Wat zijn EPA en DHA?

Wanneer je je hebt verdiept in voedingssupplementen of de gezondheidsvoordelen van vis, heb je waarschijnlijk de termen EPA en DHA al eens voorbij zien komen. Maar wat zijn EPA en DHA precies? En waarom zijn ze zo belangrijk voor onze gezondheid?

EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn omega-3 vetzuren.

Ze behoren tot de essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Daarom moeten we ze via onze voeding binnenkrijgen.

Waar komen EPA en DHA vandaan?

Je vraagt je misschien af waar je deze vetzuren kunt vinden.

De voornaamste bronnen van EPA en DHA zijn vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en sardines. Deze vissoorten bevatten van nature hoge concentraties van deze gunstige vetzuren.

Daarnaast zijn er ook plantaardige bronnen die omega-3 vetzuren bevatten, zoals algenolie.

Deze bronnen zijn met name relevant voor vegetariërs en veganisten.

Waarom zijn EPA en DHA belangrijk voor je gezondheid?

Goede vraag! EPA en DHA hebben talloze gezondheidsvoordelen.

Hier zijn enkele van de meest opvallende:

  1. Hart- en bloedvaten: Verschillende studies hebben aangetoond dat een regelmatige inname van EPA en DHA het risico op hartziekten kan verminderen. Ze kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van triglyceriden en het stabiliseren van het hartritme.
  2. Hersenen: DHA is een belangrijk bestanddeel van onze hersenen. Een voldoende inname kan ondersteunend zijn voor de hersenfunctie en kan mogelijk het risico op bepaalde neurologische aandoeningen verlagen.
  3. Ontstekingen: EPA heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dit betekent dat het kan helpen bij het verminderen van de symptomen van diverse ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Hoeveel EPA en DHA heb je nodig?

De hoeveelheid EPA en DHA die je dagelijks nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

Veel gezondheidsorganisaties adviseren om minstens twee keer per week vette vis te eten.

Dit zou voldoende moeten zijn om de gezondheidsvoordelen van EPA en DHA te plukken.

Als je geen vis eet, kun je overwegen om een voedingssupplement te nemen.

vis eten gezond eten

Kun je te veel EPA en DHA binnenkrijgen?

Net als bij veel andere voedingsstoffen, is het mogelijk om te veel EPA en DHA binnen te krijgen.

Hoewel deze vetzuren veel voordelen hebben, kunnen extreem hoge doseringen het risico op bloedingen verhogen of het immuunsysteem beïnvloeden.

Daarom is het belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dosering in te nemen, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional.

Wat als je vegetariër of veganist bent?

Als je geen dierlijke producten eet, vraag je je misschien af hoe je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt.

Gelukkig zijn er plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, zoals algenolie.

Algenolie kan rechtstreeks DHA leveren, terwijl andere plantaardige bronnen, zoals lijnzaad en walnoten, een ander type omega-3 vetzuur bevatten (ALA) dat door het lichaam omgezet kan worden in EPA en DHA, zij het in beperkte mate.

Zijn voedingssupplementen een goed alternatief?

Ja, voedingssupplementen kunnen een goed alternatief zijn, vooral als je moeite hebt om voldoende vis in je dieet op te nemen of als je een vegetariër of veganist bent.

Visoliecapsules zijn een populaire bron van EPA en DHA, maar er zijn ook algengebaseerde supplementen beschikbaar voor diegenen die een plantaardig alternatief zoeken.

Waar spelen EPA en DHA nog meer een rol in het lichaam?

Naast de al genoemde voordelen voor het hart, de hersenen en ontstekingsremmende eigenschappen, spelen EPA en DHA ook een rol bij andere lichaamsfuncties.

Gezichtsvermogen:

DHA is een belangrijk onderdeel van het netvlies in onze ogen. Voldoende inname van DHA is essentieel voor een normaal gezichtsvermogen.

Vooral bij pasgeborenen is een adequate DHA-inname cruciaal voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen.

Huidgezondheid:

EPA en DHA kunnen ook voordelen bieden voor de huid. Ze helpen de huid te beschermen tegen schade door UV-straling en kunnen de elasticiteit en hydratatie van de huid verbeteren.

Hierdoor kunnen deze vetzuren bijdragen aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

Stemmingsregulatie:

Er zijn aanwijzingen dat EPA en DHA een positief effect kunnen hebben op stemmingsstoornissen zoals depressie.

Hoewel het mechanisme niet volledig wordt begrepen, suggereren sommige studies dat mensen met een lage inname van omega-3 vetzuren een hoger risico hebben op depressie.

Zwangerschap en ontwikkeling van de foetus:

DHA speelt een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van de hersenen bij foetussen en zuigelingen.

Zwangere en borstvoedende moeders worden vaak geadviseerd om voldoende omega-3 vetzuren in hun dieet op te nemen om de hersenontwikkeling van hun baby te ondersteunen.

Spieractiviteit:

EPA en DHA spelen ook een rol in de spierfunctie en kunnen helpen spierpijn en stijfheid te verminderen na lichamelijke inspanning.

Hoe kun je de kwaliteit van EPA en DHA supplementen beoordelen?

Als je overweegt om een supplement te nemen, is het belangrijk om op enkele zaken te letten:

  1. Zuiverheid: Kies voor supplementen die vrij zijn van verontreinigingen zoals zware metalen, PCB’s en dioxines.
  2. Verse bron: Oxidatie van olie kan de kwaliteit verminderen. Zoek naar supplementen met een versheidscertificaat of antioxidant (zoals vitamine E) om oxidatie te voorkomen.
  3. Concentratie: Bekijk het etiket om te zien hoeveel EPA en DHA er daadwerkelijk in het supplement zitten. Niet alle visoliecapsules bevatten dezelfde hoeveelheid.

Kortom, EPA en DHA zijn niet alleen belangrijk voor basale lichaamsfuncties, maar kunnen ook helpen om een reeks gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen. Door bewust te kiezen voor voedingsbronnen of supplementen die deze vetzuren bevatten, kun je een belangrijke stap zetten in het ondersteunen van jouw algehele welzijn

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

>