Probiotica

Wat is/zijn probiotica?

Probiotica, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn probiotica? Volgens de Maag Lever Darm stichting (2022) zijn probiotica producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Het World Health Organization(WHO)(2) hanteert voor probiotica de volgende definitie: “levende micro-organismen die, wanneer een juiste hoeveelheid wordt toegediend, een gezondheidsvoordeel kunnen opleveren aan de host.” Er lopen momenteel meerdere onderzoeken over de gunstige effecten van probiotica op verschillende klachten en aandoeningen, zoals een verhoogde weerstand(3).

Wat doet probiotica?

Probiotica zit (voornamelijk) in de darmflora en zorgen voor een goede werking van de darmen. Doordat het bacteriën zijn die via voeding of supplementen bij de darmen terechtkomen, moeten ze eerst een route langs het spijsverteringsstelsel afleggen. Dit houdt in dat probiotica ook langs de maag moet om uiteindelijk in de darmen terecht te komen(1)(4).

Verschillende soorten probiotica

Doordat ieder mens een unieke darmflora heeft, is het lastig een eensluidend antwoord te geven op de vraag welke probiotica het best is. Er zijn twee hoofdgeslachten bij probiotica(4), namelijk de Lactobacillus en de Bifidobacterium waarvan de melkzuurbacteriën worden gebruikt. Onder de Lactobacillus heb je weer verschillende bacteriesoorten, maar als probioticum is het vooral belangrijk te kijken naar de lactobacillus acidophilus en de lactocaillus casei. Bij de bifidobacterium heb je ook verschillende bacteriesoorten die onder dit geslacht vallen.

Probiotica is in verschillende soorten verkrijgbaar bij de supermarkt in de vorm van zuivelproducten, maar ook bij een apotheek of drogisterij is het mogelijk probiotica te kopen in poedervorm of als capsules. 

Ontvang 22 Heerlijke Juice Recepten

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven

 • 6 Verrukkelijke Juice Tips voor meer energie, focus en vetverbranding
 • 22 Heerlijke Juice recepten om af te slanken

Wat zijn de voordelen van Probiotica?

Probiotica hebben verschillende voordelen(5) voor het maag-darmstelsel als supplement en als medicijn. Passariello en anderen (2014) hebben hierbij gekeken naar de verschillende europese regulaties om probiotica te registreren als supplement of als medicijn. Er zijn verschillende klinische studies over de effecten van probiotica bij aandoeningen bij het maag-darmstelsel(6)(7), waarbij tot dusver de klinische onderzoeken rondom het behandelen van acute gastro-enteritis bij kinderen en door antibiotica ontstane buikgriep bij kinderen en volwassenen.

Zo kan probiotica bijvoorbeeld helpen bij gewichtsverlies, maar wist je bijvoorbeeld dat probiotica kan helpen bij een slechte adem? Verder is er een vooronderzoek door Brown (2004) (8) geweest naar medische condities en het behandelen van medische condities met probiotica, zoals buikgriep, baby allergieën, groeiachterstand, hyperlipidemie, leverziekten, maag infecties (zoals helicobacter pylori) en andere medische condities. 

Wat zijn eventuele bijwerkingen van Probiotica?

Over het algemeen zijn probiotica veilig voor de mens. Zo veilig dat de meeste probiotica zelfs een “generally regarded as safe” (GRAS) status(9) bij de Food and Drug Administration (FDA) hebben. Dit houdt in dat probiotische producten en toepassingen waarbij probiotica wordt gebruikt als veilig worden gelabeld voor de mens. Ook het voedingscentrum (10) geeft aan dat probiotica geen ongewenste bijwerkingen hebben.

De meeste onderzoeken rondom probiotica zijn gebaseerd op de voorwaarde dat je gezond bent. Mocht je een (chronische) ziekte hebben, is ons advies om eerst met jouw arts te overleggen, voordat je te veel probiotica inneemt. Een overdosis aan probiotica kan namelijk leiden tot (ernstige) buikgriep(1).

Waar kan ik Probiotica supplementen kopen?

Probiotica is als supplement bij verschillende drogisterijen en winkels verkrijgbaar. Ook bij OrganicoLabs kun je een probiotica supplement kopen. Ben je benieuwd naar de Turbo Probiotica? Lees dan rustig ons artikel door met informatie over de turbo probiotica en wat de samenstelling is van één capsule.

Belangrijk om te weten is dat de aanbevolen dosis niet overschreden wordt. Verder zijn supplementen, zoals de naam al aangeeft, een supplement op het dagelijks leven en geen vervanging van een gevarieerd voedingspatroon.

 1. Maag Lever Darm stichting (z.d.). Probiotica. Geraadpleegd op 15 november 2022, van https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/
 2. FAO/WHO. (2001). Evaluation of health and nutritional properties of powder milk and live lactic acid bacteria. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization Expert Consultation Report, 1-34.
 3. Ouwehand AC, Forssten S, Hibberd AA, Lyra A, Stahl B. Probiotic approach to prevent antibiotic resistance. Ann Med. 2016;48(4):246-55. doi: 10.3109/07853890.2016.1161232. Epub 2016 Mar 26. PMID: 27092975.
 4. Ljungh A, Wadström T. Lactic acid bacteria as probiotics. Curr Issues Intest Microbiol. 2006 Sep;7(2):73-89. PMID: 16875422.
 5. Passariello A, Agricole P, Malfertheiner P. A critical appraisal of probiotics (as drugs or food supplements) in gastrointestinal diseases. Curr Med Res Opin. 2014 Jun;30(6):1055-64. doi: 10.1185/03007995.2014.898138. Epub 2014 Mar 13. PMID: 24568124.
 6. Ritchie ML, Romanuk TN. A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases. PLoS One. 2012;7(4):e34938. doi: 10.1371/journal.pone.0034938. Epub 2012 Apr 18. PMID: 22529959; PMCID: PMC3329544.
 7. Sarowska J, Choroszy-Król I, Regulska-Ilow B, Frej-Mądrzak M, Jama-Kmiecik A. The therapeutic effect of probiotic bacteria on gastrointestinal diseases. Adv Clin Exp Med. 2013 Sep-Oct;22(5):759-66. PMID: 24285463.
 8. Brown AC, Valiere A. Probiotics and medical nutrition therapy. Nutr Clin Care. 2004 Apr-Jun;7(2):56-68. PMID: 15481739; PMCID: PMC1482314.
 9. U.S. food & Drug Administration (2018). Microorganisms & Microbial-Derived Ingredients Used in Food (Partial List). Geraadpleegd op 15 november 2022, van https://www.fda.gov/food/generally-recognized-safe-gras/microorganisms-microbial-derived-ingredients-used-food-partial-list
 10. Voedingscentrum (z.d.) Probiotica. Geraadpleegd op 15 november 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/probiotica.aspx

 

Heb je zelf een fenomenaal lekker en gezond juice recept om te delen met de Alpha Detox leden? Deel je favoriete juice recepten met de Alpha Detox leden in de comments hieronder!

Geen juicer? Geen probleem! Organico Turbo Green juice is een vernuftig variatie van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 verschillende superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen , munt, moringa, groene thee en meer. Het is samengesteld voor drukke vrouwen en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!


OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende? En het beste is, dankzij Organico TURBO Green juice gaat dit sneller, makkelijker en is absoluut HEERLIJK!

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>