Veel Voorkomende Huiduitslag En Wat Te Doen

Iedereen heeft wel de onaangename ervaring gehad van uitslag op de huid (huiduitslag) – roze, rood of paars, plat of hobbelig, jeukend, schilferig, met pus gevuld of gewoon lelijk. Deze variëteit is niet verrassend, omdat de huid een ingewikkeld orgaan is.

Dit artikel maakt deel uit van onze serie over de huid: waarom we het hebben, wat het doet en wat er mis kan gaan. Lees de andere artikelen in de serie hier: 
Wat gebeurt er met onze huid als we ouder worden? 
De huid is een heel belangrijk (en ons grootste) orgaan: wat doet het?
Dit zijn de vier meest levensbedreigende huidaandoeningen
Is make-up slecht voor je huid?

Infecties, allergische reacties, problemen met het immuunsysteem en zelfs slechte reacties op medicatie kunnen zich allemaal als uitslag manifesteren.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten huiduitslag

Medicijn allergie

Bijna elk voorgeschreven medicijn kan een uitslag als bijwerking veroorzaken en meer dan 80% daarvan is “exanthemateuze uitbarstingen van medicijnen”, wat betekent dat een wijdverspreide uitslag gepaard gaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, koorts en algemeen onwel voelen. (1) (2)

Deze uitslag verschijnt meestal binnen twee weken na het starten van een nieuwe medicatie, als een wijdverspreide, symmetrische uitslag met roze tot rode vlekken die plat of verheven en stevig zijn en die mogelijk samenkomen in patches.

Dit type uitslag is een overgevoeligheidsreactie, waarbij de aanvallende soldaten van het immuunsysteem (“T-cellen” genoemd) het medicijn detecteren en proberen het uit het lichaam te verwijderen door inflammatoire eiwitten vrij te maken.

Medicijn allergie

Heel zelden kan een medicijn een ernstige en levensbedreigende uitslag veroorzaken die “toxische epidermale necrolyse” wordt genoemd, waarbij de huid in vellen begint af te pellen. Het komt vaker voor bij Han-Chinese mensen met een specifieke genetische variant en vereist een intensieve zorg of een behandeling van brandwonden. (3)

De meeste uitbarstingen van geneesmiddelen verdwijnen binnen een week als de patiënt stopt met het nemen van de probleemmedicatie of binnen enkele weken in langdurige gevallen. (4) In de tussentijd, of als het medicijn essentieel is, kunnen steroïde crèmes (die ontsteking verminderen) en verzachtende (verzachtende) vochtinbrengers enige verlichting brengen.

Allergische contactdermatitis

Allergische contactdermatitis wordt veroorzaakt door direct huidcontact met een stof waarvoor de persoon allergisch is. (5) De T-cellen van het immuunsysteem reageren overmatig op het allergeen en geven eiwitten vrij die meer immuuncellen naar het gebied roepen, waardoor het rood en opgezwollen wordt.

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Het is vaak jeukend en kan afbladeren of droog aanvoelen, maar hobbelig. De reactie is vaak met 48-72 uur vertraagd, dus het kan moeilijk zijn om precies te bepalen wat de reactie heeft veroorzaakt. Het moet na een paar dagen ook vanzelf weggaan, zolang het allergeen niet meer op de huid zit.

Contactallergieën kunnen zich plotseling ontwikkelen na jarenlange blootstelling aan een allergeen. (6) Sieraden met nikkel, lotionsgeuren, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, conserveermiddelen in haarproducten en latex in handschoenen of condooms zijn veel voorkomende bronnen.

Een dermatoloog kan een pleistertest uitvoeren om te bepalen of een stof het allergeen is, door het op een klein stukje huid aan te brengen.

Allergische contactdermatitis

Actieve dermatitis wordt behandeld met verzachtende vochtinbrengende crèmes en steroïde crèmes, of met orale steroïden of medicijnen om het immuunsysteem te onderdrukken, als dit zeer ernstig is.

Verdere incidenten kunnen worden voorkomen door zich bewust te worden van de bronnen van het allergeen, etiketten zorgvuldig te lezen en handschoenen te gebruiken om allergeenbevattende producten te verwerken.

Eczeem

Atopische dermatitis of atopisch eczeem (vaak gewoon eczeem genoemd) komt heel vaak bij kinderen vanaf drie maanden oud voor, maar komt ook voor bij volwassenen, vaak met hooikoorts en astma. (7)

Atopische dermatitis is voorzien van plekken met intens jeukende rode huid, soms met blaren en wenende plekken. Kinderen hebben vaak open zweren en korsten, omdat het zo jeukt en het moeilijk is om niet te krabben.

Na verloop van tijd wordt de huid dikker en ruwer door het regelmatig krabben en wrijven. Jeugd atopische dermatitis heeft de neiging om te verbeteren als het kind opgroeit, maar kan doorzetten. Veel minder vaak kan atopische dermatitis ook voor het eerst verschijnen op volwassen leeftijd. (8)

Eczeem bij kind

Atopische dermatitis is een ziekte van het immuunsysteem, waarbij structurele defecten in de huidbarrière het gemakkelijker maken voor irriterende stoffen om in de huid te dringen. (9) Dit werpt het delicate evenwicht van de microbiële gemeenschap op onze huid, waardoor het immuunsysteem overdriveert.

Triggers zijn onder meer stress, zweten, grove vezels in kleding, inademing van allergenen zoals pollen, irriterende stoffen zoals zeep of parfums en het eten van voedsel waarvoor we allergisch zijn.

Steroïde crèmes kunnen een slechte uitbarsting van atopische dermatitis helpen behandelen, maar mogen niet constant worden gebruikt. In zeer ernstige gevallen worden immunosuppressieve geneesmiddelen voorgeschreven.

Continue controle van atopische dermatitis omvat vaak het gebruik van verzachtende vochtinbrengende middelen om de droge huid te bestrijden, koel te blijven, warm water of irriterende stoffen te vermijden en allergenen zoals huisstofmijt in huis te verminderen.

Atopische dermatitis kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit, als gevolg van slapeloosheid door de constante jeuk en beperkingen op kleding, lichaamsproducten, huisdieren of activiteiten.

De aanwezigheid op prominente delen van het lichaam, zoals het gezicht en de handen, kan ook het zelfrespect verminderen. Slaapmiddelen om slaap te verbeteren en psychotherapie kunnen helpen de impact op het dagelijks leven te verminderen.

Psoriasis

Psoriasis is een andere chronische immuunstoornis. Het kan op elke leeftijd beginnen en kan levenslang zijn en is meestal aanwezig als rode plaques (verhoogde of verdikte huid) met goed gedefinieerde randen en zilverachtig witte schubben, variërend van enkele millimeters tot enkele centimeters.

De overactieve ontsteking kan ook de gewrichten beschadigen en leiden tot artritis psoriatica. (10)

Vaak jeuken de plaques of voelen ze pijnlijk aan en omdat psoriasis langdurig is en prominent aanwezig kan zijn op duidelijk zichtbare delen van het lichaam, heeft dit vaak ernstige psychologische gevolgen. (11) (12)

Psoriasis

Psoriasis wordt veroorzaakt doordat te veel nieuwe huidcellen worden geproduceerd en te snel naar de oppervlakte van de huid worden gebracht. Het is niet precies bekend waarom, maar er is meestal een overvloed aan inflammatoire messenger-eiwitten in de huid. (13)

Het kan worden getriggerd of verergerd door een streptokokkeninfectie zoals tonsillitis, roken, hormonale veranderingen zoals de menopauze en sommige medicijnen. Genetica speelt een belangrijke rol bij de gevoeligheid voor psoriasis en ook bij welke behandelingen effectief zijn.

Chronische plaque psoriasis, de meest voorkomende vorm, kan zeer resistent zijn tegen behandeling. (14) Kleine gebieden kunnen worden behandeld met crèmes die steroïden, koolteer of vitamine D bevatten.

Als veel van het lichaam bedekt is met plaques, worden orale immunosuppressieve geneesmiddelen gebruikt of fototherapie, die gericht UV-licht gebruikt om overactieve immuuncellen te vernietigen. (15) Matige blootstelling aan de zon verbetert soms psoriasis, maar zonnebrand kan het verergeren.

Deze behandelingen kunnen de plaques meestal verbeteren, maar het kan heel moeilijk zijn om ze volledig te verwijderen.

Tinea

Tinea of ​​ringworm wordt helemaal niet veroorzaakt door wormen, maar door een schimmelinfectie. Tinea wordt meestal genoemd naar de plek waar het zich op het lichaam bevindt, maar dezelfde paar soorten schimmels kunnen tinea veroorzaken op veel delen van het lichaam en het kan van het ene lichaamsdeel naar het andere worden verspreid, bijvoorbeeld door te krabben of een vieze handdoek te gebruiken.

Tinea pedis, op de voet, is een belangrijk type omdat sporen wekenlang kunnen leven in gemeenschappelijke douches en kleedkamers, waardoor het een veel voorkomende infectiebron is die zich vervolgens kan verspreiden naar de romp, armen en benen (tinea corporis) of lies (tinea cruris). (16)(17)(18)

Katten, honden en andere dieren zijn een veel voorkomende bron van ringwormschimmel, maar veel soorten kunnen ook tussen mensen worden verspreid.

Tinea ringworm

De schimmel blijft zich verder verspreiden terwijl het binnengebied heelt en een opvallende ringvorm vormt. Typisch spreidt de tinea zich uit in een cirkelvormige of ovale patch, vaak in het midden genezend, zodat het een rode schilferige ring van infectie lijkt. Soms kan het ook een schimmelabces worden dat eruitziet als een zweer, vochtig aanvoelt en puisten heeft.

Op de voeten kan het eruit zien als ringwormcirkels, fragmentarische fijne droge schubben op de zool, blaren op de wreef of een vochtig, rood schilgebied tussen de tenen (voetschimmel).

In de lies kan het een geschubde, rode verhoogde rand hebben en extreem jeuken.

Tinea wordt gediagnosticeerd door microscopisch onderzoek en laboratoriumcultuur van huidafkrabsels. Het wordt meestal behandeld met antischimmelcrèmes, of orale antischimmelmiddelen als het aanhoudt.

Het kan chronisch worden in de warme, vochtige plooien van het lichaam.

Gordelroos

Gordelroos is een beroemde pijnlijke, blaarvorming uitslag veroorzaakt door de reactivering van waterpokkenvirus, varicella-zoster-virus, meestal jaren of decennia na de oorspronkelijke infectie. (19)

Het virus ligt sluimerend in zenuwen nabij de wervelkolom en migreert naar de huid wanneer het wordt gereactiveerd, maar het is niet bekend waarom het virus wordt gereactiveerd.

Sommige mogelijke triggers zijn radiotherapie, spinale chirurgie, andere infecties of kankers.

Gordelroos

Gordelroos begint met pijn in de huid die vaak wordt omschreven als branden of steken, na één tot drie dagen door een uitslag van opgeheven rode bobbels gevolgd die blaren worden en vervolgens overgaan. (20)

De uitslag is meestal beperkt tot een smalle huidboog, langs de sensorische zenuw die het virus herbergde.

Patiënten hebben vaak koorts, hoofdpijn en gezwollen lymfeklieren. Herstel duurt twee tot vier weken, maar de pijn kan aanhouden nadat de uitslag genezen is, post-herpetische neuralgie genoemd. (21)

Als het binnen drie dagen na aanvang wordt behandeld, kan antivirale medicatie de ernst van de symptomen en de duur van de infectie verminderen.

Anders bestaat de behandeling uit poeders of oplossingen om de uitslag te drogen, evenals pijnverlichting en rust.

Het is dus belangrijk om je huid te verzorgen, omdat je deze de rest van je leven bij je hebt. Gebruik een uitgebalanceerd eetpatroon, slaap voldoende, drink veel water, gebruik hoog kwalitatieve collageen supplemeneten, liefst op natuurlijke basis.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

Bronnen:

 1. https://www.dermnetnz.org/topics/morbilliform-drug-reaction/
 2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1104080
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586963/
 4. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1104080
 5. https://www.dermnetnz.org/topics/allergic-contact-dermatitis/
 6. https://www.dermcoll.edu.au/atoz/allergic-contact-dermatitis-acd/
 7. https://www.dermcoll.edu.au/atoz/atopic-dermatitis/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122283/
 9. https://www.dermnetnz.org/topics/causes-of-atopic-dermatitis/
 10. https://www.dermnetnz.org/topics/psoriatic-arthritis
 11. https://www.dermcoll.edu.au/atoz/psoriasis/
 12. https://www.dermnetnz.org/topics/psychological-effects-of-psoriasis
 13. https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/causes/
 14. https://www.dermnetnz.org/topics/plaque-psoriasis/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29369396
 16. https://www.dermnetnz.org/topics/tinea-pedis/
 17. https://www.dermnetnz.org/topics/tinea-corporis/
 18. https://www.dermnetnz.org/topics/tinea-cruris/
 19. https://www.mja.com.au/journal/2008/188/3/prevention-and-management-herpes-zoster
 20. https://www.dermnetnz.org/topics/post-herpetic-neuralgia

>