Probiotica en prebiotica: waarom je beide nodig hebt

Als je er goed uit wilt zien en je goed wilt voelen, is het een goed idee om voldoende probiotische voedingsmiddelen te eten. Probiotisch voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi herbevolken je spijsverteringsstelsel met goede bacteriën of probiotica.

En van deze probiotica is aangetoond dat ze een zachte spijsvertering, een heldere huid, een sterkere immuniteit en een betere algehele gezondheid ondersteunen.

Maar hoe zit het met prebiotica?

Nee, ik herhaal mezelf niet.

Hoewel ze op elkaar lijken, verschillen prebiotica sterk van probiotica.

Maar prebiotica zijn net zo belangrijk als probiotica om je te helpen er goed uit te zien en goed te laten voelen.

In dit artikel zullen we bekijken wat prebiotica voor jouw gezondheid doet, waarom je ze nodig hebt en de beste prebiotische voedingsmiddelen die je aan jouw eetpatroon kunt toevoegen.

Probiotica en Prebiotica: wat is het verschil?

Probiotica en prebiotica spelen verschillende, maar complementaire, rollen in jouw gezondheid. Simpel gezegd:

Probiotica: levende, nuttige bacteriën die in jouw darm leven. Je krijgt probiotica door het voedsel dat je eet en door supplementen.
Prebiotica: niet-verteerbare, plantaardige vezels. Probiotica die in je darm leven, eten deze vezel.

Met andere woorden, prebiotica zijn het voedsel die je probiotica voedt. En je hebt VEEL probiotica in je darmen.

Wetenschappers schatten dat er meer dan 100 biljoen probiotica in je maag leven. En je zult verbaasd staan van de manieren waarop deze probiotica je gezondheid beïnvloeden. (1)

Hoe beïnvloeden Probiotica jouw gezondheid?

Probiotica beïnvloeden jouw gezondheid op verschillende manieren. Wist je bijvoorbeeld dat 70% tot 80% van je immuunsysteem zich in je onderbuik bevindt?

Dat betekent dat probiotica die in je buik leven de eerste verdedigingslinie van je lichaam zijn tegen ziekte. (2)

Maar probiotica kunnen ook:

 • spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen verbeteren
 • hoge energieniveaus ondersteunen
 • duidelijke, gezonde huid bevorderen
 • angst, stress en depressie verlichten
 • het prikkelbare darmsyndroom verzachten
 • En nog veel meer

Zoals je ziet, doen de probiotica die in je maag leven veel voor je gezondheid.

darmflora en probiotica

Maar om probiotica alles te laten doen wat ze kunnen voor uw gezondheid, hebben zij de juiste brandstof nodig. Dat is waar het voedsel dat je eet in het spel komt.

Wat doet voedsel met jouw probiotica?

Het voedsel dat je eet, bepaalt of je alle gezondheidsvoordelen ervaart die probiotica te bieden hebben, of dat je mist.

Gebruik je een vast eetpatroon met veel suiker, veel koolhydraten (denk aan alles dat in een zak of doos wordt geserveerd) dan verhonger je je probiotica. Dat komt omdat probiotica niet kunnen groeien of zich op dit voedsel kunnen voortplanten.

Maar dat is niet eens het slechtste deel …

Het eten van hoog-suiker, hoog-koolhydraatvoedsel voedt de SLECHTE bacteriën die in jouw darm leven – yep, je hebt meer dan probiotica dat daar leeft.

Wanneer deze slechte bacteriën jouw darm overvallen, ervaar je symptomen zoals gas, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, lekkende darm en het Prikkelbare-darmsyndroom.

Tegenwoordig heeft een groot gedeelte van de bevolking deze symptomen op wekelijkse, zo niet dagelijkse basis.

En de reden waarom dit komt is meestal omdat ze nooit wisten dat hun eetpatroon een explosie van Candida en andere slechte bacteriën in hun darm opwekt.

Gelukkig kun je, als je vreselijke spijsverteringsproblemen hebt zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree, er iets aan doen.

op het toilet

Je kunt je spijsvertering verbeteren door je probiotica de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. En je kunt dat doen door meer prebiotisch voedsel te eten.

Prebiotica: het voedsel dat jouw probiotica voedt

Met 100 BILJOEN probiotica in je onderbuik, is het echt mogelijk om ze allemaal te voeden met een paar kleine prebiotische supplementen? Ik denk het niet. Een beter idee is om je prebiotica uit je voedsel te halen.

Onthoud dat prebiotica een soort niet-verteerbare, plantaardige vezels zijn. Ze zijn te vinden in groenten, fruit en peulvruchten.

Voedingsmiddelen die een goede bron van prebiotica zijn, zijn onder andere:

 • Haver
 • Bananen
 • Asperge
 • Bessen
 • Paardebloem Groenen
 • Knoflook
 • Prei
 • Uien
 • Acaciagom (Arabische gom)
 • Jeruzalem-artisjokken (verschillend van gewone artisjokken)

prebiotische voedingsmiddelen

Hier zijn een paar voorgestelde manieren om deze voedingsmiddelen in jouw eetpatroon op te nemen.

Hoe Prebiotische voedingsmiddelen toe te voegen aan jouw eetpatroon

Uien: uien kunnen gemakkelijk in een koekenpan worden gebakken of op de barbecue worden gegrild. Als je op zoek bent naar een pittige kick, probeer dan rauwe ui toe te voegen aan sandwiches en salades.

Onrijpe bananen: pak een banaan als deze nog niet helemaal rijp is (nog steeds groen) en doe hem in je volgende smoothie. Onrijpe bananen zitten vol prebiotica.

Rauwe knoflook: mijn favoriete manier om rauwe knoflook te eten is een paar teentjes te verpletteren en in een kom pasta te gooien. Als je koolhydraten probeert te verminderen, probeer dan rauwe knoflook en olijfolie te mengen voor een heerlijke, zelfgemaakte saladedressing.

Bessen: Bessen zoals aardbeien, frambozen en bosbessen zijn niet alleen smakelijk, schuldvrij tussendoortjes. Ze zijn ook een geweldige bron van prebiotica. Geniet vandaag nog van een handvol!

Het opnemen van meer prebiotische voedingsmiddelen in jouw eetpatroon is gewoon logisch.

Prebiotisch voedsel is kostbare brandstof die jouw probiotica nodig heeft om al hun geweldige gezondheidsvoordelen te bieden.

probiotica kan helpen bij overgewicht

Maar wat als je niet genoeg probiotica in je onderbuik hebt?

Als je meer dan twee keer per maand last hebt van gas, een opgeblazen gevoel, maagkrampen, obstipatie en diarree, kunnen je symptomen een rode vlag zijn, dat er iets niet klopt in je onderbuik.

Misschien heb je niet alle probiotica die je nodig hebt. Of erger, je darm kan overspoeld worden door slechte bacteriën zoals candida.

Gelukkig is er iets dat je kunt doen om je darmen te laten overstromen met levende, gezonde probiotica. Zodat je nu kunt beginnen met genieten van jouw beste gezondheid.

En de gemakkelijkste manier om de probiotica te krijgen die je nodig hebt, is door een probiotisch supplement van hoge kwaliteit te nemen.

Stap naar een gezondere spijsvertering

Probiotica kun je met recht een SUPER supplement uit de natuur noemen met talrijke gezondheidsvoordelen.Wanneer je het opneemt in je voedingspatroon zet je een gezonde stap naar een vitaler, actiever leven waarin je jezelf opgelucht voelt en geniet van een verbeterende stofwisseling!

Organico TURBO Probiotica™ is een zeer gezond voedingssupplement met maar liefst 120 miljard kolonie vormende eenheden (CFU’s) per gram.

Wil je dus op een makkelijke manier je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen zodat je lichaam beter vet verbrandt, vermoeidheid tegen gaan en je terug fit en opgelucht voelen, probeer dan eens een TURBO Probiotica™

Organico Turbo Probiotica - potTURBO Probiotica™  is verder samengesteld met 10 brede Spectrum SUPER Stammen en bevat 120 miljard CFU’s per gram.

Dit maakt TURBO Probiotica™ krachtiger dan gelijk welk ander probiotica supplement. In één capsule TURBO Probiotica™ zitten drie tot vier keer zoveel nuttige darm-bacterieën dan in vergelijking met de meeste andere toonaagevende merken.

TURBO Probiotica™  is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt je spijsvertering te verbeteren, bestrijd lome vermoeidheid, verbetert je darmstelsel waardoor jij je terug fitter en opgelucht voelt en nog zoveel meer om terug te genieten van een vitaal, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Probiotica™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens

ORGANICO Labs™

P.S. Gebruik jij een Probiotica Supplement of ben je dit van plan?

Organico TURBO Probiotica Balans is gemaakt met onze veganistische en glutenvrije vrienden in gedachten. Dit is voedsel, geen medicijn. Organico TURBO Probiotica Balans streeft ernaar ingrediënten van de hoogste kwaliteit te gebruiken, zonder toevoegingen. De speciale plant capsules zijn maagzuur resistent zodat de probiotica bacteriën ook effectief door de maagwand geraken. Op deze manier kunnen ze effectief je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen en lome vermoeidheid tegen gaan.

Bestel hier je TURBO Probiotica en geniet terug van een vitaler leven waarin je jezelf terug fitter en opgelucht voelt!

Deel desgewenst dit artikel

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928711/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
>