Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van kurkuma?

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, is een populair kruid dat al eeuwen wordt gebruikt in de Aziatische keuken en traditionele geneeskunde. Kurkuma bevat curcumine, een actieve stof die bekend staat om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. Maar net zoals bij elk kruid of supplement, zijn er bepaalde omstandigheden waarin het gebruik van kurkuma misschien niet ideaal is. In deze blog duiken we in de contra-indicaties van kurkuma en kijken we wanneer voorzichtigheid geboden is.

Wat zijn de voordelen van kurkuma?

Voordat we ingaan op de mogelijke risico’s, is het belangrijk om te begrijpen waarom zoveel mensen kiezen voor kurkuma of kurkuma supplementen. Studies hebben aangetoond dat curcumine kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam, wat voordelig kan zijn bij aandoeningen zoals artritis, hartziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Bovendien heeft het krachtige antioxidant eigenschappen die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, moleculen die schade aan cellen kunnen veroorzaken.

Wanneer is kurkuma niet geschikt?

  1. Zwangerschap en borstvoeding: Hoewel kurkuma in voedsel over het algemeen als veilig wordt beschouwd tijdens zwangerschap en borstvoeding, is er onvoldoende informatie over de veiligheid van therapeutische doses kurkuma of kurkuma supplementen tijdens deze periodes. Daarom is het aan te raden om eerst met een arts te overleggen voordat je grote hoeveelheden kurkuma of een supplement inneemt.
  2. Galblaasaandoeningen: Kurkuma kan de galblaas laten samentrekken, wat problematisch kan zijn voor mensen met galstenen of galbuisobstructie. Als je een geschiedenis hebt van deze aandoeningen, is het raadzaam om kurkuma met voorzichtigheid te gebruiken.
  3. Bloedverdunnende medicijnen: Curcumine kan de bloedstolling vertragen. Dit betekent dat het kan interageren met bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine, aspirine en clopidogrel. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je deze medicijnen gebruikt en ook kurkuma wilt innemen.
  4. Diabetesmedicatie: Omdat kurkuma de bloedsuikerspiegel kan verlagen, kan het een interactie hebben met diabetesmedicatie. Dit kan leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel. Overleg altijd met je arts als je diabetesmedicatie gebruikt.

Wat is het verschil tussen kurkuma en kurkuma supplementen?

Nu rijst de vraag: “Is er een verschil tussen het consumeren van kurkuma als specerij in voedsel en het nemen van een kurkuma supplement?” Het antwoord is ja. Een kurkuma supplement bevat vaak geconcentreerde hoeveelheden curcumine en kan daardoor een krachtiger effect hebben dan het kruid zelf.

Zijn kurkuma supplementen veilig?

In veel studies zijn kurkuma supplementen getest en over het algemeen als veilig bevonden voor consumptie, mits ze worden ingenomen binnen de aanbevolen doseringsgrenzen. Sterker nog, vanwege de beperkte biologische beschikbaarheid van curcumine uit kurkuma in voedsel, kiezen veel mensen ervoor om supplementen te nemen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Kurkuma supplementen worden vaak gecombineerd met piperine, een stof uit zwarte peper, om de opname van curcumine te verbeteren.

Hoe kies je een goed kurkuma supplement?

  1. Lees het etiket zorgvuldig: Controleer de hoeveelheid curcumine per dosis en zoek naar eventuele toevoegingen zoals piperine.
  2. Kies voor betrouwbare merken: Zoek naar merken die hun producten testen op zuiverheid en potentie.
  3. Vermijd vulstoffen en additieven: Sommige goedkope supplementen kunnen vulstoffen en onnodige additieven bevatten.

Kurkuma en maagproblemen: Een dubbelzijdige medaille

Kurkuma wordt vaak gepromoot voor zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Echter, bij sommige mensen, vooral bij hoge inname, kan het maagklachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur of maagpijn. Dus hoewel het voor velen een remedie kan zijn, kan het voor sommigen een boosdoener zijn. Het is essentieel om te beginnen met lage doses en te observeren hoe jouw lichaam reageert.

Kurkuma en ijzerabsorptie

Enkele studies suggereren dat kurkuma de absorptie van ijzer kan verminderen. Voor mensen die al een tekort hebben of risico lopen op een ijzertekort, kan dit een punt van zorg zijn. Als je een geschiedenis hebt van ijzerdeficiëntie, zou je jouw inname van kurkuma moeten bespreken met een zorgverlener.

Kurkuma en nierstenen

Kurkuma bevat oxalaten, die in hoge concentraties kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen bij gevoelige individuen. Als je een geschiedenis hebt van nierstenen, is het wellicht raadzaam om overmatige consumptie van kurkuma te vermijden.

Kan kurkuma hormonale effecten hebben?

Hoewel het bewijs niet sterk is, suggereren sommige dierstudies dat hoge doses curcumine een invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid door het verminderen van het testosterongehalte en het verminderen van de beweging van sperma. Deze resultaten zijn echter nog niet bevestigd bij mensen, en de gebruikte doses waren vaak veel hoger dan wat mensen typisch consumeren.

Kan kurkuma huidreacties veroorzaken?

Topisch gebruik van kurkuma, vooral in de vorm van pasta’s of maskers, kan bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Dit kan variëren van een licht branderig gevoel tot uitslag. Hoewel veel mensen baat hebben bij het gebruik van kurkuma op de huid, vooral vanwege de anti-inflammatoire eigenschappen, is het cruciaal om eerst een patch-test te doen.

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Hoe zit het met kurkuma in combinatie met andere kruiden of supplementen?

Het combineren van kruiden en supplementen kan soms ongewenste interacties veroorzaken. Bijvoorbeeld, zowel kurkuma als gember hebben bloedverdunnende eigenschappen. Als ze samen worden ingenomen, kan dit het risico op bloedingen verhogen.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

>