Wat zijn Omega-3 Vetzuren en Waarom zijn ze Belangrijk?

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Omdat je lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken, is het belangrijk om ze via je voeding of supplementen binnen te krijgen.

Ze spelen een cruciale rol in de celmembranen van je lichaam en hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat ze belangrijk maakt voor je hart- en hersenfunctie en vele andere aspecten van gezondheid.

Waar vind je omega-3 in je dieet?

Voordat we ingaan op de symptomen van een omega-3 tekort, is het handig om te weten waar je deze vetzuren kunt vinden. De meest bekende bronnen zijn vette vis zoals zalm, makreel en sardines. Maar je kunt omega-3 vetzuren ook vinden in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en algenolie.

Wat zijn de tekenen van een omega-3 tekort?

Het kan lastig zijn om een omega-3 tekort te herkennen, omdat de symptomen vaak subtiel en niet-specifiek zijn. Echter, als je meerdere van de volgende symptomen ervaart, kan dit wijzen op een mogelijk tekort:

 1. Droge en schilferige huid: Een van de meest voorkomende symptomen van een omega-3 tekort is een droge huid. Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol in het behouden van de hydratatie en elasticiteit van de huid.
 2. Broze nagels: Net zoals bij de huid, kunnen omega-3 vetzuren helpen bij het bevorderen van gezonde en sterke nagels. Als je merkt dat jouw nagels snel breken of splijten, kan dit een teken zijn van een tekort.
 3. Haaruitval en roos: Een tekort aan omega-3 kan leiden tot haaruitval en een droge hoofdhuid, wat resulteert in roos.
 4. Vermoeidheid: Hoewel er vele oorzaken kunnen zijn voor vermoeidheid, is een gebrek aan omega-3 een mogelijke factor. Deze vetzuren zijn essentieel voor de hersenfunctie en een tekort kan invloed hebben op je energieniveaus.
 5. Concentratieproblemen: Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de hersenfunctie. Als je moeite hebt om je te concentreren of als je je vaak vermoeid en vergeetachtig voelt, kan dit duiden op een tekort.
 6. Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen: Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren een rol spelen bij het reguleren van de stemming. Een tekort kan leiden tot symptomen zoals depressie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
 7. Visuele problemen: Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Droge ogen en andere visuele problemen kunnen een teken zijn van een tekort.
 8. Gewrichtspijn: Omega-3 heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dus, als je last hebt van pijnlijke en stijve gewrichten, kan een tekort aan deze vetzuren een mogelijke oorzaak zijn.

Hoe voorkom je een omega-3 tekort?

Als je denkt dat je een tekort hebt aan omega-3 vetzuren, is het raadzaam om je dieet aan te passen. Probeer regelmatig vette vis te eten of overweeg om een supplement te nemen. Ook kun je plantaardige bronnen van omega-3 toevoegen aan je dieet.

Daarnaast is het belangrijk om een evenwicht te bewaren tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. De meeste mensen krijgen te veel omega-6 binnen en te weinig omega-3. Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie. Een onevenwichtige inname van deze vetzuren kan ontstekingen bevorderen.

Waarom zijn omega-3 vetzuren cruciaal voor het lichaam?

Omega-3 vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor de celmembranen; ze zijn ook cruciaal voor de productie van hormoonachtige stoffen die bekend staan als eicosanoïden. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder bloedstolling, celgroei en ontstekingsreacties. Een evenwichtige inname van omega-3 kan ook bescherming bieden tegen bepaalde chronische ziekten, zoals hartziekten, artritis en zelfs sommige vormen van kanker.

Dieper in op voedselbronnen van omega-3

Hoewel vette vis een uitstekende bron van omega-3 is, begrijpen we dat niet iedereen vis eet, hetzij vanwege dieetbeperkingen, persoonlijke voorkeuren of allergieën. Voor die mensen zijn er alternatieve bronnen:

 • Algenolie: Voor vegetariërs en veganisten is algenolie een uitstekende bron van DHA, een van de belangrijkste omega-3 vetzuren. DHA is essentieel voor de hersenfunctie en ooggezondheid.
 • Hennepzaad: Naast omega-3 bevatten hennepzaden ook een goede hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen.
 • Koolzaadolie: Dit is een plantaardige olie die zowel omega-3 als omega-6 bevat, wat het een goede keuze maakt voor koken en bakken.

koken en bakken met olie

Gevolgen van onevenwichtige omega-vetzuren

Een disbalans tussen omega-3 en omega-6 kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende chronische ziekten. Te veel omega-6 in verhouding tot omega-3 kan bijdragen aan ontsteking in het lichaam, wat een onderliggende factor kan zijn bij ziekten zoals hartziekten, diabetes en artritis.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

De relatie tussen omega-3 en mentale gezondheid

Het is het vermelden waard dat er groeiend onderzoek is naar de invloed van omega-3 op mentale gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat een adequaat niveau van omega-3 kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen van depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie. Het mechanisme hierachter is nog niet volledig begrepen, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de ontstekingsremmende eigenschappen van omega-3 en de rol die het speelt in de hersenfunctie.

Wat als je je zorgen maakt over jouw inname van omega-3?

Als je je zorgen maakt over je inname van omega-3 of als je denkt dat je symptomen hebt van een tekort, is het raadzaam om een voedingsdeskundige of arts te raadplegen. Zij kunnen je helpen om jouw dieet aan te passen en, indien nodig, een geschikt supplement aan te bevelen.

In elk geval is het belangrijk om te beseffen dat een evenwichtige voeding essentieel is voor je algehele gezondheid en welzijn. Omega-3 vetzuren zijn slechts een van de vele voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezond lichaam en geest.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

>