Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van kurkuma?

Kurkuma, ook bekend als curcuma longa, is een kruid dat veel wordt gebruikt in de Indiase en Aziatische keuken. Het is de belangrijkste specerij in curry en geeft gerechten hun goudgele kleur. Maar de voordelen van kurkuma reiken veel verder dan de culinaire wereld. Dit kruid is rijk aan curcuminoïden, waarvan curcumine de meest actieve en bestudeerde is. Curcumine staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals artritis, hartaandoeningen, diabetes en neurodegeneratieve ziekten.

Omdat de hoeveelheid curcumine in kurkuma echter relatief laag is (ongeveer 3% van het totale gewicht), worden vaak kurkuma supplementen gebruikt die een hogere concentratie van dit krachtige curcuminoïde bevatten.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van kurkuma?

Hoewel kurkuma algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat de meeste bijwerkingen verband houden met het consumeren van grote hoeveelheden kurkuma over een lange periode.

De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, zoals misselijkheid, diarree en indigestie. Dit kan voorkomen omdat kurkuma de productie van maagzuur kan verhogen. Mensen met maagaandoeningen zoals GERD of ulcus pepticum moeten mogelijk voorzichtig zijn met kurkuma.

Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren, zoals huiduitslag of kortademigheid, na het innemen van kurkuma. Als je merkt dat je een allergische reactie hebt na het innemen van kurkuma, moet je het gebruik ervan stoppen en medische hulp zoeken.

In zeer hoge doseringen kan kurkuma ook de bloedstolling vertragen, wat het risico op bloedingen kan verhogen. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten dus voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma.

Wat is de rol van kurkuma supplementen?

supplement kurkuma

Kurkuma supplementen zijn een geweldige manier om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma, vooral voor degenen die geen fan zijn van de smaak van dit kruid of die simpelweg de voorkeur geven aan een meer geconcentreerde dosis curcumine. Kurkuma supplementen zijn er in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders en vloeistoffen, waardoor ze handig zijn om in te nemen en gemakkelijk aan je dagelijkse routine toe te voegen.

De voordelen van kurkuma supplementen zijn veelvoudig. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bestrijden van oxidatieve stress, het verbeteren van de hartgezondheid en zelfs het ondersteunen van de hersenfunctie. Bovendien zijn ze over het algemeen veilig voor consumptie, met minimaal risico op bijwerkingen, vooral als ze worden ingenomen in de aanbevolen doseringen.

Wat zijn de voordelen van kurkuma supplementen vergeleken met kurkuma poeder?

Het grote voordeel van kurkuma supplementen is dat ze een hogere concentratie curcumine bevatten dan je zou krijgen door alleen kurkuma poeder te consumeren. Zoals eerder vermeld, bevat kurkuma poeder ongeveer 3% curcumine, terwijl kurkuma supplementen tot 95% curcumine kunnen bevatten.

Daarnaast bevatten veel kurkuma supplementen ook zwarte peper of het actieve bestanddeel daarvan, piperine, wat de opname van curcumine in het lichaam met wel 2000% kan verhogen.

Moet ik een arts raadplegen voordat ik kurkuma of kurkuma supplementen ga gebruiken?

Hoewel kurkuma over het algemeen veilig is voor de meeste mensen, is het altijd een goed idee om je arts te raadplegen voordat je een nieuw supplement begint, vooral als je een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt. Dit komt omdat kurkuma kan interageren met sommige medicijnen, zoals bloedverdunners en maagzuurremmers.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat kurkuma de bloedsuikerspiegel kan verlagen, dus mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn met het gebruik van dit supplement.

In het algemeen is het van cruciaal belang om altijd de aanbevolen dosering te volgen en te beginnen met een lage dosis om te zien hoe je lichaam reageert. Als je bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik van kurkuma en raadpleeg je arts.

Zijn er bijwerkingen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven?

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken, wordt over het algemeen aangeraden dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven voorzichtig zijn met het innemen van hoge doseringen kurkuma, omdat dit mogelijk invloed kan hebben op de hormoonniveaus. Het consumeren van normale, voedingshoeveelheden kurkuma als onderdeel van uw dieet wordt echter als veilig beschouwd.

Zijn er bijwerkingen voor mensen met galblaasproblemen?

Mensen met galblaasproblemen, waaronder galstenen of obstructie van de galwegen, moeten mogelijk ook voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma supplementen. Dit komt omdat curcumine de contractie van de galblaas kan stimuleren, wat bij deze mensen pijn kan veroorzaken. Als u een voorgeschiedenis heeft van galblaasaandoeningen, is het raadzaam om eerst met uw arts te overleggen voordat u met kurkuma supplementen begint.

Is kurkuma veilig voor kinderen?

kinderen

Kurkuma is over het algemeen veilig voor kinderen in hoeveelheden die normaal in voeding worden aangetroffen. Er is echter onvoldoende onderzoek naar het effect van kurkuma supplementen bij kinderen, dus het is altijd verstandig om een arts te raadplegen voordat u uw kind een nieuw supplement geeft.

Ter afsluiting, hoewel kurkuma en kurkuma supplementen talrijke gezondheidsvoordelen bieden, kunnen ze bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, vooral bij hoge doseringen of in combinatie met bepaalde medicijnen. Het is altijd een goed idee om eerst met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat u met een nieuw supplement begint.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

>