Wat maakt kurkuma zo speciaal?

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een specerij die al jaren wordt gebruikt in de keuken. Het komt ook voor in de traditionele geneeskunde. Maar wat maakt kurkuma zo speciaal? En hoe kan het gebruik van kurkuma of een kurkuma supplement bijdragen aan onze gezondheid? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is kurkuma eigenlijk?

Kurkuma is een plant die tot de gemberfamilie behoort. De specerij, die we kennen als kurkuma, wordt gemaakt van de gedroogde en gemalen wortel van deze plant. Kurkuma wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten, vooral in India. De felgele kleur geeft niet alleen kleur aan gerechten, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen.

Wat is het actieve bestanddeel van kurkuma?

Het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma is curcumine. Curcumine is een polyfenol met krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel het maar een klein percentage van kurkuma uitmaakt, zijn de effecten ervan talrijk en veelbelovend in het licht van wetenschappelijk onderzoek.

Waarom is curcumine belangrijk?

Curcumine is het actieve bestanddeel van kurkuma. Dit is een krachtige antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die kunnen helpen de schade te beperken die vrije radicalen in ons lichaam aanrichten. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die een bijproduct zijn van onze stofwisseling. Wanneer er te veel vrije radicalen in ons lichaam zijn, beschadigen ze gezonde cellen, wat kan leiden tot chronische ziekten en veroudering.

Daarnaast heeft curcumine ook ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel ontsteking een natuurlijk en noodzakelijk proces in ons lichaam is, kan chronische ontsteking leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals hartziekten (1), diabetes (2) en kanker (3).

Hoe kan ik kurkuma aan mijn dieet toevoegen?

Kurkuma wordt op verschillende manieren gebruikt in de keuken. Je voegt het toe aan soepen, curry’s, rijstgerechten en zelfs smoothies voor een gezonde en smaakvolle twist. Kurkuma thee is ook een populaire optie.

Daarnaast zijn er ook kurkuma supplementen beschikbaar voor degenen die moeite hebben om voldoende kurkuma via hun dieet binnen te krijgen. Deze supplementen bevatten vaak een hoge dosis curcumine en worden soms gecombineerd met piperine (zwarte peper-extract) om de opname van curcumine te verbeteren.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Kurkuma?

Hoewel kurkuma over het algemeen als veilig wordt beschouwd, ervaren sommige mensen bijwerkingen ervaren. Dit gebeurt met name bij een hoge dosis of langdurig gebruik. Zij ervaren bijwerkingen zoals maagklachten, misselijkheid en diarree. Voeg jij een supplement toe aan jouw dieet? Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige om te overleggen of kurkuma toevoegen aan jouw dieet wat is. Zeker in combinatie met bepaalde medicatie.

Hoe werkt de combinatie van kurkuma en piperine?

Het is belangrijk om te begrijpen hoe piperine werkt, wanneer je kurkuma gaat gebruiken. Piperine is een stof dat we vinden in zwarte peper. Het helpt om curcumine beter op te laten nemen in het lichaam. Zonder piperine wordt curcumine minder goed opgenomen en snel uit het lichaam verwijderd. Dit is de reden waarom er piperine zit in kurkuma supplementen. Zo kan jouw lichaam het beste profiteren van de kurkuma.

Het is een goed idee om een snufje zwarte peper toe te voegen aan je gerechten als je verse of gemalen kurkuma gebruikt.

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Wat maakt kurkuma zo speciaal?

Wat zegt de wetenschap over kurkuma?

Er is al veel onderzoek geweest naar de voordelen van kurkuma en curcumine op de gezondheid. Curcumine is onder andere onderzocht in relatie tot hartziekten (1), kanker (3) en artritis (4). Ook bij studies naar het gebruik van curcumine en Alzheimer is gezien dat de ophoping van amyloïde plaques wordt verminderd (5). Dit zorgt ervoor dat Alzheimer zich minder snel ontwikkeld.

Ondanks alle mooie ontwikkelingen is het goed om te vermelden dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan.

Kan iedereen kurkuma gebruiken?

In principe is kurkuma veilig voor iedereen. Toch zijn er mensen die voorzichtig moeten zijn. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met galblaasproblemen, omdat het de galblaas kan stimuleren en de symptomen kan verergeren.

Daarnaast kan kurkuma de maag irriteren en symptomen veroorzaken bij mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of maagzweren. Het kan ook bloedverdunnend werken, dus mensen die al bloedverdunnende medicijnen nemen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma.

Zoals altijd, raadpleeg je gezondheidszorgverlener voordat je begint met een nieuw supplement of een aanzienlijke hoeveelheid kurkuma aan je dieet toevoegt, vooral als je een bestaande medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt.

Conclusie

Kurkuma is meer dan een eenvoudig specerij; het is een voedingssupplement met aanzienlijke gezondheidsvoordelen, grotendeels dankzij het actieve bestanddeel, curcumine. Met zijn krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen kan kurkuma een gezonde toevoeging zijn aan je dieet. Of je nu kiest om kurkuma in je maaltijden te gebruiken of een kurkuma supplement met piperine in te nemen, het is duidelijk dat deze gouden specerij een speciaal plekje verdient in onze keuken en onze gezondheidsroutine.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen:

  1. Sahebkar A. Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis. Phytother Res. 2014 May;28(5):633-42. doi: 10.1002/ptr.5045. Epub 2013 Aug 7. PMID: 23922235.
  2. Aggarwal BB. Targeting inflammation-induced obesity and metabolic diseases by curcumin and other nutraceuticals. Annu Rev Nutr. 2010 Aug 21;30:173-99. doi: 10.1146/annurev.nutr.012809.104755. PMID: 20420526; PMCID: PMC3144156.
  3. Tan BL, Norhaizan ME. Curcumin Combination Chemotherapy: The Implication and Efficacy in Cancer. Molecules. 2019 Jul 10;24(14):2527. doi: 10.3390/molecules24142527. PMID: 31295906; PMCID: PMC6680685.
  4. Goulart M, Partar D, Cunha L, et al AB0792 curcumin in Osteoarthritis treatment: the present state of evidence Annals of the Rheumatic Diseases 2019;78:1867.
  5. Antony B, Merina B, Iyer VS, et al. A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95CG (Biocurcumax), A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin. Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug;70(4):445-9

>