10 Verrassende Manieren Waarop Kurkuma De Gezondheid Van Een Vrouw Ten Goede Komt

Is kurkuma goed voor de gezondheid van een vrouw? Op dit moment is kurkuma misschien wel één van de meest bestudeerde plantenextracten ter wereld. Wat meer dan 13.000 onderzoeken naar kurkuma en curcumine aangeven, is dat dit voedsel / supplement een verbazingwekkende reeks gezondheidsvoordelen heeft die vooral gunstig zijn voor vrouwen.

Als je nog nooit aan kurkuma hebt gedacht voor jouw gezondheid … lees dan verder en ontdek 10 van de meest opwindende voordelen van curcumine / kurkuma voor vrouwen.

Opmerking: kurkuma is de populaire naam voor de wortelstok van de Curcumae longa-plant. Curcumine is één van de actieve ingrediënten (verbindingen) in kurkuma.

# 1. Curcumine helpt beschermen tegen borstkanker

Borstkanker is moordenaar nummer twee van vrouwen in de Westerse wereld, na hartaandoeningen. In veel onderzoeken is gevonden dat curcumine een chemopreventieve werking heeft, wat betekent dat het het kankerproces kan interfereren.

Chemopreventieve voedingsstoffen worden over het algemeen onderverdeeld in drie verschillende subgroepen:

 1. antiproliferatiemiddelen (het stoppen van de snelle groei van kankercellen)
 2. antioxidanten (het lichaam kammen op vrije radicalen), en / of
 3. kankerverwekkende (kankerverwekkende) blokkers

Curcumine zit in alle drie de subgroepen [1]. Met andere woorden, het werkt op alle drie manieren tegen kanker!

Curcumine bevordert de celdoodreceptoren [2,3], dit zijn receptoren die op het oppervlak van cellen zitten en de boodschap “die” doorgeven aan kankercellen. Curcumine heeft ook aanzienlijke ontstekingsremmende eigenschappen [4-8], wat belangrijk is omdat bekend is dat kanker een ontstekingsproces is.

Een andere manier waarop curcumine borstkanker helpt bestrijden, is door apoptose in borstkankercellen [9-13]. Apoptose is geprogrammeerde celdood, een proces dat afwezig is in kankercellen. Curcumine helpt ook het HER-2-oncogen te remmen, waardoor dit type borstkanker agressiever kan worden [14].

Curcumine blijkt ook de groei van nieuwe bloedvaten te remmen die tumoren gebruiken om zichzelf te voeden; een proces dat bekend staat als angiogenese [15,16]. Het remt ook de snelle groei en deling van kankercellen [17-20] en activeert sleutelenzymen die kankercellen van binnenuit vernietigen [21,22].

En mocht je al kanker hebben en chemotherapie en / of bestraling ondergaan, dan is aangetoond dat curcumine de gevoeligheid van tumorcellen voor deze therapieën verhoogt en gezonde weefsels beschermt tegen de schadelijke effecten van die behandelingen [23-25].

Ontdek in dit gratis E-Boek (47blz.) 
Hoe Kurkuma Kwaaltjes en Pijn Verzacht... (artrose, rheuma, diabetes 2,...)

+ tientallen verrukkelijke recepten met kurkuma.
(smoothies, drankjes, maaltijdrecepten...)

Het is belangrijk op te merken dat dit niet wil zeggen dat suppletie met kurkuma / curcumine een op zichzelf staande behandeling of genezing van kanker is. Maar het kan de moeite waard zijn om met jouw zorgverlener te bespreken of het nuttig zou zijn als aanvullende therapie.

# 2. Curcumine helpt bij het verminderen van ontstekingen

vrouw knie ontsteking kurkumaOntsteking is het product van een complexe reeks biologische reacties die door het immuunsysteem worden geactiveerd. Het is een levensreddende reactie op bedreigingen van buitenaf, essentieel voor onze gezondheid.

Wanneer een ontsteking echter chronisch wordt, kan dit een storm van problemen veroorzaken. Chronische ontsteking wordt veroorzaakt door een groot aantal factoren en ligt aan de basis van veel chronische ziekten, waaronder (maar niet beperkt tot):

 • Kanker
 • Hart-en vaatziekte
 • Reumatoïde artritis
 • Allergieën en astma
 • Suikerziekte
 • Inflammatoire darmaandoening
 • Atherosclerose
 • Neurologische problemen (inclusief de ziekte van Alzheimer)
 • Hartziekte

Meer dan 100 klinische onderzoeken geven aan dat curcumine zich krachtig richt op tal van ontstekingsroutes in het lichaam, waardoor ontstekingen worden verminderd. Nog indrukwekkender is dat in sommige onderzoeken is aangetoond dat curcumine de effectiviteit van veel ontstekingsremmende medicijnen evenaart… zonder de bijwerkingen [26-28].

# 3. Curcumine helpt het risico op hartaandoeningen te verminderen

Er sterven meer vrouwen aan hartaandoeningen dan aan enige andere gezondheidstoestand. Nogmaals, chronische ontstekingen vormen de oorzaak van het probleem, hoewel andere factoren, zoals voeding en stressniveaus, een rol spelen bij de ontwikkeling van hartaandoeningen.

Volgens Chinees onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Molecules [29], onderdrukt curcumine talrijke pro-inflammatoire routes in het lichaam, is het een krachtige antioxidant en opruimer van vrije radicalen, verlaagt het cholesterol en beschermt het tegen cardiale hypertrofie (vergroot hart) en fibrose.

Deze gecombineerde antioxidatieve en ontstekingsremmende voordelen staan ​​gelijk aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.

# 4. Curcumine helpt beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten

hersenen loep ziekte kurkumaDe gezondheid van de hersenen is een belangrijk punt van zorg voor vrouwen, die veel vaker last hebben van de ziekte van Alzheimer dan mannen. Geschat wordt dat tegen 2030 bij één op de vijf 65-plussers een neurodegeneratieve ziekte zal worden vastgesteld.

Het onderzoek suggereert dat een overvloed aan vrije radicalen en oxidatieve stress, de vorming van bèta-amyloïde plaques en cerebrale deregulatie veroorzaakt door toxiciteit van zware metalen en chronische ontstekingen allemaal bijdragen aan neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

In studies is aangetoond dat curcumine bèta-amyloïde plaques verlaagt, de afbraak van neuronen (hersencellen) in de hersenen vertraagt ​​en hersencellen beschermt.

Curcumine cheleert (kleeft aan) de zware metalen die dergelijke schade aanrichten, vermindert ontstekingen, neutraliseert vrije radicalen en vermindert de vorming van microglia (disfunctionele microglia zijn een opvallend kenmerk van de ziekte van Alzheimer). Curcumine is ook gunstig gebleken voor andere zenuwgerelateerde aandoeningen zoals de ziekte van Huntington en Parkinson [30,31].

Als een toegevoegde bonus helpt curcumine te beschermen tegen een afnemende cognitieve functie. Uit een klinisch onderzoek uit 2016 [32] met oudere volwassenen bleek dat de dagelijkse consumptie van een curcumine-product gedurende zes maanden de curcumine-groep beschermde tegen een afnemende cognitieve functie – een uitkomst die niet bij de placebogroep werd gezien.

# 5. Curcumine helpt diabetes type 2 te voorkomen

Ongeveer 1 miljoen mensen hadden diabetes type 2 in 2015. Nog eens 1 miljoen hadden prediabetes, een aandoening die, indien onbehandeld, binnen vijf jaar kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2 [33].

Type 2-diabetes is een chronische aandoening die op zijn beurt leidt tot complicaties op de lange termijn, zoals hart-, lever- en nieraandoeningen. Een overvloed aan onderzoeken heeft de cruciale rol van ontsteking en oxidatieve stress bij de ontwikkeling van diabetes type 2 aangetoond.

Van curcumine is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen met diabetes en de sleutelenzymen remt die verband houden met type 2-diabetes. Verder is bekend dat curcumine een aantal ontstekingsroutes remt [34] en het vermogen heeft om de progressie van diabetische retinopathie (schade aan de bloedvaten van de ogen) te vertragen, wat een veel voorkomende complicatie is van diabetes type 2 [35].

# 6. Curcumine kan helpen bij het afvallen

kurkuma afvallen weegschaal appelNaarmate vrouwen de middelbare leeftijd naderen, vinden velen het een grotere uitdaging om een ​​gezond gewicht te behouden. Een studie uit 2013, uitgevoerd aan de School of Medicine and Biomedical Sciences, State University of New York in Buffalo, ontdekte dat curcumine mogelijk kan helpen bij de obesitas-epidemie waarmee we momenteel worden geconfronteerd.

De studie legde uit dat obesitas wordt gekenmerkt door chronische laaggradige metabole ontsteking. Omdat curcumine direct inwerkt op de belangrijkste ontstekingsfactoren, lijkt het de snelle groei van vetcellen te verminderen! Onderzoekers stelden dat “curcumine direct interageert met wit vetweefsel om chronische ontstekingen te onderdrukken [36].”

In dierstudies is aangetoond dat het de stofwisseling verhoogt, de insulineresistentie verbetert en het cholesterolgehalte verlaagt [37].

# 7. Curcumine helpt de geestelijke gezondheid te bevorderen

Depressie komt veel voor bij vrouwen in de menopauze, maar treft ook veel jongere vrouwen. Omdat curcumine een aantal interessante en gunstige effecten heeft op het zenuwstelsel, is het onlangs onderzocht op de effecten ervan op depressie.

Een recensie uit 2017 van medisch onderzoek wees uit dat curcumine “veilig, goed verdragen en werkzaam lijkt te zijn bij depressieve patiënten [38]”. Dit is waarom…

Reeds opgemerkt zijn de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van curcumine. Voor het zenuwstelsel maken deze twee aspecten van curcumine het tot een speciale voedingsstof.

Curcumine zet genen aan die antioxidanten produceren die naar vrije radicalen zoeken en hun schade beperken. Het ondersteunt ook de synthese van glutathion, een krachtige antioxidant en neuroprotectief middel in de hersenen.

Zoals hierboven besproken, remt curcumine ontstekingsenzymen. Dit is nuttig bij depressie omdat een ontsteking leidt tot veranderingen in het vermogen van de hersenen om belangrijke hormonen te reguleren, waaronder bijnier-, geslachts- en schildklierhormonen.

Ontsteking vermindert ook de productie van belangrijke neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine. Chronische ontsteking veroorzaakt ook veranderingen in de plasticiteit (het vermogen om nieuwe zenuwbanen te maken) van de hersenen.

Curcumine pakt al deze problemen aan die bijdragen aan depressie [39].

# 8. Curcumine kan helpen bij endometriosepijn

Endometriose is een inflammatoire aandoening die naar schatting 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft (ongeveer 176 miljoen vrouwen wereldwijd). Het is een vaak pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat normaal langs de binnenkant van de baarmoeder loopt, begint te groeien in andere delen van het lichaam, zoals de eierstokken, eileiders en het bekken.

Indien onbehandeld, kan endometriose leiden tot onvruchtbaarheid.

Een celstudie uit 2013 [40] wees uit dat curcumine gunstige effecten had op endometriumcellen, waarbij werd opgemerkt dat het hormoon estradiol een belangrijke promotor is van de endometriumgroei. Onderzoekers stelden dat curcumine de proliferatie (snelle groei) van endometriumcellen onderdrukte door de oestradiolspiegels te verlagen.

Een overzicht uit 2018 [41] van medische onderzoeken naar curcumine en endometriose wees uit dat curcumine in zowel reageerbuis- als dierstudies de pijn en ontsteking van endometriose verminderde. Verder remde curcumine de invasie, hechting en groei van nieuwe bloedvaten van endometriale laesies, die allemaal het gecombineerde effect hadden van het remmen van de progressie van de ziekte. Onderzoekers stelden dat klinische proeven nodig zouden zijn om uiteindelijk de voordelen voor mensen te bewijzen

# 9. Curcumine is een bloedzuiveraar en een natuurlijk ontgiftingsmiddel

Een echte zorg van het moderne leven zijn de gifstoffen die in onze lucht, voedsel en water worden aangetroffen. Een woord voor gifstoffen is ‘xenobiotica’, wat in wezen een chemische stof betekent die in het lichaam wordt aangetroffen en die er niet hoort te zijn.

Xenobiotica zijn vaak schadelijke chemicaliën die worden geassocieerd met verhoogde ontstekingen en een hoger risico op kanker. De lever, die het bloed filtert, speelt een belangrijke rol bij de ontgifting en uitscheiding van xenobiotica en andere potentieel gevaarlijke stoffen.

Volgens onderzoek dat in 1993 in het tijdschrift Plant Foods for Human Nutrition [42] is gepubliceerd, helpt kurkuma de lever bij het ontgiften van xenobiotica, helpt het om enkele effecten van deze stoffen te verminderen en beschermt het de cellen van de lever.

Een klinisch onderzoek uit 2013 [43] wees ook uit dat kurkuma-extracten dienst deden als bloedzuiveraar en de gezondheid van de lever ten goede kwam. Gefermenteerd kurkumapoeder werd gedurende 12 weken aan deelnemers aan de studie met verhoogde leverenzymen gegeven. Aan het einde van de proef bleek dat bij degenen die de kurkuma gebruikten, de leverenzymen aanzienlijk verminderd waren.

# 10. Curcumine helpt beschermen tegen verkoudheid en griep

vrouw verkoudheid griep kurkumaOmdat curcumine een krachtige antioxidant is en helpt bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen, ondersteunt het ook het lichaam tegen verkoudheid en griep.

Een overvloed aan vrije radicalen vernietigt gezonde cellen, waardoor we vatbaarder worden voor seizoensgebonden verkoudheid en griep. Studies tonen consequent aan dat curcumine het immuunsysteem stimuleert en het lichaam helpt bij het bestrijden van verkoudheid en griep; vooral de medicijnresistente griepstammen [44].

Een studie uit 2018 [45] wees uit dat curcumine het vermogen heeft om het influenza A-virus direct te inactiveren en de bijbehorende influenza-pneumonie te remmen, waardoor het een belangrijke antivirale stof is.

Een belangrijke overweging is dat kurkuma bloedverdunnende eigenschappen heeft die de bloedstolling kunnen beïnvloeden en het risico op bloedingen en blauwe plekken kunnen verhogen. Raadpleeg altijd jouw arts om te bepalen of een supplement geschikt is voor je.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met talrijke gezondheidseffecten. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen ondersteunen, probeer dan eens Organico TURBO Kurkuma™.

Organico Turbo Kurkuma - potOrganico TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%)® superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo kurkuma-wortel.

Verder bevat Organico TURBO Kurkuma   fenegriek (Fenufibers®) hetgeen een extra cholesterol verlagende werking heeft en bevorderlijk is voor het cardio-vasculair systeem.

Organico TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking. Dit is een PREMIUM voedingssupplement.

Het draagt bij aan soepele gewrichten en gezonde spieren, verzacht ontstekingen en zwellingen, ondersteunt de bloedsuikerspiegels (diabetes 2), draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…plus ga je ontdekken waarom curcumine een veel gezonder alternatief kan zijn voor ongezonde en gevaarlijke pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc. !

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICOLabs
On a Mission for Nutrition

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma gezondere ondersteuning biedt dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidseffecten aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…

Plus je ontdekt in dit gezondheidsrapport de gevaren van pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, etc., en waarom de curcumine in kurkuma een veel gezonder alternatief is.

Lees dus aandachtig dit gezondheidsrapport vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Referenties:

[1] New perspectives of curcumin in cancer prevention

[2] The Effect of Curcumin on Breast Cancer Cells

[3] Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively?

[4] ] New Perspectives of Curcumin in Cancer Prevention

[5] The Potential Utility of Curcumin in the Treatment of HER-2-Overexpressed Breast Cancer: An In Vitro and In Vivo Comparison Study with Herceptin

[6] Curcumin Induces Cell Death and Restores Tamoxifen Sensitivity in the Antiestrogen-Resistant Breast Cancer Cell Lines MCF-7/LCC2 and MCF-7/LCC9

[7] Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively?

[8] Molecular Targets of Curcumin in Breast Cancer (Review)

[9] New Perspectives of Curcumin in Cancer Prevention

[10] The Effect of Curcumin on Breast Cancer Cells

[11] Curcumin Induces Cell Death and Restores Tamoxifen Sensitivity in the Antiestrogen-Resistant Breast Cancer Cell Lines MCF-7/LCC2 and MCF-7/LCC9

[12] Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively?

[13] Molecular Targets of Curcumin in Breast Cancer (Review)

[14] The Potential Utility of Curcumin in the Treatment of HER-2-Overexpressed Breast Cancer: An In Vitro and In Vivo Comparison Study with Herceptin

[15] Molecular Targets of Curcumin in Breast Cancer (Review)

[16] Curcumin: the Spicy Modulator of Breast Carcinogenesis

[17] The Effect of Curcumin on Breast Cancer Cells

[18] The Potential Utility of Curcumin in the Treatment of HER-2-Overexpressed Breast Cancer: An In Vitro and In Vivo Comparison Study with Herceptin

[19] Curcumin Induces Cell Death and Restores Tamoxifen Sensitivity in the Antiestrogen-Resistant Breast Cancer Cell Lines MCF-7/LCC2 and MCF-7/LCC9

[20] Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively?

[21] Ibid.

[22] Molecular Targets of Curcumin in Breast Cancer (Review)

[23] New Perspectives of Curcumin in Cancer Prevention

[24] The Effect of Curcumin on Breast Cancer Cells

[25] The Potential Utility of Curcumin in the Treatment of HER-2-Overexpressed Breast Cancer: An In Vitro and In Vivo Comparison Study with Herceptin

[26] Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked?

[27] Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health

[28] Nonsteroidal Anti-inflammatory Agents Differ in Their Ability to Suppress NF-kappaB Activation, Inhibition of Expression of Cyclooxygenase-2 and Cyclin D1, and Abrogation of Tumor Cell Proliferation

[29] Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked?

[30] Ibid.

[31] The Effect of Curcumin (Turmeric) on Alzheimer’s Disease: an Overview

[32] Curcumin and Cognition: a Randomised, Placebo-controlled, Double-blind Study of Community-dwelling Older Adults

[33] CDC Report: More than 100 Million Americans Have Diabetes or Prediabetes

[34] Targeted Delivery of Curcumin for Treating Type 2 Diabetes

[35] Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked?

[36] Curcumin and Obesity

[37] Curcumin Rescues High Fat Diet-induced Obesity and Insulin Sensitivity in Mice Through Regulating SREBP Pathway

[38] Clinical Use of Curcumin in Depression: A Meta-Analysis

[39] Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked

[40] Curcumin Inhibits Endometriosis Endometrial Cells by Reducing Estradiol Production

[41] Curcumin and Endometriosis: Review on Potential Roles and Molecular Mechanisms

[42] Effect of Turmeric on Xenobiotic Metabolising Enzymes

[43] The Effectiveness of Fermented Turmeric Powder in Subjects with Elevated Alanine Transaminase Levels: a Randomised Controlled Study

[44] Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked?

[45] Inhibition of Curcumin on Influenza A Virus Infection and Influenzal Pneumonia via Oxidative Stress, TLR2/4, p38/JNK MAPK and NF-kB Pathways

>