Wat zijn de voordelen van probiotica?

In de laatste jaren is de populariteit van probiotica enorm toegenomen. Maar wat zijn probiotica eigenlijk en waarom zweren zoveel mensen erbij? Probiotica zijn levende micro-organismen, vaak bacteriën of gisten, die een gunstig effect kunnen hebben op onze gezondheid, vooral voor onze darmflora.

Ze zijn beschikbaar in de vorm van supplementen, maar ook in voedingsproducten zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten. De voordelen van probiotica zijn veelomvattend en richten zich voornamelijk op het ondersteunen van het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem.

Hier is een beknopt overzicht.

Spijsvertering

 1. Balans van Darmflora: Probiotica helpen bij het in evenwicht brengen van ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darmen.
 2. Behandeling van Diarree: Verschillende studies hebben aangetoond dat probiotica effectief kunnen zijn bij het verminderen van de duur en ernst van diarree.
 3. Verlichting van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): Probiotica kunnen symptomen zoals opgeblazen gevoel, krampen en onregelmatige stoelgang verminderen.

Een van de meest onderzochte en erkende voordelen van probiotica is de positieve invloed op het spijsverteringsstelsel. Ze helpen bij het in evenwicht brengen van de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darmen. Dit kan leiden tot verbeterde spijsvertering, opname van voedingsstoffen en een sterker immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat probiotica nuttig kunnen zijn bij het behandelen van aandoeningen zoals prikkelbare darm syndroom (PDS), chronische constipatie en bepaalde vormen van diarree.

Immuunsysteem

 1. Weerstand tegen Infecties: Door het evenwicht van de darmflora te behouden, maken probiotica het lichaam weerbaarder tegen pathogene bacteriën.
 2. Immuunmodulatie: Ze kunnen de productie van antilichamen stimuleren en de activiteit van immuuncellen verhogen.

Er is groeiend bewijs dat probiotica een rol spelen in het immuunsysteem. Door het evenwicht van de darmflora te behouden, helpen probiotica het lichaam weerbaarder te maken tegen pathogene bacteriën en virussen. Bovendien kunnen ze de productie van natuurlijke antilichamen stimuleren en de activiteit van immuuncellen zoals macrofagen en T-lymfocyten verbeteren.

Gewichtsverlies

 1. Vetopslag: Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij het reguleren van de manier waarop het lichaam vet opslaat.
 2. Hormoonregulatie: Ze kunnen hormonen die het hongergevoel reguleren beïnvloeden, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Hoewel het onderzoek in dit gebied nog in de kinderschoenen staat, zijn er enkele studies die suggereren dat probiotica kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en -beheer. Het mechanisme hierachter is nog niet volledig begrepen, maar het zou kunnen dat probiotica de manier waarop het lichaam vet opslaat beïnvloeden, of dat ze het gevoel van volheid verhogen door de afgifte van bepaalde hormonen die de eetlust reguleren.

 Geestelijke Gezondheid

 1. Darm-Hersen-As: Er zijn studies die suggereren dat een gezonde darmflora een positief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid, inclusief symptomen van depressie en angst.

Er is een fascinerende connectie tussen de darmen en de hersenen, vaak aangeduid als de “darm-hersen-as.” Hoewel het onderzoek in dit veld nog relatief nieuw is, zijn er aanwijzingen dat de balans van bacteriën in de darmen een rol kan spelen bij de geestelijke gezondheid. Sommige studies hebben aangetoond dat probiotica symptomen van depressie en angst kunnen verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken.

geestelijke gezondheid man probiotica

Huidgezondheid

 1. Ontstekingsremmend: Probiotica kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.

Er zijn aanwijzingen dat probiotica ook nuttig kunnen zijn bij het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem, acne en psoriasis. De theorie is dat door het verbeteren van de darmflora en het immuunsysteem, er minder ontstekingsreacties plaatsvinden die huidaandoeningen kunnen veroorzaken of verergeren. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel sommige studies positieve resultaten laten zien, meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van probiotica in de behandeling van huidaandoeningen te bevestigen.

Overige Voordelen

 1. Allergieën: Sommige probiotica kunnen allergische reacties verminderen.Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen bijdragen aan de vermindering van allergische reacties. Door het reguleren van het immuunsysteem kunnen probiotica de productie van antilichamen die een allergische reactie veroorzaken, verminderen. Hoewel er nog meer wetenschappelijk bewijs nodig is om deze claim te ondersteunen, zijn de eerste resultaten veelbelovend.
 2. Kindergezondheid: Ze kunnen effectief zijn bij het behandelen van veelvoorkomende kinderziekten zoals koliek en diarree.Probiotica worden steeds vaker gebruikt in pediatrische zorg. Uit enkele studies blijkt dat probiotica effectief kunnen zijn bij het verminderen van symptomen van koliek bij baby’s en bij het aanpakken van veelvoorkomende kinderziekten zoals diarree en buikgriep. Het is echter belangrijk om met een kinderarts te overleggen voordat je probiotica aan kinderen geeft.
 3. Herstel na Antibioticagebruik: Ze kunnen nuttig zijn bij het herstellen van de darmflora na een antibioticakuur.

  Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden, maar ze maken geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Dit kan leiden tot een verstoring van de darmflora. Verschillende studies hebben aangetoond dat het nemen van probiotica tijdens en na een antibioticakuur kan helpen om het evenwicht van de darmbacteriën sneller te herstellen.

  Met dit brede scala aan potentiële voordelen en toepassingen is het duidelijk waarom probiotica een hot topic zijn in de gezondheids- en wellnessindustrie.

Wat zijn de Risico’s en Bijwerkingen van Probiotica?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Echter, mensen met een verzwakt immuunsysteem of andere ernstige gezondheidsproblemen moeten voorzichtig zijn en eerst met een arts overleggen voordat ze probiotica gaan gebruiken. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen gasvorming, opgeblazen gevoel en diarree omvatten.

Hoe Kies Ik het Juiste Probioticum?

Niet alle probiotica zijn gelijk gemaakt. Verschillende stammen hebben verschillende voordelen, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is raadzaam om met een zorgverlener te overleggen om de beste probiotische stam voor uw specifieke behoeften te kiezen.

Door de veelzijdige voordelen van probiotica, van een gezondere spijsvertering tot een mogelijk verbeterde geestelijke gezondheid, is het geen wonder dat ze zoveel aandacht krijgen. Hoewel veelbelovend, is het belangrijk om te onthouden dat niet alle claims wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat het altijd het beste is om medisch advies in te winnen voor het gebruik van supplementen van welke aard dan ook.

Er is nog veel te ontdekken over deze fascinerende micro-organismen, maar één ding is zeker: de interesse in probiotica zal waarschijnlijk alleen maar blijven groeien.

Wat Zegt de Wetenschap over de Lange-Termijn Effecten van Probiotica?

Hoewel er veel studies zijn die de kortetermijneffecten van probiotica op verschillende gezondheidsparameters evalueren, zijn er nog maar weinig studies die kijken naar de effecten op lange termijn. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuw wetenschappelijk onderzoek, vooral als je overweegt om probiotica voor een langere periode te gebruiken.

Hoe Werken Prebiotica en Probiotica Samen?

Naast probiotica horen we ook vaak over prebiotica, dit zijn niet-verteerbare voedingscomponenten die de groei en activiteit van nuttige darmbacteriën stimuleren. Ze werken in feite als ‘voedsel’ voor de goede bacteriën in uw darmen en kunnen de effectiviteit van probiotica versterken. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en asperges zijn rijk aan prebiotica.

Stap naar een gezondere spijsvertering

Probiotica kun je met recht een SUPER supplement uit de natuur noemen met talrijke gezondheidsvoordelen.Wanneer je het opneemt in je voedingspatroon zet je een gezonde stap naar een vitaler, actiever leven waarin je jezelf opgelucht voelt en geniet van een verbeterende stofwisseling!

Organico TURBO Probiotica™ is een zeer gezond voedingssupplement met maar liefst 120 miljard kolonie vormende eenheden (CFU’s) per gram.

Wil je dus op een makkelijke manier je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen zodat je lichaam beter vet verbrandt, vermoeidheid tegen gaan en je terug fit en opgelucht voelen, probeer dan eens een TURBO Probiotica™

Organico Turbo Probiotica - potTURBO Probiotica™  is verder samengesteld met 10 brede Spectrum SUPER Stammen en bevat 120 miljard CFU’s per gram.

Dit maakt TURBO Probiotica™ krachtiger dan gelijk welk ander probiotica supplement. In één capsule TURBO Probiotica™ zitten drie tot vier keer zoveel nuttige darm-bacterieën dan in vergelijking met de meeste andere toonaagevende merken.

TURBO Probiotica™  is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt je spijsvertering te verbeteren, bestrijd lome vermoeidheid, verbetert je darmstelsel waardoor jij je terug fitter en opgelucht voelt en nog zoveel meer om terug te genieten van een vitaal, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Probiotica™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens

ORGANICO Labs™

P.S. Gebruik jij een Probiotica Supplement of ben je dit van plan?

Organico TURBO Probiotica Balans is gemaakt met onze veganistische en glutenvrije vrienden in gedachten. Dit is voedsel, geen medicijn. Organico TURBO Probiotica Balans streeft ernaar ingrediënten van de hoogste kwaliteit te gebruiken, zonder toevoegingen. De speciale plant capsules zijn maagzuur resistent zodat de probiotica bacteriën ook effectief door de maagwand geraken. Op deze manier kunnen ze effectief je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen en lome vermoeidheid tegen gaan.

Bestel hier je TURBO Probiotica en geniet terug van een vitaler leven waarin je jezelf terug fitter en opgelucht voelt!

Deel desgewenst dit artikel

>