Last Van Het Lekkende Darm Syndroom? Zo Los Je Het Op

Wat zou er gebeuren als je op een ochtend wakker werd om verschillende gaten in de buitenmuren van je huis te vinden? Na de eerste schok zou je beginnen na te denken over wat dit betekent:

 • Je huis zou zeker niet meer functioneren zoals het ervoor deed.
 • De beschermende barrière die het van buitenaf bood, wordt nu aangetast.
 • Jonge kinderen of huisdieren kunnen gemakkelijk naar buiten komen, waardoor ze worden blootgesteld aan allerlei gevaren.
 • Indringers, plagen en slecht weer kunnen nu bij je thuis komen.
 • Zelfs eenvoudige dingen zoals je airconditioning en verwarming zouden negatief worden beïnvloed.

Om te zeggen dat het leven met deze gaten in je huis minder dan ideaal is, is nogal een understatement.

Net als bij dit voorbeeld verwijst een  ‘lekkende darm’ naar een toestand waarbij gaten de integriteit van de dunne darm aantasten. Als gevolg daarvan werkt de barrière tussen uw spijsverteringskanaal en uw bloedbaan niet langer op volle kracht. Niet-verteerd voedsel, toxines en bacteriën kunnen in je bloedbaan terechtkomen, wat kan leiden tot een auto-immuunreactie. Dit kan grote schade aanrichten aan je algehele gezondheid.

Lekkend darmsyndroom

Als je te maken hebt met 2 of meer van deze symptomen, bestaat de kans dat je het ‘lekkende darm syndroom’ hebt:

 1. Terugkomende constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel en gas
 2. Een zwak (of overactief) immuunsysteem
 3. Overmatige vermoeidheid
 4. Hoofdpijn en concentratiestoornissen
 5. Voedingstekorten
 6. Huid problemen
 7. Hunkeren naar suiker of koolhydraten
 8. Gewrichts- en spierongemakken
 9. Depressieve stemming en / of angst

Net als in het geval van je huis, wilt je snel oplossingen. Helaas zijn de werking van je spijsverteringsstelsel een stuk ingewikkelder dan het plaatsen van de muren van je huis. Er zijn echter maatregelen die je kunt nemen om je darm terug te helpen herstellen.

Laten we naar 3 actiepunten kijken:

 • Eten om te vermijden
 • Voedingsmiddelen om op te nemen
 • Supplementen die helpen genezen

1) Te vermijden voedingsmiddelen

Schadebeperking is de eerste prioriteit en het wegwerken van de gemeenschappelijke agressors is de perfecte plaats om te beginnen. Deze voedingsmiddelen maken zich schuldig aan het irriteren van sommige ingewanden, vooral als ze in overmaat worden ingenomen. Omdat elk spijsverteringsstelsel echter uniek is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de reactie (s) van je lichaam. Houd een voedseldagboek bij en noteer alle veranderingen of symptomen die je hebt tijdens deze periode.

Kijk naar deze lijst en begin met het wegnemen van het voedsel dat volgens jou de boosdoener in je dieet zou kunnen zijn. Begin in eerste instantie met een eliminatieperiode van één maand om te zien wat voor soort reactie je lichaam heeft. Realiseer je dat het zes maanden of langer kan duren voordat een ontstoken darm genezen is, afhankelijk van de schade. Op een gegeven moment kun je deze voedingsmiddelen misschien weer toevoegen. Voorlopig is geduld hebben de opdracht.

Tarwe en gluten

Lang voordat gluten een huishoudelijke term werden, verwisselden babyboomers hun witbrood voor het gezondere tarwebrood. De voedingsindustrie kwam op de proppen en “tarwe” werd het buzzwoord voor iedereen die op zoek is naar een betere gezondheid.

Snel vooruit gespoeld naar vandaag en tarwe en gluten worden als voedsel met een hoog allergeengehalte beschouwd, dus veel mensen kiezen ervoor om ze uit hun dieet te halen. Deze veranderingen in informatie zijn op zijn best gezegd frustrerend.

Tarwe en gluten zijn niet dezelfde dingen. Gluten is eigenlijk een specifiek eiwit in tarwe. Een persoon met een allergie voor gluten is ook allergisch voor tarwe. Integendeel, je zou allergisch kunnen zijn voor tarwe, maar niet voor het specifieke eiwit – gluten.

De wetenschap heeft een inhaalbeweging te maken om definitief te bewijzen dat tarwe en / of gluten een lekkende darm veroorzaken. Sommige onderzoeken geven echter aan dat de dagelijkse consumptie van tarweproducten zou kunnen bijdragen aan chronische ontstekingen en auto-immuunziekten. Bovendien heeft gluten een negatieve invloed op de intestinale permeabiliteit, of ‘onze gaten in de muur’. (1)

Het vermijden van tarwe en gluten gedurende een bepaalde periode om te zien of je symptomen verdwijnen, is een redelijke eerste stap.

Suiker

zoete-cakejes-lekkende-darmLaten we eerlijk zijn, we houden van suiker.

Van de 2 lepeltjes die je koffie laat smaken, tot de warme, kleverige, goedheid van een brownie-ijscoupe, is suiker een hoofdbestanddeel van de meeste eetpatronen. Verborgen suikers komen ook veel voor in het merendeel van het bewerkte voedsel, waardoor je meer suiker opneemt dan je zou beseffen.

Het is algemeen bekend dat een teveel aan suiker verantwoordelijk is voor diabetes, obesitas, huidproblemen en hyperactiviteit.

Wist je echter dat te veel suiker ook je darmbacteriën verandert? (2) Het voedt de groei van gist, candida en slechte bacteriën. Deze slechte bacteriën creëren vervolgens gifstoffen die gezonde cellen kunnen beschadigen en gaten in je darmwand kunnen eten.

Als het helemaal te overweldigend is om suiker volledig te elimineren, probeer dan de inname van “toegevoegde suiker” elke twee weken met de helft te verminderen. Begin ook aandacht te schenken aan de keuzes die je maakt met verborgen suiker. Babysteps is misschien wel de beste kans op succes op de lange termijn.

Zuivel

Lactose, wat de melksuiker in zuivelproducten is, is een van de allergieën die mensen teisteren. Meer dan waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat iemand “lactose-intolerantie” is. Caseïne, een eiwit in zuivel, is echter de echte dader als het gaat om je lekkende darm.

Caseïne is een van die voedseldeeltjes die door de barrière glipt en in de bloedbaan terechtkomt. Ons immuunsysteem doet zijn werk en valt dit vreemde lichaam aan. (3) Het probleem is dat de meesten van ons zonder ophouden melk, kaas, ijs en boter consumeren. Als gevolg hiervan zorgt onze immuunrespons, die in overdrive gaat, voor een chronische ontstekingsstoornis. Dit is niet goed.

Zorg dat je etiketten controleert wanneer je zuivel vermijdt. Caseïne sluimert in sommige merken van vegetarische kazen, niet-zuivelrijke yoghurt en niet-zuivelroom crèmes.

2) Op te nemen voedingsmiddelen

Voedsel kan een krachtige en vitale rol spelen bij genezing. (4) Wees doelbewust over het opnemen van zoveel mogelijk van deze soorten. Wees opnieuw bewust en neem nota van hoe je je voelt door een voedseldagboek bij te houden.

Gezonde natuurlijke vetten

Vetten zijn niet de vijand. Vroeger dacht men ooitdat vet ‘de slechterik’ was, maar wetenschappelijk bewijs wijst nu op het feit dat gezonde vetten niet zijn gekoppeld aan een hoger risico op hartaandoeningen. (5) In feite hebben we vetten in ons dieet nodig om ons lichaam goed te laten functioneren.

gezonde-vetten-lekkende-darm-syndroomGezonde vetten, zoals deze, zijn gemakkelijk voor de darm en kunnen helpen bij het bevorderen van genezing:

 • Kokosnootolie
 • avocado’s
 • Zalm
 • Eigeel
 • Olijfolie

Gekweekte of gefermenteerde voedingsmiddelen

Kefir is een smoothie-achtige drank die boordevol goede bacteriën zit. Het helpt om de overgroei van slechte bacteriën in een lekkende darm te bestrijden en het helpt bij de spijsvertering en de immuunfunctie. Het is gemaakt van de kefirkorrel en gefermenteerde melk.

Omdat het vermijden van zuivel meestal nodig is met een geïrriteerd spijsverteringsstelsel, probeer eerder kokosnoot kefir die is gemaakt met kokoswater of kokosmelk.

Zuurkool en kimchi zijn ook rijk aan probiotica (goede bacteriën). Bovendien helpen ze om de pH-niveaus in de maag en dunne darm in balans te brengen.

Appelazijn

Als je een Pinterest-fan bent, heb je waarschijnlijk de vele infographics over de talrijke en verrassende voordelen van appelazijn gezien.

Met betrekking tot je darmen helpt appelazijn:

 • Verbeter de spijsvertering door enzymen die aanwezig zijn in onbewerkte appelazijn
 • Absorptie van vitamines en mineralen door azijnzuur.
 • Dood Candida overgroei omdat het probiotic rijk is, dankzij het fermentatieproces.
 • Breng de pH-niveaus in je maag in balans, die kunnen helpen bij indigestie.

Verdun het met water, omdat het zuurgehalte je keel kan verbranden.

3) Supplementen die helpen genezen

Het doel is om je lekkende darm snel te genezen. Deze 3 supplementen ondersteunen de algehele spijsvertering, maar behandelen ook specifieke problemen met lekkende darm.

Zink

zink-lekkende-darm-syndroom

Dit essentiële spoorelement is elke dag nodig voor tal van lichaamsfuncties. Omdat het niet opslaat in het lichaam, kan een tekort heel gemakkelijk optreden. Deze van nature zink-rijke voedingsmiddelen zijn nuttig: spinazie, kip, oesters, rundvlees, lam en pompoenpitten.

In het geval van een lekkende darm kan suppletie noodzakelijk zijn omdat er bewijs is dat zink de permeabiliteitsproblemen van de darmen kan oplossen. (6) (de ‘gaten in de muur’, herinner je).

Vrouwen ouder dan 19 jaar zouden ongeveer 8 mg / dag moeten krijgen en mannen ouder dan 19 jaar zouden ongeveer 11 mg / dag moeten krijgen.

L-glutamine

L-glutamine is een aminozuur (bouwsteen van eiwitten) dat van nature in het lichaam aanwezig is en het meest voorkomt. Het wordt geproduceerd in de spieren en via de bloedbaan naar de organen verdeeld.

Studies hebben aangetoond dat L-glutamine kan helpen de slijmlaag van de darmen te behouden en ook de doorlaatbaarheid van de voering verbetert. (7) Bovendien is het de belangrijkste voedingsstof die je nodig hebt om de darmschade, veroorzaakt door lekkende darm, te herstellen.

Neem 2 – 5 gram per dag, tweemaal per dag voor het beste resultaat. Als je er op lange termijn last van krijgt, moet je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine B12 hebt, omdat het de opbouw van glutamine in jouw lichaam regelt.

Probiotica

Het voeden van je darmen met een probioticum is als het sturen van “extra troepen” voor de goede bacterieën. Het helpt niet alleen bij het spijsverteringsproces, maar het ondersteunt ook een gezond immuunsysteem en de ontstekingsreactie.

Probeer dagelijks probiotisch rijk voedsel te eten. Voeg naast de eerder genoemde kefir, kimchi en zuurkool enkele van deze toe:

 • Yoghurt (geitenmelk)
 • Pure chocolade (bevat geen probiotica, maar is een effectieve drager van probiotica en houdt de goede bacteriën in leven in het spijsverteringskanaal)
 • Tempeh (gegiste sojabonengraan)
 • Kombucha-thee (vermijd als je grote hoeveelheden candida hebt)
 • Gepekelde groenten

Een probiotica supplement van hoge kwaliteit moet meer dan 15 miljard culturen en 8 of meer stammen bevatten. Meer bepaald zijn volgende stammen behulpzaam gebleken bij problemen met de spijsvertering:

 • Bifidobacterium Lactis
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus Salivarius
 • Bifidobacterium longum

Stap naar een gezondere spijsvertering

Probiotica kun je met recht een SUPER supplement uit de natuur noemen met talrijke gezondheidsvoordelen.Wanneer je het opneemt in je voedingspatroon zet je een gezonde stap naar een vitaler, actiever leven waarin je jezelf opgelucht voelt en geniet van een verbeterende stofwisseling!

Organico TURBO Probiotica™ is een zeer gezond voedingssupplement met maar liefst 120 miljard kolonie vormende eenheden (CFU’s) per gram.

Wil je dus op een makkelijke manier je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen zodat je lichaam beter vet verbrandt, vermoeidheid tegen gaan en je terug fit en opgelucht voelen, probeer dan eens een TURBO Probiotica™

Organico Turbo Probiotica - potTURBO Probiotica™  is verder samengesteld met 10 brede Spectrum SUPER Stammen en bevat 120 miljard CFU’s per gram.

Dit maakt TURBO Probiotica™ krachtiger dan gelijk welk ander probiotica supplement. In één capsule TURBO Probiotica™ zitten drie tot vier keer zoveel nuttige darm-bacterieën dan in vergelijking met de meeste andere toonaagevende merken.

TURBO Probiotica™  is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt je spijsvertering te verbeteren, bestrijd lome vermoeidheid, verbetert je darmstelsel waardoor jij je terug fitter en opgelucht voelt en nog zoveel meer om terug te genieten van een vitaal, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Probiotica™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens

ORGANICO Labs™

P.S. Gebruik jij een Probiotica Supplement of ben je dit van plan?

Organico TURBO Probiotica Balans is gemaakt met onze veganistische en glutenvrije vrienden in gedachten. Dit is voedsel, geen medicijn. Organico TURBO Probiotica Balans streeft ernaar ingrediënten van de hoogste kwaliteit te gebruiken, zonder toevoegingen. De speciale plant capsules zijn maagzuur resistent zodat de probiotica bacteriën ook effectief door de maagwand geraken. Op deze manier kunnen ze effectief je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen en lome vermoeidheid tegen gaan.

Bestel hier je TURBO Probiotica en geniet terug van een vitaler leven waarin je jezelf terug fitter en opgelucht voelt!

Deel desgewenst dit artikel

Referenties bij dit artikel:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705319/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074336/
 3. https://medlineplus.gov/ency/article/000821.htm
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898551/
 5. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11383597
 7. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)90939-E/abstract

 

>