Is Kurkuma Goed Voor Je Hart?

Al meer dan 2000 jaar wordt de wortelstok van kurkuma (een ondergrondse stengel met wortels en scheuten) tot poeder vermalen en gebruikt in de Aziatische keuken, cosmetica en het verven van stoffen [1]. Kurkuma heeft ook een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele medicinale systemen van zowel China als India, waar het wordt gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Maar is kurkuma goed voor je hart?

Lees verder om te ontdekken wat de wetenschap laat zien over kurkuma en hartgezondheid.

Hoe wordt kurkuma vaak als medicijn gebruikt in India

Zoals hierboven vermeld, wordt de kurkuma van het kookkruid al lang vereerd in zowel de traditionele Indiase als de Chinese geneeskunde om te helpen bij het genezen van een breed scala aan gezondheidsproblemen.

kurkuma drankje

Tot op de dag van vandaag wordt in India poedervormige kurkuma bijvoorbeeld vaak geconsumeerd met gekookte melk om hoest en andere aandoeningen van de luchtwegen te behandelen, evenals veel spijsverteringsstoornissen.

Ondertussen wordt kurkumapasta gebruikt voor:

 • ooginfecties behandelen
 • wonden bedekken
 • huidaandoeningen behandelen, waaronder insectenbeten, brandwonden, acne en andere huidziekten

1000+ onderzoeken naar de voordelen van curcumine (inclusief hartgezondheid)

De jarenlange populariteit van kurkuma in de traditionele geneeskunde heeft recentelijk enorme wetenschappelijke belangstelling gewekt.

In de afgelopen tien jaar hebben meer dan duizend wetenschappelijke en klinische onderzoeken aangetoond dat het gele pigment polyfenol curcumine – de overheersende bioactieve stof in kurkuma – krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en bloedlipidenregulerende eigenschappen heeft.

Volgens slechts één studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecules in 2015,

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

“… chronische ontstekingen, oxidatieve stress en de meeste chronische ziekten zijn nauw met elkaar verbonden, en de antioxiderende eigenschappen van curcumine kunnen een sleutelrol spelen bij de preventie en behandeling van chronische ontstekingsziekten” [2].

Aangezien we ons in dit artikel concentreren op de gezondheid van het hart, is het belangrijk op te merken dat wetenschappelijk en klinisch onderzoek aangeeft dat curcumine het cardiovasculaire systeem op meerdere manieren beschermt vanwege zijn krachtige bioactieve eigenschappen [3].

Hoe veilig is curcumine?

kurkuma vrouw laboratoriumCurcumine (dat verantwoordelijk is voor de gele kleur in kurkuma) is heel duidelijk niet giftig en heeft een groot potentieel als therapeutisch middel. In feite zijn curcumine en andere verwante curcuminoïden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd als “Generally Recognized As Safe” (GRAS) [4].

Curcumine heeft ook goede verdraagbaarheid en veiligheidsprofielen laten zien in klinische onderzoeken, zelfs bij doses tussen 4000 en 8000 mg / dag [5] en bij doses tot 12.000 mg / dag met een concentratie van 95% van de verwante curcuminoïde verbindingen curcumine, bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine [6].

Kurkuma en cholesterol: welk effect heeft curcumine op bloedlipiden?

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn complexe aandoeningen die de bloedvaten in het hart en de hersenen aantasten.

Het risico op het ontwikkelen van HVZ neemt toe met:

 • overgewicht en obesitas
 • hoge bloeddruk (BP)
 • verhoogde bloedsuikerspiegel en bloedlipideniveaus

Atherosclerose is een van de meest voorkomende oorzaken van beroertes en hartaanvallen.

Aangenomen wordt dat oxidatie van LDL-cholesterol (low-density lipoprotein) een cruciale rol speelt bij de vorming van zogenaamde “atherosclerotische laesies” op de binnenwand van slagaders [7-9].

Het is veelbelovend dat in laboratoriumonderzoek bij dieren is aangetoond dat kurkuma-extract de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) verlaagt en ook de oxidatie ervan voorkomt.

Kurkuma bleek ook het totale cholesterolgehalte te verlagen, terwijl het de niveaus van hoge dichtheid lipoprotein (HDL) verhoogde – waarvan bekend is dat beide verder bijdragen aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe beïnvloedt kurkuma de lipideniveaus bij mensen?

In 2019 werd een meta-analyse en systematische review uitgevoerd van meerdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar de werking van kurkuma en curcuminoïden op bloedtriglyceriden, totaal cholesterol, LDL-cholesterol en HDL-cholesterol bij volwassenen met stofwisselingsziekten [10].bloedtest waarden

Opmerking: een meta-analyse is een statistische analyse die de resultaten combineert van meerdere wetenschappelijke onderzoeken die dezelfde vraag behandelen, waarbij wordt verwacht dat elk afzonderlijk onderzoek een zekere mate van fouten en variatie bevat.

De resultaten van deze meta-analyse laten zien dat kurkuma en curcuminoïden het totale cholesterol, triglyceriden en LDL-cholesterol significant verlaagden, terwijl tegelijkertijd het HDL-cholesterolgehalte werd verhoogd. (HDL is wat vaak het ‘goede’ cholesterol wordt genoemd.)

Met andere woorden, kurkuma en curcuminoïden lijken het risico op hartaandoeningen bij volwassenen met stofwisselingsziekten te verlagen.

Het effect van kurkuma op nuchtere bloedglucosespiegels bij patiënten met metabool syndroom

Een andere meta-analyse en systematische review van zeven (7) klinische onderzoeken, ook gepubliceerd in 2019, lieten vergelijkbare resultaten zien: kurkuma verbetert de lipidenprofielen en verlaagt de nuchtere bloedglucosespiegels bij patiënten met het metabool syndroom [11].

Volgens het American Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) wordt metabool syndroom gedefinieerd als een “groep risicofactoren die het risico op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en beroerte [12], verhoogt.”

Deze risicofactoren zijn onder meer:

 • hoge bloeddruk
 • hoge bloedsuikerwaarden
 • overtollig vet rond de taille
 • abnormale bloedlipideniveaus

Interessant is dat curcumine helpt bij het beheersen van veel van de risicofactoren voor het metabool syndroom [13].

vrouw bij vrouwelijke artsDe effecten van kurkuma en curcumine op bloedlipiden waren vergelijkbaar met die in individuele onderzoeken.

In een gerandomiseerde, dubbelblinde gecontroleerde studie bleek bijvoorbeeld dat 12 weken curcuminesuppletie het HDL-cholesterolgehalte verhoogde, terwijl het LDL-cholesterol- en triglyceridengehalte significant verlaagde bij patiënten met het metabool syndroom [14].

Evenzo werden in een andere gerandomiseerde, gecontroleerde studie curcuminoïden met verbeterde biologische beschikbaarheid gegeven aan patiënten met de diagnose metabool syndroom gedurende 8 weken [15].

Bij deze patiënten bleken curcuminoïden werkzamer te zijn dan placebo voor het verlagen van het totale cholesterol, LDL-cholesterol, niet-HDL-cholesterol, triglyceriden, terwijl het HDL-cholesterol opnieuw werd verhoogd.

In weer een ander gerandomiseerd, dubbelblind gecontroleerd onderzoek werden de effecten van toediening van curcumine beoordeeld bij 75 patiënten met acuut coronair syndroom (ACS) [16].

ACS is een term die wordt gebruikt om een ​​reeks aandoeningen te beschrijven die verband houden met een plotselinge, verminderde bloedtoevoer naar het hart, zoals een hartaanval.

Bij deze patiënten werd opnieuw gezien dat kurkuma het LDL-cholesterol verlaagt en het HDL-cholesterolgehalte verhoogt.

Van kurkuma is ook aangetoond dat het het totale cholesterol en het LDL-cholesterol verlaagt in klinische onderzoeken met gezonde proefpersonen terwijl het HDL-cholesterolgehalte verhoogt [17,18].

De ontstekingsremmende activiteit van kurkuma

Ontsteking is de natuurlijke reactie van het lichaam op infecties en verwondingen – een beschermende immuunrespons die beschadigde en stervende cellen verwijdert en de weg vrijmaakt voor het proces van herstel en genezing.

Hoewel dit op korte termijn gunstig is voor ons lichaam, wordt nu aangenomen dat ongecontroleerde hoge ontstekingsniveaus een belangrijke rol spelen bij bijna elke chronische ziekte, waaronder:

 • diabetes
 • hartziekte
 • Ziekte van Alzheimer
 • kankerbloed cellen

Het is aangetoond dat ontstekingsmechanismen aggregatie of samenklontering van bloedplaatjes (kleine bloedcellen die helpen bij het vormen van stolsels en het stoppen van bloeden) en de vorming van bloedstolsels veroorzaken, die een normale bloedstroom verhinderen en kunnen bijdragen aan hartaanvallen en beroertes.

Het is veelbelovend dat curcumine interfereert met de aggregatie van bloedplaatjes [19].

Chronische hoge inflammatie is ook in verband gebracht met de ontwikkeling van atherosclerose, een vroege stap in de vorming van hartaandoeningen [20].

Ook hier lijkt curcumine een veelbelovende kandidaat voor de behandeling van:

 • Trombo-embolie (verstopping van een bloedvat door een stolsel dat loskomt van een andere plaats in de bloedbaan), en
  atherotrombose (verstoring van de atherosclerotische laesie) [21].
 • Atherosclerose geassocieerd met hoge ontstekingsniveaus wordt vaak gezien bij diabetespatiënten. Een gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde klinische studie waarin curcumine gedurende 6 maanden werd gegeven aan patiënten met diabetes type 2, bleek te leiden tot een lager risico op het ontwikkelen van atherosclerose en verbeterde metabole profielen [22].

Het gebruik van kurkuma in de Ayurveda voor ontstekingen en bloedsuikerspiegels

Zoals al vroeg in dit artikel vermeld, heeft curcumine een lange geschiedenis van gebruik in de eeuwenoude traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde.

Volgens dit oude genezingssysteem helpt kurkuma om de ontsteking op een veilig niveau te houden, terwijl het ook de bloedsuikerspiegel binnen een veilig niveau houdt [23].

kruidenDit sluit aan bij modern wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat curcumine ontstekingen bestrijdt door interactie met meerdere biologische processen die een belangrijke rol spelen in het ontstekingsproces [24-28].

In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische studie uit 2019, gerapporteerd in het tijdschrift Phytotherapy Research, bleek curcuminesuppletie significant de markers van ontsteking te verlagen bij adolescente meisjes met overgewicht en obesitas [29].

De eerste resultaten van deze en andere klinische onderzoeken geven aan dat curcumine zeer veilig is, zonder dat er zelfs bij zeer hoge doses toxiciteit wordt waargenomen [30].

De indrukwekkende antioxiderende eigenschappen van kurkuma

Vrije radicalen zijn zeer reactieve chemische entiteiten die dagelijks in ons lichaam worden gevormd als gevolg van normale, voortdurende metabolische activiteit.

Helaas, wanneer een teveel aan vrije radicalen zich opstapelt, kunnen ze cellulaire structuren beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van dodelijke ziekten zoals hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker.

Van de natuurlijke antioxidanten van kurkuma, de curcuminoïden, is aangetoond dat ze schadelijke vrije radicalen zoals reactieve zuurstof- en stikstofsoorten neutraliseren, waardoor de schade die ze veroorzaken tot een minimum wordt beperkt [31,32].

Specifiek is aangetoond dat curcumine markers van oxidatieve stress verbetert.

Oxidatieve stress is het resultaat van een onbalans tussen vrije radicalen die bekend staan ​​als reactieve zuurstofsoorten (ROS) en de antioxidantensystemen die nodig zijn om ze te neutraliseren of te ontgiften [33].kurkuma gemalen

Net als vitamine E is de in vet oplosbare curcumine ook een efficiënte opruimer van een soort vrije radicalen die bekend staan ​​als hydroperoxyl [34].

Van kurkuma is ook aangetoond dat het de activiteiten van natuurlijke antioxidant-enzymsystemen in het lichaam versterkt, zoals glutathion, superoxide-dismutase (SOD) en andere [35-37].

Dankzij de natuurlijke antioxiderende eigenschappen en het vermogen om schadelijke vrije radicalen te ontgiften, verminderen kurkuma en vooral de curcuminoïde verbindingen waarschijnlijk het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en misschien zelfs sommige vormen van kanker.

5 andere manieren waarop kurkuma goed is voor je hart

# 1. Chronisch hartfalen (CHF)
In laboratoriumonderzoek bij dieren werd gezien dat curcumine meerdere moleculaire biomarkers van CHF verbetert [38].

# 2. Diabetische cardiomyopathie
Myopathie is een ziekte waarbij spiervezels niet goed functioneren, wat leidt tot spierzwakte. In laboratoriumonderzoek bij dieren bleek curcumine bescherming te bieden tegen zwakte van de hartspier veroorzaakt door diabetische cardiomyopathie [39].

# 3. Hartfibrose (CF)
CF is een aandoening waarbij hartspieren littekens krijgen en stijf worden als gevolg van weefselschade, elektrische geleiding verstoren en uiteindelijk tot hartfalen leiden. Cumulatief bewijs geeft aan dat curcumine de hartfunctie verbetert bij mensen met hartfibrose [40].

# 4. Cardiac Tissue Engineering (CTE)
Tissue-engineered constructs die curcumine bevatten, zijn ontwikkeld voor het behandelen van verwondingen aan zacht weefsel. Evenzo zijn sommige deskundigen van mening dat curcumine binnenkort in CTE kan worden gebruikt [41].

# 5. Endotheliale functie
Het endotheel is een enkele laag cellen die het binnenoppervlak van bloedvaten en lymfevaten in het lichaam bekleden. Aangenomen wordt dat een verminderde endotheliale functie een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van atherosclerose, arteriële hypertensie, hartfalen, de ziekte van Alzheimer en de groei van kankercellen. Het is veelbelovend dat curcumine de endotheliale functie lijkt te verbeteren [42].

Is kurkuma goed voor je hart?

Terugkomend op onze oorspronkelijke vraag … “Is kurkuma goed voor je hart?” Wetenschappelijk onderzoek geeft zeker een sterk argument voor “JA!”

Maar weet dat elke stof zowel positieve als negatieve effecten kan hebben en dat iedereen (en elk lichaam) anders reageert.

Raadpleeg jouw arts voordat je nieuwe supplementen inneemt, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten.

Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

[2] Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked?

[3] Curcumin, the golden spice in treating cardiovascular diseases; The protective role of curcumin in cardiovascular diseases.

[4] Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials.

[5] Curcumin: an anti-inflammatory molecule from a curry spice on the path to cancer treatment

[6] Dose escalation of a curcuminoid formulation.

[7] Curcumin and Health.

[8] Oxidatively modified low density lipoproteins: a potential role in recruitment and retention of monocyte/macrophages during atherogenesis.

[9] An hydroalcoholic extract of curcuma longa lowers the apo B/apo A ratio. Implications for atherogenesis prevention.

[10] A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials on the Effects of Turmeric and Curcuminoids on Blood Lipids in Adults with Metabolic Diseases.

[11] Metabolic benefits of curcumin supplementation in patients with metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

[12] Curcumin and Health.

[13] Ibid.

[14] Lipid-lowering Effects of Curcumin in Patients With Metabolic Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.

[15] Lipid-modifying Effects of Adjunctive Therapy With Curcuminoids-Piperine Combination in Patients With Metabolic Syndrome: Results of a Randomized Controlled Trial.

[16] The Effect of Curcumin on Lipid Level in Patients with Acute Coronary Syndrome.

[17] An hydroalcoholic extract of curcuma longa lowers the apo B/apo A ratio. Implications for atherogenesis prevention.

[18] Effect of oral curcumin administration on serum peroxides and cholesterol levels in human volunteers.

[19] Extracts from two frequently consumed spices–cumin (Cuminum cyminum) and turmeric (Curcuma longa)–inhibit platelet aggregation and alter eicosanoid biosynthesis in human blood platelets.

[20] Inflammation in Atherosclerosis.

[21] The regulatory role of curcumin on platelet functions.

[22] Reduction of atherogenic risk in patients with type 2 diabetes by curcuminoid extract: a randomized controlled trial.

[23] Ayurveda Lifestyle Wisdom: A Complete Prescription to Optimize Your Health, Prevent Disease, and Live with Vitality and Joy.

[24] Curcumin and Health.

[25] Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health.

[26] Potential Therapeutic Effects of Curcumin, the Anti-Inflammatory Agent, Against Neurodegenerative, Cardiovascular, Pulmonary, Metabolic, Autoimmune and Neoplastic Diseases.

[27] Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials.

[28] Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.

[29] Effects of curcumin supplementation on markers of inflammation and oxidative stress among healthy overweight and obese girl adolescents: A randomized placebo-controlled clinical trial.

[30] Curcumin: an anti-inflammatory molecule from a curry spice on the path to cancer treatment.

[31] Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health.

[32] Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Curcumin.

[33] Effect of curcuminoids on oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

[34] Role of phenolic O-H and methylene hydrogen on the free radical reactions and antioxidant activity of curcumin.

[35] Curcumin and Health.

[36] Curcumin and curcumin-like molecules: from spice to drugs.

[37] Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial.

[38] Dickkopf‑3 Upregulation Mediates the Cardioprotective Effects of Curcumin on Chronic Heart Failure.

[39] Curcumin Protects Against Diabetic Cardiomyopathy by Promoting Autophagy and Alleviating Apoptosis.

[40] Anti-fibrotic Effects of Curcumin and Some of Its Analogues in the Heart.

[41] Curcumin: Footprints on Cardiac Tissue Engineering.

[42] Curcumin and Endothelial Function: Evidence and Mechanisms of Protective Effects.

>