Kan ik green juice drinken als ik medicijnen gebruik?

Het drinken van green juice, een mix van groene groenten en soms fruit, is een trend geworden vanwege de vele geclaimde gezondheidsvoordelen. Echter, wanneer je medicijnen gebruikt, kunnen er vragen rijzen over de veiligheid van het combineren van deze natuurlijke drankjes met je medicatie.

In deze blog duiken we in het onderwerp om enkele van deze vragen te beantwoorden.

Wat is green juice precies?

Voordat we de interactie tussen green juice en medicijnen bespreken, is het belangrijk om te weten wat green juice eigenlijk is. Green juice is een drankje dat wordt gemaakt door groene groenten zoals spinazie, boerenkool, selderij, komkommer en andere bladgroenten te juicen. Soms worden er ook fruit, zoals appels of citroenen, toegevoegd voor smaak.

Welke voedingsstoffen zitten er in green juice?

Green juices zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, maar enkele voorkomende voedingsstoffen zijn vitamine A, C, K, foliumzuur en magnesium. Daarnaast bevatten ze ook fytochemicaliën die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen bepaalde ziekten.

Kunnen de voedingsstoffen in green juice de werking van medicijnen beïnvloeden?

Ja, er zijn bepaalde voedingsstoffen in green juices die de werking van medicijnen kunnen beïnvloeden:

  1. Vitamine K en bloedverdunners: Vitamine K speelt een rol in de bloedstolling. Als je bloedverdunners zoals warfarine gebruikt, kan een plotselinge verhoging van de inname van vitamine K de effectiviteit van het medicijn verminderen.
  2. Kalium en bepaalde medicijnen voor hoge bloeddruk: Sommige green juices kunnen hoge niveaus van kalium bevatten. Als je medicijnen gebruikt die de kaliumspiegels verhogen, zoals bepaalde diuretica, kan dit leiden tot gevaarlijk hoge kaliumspiegels in het bloed.
  3. Fytochemicaliën en medicijnen: Bepaalde fytochemicaliën in groenten en fruit kunnen de manier waarop het lichaam medicijnen metaboliseert beïnvloeden. Dit kan leiden tot hogere of lagere bloedspiegels van het medicijn, wat de effectiviteit en veiligheid kan beïnvloeden.

citroen kiwi groente fruit juicen green juice

Hoe zit het met detox-effecten?

Een van de populaire claims over green juices is hun vermogen om het lichaam te ‘detoxen’. Hoewel het waar is dat de antioxidanten en andere voedingsstoffen in green juice het lichaam kunnen helpen bij het afvoeren van gifstoffen, is het belangrijk op te merken dat het lichaam al natuurlijke detox-systemen heeft, zoals de lever en nieren.

Als je medicijnen gebruikt, is het echter essentieel om voorzichtig te zijn met alles wat de lever- of nierfunctie kan beïnvloeden, omdat veel medicijnen door deze organen worden gemetaboliseerd. Een plotselinge toename van stoffen die de lever of nieren belasten, kan de manier waarop je lichaam medicijnen metaboliseert veranderen.

Is het veilig om green juice te drinken als je medicijnen gebruikt?

De veiligheid van het drinken van green juice terwijl je medicijnen gebruikt, hangt af van de specifieke medicatie en de hoeveelheid green juice die je consumeert. Het is altijd een goed idee om met je arts te praten voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet, vooral als je medicijnen gebruikt.

Wat zijn de algemene aanbevelingen?

  1. Wees consistent: Als je besluit green juice te drinken, probeer dan consistent te zijn in hoeveel je elke dag drinkt, vooral als je medicijnen gebruikt die door voeding kunnen worden beïnvloed.
  2. Praat met je arts: Zoals eerder vermeld, is het essentieel om met je arts te overleggen voordat je green juice aan je dieet toevoegt, vooral als je medicijnen gebruikt.
  3. Luister naar je lichaam: Als je veranderingen in je gezondheid opmerkt nadat je met green juice bent begonnen, is het belangrijk om te overwegen of de juice de oorzaak kan zijn en dit te bespreken met je zorgverlener.

Wat moet ik nog meer weten over green juices en medicatie?

Buiten de algemene interacties en aanbevelingen, zijn er andere factoren die van belang kunnen zijn als je green juice combineert met medicatie:

Hoe vers is jouw green juice?

Vers geperste juices kunnen verschillende voedingsprofielen hebben in vergelijking met commercieel geproduceerde juices. Fabrikanten kunnen conservenmiddelen of andere additieven toevoegen die de samenstelling van de juice veranderen. Zorg er altijd voor dat je de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie controleert als je kiest voor een kant-en-klaar product.

Het effect van vezels op medicatie-absorptie:

Green juice gemaakt met een juicer verwijdert meestal de vezels uit groenten en fruit. Vezels kunnen de opname van sommige medicijnen vertragen, waardoor hun effectiviteit verandert. Als je green juice drinkt zonder vezels, kan dit de snelheid waarmee je lichaam medicijnen absorbeert, veranderen. Aan de andere kant kunnen smoothies, die gemaakt worden met de hele groente of fruit en dus vezels bevatten, een ander effect hebben.

Het belang van hydratatie:

Sommige medicijnen, zoals diuretica, beïnvloeden je vochthuishouding. Hoewel green juices vocht bevatten, kunnen sommige ingrediënten, zoals selderij, een licht diuretisch effect hebben. Het is dus belangrijk om op je vochtinname te letten en te zorgen voor voldoende hydratatie, vooral als je medicijnen gebruikt die ook invloed hebben op je vochthuishouding.

Zijn er positieve interacties?

Het is niet allemaal negatief! Er zijn situaties waarin green juice daadwerkelijk de effectiviteit van medicijnen kan verbeteren door het lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen die de algehele gezondheid ondersteunen. Zo kunnen antioxidanten in green juice helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress, wat soms een bijwerking kan zijn van bepaalde medicijnen.

Hoe zit het met andere supplementen?

Veel mensen die green juice drinken, nemen ook andere voedingssupplementen. Net als bij medicijnen, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze supplementen kunnen interageren met de voedingsstoffen in green juice. Zorg ervoor dat je altijd je arts informeert over alle supplementen die je inneemt, zodat hij of zij een volledig beeld heeft van je voedings- en medicatieprofiel.

Samenvattend, hoewel green juices vele gezondheidsvoordelen kunnen bieden, is het essentieel om voorzichtig te zijn wanneer je ze combineert met medicijnen. Zoals bij veel dingen in de gezondheids- en welzijnswereld, is het belangrijk om geïnformeerd te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Door voorzichtig en bewust te zijn, kun je genieten van de voordelen van green juice terwijl je ook zorgt voor je algehele welzijn en gezondheid.

Slowjuicen voor een optimale gezondheid

Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kan je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldoende te beschermen. De meeste mensen komen er echter niet toe om 2 tot 3kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een halfuur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is niets zo gezond als slow juicen. Het bezorgt je dagelijks alles waar je lichaam ‘gek’ op is en… het is één van de beste preventieve dingen die je voor je gezondheid kan doen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt. Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed!

Helaas komt er bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren, zodat ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel

>