Beter slapen door collageen: Mythe of Werkelijkheid?

Iedereen weet hoe belangrijk een goede nachtrust is. We spenderen ongeveer een derde van ons leven in slaap, en voor een goede reden. Slapen herstelt onze geest en lichaam, waardoor we ons elke dag weer opgefrist voelen.

Maar wat als we je vertellen dat collageen, een eiwit dat je waarschijnlijk associeert met huidverzorging, ook een sleutelrol kan spelen in de kwaliteit van je slaap? Laten we de feiten onderzoeken.

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. (1) Het vormt een groot deel van onze huid, botten, spieren en pezen. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen in ons lichaam af, wat resulteert in rimpels, slappere huid en andere ouderdomsverschijnselen.

In de afgelopen jaren zijn collageensupplementen populair geworden, voornamelijk vanwege hun beloofde voordelen voor de huid. Maar recent onderzoek suggereert dat collageen ook andere voordelen voor de gezondheid kan hebben, waaronder het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Hoe kan collageen helpen bij het slapen?

Collageen bevat een aminozuur genaamd glycine. Studies hebben aangetoond dat glycine de slaapkwaliteit kan verbeteren door het lichaam te helpen afkoelen, wat essentieel is voor het inslapen. Daarnaast heeft glycine kalmerende effecten op de hersenen, wat kan bijdragen aan een diepere en rustigere slaap. (2)

Kunnen collageen supplementen helpen?

Als je problemen hebt met slapen, is het dan de moeite waard om collageen supplementen te overwegen? Er zijn al veel positieve getuigenissen van mensen die beweren dat het gebruik van collageen supplementen hun slaap aanzienlijk heeft verbeterd. Bovendien suggereren sommige studies dat de inname van collageen voor het slapengaan de slaapefficiëntie kan verhogen en het aantal keren dat je ’s nachts wakker wordt, kan verminderen.

vrouw slapen collageen

Zijn er andere voordelen aan het nemen van collageen supplementen?

Naast de potentiële voordelen voor de slaap, bieden collageen supplementen een scala aan andere gezondheidsvoordelen:

 • Huidgezondheid: Collageen kan de elasticiteit van de huid verbeteren en het verschijnen van rimpels verminderen.
 • Gezamenlijke gezondheid: Regelmatige inname van collageen kan gewrichtspijn verminderen en de symptomen van artritis verbeteren.
 • Botgezondheid: Collageen helpt bij het behouden van de botmassa en kan het risico op botbreuken verminderen.
 • Haar en nagels: Collageen kan de sterkte en glans van haar en nagels verbeteren.

Zijn er risico’s of bijwerkingen verbonden aan het nemen van collageen supplementen?

Net als bij elk supplement, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat je een product kiest dat van hoge kwaliteit is. Sommige mensen hebben gemeld dat ze lichte spijsverteringsproblemen ervaren na het nemen van collageen supplementen, maar deze bijwerkingen zijn relatief zeldzaam.

 

Wil Jij Een Strakkere, Jongere, Jeugdige Huid?Probeer dan deze 50  SchoonheidsRecepten zodat jij jouw huid kan verjongen met lekkere, gezonde voedingsmiddelen!

Ontvang vandaag GRATIS deze 50 'schoonheidsrecepten' die je huid stralend, strak en jonger maakt. En ze zijn echt lekker!

Hoe kies je het beste collageensupplement voor jou?

Er zijn veel verschillende collageen supplementen op de markt, dus het kan overweldigend zijn om te kiezen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Type collageen: Er zijn verschillende types collageen, maar de meest voorkomende in supplementen zijn type I, II en III. Type I en III zijn het beste voor de huid, haar en nagels, terwijl type II goed is voor de gewrichten. (3)
 • Bron: Collageen kan afkomstig zijn van verschillende bronnen zoals runderen, varkens, vissen of kippen. Kies een bron die overeenkomt met je dieet en ethische overwegingen.
 • Andere ingrediënten: Controleer het etiket om te zien of het supplement andere ingrediënten bevat die je wel of niet wilt innemen.
 • Prijs: Zoals bij alle producten, krijg je waar je voor betaalt. Goedkopere supplementen kunnen van lagere kwaliteit zijn of minder effectief.

Terwijl de wetenschap nog steeds de vele potentiële voordelen van collageen onderzoekt, is het duidelijk dat dit eiwit meer doet dan alleen onze huid soepel houden. Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je slaap te verbeteren, kan collageen de oplossing zijn die je zoekt.

Dieper duiken: Hoe collageen de slaapkwaliteit beïnvloedt

Naarmate we dieper ingaan op de wereld van collageen en zijn relatie tot slapen, is het essentieel om te begrijpen hoe dit eiwit werkt in ons lichaam en welke rol het speelt in onze nachtelijke rust.

Het Aminozuur Glycine: De Verbinding Tussen Collageen en Slapen

Zoals eerder vermeld, is glycine een cruciaal aminozuur dat in overvloed aanwezig is in collageen. (2) Deze verbinding speelt verschillende rollen in ons lichaam, waaronder:

 • Neurotransmitterfuncties: Glycine fungeert als een remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kan het de geest kalmeren en overactieve neurale paden dempen, wat kan helpen om in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Temperatuurregulatie: Een van de redenen waarom sommige mensen moeilijk in slaap vallen, is een verhoogde lichaamstemperatuur. Glycine helpt de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor het lichaam in een optimale staat komt voor rust.

Collageen en de Slaap-Waakcyclus

Interessant is dat collageen, en bij uitbreiding glycine, een rol kan spelen bij het reguleren van de circadiane ritmes van ons lichaam. Deze ritmes bepalen onze natuurlijke slaap- en waakcyclus.

 • Melatonineproductie: Er zijn aanwijzingen dat glycine de productie van melatonine kan verhogen, een hormoon dat cruciaal is voor de regulatie van de slaap. Een verhoogde melatonine spiegel kan de slaap latentie verminderen (de tijd die nodig is om in slaap te vallen) en de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Collageen inname en Slaapduur

Hoewel veel studies hebben gekeken naar de effecten van glycine op de slaapkwaliteit, zijn er ook enkele die hebben onderzocht hoe collageen de slaapduur kan beïnvloeden.

 • Verhoogde REM-slaap: Sommige onderzoeken suggereren dat een verhoogde inname van collageen, vanwege het hoge gehalte aan glycine, kan leiden tot een verlenging van de REM-slaap, een essentieel onderdeel van de slaapcyclus waarin dromen het meest voorkomen en waarin veel van het mentale herstel plaatsvindt.

Optimale inname van collageen voor betere slaap

Om de voordelen van collageen voor de slaap te maximaliseren, is het van belang om de juiste dosering en timing te overwegen.

 • Dosering: Hoewel de optimale dosering kan variëren afhankelijk van het individu, suggereren sommige studies dat een inname van 3 gram glycine (wat overeenkomt met een hogere dosis collageen) voor het slapen gaan gunstig kan zijn voor de slaapkwaliteit.
 • Timing: Voor de beste resultaten wordt aanbevolen om collageen supplementen ongeveer een uur voor het slapengaan in te nemen. Dit geeft het lichaam voldoende tijd om het collageen te verteren en de glycine niveaus te verhogen.

Het Ultieme Anti-Aging Supplement?

Organico Turbo Collageen - pot

Organico™ Turbo Collageen werd gebaseerd op één kernconcept:

De natuur biedt de beste oplossingen…

En geen enkel door de mens gemaakte chemische stof kan ermee concurreren…

Ik geloof dat de moderne wetenschap de beste stoffen uit dat wat de natuur ons geeft, kan extraheren en ze kan vermengen tot het
beste anti-aging supplement op de markt…

En ik doe er alles aan om je te helpen je mooi te voelen op een natuurlijke manier…

Daarom heb ik samengewerkt met één van de beste formulerings- en anti-aging laboratoria ter wereld(PEPTAN® B) om je een premium, natuurlijk bioactief collageen supplement te bezorgen, dat maatschappelijk verantwoord is dat je de resultaten geeft die je verdient… mede dankzij de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C.

Organico™ Turbo Collageen is het enige anti-aging supplement dat 4 klinisch bewezen natuurlijke oplossingen combineert in één fantastisch drankje…

Zodat  je na enkele weken al een jongere huid en soepeler lichaam kan zien – en kan observeren hoe de jaren week na week uit je gezicht verdwijnen…

Drink dagelijks een fris glas met een schepje Organico™ Turbo Collageen om een jongere huid in de spiegel te zien… en je spieren, gewrichten en lichaam jonger te voelen worden naarmate de weken verstrijken…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
OrganicoLabs™
On a Mission For Nutrition

P.S. Organico™ Turbo Collageen werkt binnen 1 à 2 weken vanwege het bijna-onmiddelijk opspanningseffect dankzij de bioactieve PEPTAN® B collageen eiwit peptides en de krachtige antioxidanten uit bosbessen en Vitamine C…

En het werkt op lange termijn omdat het de 3 biologische oorzaken van anti-aging aanpakt waardoor onze huid er “oud uitziet” en onze spieren en botten pijnlijk aanvoelen…

En dit in slechts 7 seconden per dag…

Klik Hier om het volledige gezondheidsrapport te lezen en ontdek hoe Organico™ Turbo Collageen je jouw tweede jeugd laat beleven met de kracht van de natuur… en je terug laat zien en voelen hoe jij al altijd gevoeld hebt… jong en mooi. 

Deel desgewenst dit artikel

 

Referenties:

(1) Saladin KS, Sullivan SJ, Gan CA. Human anatomy. Fifth edition. New York, NY: MHE; 2017. 737
(2) Paul C, Leser S, Oesser S. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients. 2019 May 15;11(5):1079. doi: 10.3390/nu11051079. PMID: 31096622; PMCID: PMC6566836.
(3) Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20–6.

>