Is collageen veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding?

De vraag naar het gebruik van collageensupplementen is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Collageen, een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt, staat bekend om de positieve effecten op de huid, nagels, haar en gewrichten. Maar hoe zit het met het gebruik van collageen tijdens de zwangerschap en borstvoeding? Is het veilig? En zijn er voordelen aan verbonden?

In dit blog duiken we dieper in deze vragen.

Wat is collageen precies?

Voordat we het hebben over de veiligheid van collageen tijdens zwangerschap en borstvoeding, is het handig om eerst te begrijpen wat collageen precies is. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol in de structuur van onze huid, botten, pezen, ligamenten en vele andere lichaamsdelen¹. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van collageen af, wat kan leiden tot rimpels, verminderde huidelasticiteit en andere tekenen van veroudering².

Waarom zou je collageensupplementen overwegen tijdens zwangerschap en borstvoeding?

De zwangerschap en de periode van borstvoeding zijn beide tijden van immense verandering voor het lichaam van een vrouw. De verhoogde voedingsbehoeften en de fysieke veranderingen kunnen leiden tot een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, waaronder eiwitten zoals collageen.

Enkele redenen om collageensupplementen te overwegen tijdens deze periodes zijn:

 • Ondersteuning van de huidelasticiteit: De snelle groei van de buik tijdens de zwangerschap kan leiden tot striae. Collageen kan helpen de huid soepel en elastisch te houden, wat mogelijk het risico op striae vermindert³.
 • Haar en nagels: Velen melden dat hun haar en nagels sterker en gezonder aanvoelen tijdens de zwangerschap. Het behouden van deze gezondheid na de bevalling kan worden ondersteund door collageeninname.
 • Gewrichtsgezondheid: Zwangerschap kan extra druk leggen op de gewrichten. Collageen kan helpen deze gewrichten te ondersteunen.

Is het gebruik van collageensupplementen veilig tijdens de zwangerschap?

Terwijl collageen van nature in ons dieet voorkomt – vooral in voedingsmiddelen zoals bouillons en bepaalde vleessoorten – zijn er enkele overwegingen waarmee men rekening moet houden bij het gebruik van collageensupplementen tijdens de zwangerschap.

De algemene consensus is dat collageen, mits afkomstig van een betrouwbare bron, veilig kan zijn tijdens de zwangerschap. Het is echter essentieel om te letten op de zuiverheid en herkomst van het supplement. Kies altijd voor een merk dat transparant is over zijn ingrediënten en bronnen.

Hoewel er geen specifieke onderzoeken zijn die wijzen op negatieve effecten van collageen tijdens de zwangerschap, is het altijd raadzaam om een arts of voedingsdeskundige te raadplegen voordat u een nieuw supplement aan uw dieet toevoegt.

Hoe zit het met collageen tijdens borstvoeding?

Net zoals tijdens de zwangerschap, is er beperkte wetenschappelijke literatuur over het gebruik van collageensupplementen tijdens de borstvoeding. Echter, gezien collageen een natuurlijk voorkomend eiwit is dat al in veel voedingsmiddelen zit, wordt algemeen aangenomen dat het veilig is voor moeders die borstvoeding geven.

borstvoeding collageen supplement

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Desalniettemin is het belangrijk om voorzichtig te zijn met supplementen die andere ingrediënten bevatten naast collageen. Sommige collageensupplementen kunnen additieven of andere ingrediënten hebben die niet aanbevolen worden tijdens de borstvoeding.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een collageensupplement?

 • Bron: Zorg ervoor dat het collageen afkomstig is van een betrouwbare bron. Dit kan rundercollageen, viscollageen of kipcollageen zijn.
 • Additieven: Vermijd supplementen die onnodige additieven of vulstoffen bevatten.
 • Certificering: Kies voor merken die transparant zijn en hun producten laten testen op zuiverheid en kwaliteit.

Hoe beïnvloedt collageen de postpartum herstel?

Na de bevalling is het lichaam van de moeder in een actieve herstelmodus. De fysieke, hormonale en emotionele veranderingen zijn enorm, en de juiste voedingsstoffen kunnen dit proces ondersteunen.

 • Huidherstel: De huid heeft tijdens de zwangerschap een behoorlijke rek ondergaan. Collageen kan bijdragen aan het herstel en de verjonging van de huid door de elasticiteit en hydratatie te bevorderen.
 • Bevordering van de gewrichtsgezondheid: Het lichaam maakt tijdens de zwangerschap relaxine aan, een hormoon dat ligamenten en gewrichten losser maakt ter voorbereiding op de bevalling. Dit kan na de bevalling leiden tot gewrichtspijn. Collageen kan helpen bij het herstel en de versterking van deze gewrichten.

Is er een verschil tussen verschillende soorten collageen?

Er zijn verschillende types collageen, elk met zijn unieke eigenschappen. De meest voorkomende in supplementen zijn type I, II en III.

 • Type I: Het meest voorkomende in het menselijk lichaam en is vooral gunstig voor haar, huid en nagels.
 • Type II: Dit type wordt gevonden in kraakbeen en kan voordelig zijn voor de gewrichten.
 • Type III: Ondersteunt de structuur van spieren, organen en bloedvaten.

Het is belangrijk om te bepalen welk type collageen het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan collageen inname?

Hoewel collageen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen lichte bijwerkingen ervaren zoals een vol gevoel of lichte spijsverteringsklachten. Deze zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na een tijdje. Als je ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart, is het raadzaam om het gebruik te stoppen en een arts te raadplegen.

Zwangerschap en borstvoeding zijn bijzondere periodes in het leven van een vrouw. De juiste voedingsstoffen en supplementen kunnen het welzijn tijdens deze fasen ondersteunen. Collageen, met zijn talrijke voordelen, kan een waardevolle aanvulling zijn.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Bronnen:

1: Saladin KS, Sullivan SJ, Gan CA. Human anatomy. Fifth edition. New York, NY: MHE; 2017. 737

2: Kohl E, Steinbauer J, Landthaler M, Szeimies R-M. Skin ageing. J Eur Acad Dermatol Venereol [Internet]. 2011 [cited 2020 Dec 1];25(8):873–84. Available from: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-3083.2010.03963.x

3: Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

4: Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. Journal of cosmetic dermatology, 16(4), 520-526. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494

5: Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Res Opin. 2006 Nov;22(11):2221-32. doi: 10.1185/030079906X148373. PMID: 17076983. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/

6: Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients, 11(10), 2494. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494

Deel desgewenst dit artikel

>