Is kurkuma effectief bij de behandeling van huidaandoeningen?

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde van Zuid-Azië. Het belangrijkste actieve bestanddeel in kurkuma is curcumine, dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke gele kleur en vele gezondheidsvoordelen.

De opkomst van natuurlijke remedies

Met de toenemende populariteit van natuurlijke remedies en alternatieve geneeswijzen, is kurkuma de afgelopen jaren in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Mensen zijn op zoek naar effectieve en veilige oplossingen voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder huidaandoeningen. De vraag die vaak opkomt is of kurkuma daadwerkelijk effectief is bij de behandeling van huidaandoeningen.

Traditioneel gebruik van kurkuma bij huidaandoeningen

In traditionele geneeswijzen zoals de Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde wordt kurkuma al lang gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen. Het werd toegepast op wonden, snijwonden, eczeem, acne en andere huidproblemen vanwege de veronderstelde ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxidante eigenschappen van curcumine.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kurkuma op de huid

Hoewel het traditionele gebruik van kurkuma veelbelovend is, is wetenschappelijk onderzoek naar de effecten ervan op huidaandoeningen beperkt en vaak nog in de vroege stadia. Er zijn echter enkele veelbelovende studies uitgevoerd die de potentiële voordelen van kurkuma bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen suggereren.

1. Kurkuma bij acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters en ontstekingen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Biological and Pharmaceutical Bulletin onderzocht de effecten van curcumine op acne. De resultaten toonden aan dat curcumine ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de activiteit van talgklieren kan verminderen, wat kan bijdragen aan een verbetering van acne-symptomen¹.

2. Kurkuma bij psoriasis

Is kurkuma effectief bij de behandeling van huidaandoeningen

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een versnelde levenscyclus van huidcellen, wat resulteert in een opeenhoping van dikke, rode en schilferige plekken op de huid. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research wees uit dat curcumine de overmatige groei van huidcellen kan remmen en ontstekingen kan verminderen, wat gunstig kan zijn bij de behandeling van psoriasis².

3. Kurkuma bij eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die gepaard gaat met jeuk, roodheid en ontsteking. Een onderzoek in het Journal of Drugs in Dermatology³ toonde aan dat een crème op basis van curcumine en kurkuma-extract effectief was in het verminderen van eczeem-symptomen en de algehele huidgezondheid verbeterde.

Kurkuma supplementen voor huidaandoeningen

Naast het gebruik van kurkuma in de keuken en als ingrediënt in crèmes, zijn er ook kurkuma supplementen op de markt die geconcentreerde hoeveelheden curcumine leveren. Deze supplementen worden vaak gepromoot vanwege hun veronderstelde ontstekingsremmende eigenschappen en hun positieve effecten op de huid.

1. Anti-inflammatoire eigenschappen

Curcumine staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, en ontsteking speelt een belangrijke rol bij veel huidaandoeningen. Door het nemen van kurkuma supplementen kan men profiteren van de anti-inflammatoire effecten van curcumine en zo mogelijk de symptomen van bepaalde huidaandoeningen verminderen.

2. Antioxidante werking

Curcumine is ook een sterke antioxidant, wat betekent dat het vrije radicalen kan neutraliseren en celbeschadiging kan voorkomen. Deze eigenschap kan bijdragen aan een gezondere huid door het verminderen van vroegtijdige veroudering en het bevorderen van een stralende teint⁵.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Hoewel kurkuma en curcumine veelbelovende voordelen kunnen bieden voor de behandeling van bepaalde huidaandoeningen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan. Sommige mensen kunnen allergische reacties ervaren bij het aanbrengen van kurkuma op de huid. Bij inname kunnen hoge doses curcumine gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten en diarree. Het is altijd verstandig om een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je kurkuma supplementen inneemt, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Hoewel er veelbelovende wetenschappelijke studies zijn die de effectiviteit van kurkuma en curcumine bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen suggereren, is er meer onderzoek nodig om hun volledige potentieel te begrijpen en te benutten. Het is belangrijk op te merken dat kurkuma geen wondermiddel is en dat de behandeling van huidaandoeningen complex kan zijn. Mensen die last hebben van ernstige huidaandoeningen moeten altijd een dermatoloog raadplegen voor een professionele diagnose en behandeling.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen: 

  1. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.
  2. Kang D, Li B, Luo L, Jiang W, Lu Q, Rong M, Lai R. Curcumin shows excellent therapeutic effect on psoriasis in mouse model. Biochimie. 2016 Apr;123:73-80. doi: 10.1016/j.biochi.2016.01.013. Epub 2016 Jan 27. PMID: 26826458.
  3. JDDonline – Journal of Drugs in Dermatology. (z.d.). Curcumin: A Novel Treatment for Skin-Related Disorders – JDDOnline – Journal of Drugs in Dermatology. https://jddonline.com/articles/curcumin-a-novel-treatment-for-skin-related-disorders-S1545961613P1131X
  4. Chandrashekara KT, Popli S, Shakarad MN. Curcumin enhances parental reproductive lifespan and progeny viability in Drosophila melanogaster. Age (Dordr). 2014;36(5):9702. doi: 10.1007/s11357-014-9702-8. Epub 2014 Aug 31. PMID: 25173182; PMCID: PMC4453933. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25164566/
  5. Vecchi Brumatti L, Marcuzzi A, Tricarico PM, Zanin V, Girardelli M, Bianco AM. Curcumin and inflammatory bowel disease: potential and limits of innovative treatments. Molecules. 2014 Dec 16;19(12):21127-53. doi: 10.3390/molecules191221127. PMID: 25521115; PMCID: PMC6271352.
  6. Asher, G. N., & Spelman, K. (2013). Clinical utility of curcumin extract. Altern Ther Health Med19(2), 20-2. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/31177200/Asher___Spelman_13__Curcumin-libre.pdf?1392220420=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DClinical_utility_of_curcumin_extract.pdf&Expires=1696884374&Signature=EW7Awb~Vp9Bfu9pEVaPC1aQL4E1ysLkwPIQH-fJX4KZ~X3YMSdp5o8zYWruXQ8fmlnwp3rj94389PMLA4Kr6iSopzEPrx~IjAx6gLL16Ytgg5IuMYjLsx58oV6EM4vDbHZBbs9~jEGHvgXURSX3zER2~EaR1cwlzD-DdDVg3LA7ZOdjKF5Us23AYUbP9L5ZmsQ2carqNIw2rkSoX9tjwWq5gdbcPLzMrDkh8gwSMwH-V-CeAVhmpJ6yhdW33NE3HU-kowzvKBrnIsGC9-pkWnKwndREI83HsnKG3rf5if7nKMmr5JCeFMaWmo-RvJNSj4VR0PYRkdIa-6W9BBooFEQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
>