Magnesium en Voedsel: Waarom Gezond Eten Niet Genoeg Is

Magnesium is het belangrijkste mineraal voor mensen en alle levende wezens. Magnesium is essentieel voor cellulaire gezondheid, hartgezondheid en meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam. Magnesium is leven.

Helaas neemt magnesiumtekort toe in een groot deel van de geïndustrialiseerde wereld. Als gevolg hiervan kun je je afvragen: “Wat kan ik doen om meer magnesium in mijn eetpatroon te krijgen?”

Het is een geweldige vraag. Magnesiumtekort wordt immers gekoppeld aan een verhoogd risico op¹:

• Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
• Migraine hoofdpijn
• Metaboolsyndroom
• Plotselinge hartdood
• Astma
• Darmkanker
• Type 2 diabetes
• Osteoporose
• Ernstige spierkrampen

Wanneer jouw magnesiumwaarden in evenwicht zijn, ervaar je een betere gezondheid en een verbeterde levenskwaliteit².

Voor miljoenen mensen kan het corrigeren van magnesiumtekort een van de belangrijkste stappen zijn op weg naar gezondheid. Dit artikel onderzoekt de uitdagingen om voldoende magnesium alleen via een eetpatroon binnen te krijgen en actiestappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je genoeg van dit ‘wondermineraal’ binnenkrijgt.

Magnesium

Is het mogelijk om voldoende magnesium uit je eetpatroon alleen te krijgen?

Voor magnesium stelt het Voedsel- en Voedingsbureau de volgende aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) voor:
420 mg voor mannen van 50 jaar en ouder
320 mg voor vrouwen 50+ jaar oud [1]

In het verleden was het consumeren van magnesiumrijk voedsel zoals noten, volle granen, bonen en groene bladgroenten voldoende om ervoor te zorgen dat je het magnesium kreeg dat je nodig had.
Maar de tijden zijn veranderd.

magnesium voeding

Tegenwoordig bevat het gemiddelde eetpatroon minder dan de helft van de ADH voor magnesium. [2]

En daarom schat het Journal of Nutrition dat maar liefst 80% van de bevolking magnesiumtekort heeft. [3]

Een gezond eetpatroon gevuld met vers fruit en groenten is één van de beste dingen die je kunt doen om jouw gezondheid te verbeteren.

Zelfs een gezond voedingspatroon kan echter niet voldoende zijn om tegen magnesiumtekort te beschermen.

Het slechte nieuws over magnesiumbronnen

Magnesiumtekort is een moderne gezondheidsepidemie.

Jouw grootouders en overgrootouders hebben zich waarschijnlijk nooit zorgen hoeven maken over dit ernstige probleem. Waarom?

Omdat het voedsel dat we vandaag eten veel minder gezond is dan het voedsel dat door vorige generaties is gegeten. Heel letterlijk verbleekt een wortel of appel vandaag gegeten in nutriëntendichtheid bij een wortel of appel van een generatie geleden.

Een artikel uit 2011 van Scientific American waarschuwt:
“… fruit en groenten die decennia geleden werden geteeld, waren veel rijker aan vitamines en mineralen dan de variëteiten die de meesten van ons tegenwoordig krijgen. De belangrijkste boosdoener in deze verontrustende voedingstrend is de uitputting van de bodem: moderne intensieve landbouwmethoden hebben steeds meer voedingsstoffen verwijderd uit de bodem waarin het voedsel dat we eten groeit.”

Magnesium wordt vooral aangetast door bodemuitputting.

magnesium bodemuitputting
Uit een groot aantal onderzoeken blijkt dat het magnesiumgehalte in groenten sinds de cijfers van vóór 1940 met maar liefst 40% is gedaald. [4]

Dientengevolge, hebben zelfs personen, die de aanbevolen vijf tot zeven porties fruit en groenten per dag eten, waarschijnlijk een eetpatroon met tekort aan magnesium. En dat na het volstapelen van je bord met fruit en groenten!

Het veel voorkomende eetpatroon van bewerkte voedingsmiddelen zoals pasta, brood, pizza, snacks, hamburgers en gefrituurd voedsel is vrijwel magnesiumvrij.

Korrelraffinageprocessen voor brood en pasta ontdoen zich van de voedingsrijke kiemen en zemelen en verwijderen 80% – 95% van het magnesium.

Bij het verwerken van zaden en noten tot olie, worden de oliën onderworpen aan enorme hitte en wordt het magnesium uitgeperst of verwijderd door chemische additieven.

Gedroogde saffloerzaden bevatten bijvoorbeeld 100 mg magnesium per 25gram. Saffloerolie daarentegen bevat helemaal geen magnesium. [5]

Kortom: de reden waarom de overgrote meerderheid van ons magnesiumtekort heeft (zelfs als we het niet beseffen) is omdat onze # 1 bron van magnesium – het voedsel dat we eten – is aangetast.

Magnesiumtekort is tegenwoordig één van de meest voorkomende voedingsproblemen in de geïndustrialiseerde wereld³. Dit tekort is het gevolg van landbouwpraktijken, voedselbereidingstechnieken en voedingstrends. De gevolgen voor de gezondheid zijn ronduit catastrofaal.

Symptomen dat je mogelijk magnesiumtekort hebt

Een gezond volwassen lichaam bevat ongeveer 25 g magnesium. [6]
Maar omdat magnesiumtekort zo’n wijdverspreid probleem is, leven de meesten van ons met minstens een aantal symptomen.

Een uitdaging waar artsen voor staan wanneer ze magnesiumtekorten proberen te diagnosticeren, is het feit dat bloedserumtests van magnesiumniveaus notoir onnauwkeurig zijn.

Dit komt omdat minder dan 1% van het totale magnesium in bloedserum zit en deze niveaus strikt gereguleerd zijn. De rest van het magnesium is aanwezig in de botten en zachte weefsels van het lichaam.

Dat maakt het controleren op symptomen één van de meest effectieve manieren om te bepalen of je een magnesiumtekort hebt.

Je loopt mogelijk een risico als je een combinatie van drie of meer symptomen van magnesiumtekort vertoont.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
• Spierkrampen en spasmen
• Constipatie
• Angst
• Depressie
• Slapeloosheid
• Weinig energie
• Chronische rugpijn
• Hoofdpijn
• Migraine
• Hersenmist
• Prikkelbaarheid
• Tintelingen in handen en voeten
• Hartritmestoornissen
• Slecht kortetermijngeheugen
• Moeite met concentreren

Alles wat gespannen en strak aanvoelt – van een stemming tot geheugen tot spieren – kan wijzen op een magnesiumtekort.

Magnesium heeft meer ‘ongeneeslijke’ en ‘mysterieuze symptomen’ opgelost dan enig ander mineraal dat in de afgelopen 30 jaar is waargenomen.

Groepen met een hoger risico op magnesiumtekort

Zoals je hebt gezien, zijn de voedingsmiddelen die we eten niet langer rijke bronnen van magnesium zoals de natuur het bedoeld heeft. Hierdoor lopen we ALLEN het risico op magnesiumtekorten.

Dat gezegd hebbende, er zijn groepen met een veel hoger risico op magnesiumtekort. Deze groepen omvatten:

Mensen met GI-ziekten

Mensen met de ziekte van Crohn, glutengevoeligheid (coeliakie) en regionale enteritis lopen in de loop van de tijd een verhoogd risico op magnesiumdepletie.

Mensen met diabetes type 2

magnesium bloedbaan bom insuline

Chronische magnesiumtekorten worden in verband gebracht met de ontwikkeling van insulineresistentie. [7]
Magnesiumtekorten en verhoogde uitscheiding van magnesium in de urine komen veel voor bij mensen met insulineresistentie en / of type 2 diabetes.

Ouderen

Ouderen hebben doorgaans een lagere magnesiuminname via de voeding dan jongere personen.
Bovendien neemt de magnesiumabsorptie uit de darm af met de leeftijd. [8]
Of je je nu met een van deze groepen identificeert of niet, magnesiumtekort verdient jouw aandacht. Omdat het corrigeren van dit veel voorkomende probleem wonderen kan doen voor je gezondheid.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen magnesiumtekort?

Voor de meeste mensen is magnesium in de voeding alleen niet voldoende.
Zoals je in dit artikel hebt gelezen, heeft voedsel tegenwoordig magnesiumtekort vanwege uitputting van de bodem en moderne voedselbereidingsmethoden.

Dat gezegd hebbende, moet je nog steeds proberen magnesiumrijk voedsel aan je eetpatroon toe te voegen.

Om je op weg te helpen, is hier een grafiek met 15 magnesiumrijke voedingsmiddelen die je in je plaatselijke supermarkt kunt vinden.

magnesiumrijke voedingsmiddelenmagnesium supplement
Nu is het jouw beurt

Ervaar je een van de symptomen van magnesiumtekort die in dit artikel worden vermeld? Maak je je zorgen dat modern voedsel steeds meer tekort aan voedingsstoffen heeft?

En ook…

Weet je nog hoe het is om je GEWELDIG te voelen?

Organico TURBO Magnesium™ is een Premium voedingssupplement dat je magnesium niveau’s herstelt op een veilige en natuurlijke manier.

Dus je spierkrampen en hoofdpijn vermindert,… je stress en spanning ook… en je bent beter beschermd tegen hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en meer… allemaal zonder het risico van voorgeschreven medicijnen!

Je zult merken dat je beenkrampen je ’s nachts niet langer wakker houden… je migraine zal niet zo intens zijn of zo lang duren en kan zelfs helemaal verdwijnen… je humeur zal stabiliseren en je kunt uitkijken naar zonniger, gelukkigere dagen in je toekomst…

Je zult merken dat je ’s nachts beter slaapt en je meer ontspannen voelt… Je botten zullen sterker, gezonder zijn… en wat denk je dat het zal doen voor je gemoedsrust wanneer je beseft dat je jouw risico hebt verminderd voor een reeks dodelijke ziekten?

Organico TURBO Magnesium™ is een magnesium supplement als geen ander… zijn UNIEKE samenstelling zorgt voor betere absorptie en betere resultaten, zonder de gekende badkamer uitstapjes…

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan eens  Organico TURBO Magnesium™.

Organico Turbo Magnesium - potOrganico TURBO Magnesium™ is samengesteld uit Magnesium Bisglycinaat (AlbionⓇ) en Magnesium Citraat, aangevuld met taurine aminozuren en de belangrijke Vitamine B6 en Vitamine D3.

Dit betekent dat in tegenstelling tot veel magnesiumsupplementen die slecht worden geabsorbeerd vanwege hun chemische structuur, laxerende werking en te veel bindmiddelen of coatings, Organico Turbo Magnesium de magnesium rechtstreeks naar je bloedbaan en zenuwstelsel brengt en dit aangevuld met de belangrijke Taurine verbinding, de Vitamine B6 en D3.

Organico TURBO Magnesium™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Onze gepatenteerde Organico Turbo Magnesium formule is anders dan al het andere op de markt. En wanneer je het voor de eerste keer probeert, zul je versteld staan hoe snel je het voelt werken om de gebalanceerde, levendige gezondheid te bieden die je verdient.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Magnesium™  en wat het voor je gezondheid betekent…

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICO™

P.S. Gebruik jij een Magnesium Supplement of ben je dit van plan?Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.

Wanneer je ooit één van de veel voorkomende magnesiumsupplementen hebt geprobeerd, dan kan ik begrijpen dat je een sceptische wenkbrauw optrekt omdat ik je dagelijkse aanvulling met magnesium aanraad. Wanneer mensen immers aan magnesiumsupplementen denken, hebben ze de neiging ze te onthouden vanwege hun laxerende eigenschappen… en onverwachte uitstapjes naar de badkamer zijn niet iets waar je elke dag mee te wilt maken hebt!

Bovendien zijn veel magnesiumsupplementen vervuild met ongezonde bindmiddelen en vulstoffen die de effectiviteit sterk vermindert. De risico’s van een magnesiumtekort zijn groot maar veel van de beschikbare magnesiumsupplementen zijn ineffectief en/of te duur voor wat ze te bieden hebben.

Lees dus aandachtig dit artikel vooraleer je in de supermarkt of online goedkope magnesium zou kopen!

Bronnen:

1: Fang, X., Wang, K., Han, D. et al. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Med 14, 210 (2016). https://doi.org/10.1186/s12916-016-0742-z

2: de Baaij, J. H., Hoenderop, J. G., & Bindels, R. J. (2015). Magnesium in man: implications for health and disease. Physiological reviews95(1), 1–46. https://doi.org/10.1152/physrev.00012.2014

3: DiNicolantonio, J. J., O’Keefe, J. H., & Wilson, W. (2018). Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open heart, 5(1), e000668. https://doi.org/10.1136/openhrt-2017-000668

4: Wallach S. (1988). Availability of body magnesium during magnesium deficiency. Magnesium, 7(5-6), 262–270. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3075242/

5: Alawi, A. M. A., Majoni, S. W., & Falhammar, H. (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and research Directions. International Journal of Endocrinology2018, 1–17. https://doi.org/10.1155/2018/9041694

Deel desgewenst dit artikel

>