Recept: Kurkuma Tonische Kombucha  

Kombucha is een soort gefermenteerde thee die een geweldige bron is van organische zuren, B-vitamines en verschillende soorten probiotica en is een prachtige aanvulling op het dieet tijdens het auto-immuunprotocol.

Je begint met een gezoete thee en na verloop van tijd verbruikt de starter cultuur (gemaakt van gist en bacteriën) de suiker en cafeïne en verandert het in een suikerarme, koolzuurhoudende probiotische drank! Hoewel je het ook in de winkel kunt kopen, vind ik het beter om het thuis te maken.

Hoewel het even oefenen is, als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je niet meer terug!

Hoe gaat het in z´n werk?

Er zijn enkele betaalbare tools die het brouwen van kombucha een beetje gemakkelijker maken, hoewel ze niet helemaal noodzakelijk zijn. Op zijn minst heb je een glazen fles/pot met een wijde opening, een schone theedoek en een grote rubberen band nodig om deze aan de bovenkant van jouw glazen fles/pot te bevestigen.

Ik ben mijn kombucha al jaren aan het brouwen met alleen deze gereedschappen en hoewel het wat langer duurt en wat meer giswerk met zich meebrengt, is het volledig uitvoerbaar. Voor diegenen die minder willen experimenteren, zijn een zaailingmat, thermometer, pH-teststrips en een aantal glazen flessen met zwenkdop voor een secundaire gisting super handig.

Je kunt een starter cultuur (een zogenaamde scoby) vinden bij sommige natuurlijke supermarkten en online, maar het beste is om iemand te vinden die je lokaal kent en die je een “baby” kan geven uit een succesvolle cultuur. De scoby lijkt op een ondoorzichtige, gelei-achtige bolletje en moet vergezeld gaan van wat startervloeistof.

Zodra je je kombucha voor de eerste keer hebt gemaakt, krijg je een extra scoby om een ​​dubbele batch te starten of weg te geven!

Dit recept maakt gebruik van kurkuma en gember vanwege hun pittige smaak en ontstekingsremmende eigenschappen (let op: sommige mensen met auto-immuniteit kunnen gevoelig zijn voor kurkuma, raadpleeg eerst jouw arts voor je kurkuma gaat gebruiken).

Kurkuma Tonische Kombucha  

Kurkuma Tonische Kombucha  

Ingrediënten

Om kombucha te brouwen:
3.5 liter gefilterd water
5 zakjes groene thee
1 kop kristalsuiker (gebruik hier geen honing of agave nectar)
1 kombucha starter cultuur
1 kop startvloeistof (deze moet bij de startercultuur komen of van een vorige batch zijn)
Glazen fles/pot van 3,5 liter
Kaasdoek of schone theedoek
Grote rubberen band

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Fles/pot-fermenteren:
Glazen flessen met zwenkdop of glazen potten met strakke deksels voor 3,5 liter vloeistof
1 groene appel, in reepjes gesneden
2 theelepel verse geraspte kurkuma (of 1 theelepel gemalen gedroogde kurkuma)
2 theelepel verse geraspte gember (of 1 theelepel gemalen gedroogde gember)

Bereiding

Breng de 3,5 liter water aan de kook, zet het vuur uit en voeg de theezakjes toe. Gedurende 3 minuten laten trekken en daarna verwijderen. Voeg de suiker toe en meng even. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Wanneer de gezoete thee is afgekoeld, giet je het in de glazen fles/pot met de startercultuur en startvloeistof (doe dit niet voordat het is afgekoeld, anders zul je de cultuur doden!).

Bedek met een kaasdoek of een ontsmette theedoek en laat de pot in een donkere hoek staan, op een zaailingmat als je dat gebruikt.

Afhankelijk van de temperatuur van je kamer en of je een zaaibakje gebruikt of niet, gaat je brouwsel sneller of langzamer fermenteren. Een brouwsel dat op 24-28 graden fermenteert duurt ongeveer 10 dagen om een ​​pH van 3 te bereiken.

Als je geen zaailingmat gebruikt en het is tijdens de koudere maanden, kan het 2-3 weken duren voordat je brouwsel op dat punt komt. Ik doe graag een smaaktest en gebruik de pH-strips om te kijken waar het brouwsel zich bevindt.

Wanneer de smaak en de pH van het brouwsel ideaal zijn (ik vind het leuk hoe de mijne proeft met een pH van 3), giet de meeste kombucha, spaar de kweek, in flessen en / of potten, laat een paar centimeter ruimte vrij.

Verdeel de appel-reepjes, kurkuma en gember gelijkmatig over de flessen en / of potten. Werk af met de resterende kombucha, zorg ervoor dat je wat ruimte overhoudt in elke fles zodat de gisting kan doorgaan.

Laat de flessen 3-5 dagen op kamertemperatuur (niet op de zaailingenmat) in een donkere hoek staan ​​en zorg ervoor dat ze dagelijks “opboeren” om de opgebouwde druk vrij te maken. Wees voorzichtig hier – ik heb mijn plafond wel eens bespoten met een batch die ik een paar dagen vergeten was!

Als je van de smaak van jouw brouwsel houdt, plaats ze dan in de koelkast. Dit zal het fermentatieproces vertragen, maar niet stoppen, dus binnen 2-3 weken consumeren voor de meest consistente smaak.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

>