De Vier Meest Levensbedreigende Huidaandoeningen

Dermatologische noodsituaties zijn ongebruikelijk, echter kunnen huidaandoeningen verwoestende complicaties en overlijden veroorzaken als ze niet op tijd worden herkend en behandeld.

Dit artikel maakt deel uit van onze serie over de huid: waarom we het hebben, wat het doet en wat er mis kan gaan. Lees de andere artikelen in de serie hier:
Wat gebeurt er met onze huid als we ouder worden?
Veel voorkomende huiduitslag en wat te doen
Is make-up slecht voor je huid?

Sommige huidaandoeningen moeten worden behandeld op een intensive care-afdeling. Hier zijn enkele van de meest ernstige huidaandoeningen en wat je erover moet weten.

Huidaandoeningen

1. Necrotiserende fasciitis

Necrotiserende fasciitis is een ernstige infectie van de huid, het weefsel onder de huid en de fascia (bindweefsel dat spieren en organen van elkaar scheidt), resulterend in weefselsterfte of necrose. De infectie is snel, snel verspreid en dodelijk als ze niet vroeg wordt ontdekt en behandeld. Als je niet op tijd met antibiotica en chirurgie wordt behandeld, zijn toxische shock en orgaanfalen gebruikelijk.

Necrotiserende fasciitis kan bij iedereen voorkomen. Eerder gezonde jongeren worden vaak getroffen.

De oorzaak kan een of meer bacteriën zijn die het lichaam binnenkomen via een uitwendige verwonding of een lekke inwendige orgaan. Groep A-streptokokkenbacteriën, de organismen die betrokken zijn bij “keelontsteking”, behoren tot de meest voorkomende oorzaken.

Vroege necrotiserende fasciitis wordt gemakkelijk gemist, omdat soortgelijke symptomen vaak voorkomen bij minder ernstige infecties. Het begingebied is pijnlijk, rood en gezwollen. Dit gaat over in een donker, blaren, viesruikend en zwart gebied, wat een teken is van weefselsterfte. Andere symptomen zijn koorts, hevige pijn, lage bloeddruk en shock.

De belangrijkste risicofactoren voor necrotiserende fasciitis zijn diabetes, perifere vasculaire aandoeningen, trauma, alcohol en intraveneus drugsgebruik en het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen.

Behandeling van necrotiserende fasciitis is onmiddellijke ziekenhuisopname, chirurgische verwijdering van al het dode weefsel en intraveneuze antibiotica. Patiënten hebben vaak intensieve zorg nodig. Beheer van shock en andere complicaties vermindert het risico op overlijden.

Het gebruik van een hyperbare kamer (om de zuurstofafgifte aan het weefsel te verhogen) en immuuntherapie kan ook nodig zijn.

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Ongeveer een kwart van de mensen met de diagnose necrotiserende fasciitis zal sterven en in 70% van de gevallen treedt sepsis op.

huidaandoening necrotiserende fasciitis

2. Staphylococcal scalded skin syndroom (SSSS)

Het Staphylococcal scalded skin syndroom is een zeldzame belangrijke huidinfectie. Het treft meestal pasgeboren baby’s, jonge kinderen en volwassenen met een verminderd immuunsysteem of nierfalen. Dit syndroom wordt veroorzaakt door toxines geproduceerd door de bacterie Staphylococcus aureus, die vaak voorkomt bij keel-, oor- en ooginfecties.

Ongeveer 15-40% van de volwassenen dragen Staphylococcus aureus op het huidoppervlak en hebben geen problemen. Maar deze volwassenen kunnen de bacteriën onbedoeld introduceren in bijvoorbeeld kinderdagverblijven.

Omdat jonge kinderen een zwakke immuniteit hebben voor specifieke toxines, lopen ze een verhoogd risico op het staphylococcal scalded skin-syndroom.

Staphylococcal scalded skin-syndroom wordt gekenmerkt door een rode, blaarvormende uitslag die op brandwonden lijkt. Vroege symptomen zijn koorts, roodheid en gevoeligheid van de huid. Andere symptomen kunnen keelpijn of conjunctivitis zijn.

Binnen 24-48 uur vormen zich met vocht gevulde blaasjes over het hele lichaam. De blaren kunnen scheuren, waardoor gebieden overblijven die lijken op brandwonden. Grote delen van de huid vervellen en vallen weg met slechts een lichte aanraking.

Staphylococcal scalded skin-syndroom vereist ziekenhuisopname voor intraveneuze antibiotica en behandeling van de wonden. Gescheurde blaren vereisen wondverbanden en het huidoppervlak vereist intensieve zorg om verdere schade te voorkomen.

Andere behandelingen omvatten intraveneuze toediening van vloeistof en elektrolyten om shock en andere complicaties te voorkomen, paracetamol voor pijn en koorts en het vermijden van ernstige sepsis.

Sepsis is wanneer chemicaliën die in de bloedbaan vrijkomen om een infectie te bestrijden, ontstekingsreacties door het hele lichaam veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn.

Complicaties van Staphylococcal scalded skin-syndroom omvatten ernstige infectie, pneumonie, cellulitis (een bacteriële huidinfectie) en uitdroging. De meeste kinderen die behandeld worden, herstellen op de juiste manier en de genezing is binnen een week voltooid.

huidaandoening Staphylococcal scalded skin syndroom (SSSS)

3. DRESS-syndroom

Staat voor “drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms” (geneesmiddelreactie met eosinofilie en systemische symptomen) .

Het DRESS-syndroom is een ernstige reactie die de huid en inwendige organen aantast. De patiënt kan een uitgebreide huiduitslag, koorts, vergrote lymfeklieren hebben en schade aan de lever, nieren, longen, hart, bloedbestanddelen of pancreas oplopen.

Symptomen beginnen meestal twee tot acht weken nadat het verantwoordelijke medicijn is ingenomen.

Het sterftecijfer wordt geschat op 10 tot 20%, meestal als gevolg van leverfalen.

De meest voorkomende geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn, zijn anticonvulsiva, antidepressiva, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, antibiotica en sulfamedicijnen (een type synthetisch antibioticum).

Er wordt gedacht dat de ernstige reactie optreedt als gevolg van een reeds bestaande genetische verandering in het immuunsysteem, een activerende ziekte (meestal een virale infectie) en een defecte afbraak van het geneesmiddel door het lichaam.

Vroegtijdige diagnose is essentieel. Het verantwoordelijke medicijn moet onmiddellijk worden gestopt en patiënten kunnen intensieve zorg of brandwondenbeheersing nodig hebben. Intensievere behandeling is nodig als er organen bij betrokken zijn.

huidaandoening DRESS-syndroom

4. Levensbedreigende geneesmiddelenreacties

Stevens-Johnson-syndroom (SJS) en toxische epidermale necrolyse (TEN) zijn varianten van een levensbedreigende reactie die de huid en de slijmvliezen (mond, ogen, geslachtsorganen, ademhalings- of maagdarmkanaal) aantast.

Dit zijn onvoorspelbare reacties die patiënten kritisch onwel maken, met een wijdverspreide dood van de buitenste huidlaag (epidermis), die loslaat. De uitslag begint over het algemeen op de romp en strekt zich uit naar de ledematen en het gezicht en er is intense huidpijn. Voordat de uitslag verschijnt, omvatten de symptomen koorts, keelpijn, loopneus, conjunctivitis en algemene pijntjes.

Het wordt bijna altijd veroorzaakt door medicijnen. De meest voorkomende medicatie die deze reactie veroorzaakt zijn anticonvulsiva, antibiotica, allopurinol (medicatie voor jicht), niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en een HIV-medicijn. De reactie vindt meestal plaats in de eerste acht weken na inname van het medicijn.

Het is waarschijnlijker dat dit gebeurt als de patiënt kanker, HIV of specifieke genen heeft die een rol kunnen spelen.

Deze reactie kan fataal zijn doordat het uitdroging en ondervoeding, ernstige infectie, respiratoire insufficiëntie, gastro-intestinale complicaties en multi-orgaanfalen kan veroorzaken.

Het verantwoordelijke medicijn moet worden gestopt en de behandeling (in een brandwondeneenheid en intensive care) omvat wondverzorging, vloeistofbeheer, pijnbeheer en preventie van infectie.

Langdurige complicaties, waaronder littekens, ogen, mond, genitale aandoeningen, longaandoeningen en psychische aandoeningen, komen vaak voor.

Ongeveer een kwart van de mensen met deze reactie zal sterven.

Levensbedreigende geneesmiddelenreacties

We mogen echt zuinig zijn op dit orgaan dat zo kwetsbaar is. En hoe kan je dat nou beter doen dan door je levensstijl aan te passen door bijvoorbeeld genoeg water te drinken, zoveel mogelijk uit de zon te blijven, te sporten en je eetpatroon aan te passen, een goed supplement gebruiken…

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

>