De rol van collageen bij de gezondheid van botten en tanden

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en het vormt de basis voor bindweefsels in de huid, haren, nagels, botten, pezen, ligamenten en vele andere lichaamsstructuren. Het speelt een cruciale rol in de structuur en sterkte van deze weefsels.

Hoe draagt collageen bij aan de gezondheid van onze botten?

Botten zijn niet simpelweg harde structuren die ons lichaam ondersteunen. Ze zijn dynamisch, levend weefsel, samengesteld uit een combinatie van mineralen en collageenvezels. Deze combinatie geeft botten hun sterkte en flexibiliteit. Collageen in botten fungeert als een raamwerk waarop mineralen zoals calcium zich kunnen hechten, waardoor het bot zijn vaste structuur krijgt.

Naarmate we ouder worden, kan de collageenproductie afnemen. Hierdoor kunnen botten brozer worden, wat het risico op breuken vergroot. Door voldoende collageen te behouden, kunnen botten hun integriteit en sterkte behouden, waardoor het risico op aandoeningen zoals osteoporose vermindert. (1)

En hoe zit het met onze tanden?

Tanden bestaan uit verschillende lagen: het glazuur aan de buitenkant, dentine in het midden en de pulpa aan de binnenkant. Dentine, de laag onder het glazuur, bestaat voor een groot deel uit collageen. Dit collageen biedt een structuur waarop mineralen kunnen worden afgezet, waardoor de tand zijn vorm en sterkte krijgt.

Een verminderde collageenproductie kan dus invloed hebben op de gezondheid van onze tanden, waardoor ze gevoeliger worden voor gaatjes en andere aandoeningen.

Kunnen we de collageenproductie in ons lichaam stimuleren?

Ja, en hier komt voeding een sleutelrol spelen. Vitamine C bijvoorbeeld, is essentieel voor de productie van collageen. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en groene bladgroenten, kunnen helpen de collageenproductie te stimuleren. (2) Daarnaast zijn er specifieke aminozuren nodig voor de productie van collageen, waaronder proline en lysine, die we uit eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen halen. (3)

Hoe kunnen collageen supplementen helpen?

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de voordelen van collageen supplementen. Deze supplementen zijn meestal gemaakt van dierlijke bronnen, zoals runderen, vissen of kippen, en bevatten gehydrolyseerd collageen dat gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. (4)

Het innemen van collageen supplementen kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van botten en tanden op verschillende manieren:

  1. Directe aanvoer: Het voorziet het lichaam direct van de noodzakelijke bouwstenen voor de productie van collageen.
  2. Stimulatie van de natuurlijke productie: Er zijn aanwijzingen dat het innemen van collageen supplementen de eigen productie van collageen door het lichaam kan stimuleren.
  3. Ondersteuning van de algemene gezondheid: Collageen supplementen kunnen ook bijdragen aan de gezondheid van huid, haar en nagels, wat een indicatie kan zijn van een goede algehele gezondheid en daarmee ook een positieve invloed op botten en tanden.

Is er een verschil in soorten collageen supplementen?

Ja, er zijn verschillende types collageen, waarvan type I, II en III de meest voorkomende zijn. (5) Type I collageen is het meest aanwezig in de huid, haren en nagels, maar ook in botten en tanden. Dit type wordt vaak aangetroffen in rundercollageen supplementen. Type II collageen is voornamelijk aanwezig in kraakbeen en wordt vaak gevonden in supplementen afkomstig van kippen. Type III collageen is te vinden in de huid, bloedvaten en organen.

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Bij het kiezen van een collageensupplement is het belangrijk om het etiket zorgvuldig te lezen en te kiezen voor een kwalitatief, zuiver product zonder toevoegingen.

Hoe verhouden collageen en lichaamsbeweging zich tot elkaar?

Heeft fysieke activiteit invloed op de collageenproductie?

Ja, absoluut. Regelmatige lichaamsbeweging, en dan vooral gewichtsdragende oefeningen zoals hardlopen, wandelen en krachttraining, kan de botdichtheid verhogen. Dit gebeurt deels door de stimulatie van de collageenproductie in de botten. Als botten regelmatig worden belast, reageren ze door sterker te worden, wat bijdraagt aan een verhoogde collageensynthese.

Daarnaast kan lichaamsbeweging de doorbloeding verbeteren, wat op zijn beurt helpt bij de distributie van voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van collageen.

Wat is de relatie tussen collageen en gewrichtsgezondheid?

Naast de rol in botten en tanden, speelt collageen ook een cruciale rol in de gezondheid van gewrichten. (6) Kraakbeen, dat voornamelijk uit collageen bestaat, fungeert als een kussen tussen de botten in een gewricht. Het helpt de gewrichten soepel te bewegen en schokken te absorberen.

Een afname van collageen kan leiden tot een dunnere kraakbeenlaag, wat het risico op gewrichtspijn en aandoeningen zoals artrose kan verhogen. Er zijn aanwijzingen dat collageen supplementen kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en het verbeteren van de functie, vooral bij mensen met artrose.

Zijn er andere factoren die de collageenproductie beïnvloeden?

Absoluut. Naast veroudering en voeding kunnen externe factoren zoals blootstelling aan de zon, roken en een hoge suikerinname de collageenproductie en structuur negatief beïnvloeden. Overmatige blootstelling aan de zon kan bijvoorbeeld leiden tot een afname van collageen in de huid, wat resulteert in rimpels en een slappere huid. Het is dus niet alleen belangrijk om je collageen inname te verhogen, maar ook om je levensstijl aan te passen voor een optimale gezondheid van botten, tanden en huid.

Hoe kunnen we ons totale collageengehalte behouden naarmate we ouder worden?

Consistentie is het sleutelwoord. Een gebalanceerd dieet rijk aan vitamine C, aminozuren en andere essentiële voedingsstoffen, samen met regelmatige lichaamsbeweging en bescherming tegen schadelijke externe factoren, kan helpen de collageenniveaus op peil te houden. Het toevoegen van een collageensupplement aan je dagelijkse routine kan ook nuttig zijn, vooral als je specifieke gezondheidsdoelen voor ogen hebt of te maken hebt met bepaalde aandoeningen die de collageenproductie beïnvloeden.

Het behouden van gezonde collageenniveaus is een holistische inspanning die zowel aandacht voor voeding, lichaamsbeweging als levensstijl vereist. Door proactief te zijn in onze zorg voor ons lichaam, kunnen we genieten van een sterke gezondheid, van onze botten en tanden tot onze huid en haren.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

 

Referenties:

(1) König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018 Jan 16;10(1):97. doi: 10.3390/nu10010097. PMID: 29337906; PMCID: PMC5793325.
(2) Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.
(3) Paul C, Leser S, Oesser S. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients. 2019 May 15;11(5):1079. doi: 10.3390/nu11051079. PMID: 31096622; PMCID: PMC6566836.
(4) Barati M, Jabbari M, Navekar R, Farahmand F, Zeinalian R, Salehi-Sahlabadi A, Abbaszadeh N, Mokari-Yamchi A, Davoodi SH. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. J Cosmet Dermatol. 2020 Nov;19(11):2820-2829. doi: 10.1111/jocd.13435. Epub 2020 May 21. PMID: 32436266.
(5) Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20–6.
(6) Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Res Opin. 2006 Nov;22(11):2221-32. doi: 10.1185/030079906X148373. PMID: 17076983.

>