Is Make-up Slecht Voor Je Huid?

Make-up is voor veel mensen een dagelijks item en voor sommigen niet bespreekbaar. Is het slecht voor onze huid? Zoals altijd is het antwoord niet eenduidig en hangt het van de persoon af, huidtype en de producten die men gebruikt.

Dit artikel maakt deel uit van onze serie over de huid: waarom we het hebben, wat het doet en wat er mis kan gaan. Lees de andere artikelen in de serie hier:

Wat gebeurt er met onze huid als we ouder worden?
Veel voorkomende huiduitslag en wat te doen
Dit zijn de vier meest levensbedreigende huidaandoeningen
De huid is een heel belangrijk (en ons grootste) orgaan: wat doet het?

Met een overweldigende keuze aan beschikbare cosmetische producten weten de meeste mensen niet eens waar ze moeten beginnen met make-up. Biologisch? Natural? Geurvrij? Hypoallergeen? Niet comedogeen? Vrij van parabenen? Wat betekent dit allemaal en zijn ze beter?

De term make-up beschrijft over het algemeen de groep cosmetica die wordt gebruikt voor verfraaiing. Andere cosmetica zijn producten die worden gebruikt voor het reinigen, behandelen of beschermen van de huid en het haar.

Tegenwoordig zien we echter vaak alles-in-één producten, zoals BB of CC-crèmes, die make-up combineren voor dekking samen met andere ingrediënten om bescherming tegen de zon en voordelen voor de huid te bieden.

Het verminderen van het totale aantal producten kan nuttig zijn voor mensen met een problematische huid, maar kan voor sommigen complicaties veroorzaken.

Wat doet make-up met onze huid?

Hoewel make-up in de meeste gevallen onschadelijk is, kunnen bepaalde producten bij sommige personen problemen veroorzaken. Het is erg belangrijk om make-up en cosmetica te gebruiken die geschikt zijn voor jouw huidtype of huidconditie.

Huidtypen worden grofweg ingedeeld in vier groepen:

Vettig – overtollige olieproductie, grote poriën, mee-eters en vatbaar voor acne

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Gevoelig – strak, stekend, intolerant voor veel producten en vatbaar voor roodheid

Droog – dof, ruw of schilferig en vatbaar voor jeuk

Normaal / combinatie – kan olieachtig zijn in de T-zone (voorhoofd, neus en kin) maar is elders probleemloos

Hoewel de meeste mensen een goed idee hebben van hun basale huidtype, herkennen ze mogelijk niet het bestaan ??van een onderliggende huidaandoening. Aandoeningen zoals eczeem, contactdermatitis, rosacea en beschadiging door de zon kunnen een ontsteking en verstoring van de huidbarrière veroorzaken.

Ontsteking veroorzaakt jeuk of gevoeligheid, roodheid, knobbels en bultjes, terwijl barrière-verstoring resulteert in een strakke, gevoelige, droge en gemakkelijk geïrriteerde huid. Deze symptomen kunnen identiek zijn aan symptomen die veroorzaakt worden door reacties op cosmetica.

Daarom moeten deze worden overwogen voordat make-up als oorzaak wordt aangenomen. Omgekeerd kan een voortdurende reactie op producten die op de huid worden aangebracht, verklaren waarom de huid niet reageert op een reguliere behandeling.

vrouw gezicht reactie uitslag

Huidproblemen veroorzaakt door cosmetica

Acne cosmetica is een vorm van acne veroorzaakt door het gebruik van bepaalde cosmetische producten. Het is gekoppeld aan bepaalde ingrediënten die de vorming van comedonen veroorzaken (een verstopping in de porie). Meestal presenteert het zich als kleine hobbelige puistjes.

Een veel voorkomende misvatting is dat de make-up de porie fysiek blokkeert, terwijl het in feite gemaakt wordt van dode huidcellen.

Milde ontsteking resulteert in een overmatige huidvernieuwing en verstopping van de porie, waarbij minerale oliën de meest voorkomende boosdoener zijn. Het is niet altijd mogelijk om te bepalen of make-up de oorzaak is door enkel de ingrediëntenlijst te bekijken. Deze kan namelijk worden beïnvloed door formulering, hoeveelheid en toedieningsmethoden.

Irriterende dermatitis is verantwoordelijk voor de meeste reacties op make-up en andere cosmetische producten. Het kan bij iedereen voorkomen, maar is waarschijnlijker bij mensen met een reeds bestaande gevoelige huid of bij degenen met een onderliggende barrière-verstoring veroorzaakt door een aandoening zoals eczeem of rosacea.

Het veroorzaakt meestal een jeukende, schilferige rode uitslag, maar kan zelfs blaren of wenen. De symptomen kunnen onmiddellijk optreden, maar het kan weken of zelfs maanden duren voordat zich zwakkere irriterende stoffen ontwikkelen. Daardoor is het moeilijk de oorzaak te achterhalen.

Allergische contact dermatitis treedt op wanneer iemand is gesensibiliseerd voor een ingrediënt dat op de huid is aangebracht. Een rode, jeukende uitslag, soms in verband gebracht met zwelling of blaasjes, ontwikkelt zich 12-48 uur na de blootstelling en kan bij voortgezet gebruik chronisch worden.

Het allergeen kan erg moeilijk te identificeren zijn, omdat het product in sommige gevallen maanden of jaren wordt gebruikt voordat sensibilisatie optreedt.Make-up Slecht Voor Je Huid?

Zijn er ingrediënten die we moeten vermijden?

Geuren en conserveermiddelen zijn de meest voorkomende oorzaken van contactallergie als gevolg van cosmetica. Er zijn meer dan 5000 verschillende geuren die worden gebruikt in huidverzorgingsproducten, waarvan vele natuurlijke plantenextracten en etherische oliën zijn.

Andere veel voorkomende allergenen zijn conserveermiddelen, lanoline, kokosnoot diethanolamide (een schuimmiddel) en zonnebrandmiddelen. Conserveringsmiddelen, zoals parabenen, formaldehyde en Quaternium-15 zijn nodig in alle vloeibare producten om ze te stabiliseren en de groei van microben te voorkomen.

Een veel voorkomende misvatting is dat natuurlijke en biologische ingrediënten geen allergie of irritatie veroorzaken, maar bij gevoelige mensen kunnen deze in feite nogal problematisch zijn.

Tenzij je een bekende allergie of gevoeligheid hebt, zijn er geen specifieke ingrediënten die je zou moeten vermijden. Maar op zoek naar hypoallergene, geurvrije en niet-comedogene producten is verstandig. Degenen met een vettig huidtype of een voorgeschiedenis van acne moeten ook op olie gebaseerde cosmetica beperken.

Degenen met een gevoelig of droog huidtype, een onderliggende inflammatoire huidaandoening of een voorgeschiedenis van contactallergie, moeten irriterende stoffen en mogelijke allergenen vermijden.

Schuimmiddelen, samentrekkende producten (zoals toners die oliën verwijderen), scrubs en zuren (zoals alfahydroxyzuren die worden gebruikt bij acne en anti-aging) hebben de neiging irriterend te zijn.

Hypoallergene formuleringen en die gericht op de gevoelige huid zijn een goede keuze.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een reactie heb?

Als je een nieuwe huiduitslag of huidirritatie ontwikkelt, moet je eerst proberen de diagnose te bevestigen. Als je vermoedt dat je reageert op een van jouw cosmetica, maar niet zeker weet welke, dan moet je idealiter stoppen met al jouw huidige producten in het probleemgebied te gebruiken.

Je moet proberen je dagelijkse routine te vereenvoudigen door producten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige en allergische huid.

Als het probleem is opgelost, kun je jouw cosmetica één voor één opnieuw introduceren om te kijken of je de dader kunt identificeren.

Het is een goed idee om ze allemaal een week of twee in een klein gelokaliseerd gebied in de nek of op het gezicht te testen voordat je het helemaal over het gezicht gebruikt.

Als je niet tot op de bodem kunt komen of geen cosmetica vindt die jouw huid niet irriteert, kun je mogelijk professionele hulp zoeken om andere huidaandoeningen uit te sluiten en formeel te testen op allergieën als dit gerechtvaardigd is.

Je huid is een belangrijk en groot orgaan, daar dien je goed voor te zorgen. Dat doe je door gezond te eten, veel water te drinken, voldoende te slapen, kwalitatief hoogwaardige producten te gebruiken, zoals make-up, eventueel supplementen etc.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

>