Alfa-linoleenzuur (ALA): Wat is het en waarom is het essentieel voor jouw gezondheid?

Alfa-linoleenzuur, ook wel bekend als ALA, is een essentieel omega-3 vetzuur dat een fundamentele rol speelt in de gezondheid van je lichaam. “Essentieel” betekent dat je lichaam dit vetzuur niet zelf kan aanmaken en het dus uit voeding moet halen.

Maar wat is het precies, en waarom is het zo belangrijk voor jou? Lees verder om alles te ontdekken over ALA.

Waar komt ALA vandaan?

ALA is voornamelijk te vinden in plantaardige bronnen. Dit in tegenstelling tot andere omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA, die vooral in vette vis te vinden zijn. Een paar bronnen rijk aan ALA zijn:

  • Lijnzaad en lijnzaadolie
  • Walnoten en walnotenolie
  • Chiazaad
  • Hennepzaad
  • Raapzaadolie
  • Sojaolie

Als je deze voedingsmiddelen regelmatig consumeert, krijg je al een goede hoeveelheid ALA binnen.

lijnzaad

Waarom is ALA belangrijk voor je gezondheid?

Als het gaat om het handhaven van een optimale gezondheid, kunnen bepaalde voedingsstoffen een groot verschil maken in jouw welzijn. Eén zo’n cruciale voedingsstof is Alfa-linoleenzuur, ook bekend als ALA. Hier zijn enkele redenen waarom je serieus zou moeten overwegen ALA aan je dagelijkse routine toe te voegen:

  1. Bescherming van je hart: ALA heeft bewezen hartbeschermende eigenschappen. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk, het cholesterolgehalte en vermindert ontstekingen, wat allemaal bijdraagt aan een gezonder hart.
  2. Ontstekingsbestrijding: Chronische ontsteking is gelinkt aan vele ziektes, en ALA’s anti-inflammatoire eigenschappen kunnen hierbij helpen.
  3. Brain Boost: Hoewel andere omega-3 vetzuren directer gekoppeld zijn aan hersengezondheid, draagt ALA ook bij aan de bescherming van neuronen en cognitieve functies.
  4. Natuurlijke bron: ALA komt voornamelijk voor in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten en chiazaden. Dit maakt het een uitstekende optie voor vegetariërs en veganisten.

Kan je lichaam ALA omzetten naar EPA en DHA?

Ja, je lichaam heeft het vermogen om ALA om te zetten in EPA (eicosapentaeenzuur) en vervolgens in DHA (docosahexaeenzuur). Echter, het is belangrijk om te weten dat deze omzetting in het lichaam niet bijzonder efficiënt is. Voor veel mensen is slechts een klein percentage ALA dat omgezet wordt in EPA en nog minder in DHA.

Dit betekent niet dat ALA niet waardevol is; het heeft zijn eigen unieke gezondheidsvoordelen. Maar als je specifiek geïnteresseerd bent in de voordelen van EPA en DHA, kan het nuttig zijn om ook voedselbronnen of supplementen die rijk zijn aan deze vetzuren te overwegen.

Zijn er risico’s verbonden aan te veel ALA?

Zoals bij veel voedingsstoffen, is het mogelijk om te veel van het goede te hebben. Hoewel ALA veel gezondheidsvoordelen biedt, kan een overconsumptie leiden tot een onevenwichtige verhouding van omega-3 tot omega-6 vetzuren in het lichaam. Een onevenwichtige verhouding kan bijdragen aan ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.

Het is dus belangrijk om te streven naar een evenwichtige inname van zowel omega-3 als omega-6 vetzuren. Dit betekent niet dat je ALA moet vermijden, maar eerder dat je bewust moet zijn van je totale inname van verschillende vetzuren.

Ontdek in dit E-boek (52blz.) Alles Wat Je Altijd Al Over Omega 3 Had Willen Weten Voor Je Gezondheid...

Ontvang vandaag dit praktische Omega-3 boek geheel GRATIS, incl. tips, voedingssoorten, etc. 

Hoeveel ALA heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ALA kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en algehele gezondheid. Over het algemeen wordt voor volwassen mannen een inname van ongeveer 1,6 gram ALA per dag aanbevolen, en voor volwassen vrouwen ongeveer 1,1 gram.

Het is altijd een goed idee om met een voedingsdeskundige of arts te overleggen om jouw specifieke behoeften te bepalen, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent.

Samenvattend

Alfa-linoleenzuur (ALA) is een essentieel omega-3 vetzuur dat cruciaal is voor verschillende functies in jouw lichaam.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om je gezondheid een boost te geven, overweeg dan ALA-rijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen of een supplement te nemen. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn!

En onthoud, zoals bij alle voedingsstoffen, is balans de sleutel.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig vis eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Organico Superba™ Krill Olie  kan met recht een wondermiddel uit de oceaan genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit krill veel beter opgenomen worden door je lichaam dankzij de fosfolipiden binding in tegenstelling tot de trygliceriden binding in vis en visolie. Organico Superba™ Krill Olie  is ook de zuiverste vorm van omega-3 vetzuren (zonder PCB’s, kwik, etc.) omdat de krills helemaal onderaan de voedselketen zitten en dus niet of nauwelijks blootgesteld worden aan de typische vervuiling waar vissen en dus visolie mee te maken heeft.

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan krill olie je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Organico Superba™ Krill Olie is afkomstig van antarctische krill, die in de ongerepte wateren van de zuidelijke oceaan in Antarctica leeft. Omdat krill onderaan de voedselketen leeft, zijn ze vrijwel vrij van verontreiniging, in tegenstelling tot grotere vissen zoals zalm en tilapia, die “bio-accumulatoren” van toxines zijn.

Organico Superba Krill Olie - potOmega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Organico Superba™ Krill Olie is de 100% pure, natuurlijke, dubbel gezuiverde vorm Krill olie van de Antarctische krill soort, Euphausia superba genaamd die lange keten Omega-3 vetzuren, fosfolipiden, choline en het anti-aging antioxidant astaxanthine bevat.

Organico Superba™ Krill Olie (1000mg) bevat lange keten Omega-3 vetzuren, afkomstig van de Euphausia superba krill, in een volledige klinische dosering van EPA (120) en DHA (70). Slechts twee gemakkelijk te slikken (kleine) capsules leveren 1000mg dubbel gezuiverde krill olie.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks minstens 800mg krill olie nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Organico Superba™ Krill Olie bevat daarnaast 450mg fosfolipiden, choline en 110mcg astaxanthine waardoor het 48 keer krachtiger is dan andere Omega-3’s of visolie. Zonder fosfolipiden en choline geraken de Omega-3 vetzuren niet diep genoeg in de cellen en zal het weinig doen dat je gezondheid ten goede komt.

Maar dankzij 450mg fosfolipiden per portie, integreert Organico Superba™ Krill Olie 60% beter in de celstructuur en passeert het de bloed-hersenbarrière. Je voelt dat het werkt, SNEL.

Organico Superba™ Krill Olie is stabieler en meer bio-efficiënt dan typische omega-3’s. Het ondersteunt de gezondheid van de huid, botten, gewrichten, hersenfunctie, cholesterol niveau’s, bloedsomloop, bloedsuikerspiegel en optimaliseert de vetverbranding.

In dit gezondheidsrapport vind je meer informatie over hoe krill olie je lichaam helpt strijden tegen chronische ontsteking, dat vaak de aanleiding is van pijn en andere kwalen die met de jaren beginnen op te duiken. Baanbrekend onderzoek heeft nu aangetoond hoe deze “bron van eeuwige jeugd” mannen en vrouwen in staat stelt om vitaal, actief, en onafhankelijk te blijven tot ver in hun 60, 70 en 80’er jaren.

Wanneer jij of iemand van wie je houdt 45 jaar of ouder is, is dit misschien wel het belangrijkste gezondheids gerelateerde nieuws dat je dit jaar gaat zien.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Wanneer je in het verleden een vis- of krill olie supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem. 

Zevenenveertig van de meest populaire vis- en krill olie supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Lees daarom dit kritische gezondheidsrapport vooraleer je online of in de supermarkt een goedkoop krill supplement aanschaft.

Deel desgewenst dit artikel

>