Heeft kurkuma interacties met bepaalde medicijnen?

Kurkuma is een specerij die al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele Indiase en Chinese geneeskunde. Het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine, staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. 

Bovendien hebben sommige studies gesuggereerd dat kurkuma kan helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten kanker, hoewel meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen. Door al deze voordelen nemen veel mensen kurkuma in supplementvorm om hun gezondheid te ondersteunen.

Hoe werkt kurkuma in ons lichaam?

Als we kurkuma consumeren, wordt curcumine geabsorbeerd in onze bloedbaan. Daar werkt het op cellulair niveau door te interageren met verschillende biomoleculen en signaalpaden. Het moduleren van deze paden kan helpen bij het verminderen van ontsteking en oxidatieve stress, twee factoren die een rol spelen bij vele chronische ziekten¹.

Echter, curcumine is van nature slecht biologisch beschikbaar, wat betekent dat het moeilijk voor het lichaam is om te absorberen. Daarom bevatten veel kurkuma-supplementen een stof genaamd piperine, dat de opname van curcumine door het lichaam verbetert.

Heeft kurkuma interacties met bepaalde medicijnen?

Zoals met elk supplement, zijn er potentieel risico’s en voordelen verbonden aan het gebruik van kurkuma, en een van die risico’s is de mogelijkheid van interacties met andere medicijnen. Een aantal studies hebben aangetoond dat curcumine de manier waarop bepaalde geneesmiddelen worden gemetaboliseerd of geabsorbeerd door het lichaam kan veranderen, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

Het is belangrijk om te weten dat curcumine een interactie kan hebben met medicijnen zoals anticoagulantia en plaatjesaggregatieremmers, geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, diabetes medicatie en bepaalde soorten chemotherapie. Deze interacties kunnen het effect van deze medicijnen versterken of verzwakken, wat mogelijk ernstige gevolgen kan hebben².

Wat moet je doen voordat je kurkuma supplementen begint te nemen?

Voordat je begint met het nemen van kurkuma-supplementen, is het belangrijk om met je arts te praten. Hoewel kurkuma over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er bij sommige mensen bijwerkingen optreden, zoals maagklachten, duizeligheid, of diarree, vooral bij hogere doseringen.

Je arts kan je helpen te bepalen of kurkuma-supplementen geschikt voor je zijn, rekening houdend met je huidige gezondheidstoestand en de medicijnen die je al neemt. Het is ook belangrijk om een betrouwbaar merk van kurkuma supplementen te kiezen, omdat de kwaliteit van supplementen sterk kan variëren.

Heeft kurkuma interacties met bepaalde medicijnen

Hoe kun je het beste kurkuma supplementen gebruiken?

Als je eenmaal hebt besloten om kurkuma supplementen te nemen en je arts het gebruik ervan heeft goedgekeurd, is het belangrijk om ze correct te gebruiken. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking van het supplement en neem ze in met een maaltijd om de opname te verbeteren. Vergeet niet dat het nemen van te veel van een supplement kan leiden tot bijwerkingen.

Daarnaast kan het enige tijd duren voordat je de voordelen van kurkuma supplementen begint te zien, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en ze consistent te nemen. Kurkuma supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, maar ze zijn geen vervanging voor een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Kunnen kurkuma supplementen een onderdeel zijn van een dagelijks gezond dieet?

Kurkuma supplementen kunnen inderdaad een onderdeel zijn van een dagelijks gezond dieet. Ze vormen een handige manier om de gezondheidsvoordelen van kurkuma in te nemen, vooral voor mensen die niet regelmatig maaltijden bereiden met deze specerij. Het is echter belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Kurkuma supplementen kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van het hart, het ondersteunen van de leverfunctie, en het bevorderen van de algehele gezondheid³. Er zijn zelfs studies die suggereren dat kurkuma kan bijdragen aan de geestelijke gezondheid door het verminderen van symptomen van depressie en angst.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van kurkuma supplementen?

Hoewel kurkuma supplementen over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen, kunnen ze enkele bijwerkingen hebben. In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor kurkuma en reacties ervaren zoals uitslag of zwelling.

Bij sommige mensen kunnen kurkuma supplementen ook maagklachten, misselijkheid, diarree of duizeligheid veroorzaken. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak na verloop van tijd. Echter, als deze bijwerkingen aanhouden of ernstig worden, moet je stoppen met het gebruik van het supplement en medische hulp zoeken.

Zwangere en borstvoeding gevende vrouwen, mensen met galstenen of een obstructie van de galwegen, en mensen met bepaalde bloedstoornissen wordt afgeraden kurkuma supplementen te gebruiken zonder voorafgaand overleg met hun arts.

Hoe kun je kurkuma opnemen in je dieet buiten supplementen om?

Naast het nemen van supplementen, zijn er andere manieren om kurkuma in je dieet op te nemen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je maaltijden op smaak te brengen. Kurkuma geeft een warme, aardse smaak aan gerechten en gaat goed samen met andere specerijen zoals gember en zwarte peper.

Je kunt kurkuma ook toevoegen aan smoothies, soepen, curries, rijstgerechten en zelfs thee. Een populaire manier om kurkuma te consumeren is door het maken van “gouden melk”, een verwarmende drank gemaakt van melk (of een niet-zuivel alternatief), kurkuma, zwarte peper, gember, kaneel en een zoetstof zoals honing.

Met al deze mogelijkheden is het duidelijk dat kurkuma, hetzij als specerij of als supplement, een nuttige aanvulling kan zijn op je dieet. Echter, onthoud altijd om met je arts te overleggen voordat je een nieuw supplement begint te nemen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Conclusie

Kurkuma, met zijn rijke geschiedenis en brede toepassingen, is een fascinerend kruid dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elk dieet. Het is meer dan alleen een keukeningrediënt; het is een brug tussen culinaire tradities, een onderwerp van wetenschappelijke fascinatie, en een mogelijke sleutel tot betere gezondheid. Het heeft een bijzonder plekje in de keuken en de geneeskunde, en zal ongetwijfeld blijven boeien en voeden in de jaren die komen.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Ontdek over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

  1. Sharifi-Rad, J., Rayess, Y. E., Rizk, A. A., Sadaka, C., Zgheib, R., Zam, W., Sestito, S., Rapposelli, S., Neffe-Skocińska, K., Zielińska, D., Salehi, B., Setzer, W. N., Dosoky, N. S., Taheri, Y., El Beyrouthy, M., Martorell, M., Ostrander, E. A., Suleria, H. A. R., Cho, W. C., Maroyi, A., … Martins, N. (2020). Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Frontiers in pharmacology11, 01021. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.01021
  2. Montané, E., Barriocanal, A. M., Arellano, A. L., Valderrama, A., Sanz, Y., Perez-Alvarez, N., Cardona, P., Vilaplana, C., & Cardona, P. J. (2017). Pilot, double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial of the supplement food Nyaditum resae® in adults with or without latent TB infection: Safety and immunogenicity. PloS one12(2), e0171294. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0171294
  3. Sahoo, J. P., Behera, L., Praveena, J., Sawant, S., Mishra, A., Sharma, S. S., … & Samal, K. C. (2021). The golden spice turmeric (Curcuma longa) and its feasible benefits in prospering human health—a review. American Journal of Plant Sciences12(3), 455-475. https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=108166
  4. Gopinath, G., Sankeshi, V., Perugu, S., Alaparthi, M. D., Bandaru, S., Pasala, V. K., Chittineni, P. R., Krupadanam, G. L. D., & Sagurthi, S. R. (2016). Design and synthesis of chiral 2H-chromene-N-imidazolo-amino acid conjugates as aldose reductase inhibitors. European journal of medicinal chemistry124, 750–762. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2016.08.070
  5. Asher, G. N., & Spelman, K. (2013). Clinical utility of curcumin extract. Altern Ther Health Med, 19(2), 20-2. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/31177200/Asher___Spelman_13__Curcumin-libre.pdf?1392220420=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DClinical_utility_of_curcumin_extract.pdf&Expires=1696884374&Signature=EW7Awb~Vp9Bfu9pEVaPC1aQL4E1ysLkwPIQH-fJX4KZ~X3YMSdp5o8zYWruXQ8fmlnwp3rj94389PMLA4Kr6iSopzEPrx~IjAx6gLL16Ytgg5IuMYjLsx58oV6EM4vDbHZBbs9~jEGHvgXURSX3zER2~EaR1cwlzD-DdDVg3LA7ZOdjKF5Us23AYUbP9L5ZmsQ2carqNIw2rkSoX9tjwWq5gdbcPLzMrDkh8gwSMwH-V-CeAVhmpJ6yhdW33NE3HU-kowzvKBrnIsGC9-pkWnKwndREI83HsnKG3rf5if7nKMmr5JCeFMaWmo-RvJNSj4VR0PYRkdIa-6W9BBooFEQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

 

Deel desgewenst dit artikel

>