voor ongewenste kilo’s

… kan chronische ontsteking de schuld zijn.

Met maar liefst 1 op de 3 Nederlanders/Vlamingen ziek en vervallen als gevolg van chronische ontsteking, is deze aandoening misschien de grootste bedreiging voor onze gezondheid.

In dit artikel ga ik dieper in op de oorzaken van chronische ontstekingen, veelvoorkomend pro-inflammatoir voedsel dat je moet vermijden en 7 heerlijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je zou moeten eten.

Laten we meteen beginnen!

Ontsteking begrijpen

chronische ontsteking lichaam manMet alle zorgen tegenwoordig over chronische ontstekingen, zou je kunnen aannemen dat alle ontstekingen slecht nieuws zijn. Maar dat is niet het geval.

Voordat we verder gaan, is het belangrijk dat we het verschil begrijpen tussen acute en chronische ontsteking.

Acute ontsteking (dat wil zeggen, kortdurende ontsteking) is essentieel voor jouw goede gezondheid.

Wanneer je gewond bent reageert je immuunsysteem door een leger witte bloedcellen naar de plek te sturen waar je pijn hebt. Deze witte bloedcellen werken als een elite SWAT-team dat indringers zoals bacteriën of kankercellen aanvalt en vernietigt.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

Dit proces veroorzaakt ontsteking. En zonder de ontsteking zouden wonden en infecties nooit genezen. En zou jouw gezondheid ernstig worden aangetast.

Denk terug aan een moment waarop je in jouw vinger sneed of knie of elleboog schaafde.

Weet je nog hoe het gebied rond de wond rood, gezwollen en warm aanvoelde?

Dat is acute ontsteking aan het werk.

witte rode bloedcellen

Maar bij chronische ontstekingen gaat er iets heel fout.

Je immuunsysteem kan een vals alarm veroorzaken en je “interventie-team” van witte bloedcellen vecht in je lichaam en valt anders gezonde lichaamsweefsels aan.

Deze chronische ontsteking is als een laaiend vuur dat je cellen verschroeit en alles triggert, van auto-immuunziekten, hartaandoeningen en kanker, tot obesitas, diabetes en dementie.

Deze chronische ziekte treft 7 miljoen Vlamingen/Nederlanders.

Dat betekent dat in een gemiddeld gezin van drie personen, minstens één persoon een ziekte heeft die wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking.

Wat veroorzaakt chronische ontsteking?

Hoewel acute ontstekingen al sinds het begin bij ons zijn, is chronische ontsteking een nieuw probleem.

En het is er een die grotendeels wordt veroorzaakt door moderne door de mens gemaakte omgevingen en levensstijlen:

 • Vergrijzing
 • Te weinig beweging (inactiviteit)
 • Obesitas / gewichtstoename
 • Roken
 • Slaaptekort
 • Stress / angst / “burn-out”
 • Voeding

Als ik naar die lijst kijk, word ik ENTHOUSIAST.

Waarom?

Omdat de overgrote meerderheid van factoren die bijdragen aan chronische ontsteking beheersbaar zijn.

Het zijn lifestyle keuzes. En dat betekent dat zelfs als je door chronische ontsteking je nu als een zieke, uitgeputte versie van je ware zelf voelt, je KAN KIEZEN om dit probleem weer onder controle te krijgen.

Doorgaan met het lezen van dit artikel en overgaan tot actie met wat je gaat leren is een geweldige manier om te beginnen.

Eén van de grootste oorzaken van chronische ontstekingen is ons standaard eetpatroon.

Overweeg dit eens:

“Onze overdaad aan calorieën en de macronutriënten waaruit onze voeding bestaat, kan leiden tot een verhoogde ontsteking, minder controle over de infectie, verhoogde kankercijfers en een verhoogd risico op allergische en auto-inflammatoire ziekten.”

Pro-inflammatoire voedingsmiddelen zoals rood vlees, kaas, bewerkte voedingsmiddelen, fastfood en zelfs ‘gezond’ voedsel zoals brood en ontbijtgranen kunnen ertoe leiden dat we ons een weg eten naar chronische ontstekingen.

Enkele van de ergste pro-inflammatoire voedingsmiddelen die je zou moet vermijden zijn onder andere:

Suiker

suiker ontstekingVan de ongeveer 600.000 voedselproducten die beschikbaar zijn, bevat een volledige 80% daarvan toegevoegde suiker. Suiker is overal en het is een belangrijke trigger voor chronische ontstekingen. Lees altijd voedseletiketten wanneer je winkelt en probeer items met suiker (of zoetstoffen zoals fructose-glucosestroop) als hoofdbestanddeel te vermijden.

Wit brood

Je lichaam zet al snel wit brood en pasta om in suiker, waardoor het vuur van chronische ontstekingen wordt aangestoken. Volkoren granen zijn een gezonder alternatief. In een onderzoek uit 2010 ontdekten onderzoekers dat het eten van volkoren granen resulteerde in een lagere concentratie van twee ontstekingsmarkers

Cheeseburgers

cheeseburgers ontstekingDeze doet echt pijn omdat ik het heerlijk vind om een dikke, sappige cheeseburger te eten. Het probleem is dat cheeseburgers vol met verzadigde vetten zitten en dat is slecht nieuws als je een ontsteking probeert af te koelen. Waarom? Omdat verzadigde vetten een verbinding (arachidonzuur) bevatten die het lichaam gebruikt om ontstekingen te creëren. Als je cheeseburgers niet helemaal kunt opgeven, beperk ze dan tot een keer per maand, als traktatie.

Omega-6 vetzuren

Omega-6 vetzuren ontstekingOns eetpatroon bevat meer omega-6-vetzuren dan omega-3’s – en die onbalans kan leiden tot chronische ontstekingen. Verminder inname van plantaardige oliën (die zijn geladen met omega-6s) en eet meer omega-3-rijke voedselbronnen zoals walnoten en wild gevangen zalm.

Gluten

gluten ontstekingTot 30 procent van de Nederlanders/Vlamingen vermijdt nu actief gluten. Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van hoe gluten ontstekingen veroorzaken. Maar velen geloven dat het gas, een opgeblazen gevoel en maagklachten die volgen op het eten van brood en andere glutenrijke voedselbronnen een ontstekingsreactie op gluten zou kunnen zijn.

Maar net zoals bepaalde voedingsmiddelen ons kunnen schaden, zo kunnen anderen ook genezen.

Hieronder ontdek je zeven van mijn favoriete (en meest heerlijke) ontstekingsremmende voedingsmiddelen met je, maar laat me eerst deze bemoedigende noot aanbieden …

Het geheim van jouw succes

Omdat je mijn blog en e-mails leest, weet ik dat je geïnteresseerd bent in gezond leven.

Misschien wil je een paar kilo afvallen. Misschien ben je op zoek naar manieren om je energie te verhogen of een chronische aandoening zoals IBS of gewrichtspijn te verbeteren. Misschien ben je er gewoon klaar voor om weer controle te hebben over jouw gezondheid.

Hier is mijn aanmoediging voor jou:

Het maakt niet uit hoe GROOT de verandering is die je wilt zien gebeuren in je leven, alle veranderingen vinden stap voor stap plaats.

Als je een overstap van een pro-inflammatoir eetpatroon naar een meer ontstekingsremmend eetpatroon nodig hebt, probeer dan NIET om alle zeven onderstaande voedingsmiddelen onmiddellijk aan jouw boodschappenlijst toe te voegen.

Te veel verandering, te snel, is overweldigend. En moeilijk.

Het is veel gemakkelijker om klein te beginnen – door één van deze nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen aan het wekelijkse menu – dan om jouw vaste routines volledig te verbeteren.

Noteer de volgende voedingsmiddelen..

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten Je kunt nooit te veel bladgroenten eten zoals spinazie, romaine, boerenkool en snijbiet. Deze groenten zitten boordevol ontstekingsremmende flavonoïden en zijn een goede bron van antioxidanten die jouw cellen beschermen.

Bovendien hebben deze groenten een lage glykemische index, wat betekent dat je jouw bord ermee kunt vullen zonder de taille in te vullen!

2. Walnoten

walnoten Als je net als ik bent en je honger hebt tussen de maaltijden door, vormen een handvol walnoten een perfecte snack.

Walnoten zijn een bron van antioxidanten en ontstekingsremmende ALA-omega-3-vetzuren en kunnen je helpen beschermen tegen cardiovasculaire problemen, metaboolsyndroom en diabetes type 2.

3. Wild-gevangen zalm

zalmWilde zalm zit vol essentiële vetzuren, in het bijzonder omega-3 vetzuren, die enkele van de meest krachtige ontstekingsremmende stoffen zijn.

Pas goed op met het kopen of eten van wild gevangen zalm, want een op de boerderij gekweekte zalm kan tot zestien keer de hoeveelheid kankerverwekkende PCB’s bevatten. Een andere suggestie is om jouw omega-3 vetzuren uit een krill-olie van hoge kwaliteit te verkrijgen.

Je zult versteld staan ​​hoe krill-olie je hart kan revitaliseren, je hersenfunctie verbetert, stijve, pijnlijke gewrichten verzacht. Geef jezelf een gezondere, jonger uitziende huid. En bescherm jezelf tegen de slechte gezondheid en pijnlijke ziekten die gepaard gaan met chronische ontstekingen.

Ik raad je aan om dit rapport te lezen over Krill-olie waar we je uitleggen hoe krill-olie mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren. Gewoon door krill-olie aan het voedingspatroon toe te voegen.

4. Kurkuma

kurkuma

Kurkuma, een smakelijk kruid dat de Indiase curry zijn kenmerkende gouden kleur geeft, kan op natuurlijke wijze chronische ontstekingen kalmeren.

In meerdere studies is curcumine, de actieve stof in kurkuma, sterk ontstekingsremmend gebleken omdat het moleculen remt die een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van chronische ontstekingen.

5. Bosbessen

Zijn bosbessen de perfecte fruit? Dat kunnen ze gewoon zijn!

Bosbessen zitten vol met een flavonoïde genaamd quercetine, dat zowel ontstekingen als kanker bestrijdt. Bovendien bleek uit een recente studie dat het eten van blauwe bessen de cognitieve achteruitgang kan vertragen, het geheugen kan verbeteren en de motorische functie kan verbeteren.

6. Cacao

cacao

Zou chocoladezachte heerlijke cacao goed zijn voor je gezondheid? Je kunt het maar beter geloven! Onderzoek toont aan dat flavonoïden in cacao krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en ze lijken vooral goed voor de gezondheid van het hart.

 

7. Kersen

kersen

Kersen zijn een ander lekker fruit dat een belangrijke ontstekingsremmende slag maakt! Kersen zijn geladen met een unieke samenstelling genaamd anthocyanines die van nature het ontstekingsproces mediëren.

Hoe effectief zijn ze tegen rustgevende pijn veroorzaakt door chronische ontsteking? Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de anthocyanines in kersen net zo effectief zijn als commercieel verkochte NSAID’s zoals Advil en Aleve – zonder de negatieve bijwerkingen!

Recept: Chocolade Cherry Shake

Het eten van meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals die hierboven zijn belangrijk voor je gezondheid.

Je zult merken dat je meer energie, sterkere immuniteit, beter humeur, minder pijnen en sneller (veel sneller) gewichtsverlies hebt.

En omdat ik geloof dat één van de beste dingen die we kunnen doen voor onze gezondheid, van het leven GENIETEN is, wil ik een leuk, heerlijk recept met je delen.

Stel je voor dat je geniet van deze rijke, romige, decadente, met chocola bedekte kersenshake, maar in plaats van je schuldig te voelen, lach je omdat je je lichaam een plezier doet!

Een fantasie? Echt niet! Maak het recept hieronder klaar (duurt ongeveer 5 minuten) voor een feel-good, smakelijke traktatie! Chocolade Cherry Shake

Bereidingstijd: 5 minuten Porties: 2

Ingrediënten

 • 1 eetlepel ongezoet, onbewerkte cacaopoeder
 • ½ kopje bevroren donkere kersen, ontpit
 • 1 kopje kokos-, amandel- of vlasmelk
 • ½ half theelepel puur vanille-extract
 • IJsblokjes zoals gewenst

Bereiding

 1. Giet alle ingrediënten in de blender en verwerk tot een gladde massa
 2. Giet in twee glazen. Eet smakelijk!

Nu is het jouw beurt.

De meeste mensen die zich de hele tijd ziek, moe en “versleten” voelen, hebben geen idee dat chronische ontsteking de schuldige kan zijn.

En zelfs als ze hebben gehoord van chronische ontstekingen, realiseren ze zich misschien niet dat het voedsel dat ze eten een dramatisch effect kan hebben op het omgaan met deze aandoening.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

Referenties:
1. Holt-Lunstad J, Smith TB, Layton JB. Sociale relaties en sterfterisico: een meta-analytische beoordeling. PLoS Med. 27 juli 2010, 7 (7): e1000316. PMID: 20668659.
2. Veerman JL, Healy GN, Cobiac LJ, et al. Televisie kijken en verminderde levensverwachting: een analyse van de levenstabel. Br J Sports Med. 2012; 46 (13): 927-930. PMID: 23007179.
3. Chomistek AK, Manson JE, Stefanick ML, et al. Relatie van sedentair gedrag en fysieke activiteit met incidentele hart- en vaatziekten: resultaten van het Women’s Health Initiative. J Am Coll Cardiol. 2013; 61 (23): 2346-2354. PMID: 23583242.
4. Kiecolt-Glaser JK, Epel ES, Belury MA, Andridge R, et al. Omega-3-vetzuren, oxidatieve stress en telomeerlengte van leukocyten: een gerandomiseerde gecontroleerde trial. Brain Behav Immun. 2013; 28: 16-24. PMID: 23010452.

>