Wat Gebeurt Er Met Onze Huid Als We Ouder Worden?

De belangrijkste factoren die bijdragen aan hoe oud we eruit zien, zijn de vorm van ons gezicht, het aantal lijnen of rimpels en de helderheid van onze huid. Dit wordt beïnvloed door intrinsieke en externe factoren.

Dit artikel maakt deel uit van onze serie over de huid: waarom we het hebben, wat het doet en wat er mis kan gaan. Lees de andere artikelen in de serie hier: 
Wat gebeurt er met onze huid als we ouder worden? 
De huid is een heel belangrijk (en ons grootste) orgaan: wat doet het?
Dit zijn de vier meest levensbedreigende huidaandoeningen
Is make-up slecht voor je huid?

De huid is het meest zichtbare orgaan. Dus de ouder wordende huid heeft een grote invloed op het zelfbeeld van een persoon. We besteden heel veel euro´s per jaar aan huidverzorgingsproducten en -behandelingen.

Intrinsieke veroudering van de huid

Waarden van intrinsieke (ook bekend als chronologische) veroudering worden in zekere mate voorspeld door onze genetische samenstelling, inclusief onze huidskleur.

Naarmate de leeftijd vordert, wordt de epidermis (de bovenste laag van de huid) dunner en transparanter. Dit betekent dat het minder licht reflecteert en dus minder helder lijkt naarmate de tijd vordert.

De epidermis kan ook beginnen met het ontwikkelen van gezwellen, waaronder kleine bruine stippen (dermatose papulosa nigra en seborrhoic keratosen) en overgroeide olieklieren, evenals vlekken die het gevolg zijn van blootstelling aan ultraviolet (UV) licht zoals lentigines (sproeten), melasma ( pigmentatie), zonne-keratosen (zonnevlekken) en huidkanker.

Onze dermis (de laag huid onder de epidermis) verliest collageen en elastine naarmate we ouder worden, waardoor de huid verzakt en rimpels ontwikkelt wanneer onze spieren zich onder de huid bewegen. De bloedvaten in de dermis worden ook dunner, wat leidt tot gemakkelijk blauwe plekken oplopen.

En omdat de dermis en epidermis dunner zijn, dus dichter bij elkaar, naarmate we ouder worden, worden de bloedvaten met de tijd aan het oppervlak van de huid.

De reden dat collageen afneemt naarmate we ouder worden is complex, maar is gedeeltelijk te wijten aan de verminderde functie van de cellen die collageen (fibroblasten) maken en een toename van het enzym dat collageen afbreekt (1).

huid lagen collageen

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Onderzoek heeft ook aangetoond dat vet verloren gaat en bot wordt geresorbeerd vanuit verschillende compartimenten van het gezicht met verschillende snelheden en dit beïnvloedt onze waargenomen leeftijd (2).

Wanneer vet onder de ogen verdwijnt (meestal in onze 20er of 30er jaren), verschijnt er een donkere schaduw waardoor we er moe uitzien. En terwijl de dikke pad rond de wangen naar beneden beweegt (in onze 30er en 40er jaren), worden er lijnen gemaakt die zich vanaf de neus naar buiten uitstrekken.

Dalingen in collageen en elastine veroorzaken fronslijnen en kraaienpootjes, naast andere dynamische rimpels (rimpels door spierbewegingen). Ondertussen begint de rand van de wenkbrauwen te zakken en beginnen de lippen uit te dunnen.

Naarmate we onze 50er jaren binnengaan, nemen de collageen- en elastinespiegels verder af, waardoor onze rimpels zich verdiepen en botresorptie optreedt rond de ogen waardoor “zakken” ontstaan. Vet dat aan de minder-elastische huid hangt, zorgt ervoor dat onze wenkbrauwen en neusuiteinden hangen en dat de huid in onze nek verzakt.

Maar intrinsieke factoren zijn niet het hele verhaal. Onze levensstijl, omgeving en gewoonten spelen ook een rol bij huidveroudering.

Extrinsieke veroudering van de huid

Extrinsieke veroudering kan worden veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals blootstelling aan UV, roken en luchtvervuiling. Dit betekent dat de zichtbare ouderdom van de huid en zijn chronologische leeftijd niet altijd hetzelfde zijn.

UV-licht breekt elastine in de dermis af, waardoor uitgezakt, elastisch vel ontstaat. De huid kneust ook en scheurt gemakkelijker en duurt langer om te genezen met voortdurende blootstelling aan UV-stralen.

Tabaksrook leidt tot onvoldoende zuurstoftoevoer naar de huid en verstopte bloedvaten. Het vermindert de immuniteit (wat betekent dat huidkanker zich gemakkelijker kan ontwikkelen) en verhoogt het niveau van een enzym dat collageen afbreekt.

Gereduceerd collageen resulteert in rimpels en verlies van volume. Roken verhoogt ook de droogte, grofheid en een doffe verschijning van de huid en verhoogt rimpels rond de mond.

Recent onderzoek suggereert ook een positieve correlatie tussen luchtvervuiling en extrinsieke huidveroudering, met 20% meer pigmentvlekken op het voorhoofd en op de wangen van mensen met blootstelling aan meer roet en deeltjes uit het verkeer (3).

collageen huid gekleurde huid

Verschillen in het ouder worden

Dus hoe komt het dat mensen van verschillende etniciteiten en huidskleuren anders lijken te verouderen? Verschillende soorten huid hebben verschillende hoeveelheden elastine, collageen, pigmentcellen (melanocyten) en vetten.

Een donkere huid heeft grotere, meer talrijke melanosomen, die melanine produceren, opslaan en transporteren en op hun beurt het huidpigment geven. Dit biedt bescherming tegen UV-stralen bij mensen met een donkerder huidtype.

De gemiddelde beschermende factor tegen UV-B-straling in de zwarte huid bleek 13,4 te zijn – vergeleken met 3,4 voor de witte huid, terwijl de gemiddelde snelheid van UV-B-transmissie naar de dermis 5,7% was in de zwarte huid, vergeleken met 29,4% in de blanke huid.

Hoewel verhoogde melanine als een ingebouwd zonnescherm dient, zijn het ook de reacties van deze pigmentcellen die patiënten met een donkere huid na verloop van tijd vatbaarder maken voor pigmentproblemen.

En die mensen met donkere huidtypen zouden een verdikte buitenste laag van de huid hebben met grotere en meer talrijke fibroblasten (cellen die bindweefsel en collageen maken) en compact collageen. Dit betekent dat dit type huid niet zo gemakkelijk rimpelt, maar een grotere kans heeft op keloïde littekens (overgroei van littekenweefsel).

Het lijkt er dus op dat niet alle huid gelijk gecreëerd is, maar er zijn dingen die we kunnen doen om onze huidgezondheid te optimaliseren. Bescherming tegen de zon (hoed, zonnebrandcrème, in de schaduw blijven) en het vermijden van roken zijn om te beginnen goede manieren.

Van retinoïden is bewezen dat ze helpen bij het minimaliseren van fijne lijntjes, pigmentatie en het verhogen van collageen en het herstellen van door de zon beschadigde huid.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1606623
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4174174/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20664556

>