Zouten: Zijn Er Gezonde Soorten?

Je hebt misschien gehoord of gelezen over verschillende soorten zout die tegenwoordig op de markt beschikbaar zijn. Zout voegt smaak aan levensmiddelen toe. Zout is een belangrijk onderwerp geweest als het om bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes gaat.

De voedingsrichtlijnen beveelt consumptie aan van minder dan 2300 milligram (mg) natrium per dag voor mensen van 14 jaar en ouder. 2300 mg natrium wordt aangetroffen in ongeveer EEN theelepel zout.

Natrium is een mineraal dat voorkomt in natriumchloride, beter bekend als tafelzout. Ons lichaam heeft kleine hoeveelheden natrium en chloride uit de voeding nodig om normale lichaamsprocessen te vergemakkelijken. Het probleem is echter dat we teveel natrium consumeren; het grootste deel komt van bewerkte voedingsmiddelen en restaurantvoedsel (Voedingscentrum, z.d.).

Opmerking: natriuminname komt uit verschillende bronnen: natuurlijk voedsel, bewerkt voedsel, dranken en zout zelf.

Monster van natriumgehalte in levensmiddelen.

Natrium (mg)  Classificatie
Fruitsalade 1.2 Laag
Gezoete magere yoghurt 47 Laag
Instant Noedels 239 Gemiddeld
Meergranenbrood 380 Gemiddeld
Gebakken Rijst 411 Gemiddeld
Ingeblikte kippensoep 460 Gemiddeld
Pizza, gemengde toppings 640 Hoog
Tomatensaus 615 Hoog
Chips 670 Hoog

Zout

Effect

 • Hoog natriumverbruik neemt toe. Bloeddruk (hypertensie) en hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartziekten en beroertes (CDC, 2016).
 • Hartziekten is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en België. In de Verenigde Staten is dit de belangrijkste doodsoorzaak (CDC, 2017).

Zouten op de markt

 • Tafelzout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutafzettingen. Het is zwaarder bewerkt om mineralen te verwijderen en bevat meestal een additief om klonteren te voorkomen. Het meeste keukenzout heeft ook jodium (gejodeerd zout) toegevoegd om jodiumtekorten te voorkomen (Mayo Clinic, 2017).
 • Zeezout wordt gemaakt door verdamping van oceaanwater of water uit zoutwatermeren, meestal met een lichte verwerking die bepaalde sporenelementen en elementen achterlaat (bijv. Kalium, zink; afhankelijk van de waterbron) die op hun beurt smaak en kleur toevoegen aan zeezout. Het komt ook in verschillende grofheidsniveaus. Zeezout wordt vaak op de markt gebracht als gezonder zout dan keukenzout. Maar ze bevatten vergelijkbare hoeveelheden natrium (Mayo Clinic, 2017).
 • Himalayazout wordt gewonnen uit een grote zoutmijn in Pakistan. De roze kleur wordt toegeschreven aan het ijzeroxide-gehalte. Het heeft ook sporen van calcium, kalium en magnesium (Healthline, 2017).
 • Kosjer zout wordt gebruikt in de joodse religie. Het is schilferig en heeft een heel klein verschil met gewoon zout, hoewel het minder antiklontermiddelen en jodium bevat (Healthline, 2017).
 • Keltisch zout, dat populair werd in Frankrijk, heeft een lichtgrijze kleur en is redelijk vochtig. Het is gemaakt van zeewater en bevat sporen van mineralen. Het heeft een iets lager natriumgehalte dan gewoon keukenzout (Healthline, 2017).

zout soorten
De onderstaande tabel illustreert het mineraalgehalte van de tegenwoordig gangbare zouten [5].

Soort zout Calcium Kalium Magnesium IJzer Natrium
Tafelzout 0,03 0,09 <0,01 <0,01 39,1
Zeezout (Maldon) 0,16 0,08 0,05 <0,01 38,3
Himalayazout 0,16 0,28 0,1 0,0004 36,8
Keltisch zout 0,17 0,16 0,3 0,014 33,8

Soorten zoutgehalte in percentage (%)

Dit zijn eigenlijk kleine hoeveelheden en verschillen kunnen te verwaarlozen zijn in vergelijking met de werkelijke hoeveelheid die we in voedsel krijgen.

Zoute claims

Er is veel reclame en marketing geweest over gezondere zouten. We moeten echter voorzichtig zijn met deze strategieën. Vanuit logisch of academisch oogpunt moeten claims worden onderbouwd met bewijsmateriaal en wetenschappelijke studies. Je kunt hierover lezen van geloofwaardige bronnen zoals overheidsinstanties, wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijke autoriteiten.

Wat de wetenschap en de regering suggereren is dat we met mate natrium moeten eten en de aanbevolen richtlijnen / hoeveelheden moeten volgen, omdat hogere inname van natrium, vooral uit toegevoegd zout (elk soort dat je kiest bevat natrium), uiteindelijk tot ziekten kan leiden.

80% van de bevolking heeft een Magnesiumtekort!  

Met stress, hoge bloeddruk, spierkrampen, migraine, slapeloosheid als gevolg...

Exclusief E-Boek (22blz.) Toont: De Waarheid Over Magnesium, het wonder mineraal, toepassingen bij migraine, bloeddruk, slapeloosheid, stress, spierkrampen, osteoporose, diabetes,...Ontvang Jouw GRATIS Exemplaar Vandaag!

“Het belangrijkste verschil tussen de zouten is de smaak, kleur, textuur en gemak (Healthline, 2017).”

Dus hangt het af van de voorkeur van de persoon om het type zout te kiezen dat hem/haar aanspreekt. Het belangrijkste is dat we zout met zelfbeheersing gebruiken om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

zout

Zoute conclusie

Het kan zijn dat mensen zout kiezen en denken dat deze gezond bezig zijn en bij voorkeur op basis van hun zintuigen en de bijdrage ervan aan de smakelijkheid van een voedingsmiddel.

Onthoud dat natrium niet alleen uit zout komt, maar dat het ook van nature aanwezig is in eten en drinken. Dus wees voorzichtig bij het toevoegen van zout aan je voedsel of het consumeren van bronnen met veel natrium, zoals bewerkt en restaurantvoedsel. Matiging, balans en variëteit zijn de sleutel tot een gezonde voedselinname (Voedingscentrum, z.d.).

Weet je nog hoe het is om je GEWELDIG te voelen?

Organico TURBO Magnesium™ is een Premium voedingssupplement dat je magnesium niveau’s herstelt op een veilige en natuurlijke manier.

Dus je spierkrampen en hoofdpijn vermindert,… je stress en spanning ook… en je bent beter beschermd tegen hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en meer… allemaal zonder het risico van voorgeschreven medicijnen!

Je zult merken dat je beenkrampen je ’s nachts niet langer wakker houden… je migraine zal niet zo intens zijn of zo lang duren en kan zelfs helemaal verdwijnen… je humeur zal stabiliseren en je kunt uitkijken naar zonniger, gelukkigere dagen in je toekomst…

Je zult merken dat je ’s nachts beter slaapt en je meer ontspannen voelt… Je botten zullen sterker, gezonder zijn… en wat denk je dat het zal doen voor je gemoedsrust wanneer je beseft dat je jouw risico hebt verminderd voor een reeks dodelijke ziekten?

Organico TURBO Magnesium™ is een magnesium supplement als geen ander… zijn UNIEKE samenstelling zorgt voor betere absorptie en betere resultaten, zonder de gekende badkamer uitstapjes…

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan eens  Organico TURBO Magnesium™.

Organico Turbo Magnesium - potOrganico TURBO Magnesium™ is samengesteld uit Magnesium Bisglycinaat (AlbionⓇ) en Magnesium Citraat, aangevuld met taurine aminozuren en de belangrijke Vitamine B6 en Vitamine D3.

Dit betekent dat in tegenstelling tot veel magnesiumsupplementen die slecht worden geabsorbeerd vanwege hun chemische structuur, laxerende werking en te veel bindmiddelen of coatings, Organico Turbo Magnesium de magnesium rechtstreeks naar je bloedbaan en zenuwstelsel brengt en dit aangevuld met de belangrijke Taurine verbinding, de Vitamine B6 en D3.

Organico TURBO Magnesium™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Onze gepatenteerde Organico Turbo Magnesium formule is anders dan al het andere op de markt. En wanneer je het voor de eerste keer probeert, zul je versteld staan hoe snel je het voelt werken om de gebalanceerde, levendige gezondheid te bieden die je verdient.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Magnesium™  en wat het voor je gezondheid betekent…

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICO™

P.S. Gebruik jij een Magnesium Supplement of ben je dit van plan?Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.

Wanneer je ooit één van de veel voorkomende magnesiumsupplementen hebt geprobeerd, dan kan ik begrijpen dat je een sceptische wenkbrauw optrekt omdat ik je dagelijkse aanvulling met magnesium aanraad. Wanneer mensen immers aan magnesiumsupplementen denken, hebben ze de neiging ze te onthouden vanwege hun laxerende eigenschappen… en onverwachte uitstapjes naar de badkamer zijn niet iets waar je elke dag mee te wilt maken hebt!

Bovendien zijn veel magnesiumsupplementen vervuild met ongezonde bindmiddelen en vulstoffen die de effectiviteit sterk vermindert. De risico’s van een magnesiumtekort zijn groot maar veel van de beschikbare magnesiumsupplementen zijn ineffectief en/of te duur voor wat ze te bieden hebben.

Lees dus aandachtig dit artikel vooraleer je in de supermarkt of online goedkope magnesium zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen

 1. Voedingscentrum, z.d. Zout en natrium. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx.
 2. Centers for Disease Control and Prevention. (2016). Sodium: The Facts. https://www.cdc.gov/salt/pdfs/sodium_fact_sheet.pdf.
 3. Centers for Disease Control and Prevention. (2017). Leading Causes of Death. https://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.html.
 4. Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2017). What’s the difference between sea salt and table salt? http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/sea-salt/faq-20058512
 5. Healthline Media. (2017). Types of Salt. https://www.healthline.com/nutrition/different-types-of-salt#section10

>