Kan ik green juice drinken als vervanging van een maaltijd?

Green juice is een drankje gemaakt van groene groenten, vaak aangevuld met fruit en andere superfoods zoals spirulina of chiazaad. Het kan thuis gemaakt worden met een sapcentrifuge of blender, maar is ook kant-en-klaar verkrijgbaar bij veel gezondheidswinkels.

Dankzij de groenten en fruit zit green juice boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Waarom zou iemand een maaltijd willen vervangen door green juice?

De populariteit van sapkuren en het vervangen van maaltijden door sappen komt voort uit de overtuiging dat het lichaam hiermee ontgift, dat het helpt bij gewichtsverlies en dat het een boost geeft aan de algemene gezondheid.

Sommigen beweren dat green juice ook helpt bij het verhogen van de energie, verbeteren van de huid en versterken van het immuunsysteem.

Bevat green juice voldoende voedingsstoffen om een maaltijd te vervangen?

Hoewel green juice rijk is aan bepaalde voedingsstoffen, ontbreken er ook veel essentiële elementen die in een volledige maaltijd zitten. Bijvoorbeeld:

 • Eiwitten: Groentesappen bevatten weinig eiwitten, een essentieel macronutriënt nodig voor spieropbouw, weefselherstel en andere belangrijke lichaamsfuncties.
 • Vetten: Gezonde vetten, zoals die uit noten, zaden en avocados, zijn vaak afwezig in green juices. Deze vetten zijn noodzakelijk voor de absorptie van bepaalde vitaminen en voor de algehele celgezondheid.
 • Vezels: Hoewel groenten en fruit van nature vezels bevatten, gaan veel daarvan verloren bij het juicen, vooral als je een sapcentrifuge gebruikt.

Wat zijn de voordelen van het drinken van green juice?

Ondanks dat een green juice niet per se een volledige maaltijdvervanger is, biedt het wel diverse gezondheidsvoordelen:

 • Nutriëntendichtheid: Green juices zijn een snelle manier om een geconcentreerde dosis vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
 • Hydratatie: Door het hoge watergehalte in de gebruikte groenten en fruit, draagt green juice bij aan een goede hydratatie.
 • Ondersteuning van de spijsvertering: Enkele ingrediënten die vaak in green juices worden gebruikt, zoals gember of munt, kunnen de spijsvertering bevorderen.

Zijn er nadelen verbonden aan het regelmatig vervangen van maaltijden door green juice?

Ja, zoals eerder genoemd, kan het regelmatig vervangen van maaltijden door alleen green juice leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Voorpagina tijdschrift van Alpha Detox met een snelstartgids van 5-daagse Detox

Ontvang 22 Verrukkelijke en Makkelijke Juice Recepten voor Meer Energie, Focus en Optimale Stofwisseling!

Reset Je Lichaam, Reset Je Leven...

Andere potentiële nadelen zijn:

 • Bloedsuikerschommelingen: Zonder de vezel om de opname van suiker te vertragen, kunnen vruchten in green juice leiden tot snelle stijgingen in bloedsuikerspiegels.
 • Hongergevoel: Zonder eiwitten en vetten om je vol te laten voelen, kun je snel na het drinken van een green juice weer honger krijgen.
 • Kosten: Het maken of kopen van green juices kan behoorlijk duur worden, vooral als je kiest voor biologische producten.

Hoe kun je green juice het beste integreren in je dieet?

Als je overweegt green juice te drinken als aanvulling op je dieet, houd dan rekening met het volgende:

 1. Complementeer met eiwitten en vetten: Overweeg om een handvol noten te eten of een schepje eiwitpoeder aan je juice toe te voegen.
 2. Gebruik green juice als tussendoortje: In plaats van een volledige maaltijd te vervangen, kan je green juice drinken als een voedzaam tussendoortje.
 3. Let op de suikerinname: Probeer de hoeveelheid fruit in je juice te beperken en focus meer op groene groenten om de suikerinname te minimaliseren.

Kun je te veel green juice drinken?

Net als bij alles is balans cruciaal. Hoewel green juice boordevol voedingsstoffen zit, zijn er toch enkele zaken om in gedachten te houden:

 • Oxalaatgehalte: Sommige groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten hoge hoeveelheden oxalaten, die in grote hoeveelheden nierstenen kunnen veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen.
 • Calorieën: Hoewel groenten laag zijn in calorieën, kan de toevoeging van veel fruit de calorie- en suikerinname van je juice verhogen.

Biologisch versus niet-biologisch: maakt het uit?

lever detox fruit groente

Als het gaat om green juice, vragen velen zich af of biologische ingrediënten de voorkeur verdienen boven niet-biologische varianten.

 • Pesticiden: Biologische groenten en fruit worden geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden en herbiciden. Dit kan voor sommigen een overweging zijn vanwege gezondheids- en milieuredenen.
 • Kosten: Biologische producten zijn vaak duurder dan hun niet-biologische tegenhangers. Als budget een overweging is, kun je prioriteit geven aan het kopen van biologische versies van producten die bekend staan om hoge pesticideniveaus en voor de rest conventionele versies kiezen.

Hoe zit het met zelfgemaakte green juice versus kant-en-klare opties?

Tegenwoordig zijn er tal van kant-en-klare green juices te koop in supermarkten.

Maar hoe verhouden deze zich tot zelfgemaakte sappen?

 • Conservenstoffen: Veel commerciële sappen bevatten conserveermiddelen om hun houdbaarheid te verlengen. Dit kan invloed hebben op de voedingswaarde en smaak.
 • Kosten: Hoewel het gemakkelijker is om een kant-en-klare juice te kopen, kan het op de lange termijn goedkoper zijn om je green juice thuis te maken, vooral als je in bulk koopt of seizoensproducten gebruikt.
 • Versheid: Niets verslaat de smaak en voedingswaarde van een vers gemaakte juice. Thuis je juice maken betekent dat je precies weet wat erin gaat en dat je het direct kunt drinken, op het hoogtepunt van zijn voedzaamheid.

Green juice en duurzaamheid

Bij het consumeren van green juice is het ook de moeite waard om na te denken over de impact op de planeet.

 • Voedselverspilling: Bij het maken van sappen blijft er vaak veel pulp over. Overweeg manieren om dit te gebruiken, zoals in smoothiebowls of gebakken producten, of als compost.
 • Verpakking: Als je kant-en-klare sappen koopt, denk dan aan de verpakkingsmaterialen en hun recyclebaarheid. Het maken van je eigen juice thuis in herbruikbare flessen kan een milieuvriendelijkere optie zijn.

Door zowel de gezondheidsaspecten als de bredere impact op de wereld om ons heen te overwegen, kunnen we weloverwogen keuzes maken over hoe en wanneer we green juice in ons dieet opnemen.

Slowjuicen voor een optimale gezondheid

Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kan je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldoende te beschermen.

De meeste mensen komen er echter niet toe om 2 tot 3kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een halfuur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is niets zo gezond als slow juicen. Het bezorgt je dagelijks alles waar je lichaam ‘gek’ op is en… het is één van de beste preventieve dingen die je voor je gezondheid kan doen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt.

Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed!

Helaas komt er bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen.

Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren, zodat ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken.

En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel

>