Depressie en voeding; een onderwerp dat steeds actueler wordt. Wat is de relatie tussen voeding en ons brein?
Inleveren op fysieke en mentale gezondheid?
Veel mensen zijn bereid om een stukje fysieke gezondheid in te leveren naarmate ze ouder worden.
Maar een stukje van ons brein? Ons geheugen en onze denkkracht? Ons concentratievermogen en vooral ook ons geluksgevoel?
Dat houden we allemaal graag intact tot op hoge leeftijd. Hebben we daar met onze voeding invloed op?
Meer dan dat je misschien denkt. Veel meer!
Ziektes van het brein zijn in opkomst
Wie is er niet bang om dement te worden? Om niet meer te weten waar je woont of hoe je kinderen heten? Ik denk iedereen.
En wie maakt het niet uit om een tijdlang depressief te zijn en nergens meer de zon te zien schijnen? Ik denk niemand.
Dat chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes, kanker, obesitas en het metabool syndroom in opkomst zijn weten de meesten van ons wel.
Dat echter ook ziektes van het brein zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en depressiviteit in opkomst zijn weten veel mensen niet.
Ruim 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva, waaronder steeds meer jongeren.
Steeds jongere mensen, vijftigers en zelfs veertigers, krijgen te maken met dementie.
De film Still Alice laat op indrukwekkende manier zien hoe dramatisch het is als mensen die nog volop in het leven staan te maken krijgen met dementie.
Wat kan je zelf doen om de kans op zo’n drama aanzienlijk kleiner te maken?
Ons lichaam is één holistisch systeem
Onze gezondheidszorg heeft ons lichaam in onderdelen verdeeld en er zijn verschillende specialisten voor veel van onze lichaamsdelen: specialisten op het gebied van onze ogen en oren, onze huid, hormonen, hart- en vaatstelsel, botten en gewrichten, ons brein en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het lijkt daardoor alsof ons lichaam bestaat uit losse delen en er geen samenhang is.
Een dermatoloog weet meestal niks of weinig van darmen en een hartspecialist vaak weinig of niks van hormonen.
Dit heeft zo zijn nadelen omdat in ons lichaam wel degelijk alles met elkaar samenhangt, veel méér dan onze gezondheidszorg ons wil doen geloven.
Dat we met onze voeding invloed hebben op al onze kostbare lichaamsonderdelen is kennis die helaas grotendeels langs onze specialisten is heen gegaan.
De zesjarige opleiding geneeskunde besteedt maar 6 uur tijd aan voeding. Een vrouw van 50 heeft gemiddeld 30.000 kilo voeding gegeten en gedronken.
Zou dat nou echt geen invloed hebben op haar gezondheid?
Ons brein; onze grootste energieverbruiker
Wij hebben als mensen in de loop van de evolutie een uniek en complex brein ontwikkeld.
Hierdoor is ons brein een enorme energieverbruiker geworden. 25% van de energie die voeding ons geeft gaat naar ons brein!
Ter vergelijking: een olifant heeft slechts 3% van de energie die hij eet nodig voor zijn hersenen.
Dit betekent dus dat een groot deel van wat je eet verbruikt wordt door je hersenen.
Sta hier eens even bij stil. Niet alleen je lichaam maar zeker ook je brein wordt erg beïnvloed door wat je eet.
Gelukkig vindt ons overlevingsmechanisme ons brein erg belangrijk. Dit betekent dat als er gebrek aan energie of voedingsstoffen is, ons brein vaak voorgaat.
Ons lichaam bezuinigt dan liever op minder essentiële lichaamsfuncties zoals onze huid, haren en nagels, spieren en gewrichten. Zonder sterke nagels overleven we wel, zonder werkend brein niet.
We zouden hieruit kunnen concluderen dat als er iets niet helemaal goed gaat met ons brein, er al eerder in ons lichaam dingen fout zijn gegaan en er tekorten zijn ontstaan.
Andere energieverbruikers; ontstekingen, pH-waarde en bloedsuikerspiegel
Behalve het brein zijn er enkele andere systemen in ons lichaam die grote energievreters zijn en veel van onze energie en voedingsstoffen verbruiken.
Drie belangrijke hiervan zijn het in balans houden van een gezonde pH-waarde in ons bloed, het stabiliseren van onze bloedsuikerspiegel en het bestrijden van chronische ontstekingen.
Dit betekent dat als de pH-waarde in je bloed steeds weer wordt verstoord, je bloedsuikerspiegel dagelijks flink schommelt of je lichaam voortdurend worstelt met ontstekingen er steeds minder energie en voedingsstoffen overblijven voor andere systemen zoals je brein.
Laten deze drie systemen nu steeds in toenemende mate ontregeld worden door het voedingspatroon dat we de laatste tientallen jaren zijn gaan eten: veel bewerkt voedsel en lightproducten, te veel suikers en snelle koolhydraten, teveel tarwe en zuivel, vlees en vis vervuild met onder andere antibiotica en groenten en fruit waar steeds minder voedingsstoffen inzitten.
Is het toeval dat ziektes van het brein de laatste tientallen jaren steeds meer toenemen?
Nee, er komt steeds meer onderzoek dat aantoont dat er een belangrijke relatie is met onze voeding.
Nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam
De Vrije Universiteit in Amsterdam slaat de handen ineen met dertien organisaties in negen Europese landen.
De Europese Unie stelt negen miljoen euro beschikbaar voor het project met de toepasselijke naam ‘Moodfood‘.
Het initiatief voor dit onderzoek is genomen omdat in Europa jaarlijks zo’n 75 miljoen mensen te maken krijgen met een depressie.
Het gaat om één op de tien vrouwen en één op de vijf mannen.
In Nederland stond de teller in 2014 op ruim één miljoen mensen. Bij ons kampen juist meer vrouwen dan mannen met (ernstige) stemmingswisselingen: negen procent tegenover zes procent.
Duizend deelnemers in vier verschillende Europese landen worden onderzocht.
Het effect van het slikken van een multivitaminetablet en visoliecapsule wordt vergeleken met leefstijlcoaching.
De helft van de groep krijgt voedingsadviezen over gezond eten, de andere helft niet.
Ook krijgen sommige proefpersonen een pil met omega 3-vetzuren, vitamine D3, vitamine B11 en selenium; anderen krijgen een placebo.
Doel van het grootschalige onderzoek is om te ontdekken of deze methodes kunnen bijdragen aan het verbeteren van de stemming.
De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting in 2019 gepubliceerd.
Zorg voor voldoende hoogwaardige voedingsstoffen
Door de hoge mate waarin onze voeding wordt bewerkt, kun je er niet klakkeloos vanuit gaan dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Als je dus last hebt van stemmingswisselingen, je vaak moe of zelfs uitgeput voelt, of kwakkelt met je gezondheid, dan is het zaak je lichamelijke en geestelijke gezondheid te ondersteunen met alle voedingsstoffen die het nodig heeft.
Een preventieve aanpak…
… is natuurlijk nog steeds de beste therapie om depressie te voorkomen. Verse, rauwe groenten zijn de beste manier om je lichaam te ontzuren en te voorzien met de nodige anti-oxidanten. De chlorofyl die in bladgroenten aanwezig is heeft een preventieve en helende werking.
Helaas is het voor de meeste mensen niet haalbaar om dagelijks 2 tot 3 kg verse, rauwe groenten te eten. Je hebt er gewoon de tijd niet voor, en het smaakt niet. Daarom is slowjuicen en het drinken van verse green juices het ideale middel om alle nutriënten in één glas binnen te krijgen, waarvoor je makkelijk 1 tot 2 kilo groenten gebruikt, afhankelijk van welke soorten je verwerkt in je green juice.
Niet voor niets adviseren meer en meer dokters en voedingsdeskundigen om jaarlijks minstens één detox kuur te doen met green juices van verse groenten. Regelmatig slowjuicen en genieten van green juices is één van de gezondste gewoonten die jij jezelf kado kan geven.
Heb je het idee dat je toch nog wel een beetje hulp kunt gebruiken? Organico greens is een zeer gezond voedingssupplement dat dagelijkse mentale en fysieke vermoeidheid tegen gaat. Zo leer je langzaam maar zeker weer van het leven te genieten en verdwijnen je stress en je zorgen als sneeuw voor de zon!
Mocht je dus niet altijd tijd hebben om zelf te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Organico TURBO Green Juiceâ„¢.
Organico Turbo Green juiceâ„¢ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, spirulina, chorella, citroen, munt, groene thee etc.
En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.
Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.
En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.
Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…
Geniet ervan!
Vitale groetjes,
Onthoud, we doen dit samen.
Katja Callens
Organico TURBO Green Juice
P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!
Deel desgewenst dit artikel