Is Green Juice Geschikt Voor Mensen Met Diabetes?

Green juices kunnen vele gezondheidsvoordelen opleveren, zoals een verbeterd immuunsysteem, betere spijsvertering en gezonde huid. Maar zijn green juices ook geschikt voor mensen met diabetes? Ontdek het in onze blog.

Wat Is Green Juice Precies?

Voordat we dieper ingaan op de relatie tussen green juice en diabetes, is het belangrijk om te begrijpen wat green juice is.

Green juice is een voedzame drank gemaakt van groene groenten zoals spinazie, boerenkool en komkommer, aangevuld met andere bladgroenten. Deze ingrediënten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels, wat zorgt voor een goede gezondheid. Denk hierbij aan voordelen zoals een sterker immuunsysteem en een verbeterde spijsvertering. Vaak worden fruitsoorten zoals appels, peren of citroenen toegevoegd om de smaak te verbeteren en extra voedingsstoffen toe te voegen, zoals vitamine C. Groene sapjes bieden een handige manier om de inname van groenten en fruit te verhogen, vooral voor mensen die moeite hebben met het consumeren van voldoende verse producten (Ld, 2023).

Wat is diabetes?

diabetes

Diabetes is een chronische aandoening die zich kenmerkt door een verhoogd glucosegehalte (hoeveelheid suiker) in het bloed. Er zijn twee hoofdtypen van diabetes: type 1 en type 2. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem, de cellen die insuline aanmaakt, in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Hierdoor kan het lichaam geen insuline aanmaken, het hormoon dat nodig is om glucose in de cellen te krijgen voor energie. Type 2 diabetes ontstaat wanneer het lichaam niet goed reageert op insuline (insulineresistentie) of niet genoeg insuline aanmaakt. Dit zorgt ook voor een verhoogd glucosegehalte in het bloed. Het beheersen van de bloedsuikerspiegel is belangrijk voor het beheersen van diabetes en het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en gewichtsverlies (Diabetes – UMC Utrecht, z.d.).

Kan groene sap helpen bij het beheersen van diabetes?

Groene sap kan voordelen hebben voor mensen met diabetes. Allereerst zijn de groenten die vaak worden gebruikt om groene sap te maken, weinig calorieën en koolhydraten bevatten, wat kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Bovendien bevatten deze groenten veel vezels, dat ook kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Vezels vertragen de opname van suikers in de bloedbaan, waardoor een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel wordt bevorderd (Ld, 2019).

Bovendien bevatten groene groenten veel antioxidanten, die kunnen helpen bij het bestrijden van stress. Stress speelt een rol bij de ontwikkeling van diabetescomplicaties, dus het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kan potentieel beschermend zijn (Antioxidants, 2021c).

Voorpagina tijdschrift van Alpha Detox met een snelstartgids van 5-daagse Detox

Ontvang 22 Verrukkelijke en Makkelijke Juice Recepten voor Meer Energie, Focus en Optimale Stofwisseling!

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven...

Waar moet je op letten bij het consumeren van groene sap met diabetes?

Hoewel groene sap voordelen kan hebben voor mensen met diabetes, zijn er ook enkele punten waarmee je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te weten, wanneer je van groenten en fruit een sapje gaat maken, er veel vezels verloren kunnen gaan. Aangezien vezels belangrijk zijn voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, kan dit een nadeel zijn van het consumeren van groene sap in plaats van hele groenten en fruit.

Hoewel groene groenten laag zijn in koolhydraten, kan het toevoegen van fruit aan het sap het suiker- en koolhydraatgehalte verhogen. Dit is vooral belangrijk om in gedachten te houden voor mensen met diabetes, aangezien het beheersen van de inname van koolhydraten belangrijk is voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Het is ook belangrijk om te weten dat groene sap geen vervanging is voor een evenwichtig dieet. Het is belangrijk om verschillende voedingsmiddelen te consumeren om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals extra eiwitten, vetten, vezels en koolhydraten. Groene sap kan een handige manier zijn om de inname van groenten en fruit te verhogen, maar het mag niet de enige bron van groenten en fruit in je dieet zijn (Ld, 2019).

Hoe maak je groene sap geschikt voor mensen met diabetes?

Als je diabetes hebt en van plan bent om dagelijks groene sap te drinken, zijn hier enkele tips om het geschikter te maken voor je dieet (Singh, 2023):

  1. Beperk de hoeveelheid fruit: Hoewel fruit veel belangrijke voedingsstoffen bevat, is het ook hoog in suiker en koolhydraten. Probeer de hoeveelheid fruit in je sap te beperken en focus vooral op groene groenten.
  2. Voeg geen extra zoetstoffen toe: Sommige mensen voegen zoetstoffen zoals honing of agave toe aan hun sap om het zoeter te maken. Het is het beste om geen extra zoetstoffen toe te voegen als je diabetes heeft. Dit kan namelijk de bloedsuikerspiegel verhogen.
  3. Wees voorzichtig met de portiegrootte: Zelfs als je sap voornamelijk uit groene groenten bestaat en weinig fruit bevat, is het nog steeds belangrijk om op de portiegrootte te letten. Te veel van elke drank of voedingsmiddel kan bijdragen aan een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Tot slot

Groene sap kan voordelen hebben voor mensen met diabetes, zoals het verhogen van de inname van antioxidanten en het helpen reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het is echter belangrijk om op de portiegrootte te letten, de hoeveelheid fruit te beperken, geen extra zoetstoffen toe te voegen en te zorgen voor voldoende vezelinname. Bovendien mag groene sap niet worden gebruikt als vervanging voor een evenwichtig dieet (Ld, 2019).

Slowjuicen voor een optimale gezondheid

Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kun je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldoende te beschermen. De meeste mensen komen er echter niet aan toe om 2 tot 3 kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een half uur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is niets zo gezond als slow juicen. Het bezorgt je dagelijks alles waar je lichaam ‘gek’ op is en… het is één van de beste preventieve dingen die je voor je gezondheid kan doen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt. Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed (Is juicing worth the squeeze? – Kendall Reagan Nutrition Center, 2020)!

Helaas komt er bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren. Hierdoor hoef ik mij niet schuldig te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Ontdek wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen:

  1. Ld, A. H. R. (2023, 17 juli). Does green juice have benefits? All you need to know. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/green-juice-benefits
  2. Diabetes – UMC Utrecht. (z.d.). https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/diabetes
  3. Ld, A. H. R. (2019, 8 april). Is juicing safe and healthy if you have diabetes? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/juicing-for-diabetics
  4. Antioxidants. (2021, 3 maart). The Nutrition Source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
  5. Singh, A. (2023, 29 oktober). Juicing diet – Is a juice diet safe for diabetes. Diabetes. https://www.diabetes.co.uk/diet/juicing-diet.html
  6. Is juicing worth the squeeze? – Kendall Reagan Nutrition Center. (2020, 2 juli). Kendall Reagan Nutrition Center. https://www.chhs.colostate.edu/krnc/monthly-blog/is-juicing-worth-the-squeeze/

>