4 Tekens Dat Je Mogelijk Aan Ontstekingen Lijdt

Ouder worden. Het is één van de weinige dingen die iedereen gemeen heeft, ongeacht ras, geslacht, sociaaleconomische status of opleidingsniveau. Er is geen persoon op de planeet die kan ontsnappen aan het onvermijdelijke ouder worden… of toch?

Hoewel het onmogelijk is om voor altijd jong te blijven, hoeft oud worden er niet voor iedereen hetzelfde uit te zien.

Sommige mensen lijken gezegend te zijn met een meer ‘gracieuze’ overgang naar ouderdom, terwijl anderen de neiging hebben het fysieke bewijs van een lang geleefd leven veel prominenter te dragen.

Dus, wat is de verklaring voor deze schijnbare tweedeling in wat het betekent om oud te worden?

Is het allemaal een kwestie van toeval?

Of spelen er identificeerbare factoren die van invloed zijn op de vraag of een ouder wordend persoon er uiteindelijk eeuwig jeugdig uitziet voor zijn leeftijd, of meer als een personage uit The Walking Dead?

Ontsteking: de gezworen vijand van gezond ouder worden

Op een fundamenteel niveau bestaat het menselijk lichaam uit biljoenen kleine cellen die genetisch zijn geprogrammeerd om een ​​persoon zo gezond en functioneel mogelijk te houden.

Ze zijn in staat om dit te doen door routine-onderhoud te ondergaan, wat betekent dat sommige cellen zich voortplanten om oude cellen te vervangen, terwijl andere in verschillende mate en cycli van herstel en revisie ondergaan wanneer dat nodig is.

Het menselijk lichaam heeft ook een aangeboren immuunsysteem dat toezicht houdt op het onderhoud van dit systeem van cellulaire gezondheid.

Eén van de kernverantwoordelijkheden van jouw immuunsysteem is om reparatieploegen uit te sturen om eventuele problemen op te lossen.

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Deze kritische immuunrespons staat beter bekend als een ontsteking – en zonder deze reactie zou je niet lang leven.

Telkens wanneer je je bijvoorbeeld verwondt of een infectie oploopt, neemt de ontsteking de gelegenheid toe en wordt deze zo snel en efficiënt mogelijk verholpen.

De effecten ervan kunnen zich manifesteren als zwelling of roodheid op de plaats van een wond, of misschien koorts als de schade intern en systemisch is.

ontsteking voeten

Acute ontsteking: de “goede” soort ontsteking

Deze korte of acute reactie van het immuunsysteem op een binnenvallende dreiging is volkomen normaal en noodzakelijk om in leven te blijven.

Het is een natuurlijke biologische reactie van het lichaam op alle schadelijke prikkels die het tegenkomt.

Vaak gaat het om het repareren of verwijderen van oude en beschadigde cellen, het opruimen van ziekteverwekkende pathogenen of het simpelweg herstellen van het evenwicht in het immuunsysteem zelf [1].

Met andere woorden, het doel van een ontsteking is om het lichaam te genezen, niet om het te beschadigen.

Dit type acute of voorbijgaande ontsteking wordt vaak ‘goede’ ontsteking genoemd omdat het slechts een tijdelijke reactie is op een binnenvallende dreiging.

Doordat het maar een korte tijd blijft hangen, wordt gezond weefsel beschermd en blijft het lichaam in een optimaal functionele staat.

Maar wat gebeurt er als een ontsteking een schurk wordt en niet stopt met ontsteken?

De “slechte” soort ontsteking (ook bekend als chronische ontsteking)

Dit aanhoudende type ontsteking wordt over het algemeen chronische ontsteking genoemd en omvat elk type ontsteking dat voor onbepaalde tijd blijft hangen.

Chronische ontsteking is een nijpende situatie met betrekking tot de menselijke gezondheid en een lang leven die letterlijk nog erger maakt aan letsel – wat het lichaam oorspronkelijk bedoeld als constructief en gezondheidsbevorderend, verandert in iets dat diepgaand destructief is.

Chronische ontstekingen verergeren niet alleen een toch al slechte situatie, maar het kan ook nog meer gezondheidsproblemen voor het lichaam veroorzaken – onder meer door het snel te verouderen!

Hoe “ontstekingen” vroegtijdige veroudering veroorzaken

Dr. Claudio Franceschi, MD, van de Universiteit van Bologna in Italië, wordt gecrediteerd met het bedenken van een term om dit type uit de hand gelopen, chronische ontsteking te beschrijven die leidt tot vroegtijdige veroudering: ontstekingen.

In een artikel dat in 2000 in het tijdschrift Annals of the New York Academy of Sciences werd gepubliceerd, legde Dr. Franceschi uit hoe ontstekingsreacties het gevolg zijn van een systemische afbraak van het vermogen van het lichaam om adequaat om te gaan met en te reageren op een soort pro-inflammatoire aanval. [2].

In veel gevallen is het een situatie waarin het immuunsysteem een ​​bepaalde dreiging bestookt met leukocyten, plasma-eiwitten, antilichamen en verschillende andere inflammatoire ‘soldaten’, alleen om die dreiging aan te houden.

Soms gaat deze chronische inflammatoire blitz door, zelfs nadat een bepaalde dreiging of trigger is verdwenen, wat een ander facet van een inflammatoire storing vertegenwoordigt.

Symptomen zijn in eerste instantie vaak niet merkbaarontsteking lichaam man bij dokter

Ongeacht het scenario is een op hol geslagen ontsteking in al zijn vormen toch schadelijk.

Het zal altijd resulteren in dezelfde vruchtbare schade aan het lichaam dat tegenwoordig een primaire oorzaak is van ontstekingen.

Misschien is het ergste eraan dat het vaak onopgemerkt blijft totdat zich plotseling ernstige gezondheidsproblemen voordoen.

De reden hiervoor is dat ontstekingen, net als andere vormen van chronische ontsteking, doorgaans een lage impact hebben wanneer ze voor het eerst beginnen… langzaam en stil verwoestend over een langere periode. Tegen de tijd dat merkbare symptomen beginnen te verschijnen is het vaak al te laat.

In het beste geval zullen de schadelijke effecten van ontstekingen zich manifesteren op ietwat ‘kleine’ manieren, zoals willekeurige stemmingswisselingen en cognitieve achteruitgang.

De reden dat deze aandoeningen als ondergeschikt kunnen worden omschreven, is dat in het ergste geval ontstekingen de kop kunnen opsteken in de vorm van levensbedreigende ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Ontsteking houdt verband met bijna alle ernstige ziekten

Geloof het of niet, het type chronische ontsteking dat kenmerkend is voor ontstekingen, wordt door velen in de wetenschappelijke gemeenschap algemeen aangenomen als de oorzaak van vrijwel alle belangrijke ziekten – het directe gevolg van aanhoudende, lage ontstekingsactiviteit die niet volledig wordt uitgeschakeld zoals waarvoor het bedoeld was.

Dus in plaats van celweefsel te repareren en te verjongen ten behoeve van de menselijke gezondheid, vernietigt ontsteking het systematisch.

Het is een deel van de reden waarom de algemene term ‘ontsteking’ over het algemeen een slechte naam heeft in het moderne medische lexicon – ook al is chronische ontsteking technisch gezien de slechterik.

Zowel moleculair als epidemiologisch onderzoek is congruent wat betreft het koppelen van chronische ontstekingen aan “een breed scala aan niet-infectieuze ziekten, misschien zelfs allemaal” [3]. Een van deze ziekten, in grote lijnen gecategoriseerd, is vroegtijdige veroudering.

Zoals uitgelegd in een andere studie gepubliceerd in The Journals of Gerontology, vertegenwoordigt inflammatie: “… een zeer significante risicofactor voor zowel morbiditeit als mortaliteit bij … ouderen, aangezien de meeste, zo niet alle leeftijdsgerelateerde ziekten, inflammatoire pathogenese delen [4].”

Met andere woorden, ontsteking is een certificeerbare doodvonnis als deze niet correct aangepakt wordt.

Aanhoudende, lichte ontsteking die nooit stopt met ontsteken, kan en zal meestal later in het leven uitgroeien tot een of meer van een groot aantal zeer ernstige ziekten. Om nog maar te zwijgen van de directe impact op veroudering in termen van hoe het iemand die eraan lijdt, eruitziet en zich voelt.

De negatieve effecten van ontstekingen op het DNA en de cellulaire ‘blauwdruk’ van het lichaam

Terugkomend op de biljoenen cellen in het lichaam waar we het eerder over hadden, is elk individu uitgerust met een unieke genetische blauwdruk die instructies bevat over hoe elk lichaamssysteem in topconditie kan worden gehouden.

Dit omvat cellulaire “richtlijnen” over het juiste onderhoud van het immuunsysteem, waar ontstekingen (zowel gezond als ongezond) beginnen.

Maar zoals met alles in het leven, kan deze blauwdruk gedurende het hele leven gerafeld raken.

Aangezien individuele cellen hun normale proces van routineonderhoud, verwijdering of regeneratie ondergaan, voldoen ze, afhankelijk van hun unieke type en doel, niet altijd aan hun voorgangers in termen van efficiëntie en effectiviteit.

functionaliteit vrouw rolstoel

Dit degeneratieve proces, ook wel bekend als entropische achteruitgang, wordt in één onderzoek beschreven als de “langzame, onverbiddelijke verschuiving van het lichaam naar niet-functionaliteit veroorzaakt door stochastische degradatie van zijn delen”.

Dit is eigenlijk gewoon een mooie manier om te zeggen dat bij elke nieuwe cyclus van reparatie of vervanging die plaatsvindt in de cellulaire matrix van een persoon, het lichaam van die persoon als geheel een deel van zijn functionaliteit verliest.

Nogmaals, hoe dit zich manifesteert, zal van persoon tot persoon verschillen.

Voor sommigen lijkt het misschien op een langzame achteruitgang van het fysieke vermogen, of het vervangen van een stevige, stralende huid voor een huid met rimpels en verslapping.

Voor anderen die in meer benarde omstandigheden verkeren, kan het lijken op de ontwikkeling van een slopende auto-immuunziekte, of erger nog: een terminale ziekte die leidt tot vroegtijdig overlijden.

Ontsteking versnelt het verouderingsproces

Hoewel deze geleidelijke afbraak een natuurlijk onderdeel is van de menselijke conditie, is het belangrijk op te merken dat ontsteking dit schadelijke proces alleen maar versnelt.

Het breekt actief de structurele en functionele integriteit van cellen en andere moleculaire componenten af ​​waarop het lichaam vertrouwt om de jeugdigheid zo lang mogelijk te verlengen.

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk die dit biologische fenomeen onder de loep namen, ontdekten dat ontstekingen niet alleen een diepgaand schadelijk effect hebben op verder gezonde cellen, maar dat het ook vecht tegen de systemen die bedoeld zijn om ze te beschermen, inclusief vitale DNA-strengen die zijn geprogrammeerd om het lichaam biologisch jong te houden [5].

Hoe veroudering een gezonde ontsteking daadwerkelijk schaadt

Wat we tot dusver uit dit alles kunnen concluderen, is dat één van de belangrijkste kenmerken van veroudering een toename van “slechte” ontstekingen is. Maar waarom is dit zo?

Enerzijds leidt ouder worden op natuurlijke wijze tot meer gezondheidsproblemen, waardoor het immuunsysteem moet reageren met een ontstekingsreactie voor corrigerende maatregelen.

Maar de andere kant van de medaille is dat het verouderingsproces zelf in feite het natuurlijke vermogen van het lichaam om ontstekingen te gebruiken voor goed in plaats van slecht remt.

Met de leeftijd komt een natuurlijke afname van de immuunfunctie, wat betekent dat het minder in staat is om het ontstekingsmechanisme te gebruiken als een manier om te genezen dan om meer schade aan te richten.

Een immuunsysteem dat wordt geteisterd omdat het oud en versleten is, heeft het gewoon moeilijker om man verkouden griepbinnenvallende bedreigingen af ​​te weren dan een verkoudheid of griep gezond, jonger immuunsysteem.

Dit, gecombineerd met de steeds afnemende cellulaire functie als gevolg van ouderdom, is een zeker recept voor onbeheerste ontstekingen, die in feite in de war raken om alles weer in balans te brengen.

Wanneer cellen daardoor gammel en ziek worden, verliezen hun mitochondriale “motoren” snel hun vermogen om zuurstof op de juiste manier te gebruiken voor energieproductie.

Dit kan leiden tot systemische mitochondriale disfunctie, waarvan we nu weten dat het nog een andere oorzaak is van een verminderde ontstekingsfunctie [6].

De destructieve ontstekings- / verouderingscyclus

In veel opzichten is het een exponentieel samengestelde situatie van immuun- en inflammatoire afbraak die leidt tot nog meer slechte ontstekingen, wat bijdraagt ​​aan meer veroudering, wat op zijn beurt weer meer erge ontstekingen veroorzaakt, enzovoort.

En tenzij er iets wordt gedaan aan deze destructieve spiraal, zal het alleen maar erger worden in een steeds rapper tempo.

4 Veelbetekenende tekens dat ontstekingen mogelijk een negatieve invloed hebben op uw lichaam

Gezien de vaak niet-detecteerbare aard ervan in het begin, is ontsteking meestal een tikkende tijdbom zonder hoorbaar vinkje totdat het uiteindelijk explodeert – vaak onverwacht.

Toch zijn er enkele vroege waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat het in de coulissen blijft hangen, wachtend op een gelegenheid om zijn beweging te maken.

Hier zijn vier signalen die jouw lichaam je kan geven:

  1. Chronische pijn zonder duidelijke oorzaak is een prominente indicator dat er iets niet helemaal klopt op de afdeling ontstekingen. Als je een van de mensen bent die aan aanhoudende lichamelijke pijn lijdt die geen duidelijke oorzaak heeft – en die nooit echt lijkt te verdwijnen – kan ontsteking de boosdoener zijn.
  2. Frequente ziekte, zelfs van de kleine variant, kan een andere mogelijke indicator zijn. Ben jij iemand die altijd de neus heeft gesnoven of die altijd bezwijkt voor de slopende invloed van het griepseizoen, is de kans groot dat je immuunsysteem worstelt vanwege een onderliggende inflammatoire overbelasting.
  3. Als je snel geïrriteerd bent of moeite hebt om je hoofd koel te houden, of als je last hebt van aanhoudende hersenmist, dan kunnen dit aanvullende tekenen zijn van een chronische ontstekingsdreiging – vooral als dergelijke temperamentsymptomen uit het niets lijken te zijn opgedoken.
  4. Hoewel het iets moeilijker is om aan te wijzen, is nog een ander potentieel teken van ontsteking een merkbare ongelijkheid tussen jouw chronologische leeftijd en jouw interne biologische leeftijd (met andere woorden, je ziet er ouder uit dan je bent). Als je er ouder uitziet dan je bent, kan jouw lichaam worden aangevallen door chronische ontstekingen.

Het goede nieuws is dat er talloze manieren zijn om te voorkomen dat ontstekingen voet aan de grond krijgen en zelfs helpen om enkele van de schadelijke effecten ongedaan te maken, door middel van levensstijl en het ondersteunen van het lichaam met suppletie.

En dan komt onder andere kurkuma om de hoek kijken…

Is kurkuma goed voor je hart?

Terugkomend op onze oorspronkelijke vraag … “Is kurkuma goed voor je hart?” Wetenschappelijk onderzoek geeft zeker een sterk argument voor “JA!”

Maar weet dat elke stof zowel positieve als negatieve effecten kan hebben en dat iedereen (en elk lichaam) anders reageert.

Raadpleeg jouw arts voordat je nieuwe supplementen inneemt, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

>