10 Manieren om Energieniveau´s te Verhogen Zonder Nog Een Kopje Koffie te Nemen

Koffie is een populaire drank wereldwijd, en de smaak van koffie, met zijn robuuste, nootachtige tonen en hoog cafeïnegehalte, kan een sterke energieboost geven waar velen van ons niet zonder kunnen.

Maar hunkeren naar cafeïne direct nadat je de wekker hoort, hoeft niet je dagelijkse ritueel te zijn.

Wanneer je op zoek bent naar manieren om energie te krijgen zonder cafeïne, zijn er eigenlijk heel veel alternatieven.

Lees verder en ontdek hoe je die ochtend doorkomt zonder een kopje koffie in de hand!

Kom je dag door zonder koffie

1. Bewegen

Bewegen is de oplossing om je natuurlijke energieniveau in je lichaam hoog te krijgen. Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar als je goed zweet, kun je je energieniveau verhogen. Een eenvoudige cardio training bevordert de bloedtoevoer naar jouw spieren, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en zorgt voor de levering van die voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft (Wang R et el., 2017).

Regelmatige lichaamsbeweging kan na verloop van tijd ook vermoeidheid verminderen, waardoor jouw lichaam efficiënter wordt in de manier waarop het de bloedsuikerspiegel reguleert en vet verbrandt (Sonnevelt A, 2019).

Trainingen kunnen je lichaam ook overspoelen met endorfines, die ‘feel good’-hormonen die je de hele dag door laten grijnzen en energiek houden. Overweeg eens jouw dag te beginnen met een ochtendtraining. Als je woon-werkverkeer hier geen ruimte voor geeft, kun je ’s middags een micro-workout doen of na het werk naar de sportschool gaan. Zelfs een paar push-ups tijdens een werkpauze kan je helpen je natuurlijke energie terug te winnen (Whiteman H, 2017).

2. Slaap voldoende

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar slaap is echt een magische pil als het gaat om het handhaven van homeostase. Ons lichaam heeft regelmatige, gezonde slaapcycli nodig om zijn weefsels en chemie te herstellen en opnieuw af te stemmen.

Hoeveel slaap is voldoende? De meeste volwassenen hebben minimaal zes uur, bij voorkeur acht, per nacht nodig.

Bovendien moet je slaap ook gezond zijn. Als je veel draait, word je waarschijnlijk minder uitgerust wakker.

Om de slaap te krijgen die je nodig hebt om energiek wakker te worden, probeer dan cafeïne na 13 uur te vermijden. Alcohol kan ook slaapcycli remmen en hetzelfde geldt voor koolhydraatrijke diëten (Trimbos, z.d.)

3. Gebruik de kracht van de Power Nap

Powernaps zijn krachtig als het gaat om het handhaven van hoge energieniveau´s. In plaats van een espresso te pakken wanneer je oogleden beginnen dicht te vallen, doe je gewoon een dutje.

Power-dutjes moeten idealiter plaatsvinden tussen 13.00 en 16.00 uur en ze mogen tussen tien en dertig minuten duren. Je kunt in de verleiding komen om langer te blijven liggen, maar als je dit doet, kun je je zelfs suffer voelen bij het ontwaken (Bender S, 2023).

Deze dutjes kunnen je helpen bij het goedmaken van slaaptekorten (zie eerder punt). Ze kunnen ook hersenactiviteit stimuleren, creatief denken verbeteren en, belangrijker, onze energieniveau´s resetten. Studies wijzen er zelfs op dat dutjes veel beter zijn dan cafeïne, als je het hebt over wat het kan doen voor geheugenbehoud en alertheid (Bender S, 2023)!

4. Consumeer rauwe cacao

Als je een koffiegewoonte hebt aangeleerd, ben je misschien gewend om energie uit dranken te halen. In plaats van je koffiezetapparaat aan te zetten open je liever een bakje rauwe cacao.

Rauwe cacao – niet te verwarren met een chocoladereep – zit boordevol fenylethylamine, een chemische stof waarvan bekend is dat het alertheid bevordert. Het is ook rijk aan antioxidanten, die je immuunsysteem kunnen helpen stabiliseren (Nehlig A, 2013).

Zorg ervoor dat je 100% rauwe cacao koopt. Sommige pakketten kunnen worden geleverd met toegevoegde suiker, wat dan weer niet geweldig is voor energieniveau´s.

Probeer rauwe cacao in smoothies te mengen of maak zelfgemaakte warme chocolademelk.

5. Probeer kruidensupplementen

Een breed scala aan kruiden en planten hebben energiebevorderende eigenschappen. Het goede nieuws over deze kruiden is dat ze cafeïnevrij zijn!

Macawortel, bijvoorbeeld, is een Peruaanse plant – volledig zonder cafeïne – die bekend staat om het uithoudingsvermogen en energieniveau te stimuleren. Je kunt maca in supplementvorm of als poeder consumeren (een geweldige aanvulling op smoothies) (Marengo K, 2023).

Magnesiumsupplementen kunnen ook helpen bij het beheren van een gezonde slaapcyclus.

Voordat je begint met het nemen van kruidensupplementen, raad ik je aan van tevoren te overleggen met een arts. Sommige supplementen kunnen nadelige effecten hebben, vooral als je momenteel andere voorgeschreven medicijnen gebruikt.

6. Drink meer water

Het is van vitaal belang om elke dag voldoende water te consumeren. Hierdoor kan je waargenomen “behoefte” aan cafeïne eigenlijk worden beperkt, omdat water een natuurlijke stimulans is.

Uitdroging kan zelfs leiden tot vermoeidheid, omdat onvoldoende water in het lichaam het vermogen van zuurstof om naar uw hersenen te reizen kan remmen. Je lichaam moet harder werken als het uitgedroogd is om voldoende zuurstof naar je cellen te transporteren.

Water is ook van vitaal belang voor het stimuleren van jouw metabolisme, zodat je voedingsstoffen efficiënt kunt verwerken.

Hoeveel water moet je elke dag nemen? Over het algemeen worden acht 240ml glazen water geadviseerd. Ik wil je echter aanmoedigen om meer te nemen, vooral als je in een droger klimaat leeft.

7. Word positief wakker

Onze gedachten kunnen grote invloed hebben op ons vermogen om gedurende de dag alert en gefocust te blijven. Als je wakker wordt in een wolk van negatieve gedachten, kunnen deze van invloed zijn op je energieniveau´s.

Omarm het positieve denken voordat je uit bed stapt. Dompel jezelf onder in wat je momenteel vreugde brengt of waar je naar uitkijkt.

Train je hersenen om deze sporen van optimisme te volgen voor die extra veerkracht.

8. Beperk alcohol

Alcoholgebruik kan invloed hebben op het vermogen om gezond en voldoende te slapen. Het kan ook leiden tot sufheid de volgende dag (of zelfs dagen).

Als je graag energiek wakker wordt, doe dan de avond ervoor rustig aan met alcohol. Als je alcohol consumeert, hydrateer dan zoals altijd en combineer daarnaast elke alcoholische drank bij voorkeur met één of twee glazen water.

9. Mediteer

Meditatie stelt iedereen in staat om de kunst van het stilzijn te cultiveren, maar het is zoveel meer dan dat! Mediteren gedurende zelfs vijf minuten kan de bloeddruk verlagen, depressie verlichten en stress verminderen

Omdat stress en depressie kunnen bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid, kan een korte meditatiesessie van vitaal belang zijn om je een extra energieboost te geven.

10. Eet meer Superfoods

Superfoods zijn voedselproducten die rijk zijn aan voedingsstoffen die we nodig hebben voor een optimale gezondheid. Het consumeren van meer van deze superfoods, met name voedsel dat rijk is aan vezels, kan wonderen verrichten voor je energieniveau.

Probeer bewerkte voedingsmiddelen, suikers en vetten in je eetpatroon te vervangen door superfoods, die minder snel de bloedsuikerspiegel zullen verhogen (en leiden tot energiestoppen).

Gebruik deze tips om je energie te verhogen zonder cafeïne. Want ook jij verdient het om je geweldig te voelen, …

Weet je nog hoe het is om je GEWELDIG te voelen?

Organico TURBO Magnesium™ is een Premium voedingssupplement dat je magnesium niveau’s herstelt op een veilige en natuurlijke manier.

Dus je spierkrampen en hoofdpijn vermindert¹,… je stress en spanning ook… en je bent beter beschermd tegen hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en meer… allemaal zonder het risico van voorgeschreven medicijnen!

Je zult merken dat je beenkrampen je ’s nachts niet langer wakker houden… je migraine zal niet zo intens zijn of zo lang duren en kan zelfs helemaal verdwijnen²… je humeur zal stabiliseren en je kunt uitkijken naar zonniger, gelukkigere dagen in je toekomst…

Je zult merken dat je ’s nachts beter slaapt en je meer ontspannen voelt ³… Je botten zullen sterker, gezonder zijn… en wat denk je dat het zal doen voor je gemoedsrust wanneer je beseft dat je jouw risico hebt verminderd voor een reeks dodelijke ziekten?

Organico TURBO Magnesium™ is een magnesium supplement als geen ander… zijn UNIEKE samenstelling zorgt voor betere absorptie en betere resultaten, zonder de gekende badkamer uitstapjes…

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan eens  Organico TURBO Magnesium™.

Organico Turbo Magnesium - potOrganico TURBO Magnesium™ is samengesteld uit Magnesium Bisglycinaat (AlbionⓇ) en Magnesium Citraat, aangevuld met taurine aminozuren en de belangrijke Vitamine B6 en Vitamine D3.

Dit betekent dat in tegenstelling tot veel magnesiumsupplementen die slecht worden geabsorbeerd vanwege hun chemische structuur, laxerende werking en te veel bindmiddelen of coatings, Organico Turbo Magnesium de magnesium rechtstreeks naar je bloedbaan en zenuwstelsel brengt en dit aangevuld met de belangrijke Taurine verbinding, de Vitamine B6 en D3.

Organico TURBO Magnesium™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Onze gepatenteerde Organico Turbo Magnesium formule is anders dan al het andere op de markt. En wanneer je het voor de eerste keer probeert, zul je versteld staan hoe snel je het voelt werken om de gebalanceerde, levendige gezondheid te bieden die je verdient.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Magnesium™  en wat het voor je gezondheid betekent…

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICO™

P.S. Gebruik jij een Magnesium Supplement of ben je dit van plan?Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.

Wanneer je ooit één van de veel voorkomende magnesiumsupplementen hebt geprobeerd, dan kan ik begrijpen dat je een sceptische wenkbrauw optrekt omdat ik je dagelijkse aanvulling met magnesium aanraad. Wanneer mensen immers aan magnesiumsupplementen denken, hebben ze de neiging ze te onthouden vanwege hun laxerende eigenschappen… en onverwachte uitstapjes naar de badkamer zijn niet iets waar je elke dag mee te wilt maken hebt!

Bovendien zijn veel magnesiumsupplementen vervuild met ongezonde bindmiddelen en vulstoffen die de effectiviteit sterk vermindert. De risico’s van een magnesiumtekort zijn groot maar veel van de beschikbare magnesiumsupplementen zijn ineffectief en/of te duur voor wat ze te bieden hebben.

Lees dus aandachtig dit artikel vooraleer je in de supermarkt of online goedkope magnesium zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen

  1. Wang, R., Chen, C., Liu, W., Zhou, T., Xun, P., He, K., & Chen, P. (2017). The effect of magnesium supplementation on muscle fitness: a meta-analysis and systematic review. Magnesium research, 30(4), 120–132. https://doi.org/10.1684/mrh.2018.0430.
  2. Sonnevelt, A. (2019). Minder moe en meer vitaliteit: 10 natuurlijke tips. https://psychologievansucces.nl/minder-moe-en-meer-vitaliteit-met-deze-10-natuurlijke-tips/.
  3. Whiteman, H. (2017). Endorphin release differs by exercise intensity, study finds. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319157.
  4. Trimbos, z.d. Alcohol en slaap. https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/alcohol-en-lichamelijke-gezondheid/alcohol-en-slaap/.
  5. Bender, S. (2023). Short naps can improve memory, increase productivity, reduce stress and promote a healthier heart. https://theconversation.com/short-naps-can-improve-memory-increase-productivity-reduce-stress-and-promote-a-healthier-heart-210449.
  6. Nehlig, H. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. Br J Clin Pharmacol. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x.
  7. Marengo, K. (2023). 4 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects). https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root.
  8. Von Luckner, A., & Riederer, F. (2018). Magnesium in Migraine Prophylaxis-Is There an Evidence-Based Rationale? A Systematic Review. Headache, 58(2), 199–209. https://doi.org/10.1111/head.13217
  9. Arab, A., Rafie, N., Amani, R., & Shirani, F. (2023). The Role of Magnesium in Sleep Health: a Systematic Review of Available Literature. Biological trace element research, 201(1), 121–128. https://doi.org/10.1007/s12011-022-03162-1

Deel desgewenst dit artikel

>